Δίαιτα: Ποια είναι σωστή για εσένα και τι πρέπει να προσέξεις για να πετύχει

Δίαιτα: Ποια είναι σωστή για εσένα και τι πρέπει να προσέξεις για να πετύχει

Κάθε φορά που θέλεις να ξεκινήσεις δίαιτα ανησυχείς αν θα τα καταφέρεις να χάσεις τα περιττά κιλά και αν ακολουθείς το σωστό διατροφικό πλάνο. Αναρωτιέσαι αν είναι η σωστή για εσένα και δεν γνωρίζεις τι ακριβώς πρέπει να προσέξεις ώστε να έχεις ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το ίδιο σου συμβαίνει αν είσαι ήδη σε πρόγραμμα αλλά νοιώθεις ανασφάλεια.

Η αγαπημένη Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc είναι πάντα εδώ για να λύσει όλες σου τις απορίες και να σου αποκαλύψει τον τρόπο να καταλάβεις αν η δίαιτα που έχεις επιλέξει είναι ότι καλύτερο για εσένα.

Πάντοτε έχουμε την απορία αν τρώμε σωστά, αν αυτό που τρώμε μας παχαίνει κι αν οι καθημερινές μας συνήθειες παρεμποδίζουν την απώλεια βάρους. Υπάρχουν τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία, τα οποία δεν αποκλείουμε ολοκληρωτικά από την καθημερινότητά μας αλλά πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο. Όπως επίσης, υπάρχουν συνήθειες που μας παρεμποδίζουν να χάσουμε τα περιττά μας κιλά, και θα ήταν πολύ ωφέλιμο να τις αλλάξουμε.

Έτσι πριν ξεκινήσουμε δίαιτα είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν μας τα εξής:

Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς: οι πτυχιούχοι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι είναι οι εξειδικευμένοι ειδικοί, οι οποίοι θα σχεδιάσουν τη διατροφή που ταιριάζει στον κάθε οργανισμό, λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό του κάθε ατόμου και κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις.

Αποφεύγουμε τις εξαντλητικές δίαιτες μονοφαγίας που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα, αποκλείοντας σημαντικά τρόφιμα: τα άτομα που τις ακολουθούν λόγω της στέρησης παρουσιάζουν μεγαλύτερα επεισόδια υπερφαγίας και οδηγούνται στο φαινόμενο ‘’γιο-γιο ‘’ (αυξομειώνουν συνεχώς το βάρος τους). Η μείωση βάρους προέρχεται από μείωση των υγρών του σώματος και της μυικής μάζας και όχι από το λιπώδη ιστό που είναι και το επιθυμητό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση του βασικού μεταβολισμού που καθιστά πολύ δύσκολη την διατήρηση της απώλειας καθώς και την μείωση βάρους στο μέλλον. Οι συγκεκριμένες δίαιτες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία με πολλά συμπτώματα όπως ζαλάδες, αύξηση χοληστερίνης, αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιλέγουμε τη μεσογειακή διατροφή: Ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε δίαιτα χωρίς να κουραστούμε και να εξαντλήσουμε τον οργανισμό σας είναι να ακολουθήσουμε διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα αντιοξειδωτικά, οι φυτικές ίνες, και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα. Έτσι ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνεται η λειτουργία του οργανισμού και ενεργοποιείται ο μεταβολσιμός.

Τα μυστικά της επιτυχημένης δίαιτας:

1) Παν Μέτρον άριστον: Δεν υπάρχουν τρόφιμα που απαγορεύονται, ούτε τρόφιμα που πρέπει να υπερακαταναλώνονται. Όλα τα τρόφιμα συνεισφέρουν στην κάλυψη των θρεπτικών απαιτήσεων, αρκεί να καταναλώνονται σε κανονικές ποσότητες και στη σωστή συχνότητα.
2) Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται! Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα κατά τη διάρκεια της μέρας με δεδομένο ότι συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας (γλυκόζη), οι οποίες είναι περιορισμένες όταν ξυπνάμε.

3) Να τρώτε από όλες τις ομάδες τροφών σε σωστή ποσότητα και συχνότητα. Η επαρκής πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών ενισχύει το μεταβολισμό και έτσι θα επιτύχετε απώλεια λίπους και όχι μυϊκής μάζας ή υγρών. Σε κάθε ομάδα τροφίμων υπάρχουν τρόφιμα που είναι πλούσια σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και αποτελούν πολύ καλές επιλογές αλλά και κάποια τρόφιμα που ανήκουν στην ίδια ομάδα αλλά είτε είναι φτωχά στα αντίστοιχα θρεπτικά συστατικά ή είναι πλούσια σε λιγότερο ωφέλιμα συστατικά και αποτελούν τις λιγότερο καλές επιλογές. Στα ωφέλιμα συστατικά ανήκουν οι φυτικές ίνες, τα μέταλλα και οι βιταμίνες ενώ στα λιγότερο ωφέλιμα συστατικά ανήκουν η ζάχαρη, το λίπος και το αλάτι.

4) Κάθε γεύμα να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά, έτσι ώστε να προλαβαίνει να επέρχεται το αίσθημα του κορεσμού και να αποφεύγετε με αυτόν τον τρόπο τα τσιμπολογήματα.
5) Αυξημένη πρόσληψη υγρών: Το νερό είναι πολύ σημαντικό μιας και αποτελεί σχεδόν το 60% του βάρους του σώματός μας. Ως εκ τούτου συμβάλλει στα παρακάτω:

Μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα.
Αποβολή τοξινών και άχρηστων ουσιών από το σώμα
Ενυδάτωση δέρματος και άλλων ιστών.
6) Συχνότητα γευμάτων…Όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά!!! Τα μικρά & συχνά γεύματα είναι το μυστικό για μία σωστή διατροφή. Οι λόγοι είναι οι εξής:

Πρόσληψη όλων των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών.
Συνεχής ενεργοποίηση του μεταβολισμού και μειωμένη αποθήκευση λίπους.
Έλεγχος του αισθήματος πείνας και κορεσμού.

www.tlife.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr