Τα πάντα για το τζίντζερ! Η υπερτροφή που πρέπει να έχεις πάντα στην κουζίνα σου

Τα πάντα για το τζίντζερ! Η υπερτροφή που πρέπει να έχεις πάντα στην κουζίνα σου

Το τζίντζερ Φρέσκο ή αλεσμένο, τουρσί ή κονσερβοποιημένο, αυτό το αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό προσθέτει πικάντικη γεύση σε έναν ευρύ κόσμο αλμυρών πιάτων, γλυκισμάτων και αρτοσκευασμάτων.

Το τζίντζερ, είναι ένα μπαχαρικό απαραίτητο στην κουζίνα με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Είναι χρήσιμο να μάθεις πως πρέπει να το χρησιμοποιείς σε κάθε του μορφή, φρέσκο ή αλεσμένο. Πικάντικο, γήινο και με μια παρατεταμένη αίσθηση θερμότητας, το τζίντζερ μας χαρίζει τη γευστική του μαγεία εδώ και αιώνες. Φρέσκο ή αλεσμένο, μόνο του ή αναμεμειγμένο με μπαχαρικά, αυτή η υπερτροφή μεταμορφώνει αμέτρητα πιάτα από τα συνηθισμένα στα μεγαλειώδη.

Ενώ μερικοί μάγειρες θεωρούν το τζίντζερ ως ένα χειμωνιάτικο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται καλύτερα για αρτοσκευάσματα όπως το μελομακάρονο, χάνουν έναν κόσμο δυνατοτήτων. Το τζίντζερ είναι απίστευτα ευπροσάρμοστο. Είναι εύκολα προσαρμόσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στα αλμυρά, όσο και στα γλύκα. Στη συνέχεια όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την αγορά, την αποθήκευση και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτής της απίστευτης ποικιλίας.

Τι είναι το τζίντζερ
Θεωρείται ότι προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, το τζίντζερ είναι ένα ρίζωμα, ένα στέλεχος φυτού που αναπτύσσεται οριζόντια, εξαπλώνοντας τις ρίζες του υπόγεια, έχει γυαλιστερά φύλλα, ψηλούς βλαστούς και ορατές συστάδες λουλουδιών τζίντζερ. Υπάρχουν περίπου 1.300 είδη ανθοφόρων φυτών τζίντζερ (η βοτανική του ονομασία είναι Zingiberaceae) και διάφοροι τύποι βρώσιμου τζίντζερ, συμπεριλαμβανομένου του Zingiber officinale, του τζίντζερ που συναντάμε συνήθως στα σούπερ μάρκετ.

Πώς να αγοράσεις φρέσκο τζίντζερ
Το φρέσκο τζίντζερ, μακρύ και κοκκαλιάρικο, με χάρτινη καφέ επιδερμίδα και εμφάνιση που μοιάζει με ρίζα, μπορεί να σπάσει και να πωληθεί σε κομμάτια. Αναζήτησε παχιά κομμάτια με σταθερή υφή. Απέφυγε όσα είναι συρρικνωμένα ή ινώδη.

Πώς να προετοιμάσεις το τζίντζερ
Αν έχεις αναρωτηθεί αν η χρήση αποφλοιωτή είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσεις τη φλούδα από ένα κομμάτι φρέσκου τζίντζερ ή αν το κόλπο της χρήσης κουταλιού είναι καλύτερο, σου έχουμε νέα. Μπορείς να παραλείψεις εντελώς αυτό το ενοχλητικό βήμα. Δεν χρειάζεται ποτέ να ξεφλουδίζεις τη φλούδα του τζίντζερ, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι είναι βιολογικό, γιατί είναι το μέρος που αγγίζει το χώμα. Επίσης η φλούδα προσθέτει πικάντικη γεύση στο αλεσμένο τζίντζερ.Κομμένο σε φέτες ή κομμένο σαν κιμάς
Για να κάνεις julienne το φρέσκο τζίντζερ, κόψε σε λεπτές φέτες κατά μήκος, άπλωσε τες στη σειρά σαν τράπουλα και κόψε τις κατά μήκος για να δημιουργήσετε μακριά μπαστούνια. Για να είναι κομμένο σαν κιμάς, γύρισε τις λωρίδες που είναι κομμένες julienne κατά 45 μοίρες και ψιλοκόψε.

Φρέσκο vs. αλεσμένο τζίντζερ
Οι διαφορετικοί τύποι τζίντζερ προορίζονται για διαφορετικές χρήσεις. Υπάρχουν τζίντζερ που καλλιεργούνται για να καταναλώνονται φρέσκα, και στη συνέχεια υπάρχουν εκείνα που είναι καλύτερα σε μορφή σκόνης. Το τζίντζερ που τρώγεται καλύτερα φρέσκο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ενώ το τζίντζερ που καλλιεργείται για να γίνει σκόνη έχει περισσότερο βάθος.

Το αλεσμένο τζίντζερ της ποικιλίας Makhir είναι μια μικρή, ινώδης ποικιλία τζίντζερ που χρησιμοποιείται ιστορικά για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, κυρίως στη Μεγκαλάγια, στη βορειοανατολική Ινδία. Είναι εντυπωσιακό, όχι μόνο επειδή είναι πικάντικο, αλλά επειδή έχει αυτές τις υπέροχες λουλουδένιες και λεμονοκοκκώδεις νότες και πολύ βάθος γεύσης.

Το αλεσμένο Buffalo Ginger, είναι μια πικάντικη κληρονομική ποικιλία από το βόρειο Βιετνάμ, έχει φρουτώδες, λουλουδάτο άρωμα και έντονη θερμότητα και έχει μια κοκκαλιάρικη εμφάνιση.

Πώς να αποθηκεύσεις το τζίντζερ
Φρέσκο
Η αποθήκευση του φρέσκου τζίντζερ εξαρτάται από την προσωπική σου προτίμηση. Μπορείς να τοποθετείς τα κομματάκια τζίντζερ στο ψυγείο. Αν όμως αρχίσει φαίνεται ζαρωμένο, είναι καιρός να αγοράσεις φρέσκο. Μπορείς ακόμα να το διατηρείς στο ψυγείο κομμένο σε φέτες ανάλογα με τις ανάγκες σου. Μπορείς επίσης να φτιάξεις μια πάστα στον μπλέντερ και, στη συνέχεια, να καταψύξεις μερίδες μιας χρήσης σε μια θήκη για παγάκια.

Αποξηραμένο
Όσο για το αλεσμένο αποξηραμένο τζίντζερ, μπορείς να το αφήσεις εκτός ψυγείου έξω για εύκολη πρόσβαση ή να το αποθηκεύσεις σε ένα σκοτεινό, δροσερό ντουλάπι μπαχαρικών. Το πόσο ισχυρό είναι και πόσο διαρκεί εξαρτάται από το πόσο φρέσκο ήταν το μπαχαρικό όταν το αγόρασες. Θα μπορούσε να είναι αλεσμένο ένα χρόνο ή και τρία. Τα μπαχαρικά των σούπερ μάρκετ συχνά παραμένουν σε αποθήκες και εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σε μη βέλτιστες συνθήκες.

Μαγειρεύοντας με τζίντζερ
Το τζίντζερ προσδίδει αξιοσημείωτη γεύση στο μελομακάρονο, στα σνακς και στην πουτίγκα τζίντζερ. Μπορεί να γίνει τσάι, να μαγειρευτεί σε μαρμελάδα, να διατηρηθεί σε σιρόπι ζάχαρης ή να επικαλυφθεί με ζάχαρη και να αποξηρανθεί σε κρυσταλλωμένο τζίντζερ που μπορεί να γίνει σνακ. Το τζίντζερ είναι αναπόσπαστο συστατικό στα μείγματα του chai masala και του haldi doodh, που χρησιμοποιείται για το χρυσό γάλα. Προσθέτει μια σπιρτάδα γεύσης στα μαγειρευτά, τα κάρυ, τα τηγανητά, τα κοκτέιλ και τις σάλτσες σαλάτας, και το τζίντζερ σε μορφή τουρσί καθαρίζει τον ουρανίσκο ανάμεσα στις μπουκιές σούσι.

Πικάντικες γεύσεις
Όσο για τις καλύτερες γευστικές εφαρμογές του; Είναι πολύπλοκο και πικάντικο, όπως οι πιπεριές τσίλι ή οι κόκκοι πιπεριού. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον κουρκουμά και το κάρδαμο, οπότε μπορείς να το ανταλλάξεις με κάποιο από αυτά και να διευρύνεις τις γεύσεις του. Το τζίντζερ χρησιμοποιείται επίσης σε όλη την Ινδία, την Κίνα, τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Δυτική Αφρική. Στη Ζανζιβάρη, το πασπαλίζουν στα φλιτζάνια του τοπικού καφέ.

Αλμυρές γεύσεις
Επειδή το τζίντζερ είναι τόσο ζεστό, είναι πολύ δελεαστικό να το συνδυάσουμε με όλα τα άλλα θερμαντικά μπαχαρικά, όπως το κάρδαμο, το μοσχοκάρυδο και η κανέλα – μπαχαρικά που συχνά βλέπουμε σε γλυκό πλαίσιο. Αλλά είναι ιδανικό για να δημιουργήσεις μία πάστα σκόρδου-τζίντζερ που μπορεί να αποτελέσει βάση για πολλά μαγειρικά εδεσμάτα.

Ανταλλαγή φρέσκου με αλεσμένο τζίντζερ
Μπορεί το φρέσκο τζίντζερ να αντικατασταθεί με το αλεσμένο τζίντζερ και το αντίστροφο; Εξαρτάται από τη συνταγή. Το τζίντζερ, όταν γίνεται σκόνη, γίνεται πολύ πιο πικάντικο και πιο ισχυρό από το φρέσκο τζίντζερ.

Οφέλη για την υγεία και ιστορία
Στην αρχαία Ινδία και την Κίνα, το τζίντζερ εκτιμούνταν για τη φαρμακευτική του αξία, θεραπεύοντας προβλήματα πέψης, πόνο στις αρθρώσεις και κρυολογήματα. Σήμερα, είναι γνωστό ότι η τζιντζερόλη, η φυσική ένωση του τζίντζερ, βοηθά την πέψη και ανακουφίζει από τη ναυτία και τα αέρια. Έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ωφελώντας καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Πολύτιμο αγαθό ανά τους αιώνες, το τζίντζερ εξήχθη από την Ινδία στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και διαδόθηκε στην Ευρώπη μέσω των ευρασιατικών εμπορικών οδών, γνωστών ως Δρόμος του Μεταξιού. Μέχρι τον Μεσαίωνα, οι Ευρωπαίοι είχαν φτιάξει τη δική τους εκδοχή του μελομακάρονου με αυτό το μπαχαρικό. Τα πικάντικα μπισκότα μελόψωμου σε ευφάνταστα σχήματα που ονομάζονταν fairings ήταν δημοφιλή στις μεσαιωνικές εμποροπανηγύρεις, αλλά η γιορτινή παράδοση των μελομακάρονων ρίζωσε όταν η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ έβαλε να φτιάξουν μπισκότα τζίντζερ που έμοιαζαν με τις μεγάλες περούκες των επισκεπτών. Γλυκό ή αλμυρό, το τζίντζερ κυριαρχεί και πάντα κυριαρχούσε.

www.theissue.gr

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr