11 λόγοι για τους οποίους πονάνε τα δόντια σας—και τι να κάνετε για το καθένα

11 λόγοι για τους οποίους πονάνε τα δόντια σας—και τι να κάνετε για το καθένα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο επιβαρυντικό ή οριακά εξουθενωτικό από τον ερεθισμό των δοντιών. Και μαζί με τον ενοχλητικό πόνο έρχεται και η τρομακτική πραγματικότητα ότι θα μπορούσατε να έχετε ένα ραντεβού με έναν οδοντίατρο στο εγγύς μέλλον σας που περιλαμβάνει νοβοκαΐνη, ριζικό σωλήνα και τριήμερη ανάρρωση.

Είναι σημαντικό να εξετάσετε τους πολλούς λόγους για τους οποίους πονάνε τα δόντια σας που μπορεί και να μην σχετίζονται καθόλου με την κοιλότητα. «Ο πονόδοντος ή ο πόνος στα δόντια μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών αιτιών  », λέει ο Gerry Curatola, DDS, οδοντίατρος και ιδρυτής της Rejuvenation Dentistry και σύμβουλος RealSelf . «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε διακριτικοί και προσεκτικοί στο είδος του πόνου, από πού προέρχεται και πότε συμβαίνει».

Για να σας βοηθήσουμε να εντοπίσετε το πρόβλημα και να αποφύγετε το περιττό άγχος, δείτε τις παρακάτω σημαντικές πληροφορίες.

1. Έχετε σούπερ ευαίσθητα δόντια.
Εάν νιώθετε ότι ο πόνος στα δόντια σας εμφανίζεται πάντα ενώ απολαμβάνετε κρύο φαγητό ή ποτά, όπως όταν πίνετε παγωμένο νερό ή δαγκώνετε μια μπάρα παγωτού, μπορεί να αντιμετωπίζετε ευαισθησία στα δόντια, λέει η Helen Martinez-Barron , DDS. οδοντίατρος στο Pearland Family Dentistry στην περιοχή του Χιούστον. «Αυτό προκαλείται συχνότερα από το σμάλτο που είναιπολύ λεπτό ή έχει φθαρεί τελείως, κάτι που οφείλεται στη φθορά από το τρίξιμο των δοντιών και τη διάβρωση οξέος που προκαλείται από όξινα τρόφιμα ή προβλήματα γαστρεντερικής ροής, όπως παλινδρόμηση οξέος ή συχνοί έμετοι», εξηγεί ο Δρ Martinez- Barron.

Η ευαισθησία στη θερμότητα, εν τω μεταξύ, οφείλεται γενικά σε προβλήματα με τον πολφό ή το νεύρο του δοντιού, καθώς είναι ένα από τα τελευταία συμπτώματα που αισθάνονται πριν το νεύρο πεθάνει, λέει. Η βαθιά τερηδόνα, οι ρωγμές ή η εκτεταμένη οδοντιατρική εργασία μπορεί να προκαλέσουν τελικό θάνατο των νεύρων, συνήθως υποδηλώνοντας ότι χρειάζεστε ριζικό σωλήνα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Η θεραπεία για την ευαισθησία στο κρύο μπορεί να εξαρτάται από τον βαθμό του πόνου, λέει ο Δρ Martinez-Barron. Η θαμπή ή ελαφρά ευαισθησία συνήθως μετριάζεται χρησιμοποιώντας μια οδοντόκρεμα που περιέχει νιτρικό κάλιο ή φθοριούχο κασσίτερο, όπως η Sensodyne.

«Αν η ευαισθησία είναι λίγο πιο έντονη, έχουμε προϊόντα που μπορούν να εφαρμοστούν στο γραφείο, όπως υψηλότερη συγκέντρωση φθορίου που εφαρμόζεται σε δίσκους ή μια θεραπεία απευαισθητοποίησης που ονομάζεται Gluma, η οποία είναι παρόμοια με το Sensodyne, ή ακόμα και στεροειδή». λέει ο Δρ Martinez-Barron. «Η σοβαρή ευαισθησία απαιτεί συχνά πλήρη κάλυψη της εναπομείνασας δομής των δοντιών με στεφάνη, κάτι που είναι κοινό για ασθενείς με όξινη διάβρωση».

2. Αντιμετωπίζετε TMD (κροταφογναθική διαταραχή).
Συνήθως αναφέρεται ως TMJ, που στην πραγματικότητα αναφέρεται στην προσβεβλημένη κροταφογναθική άρθρωση, η TMD μπορεί να είναι αρκετά μυστηριώδης καθώς η αιτία δεν είναι πάντα εμφανής, λέει ο Δρ Martinez-Barron. «Το TMD μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό στη γνάθο, όπως ένα χτύπημα», εξηγεί. «Άλλες αιτίες μπορεί να είναι το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών (που ασκεί μεγάλη πίεση στην άρθρωση), η εξάρθρωση του δίσκου μεταξύ του κρανίου και της κάτω γνάθου ή η αρθρίτιδα».

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Η θεραπεία για το TMD εξαρτάται από την αιτία, λέει ο Δρ Martinez-Barron. Εάν σφίγγετε τα δόντια σας και αισθάνεστε πόνο στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, περιορισμένο άνοιγμα του στόματος και πόνο στο πρόσωπο, οι ενέσεις Botox στους μύες μάσησης σας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της δύναμης με την οποία συστέλλονται. Άλλες, πιο οικονομικές θεραπείες περιλαμβάνουν ειδικά κατασκευασμένα ή μη συνταγογραφούμενα προστατευτικά στόματος, φυσικοθεραπεία, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη, μυοχαλαρωτικά ή ακόμα και θερμαντικό επίθεμα.

3. Πρόσφατα κάνατε λεύκανση των δοντιών σας.
Η λεύκανση των δοντιών μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία, καθώς η χλωρίνη μπορεί να προκαλέσει τα δόντια να γίνουν προσωρινά πορώδη, λέει ο Δρ Martinez-Barron. Αυτό σχεδόν πάντα επιλύεται από μόνο του μέσα σε λίγες ημέρες ή χρησιμοποιώντας μια οδοντόκρεμα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: «Μπορείτε να βοηθήσετε στην ελαχιστοποίηση της ευαισθησίας βουρτσίζοντας τα δόντια σας με το Sensodyne μία ή δύο εβδομάδες πριν από μια θεραπεία λεύκανσης», λέει.

4. Βουρτσίζετε πολύ δυνατά και αυτό οδηγεί σε ύφεση των ούλων.
Φυσικά θέλετε να κάνετε τα δόντια να φαίνονται ολοκάθαρα, αλλά η υπερβολική πίεση ή το πολύ επιθετικό βούρτσισμα μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα – και πόνο.

«Κάνοντας αυτό φθείρεται η πραγματική δομή των δοντιών, καθώς και προκαλείται η ύφεση των ούλων που κανονικά καλύπτει τη ρίζα του δοντιού», λέει ο Ira Handschuh, DDS, οδοντίατρος στο Dental Design Center στο White Plains της Νέας Υόρκης. Μπορεί να παρατηρήσετε εξαιρετική ευαισθησία στο να τρώτε και να πίνετε κρύα είδη, η οποία οφείλεται στο ότι η δομή της ρίζας σας είναι πιο εκτεθειμένη.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Αν και δεν μπορείτε να «αναιρέσετε» τη ζημιά που προκαλείται από το υπερβολικό βούρτσισμα, μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας, ο οποίος μπορεί να τοποθετήσει σφραγίσματα στο χρώμα των δοντιών στις περιοχές όπου το δόντι έχει φθαρεί, λέει ο Δρ. Handschuh. «Μερικές φορές είναι επίσης δυνατή η τοποθέτηση ενός μοσχεύματος ούλων για την επαναφορά των ούλων στο ύψος που ήταν αρχικά», λέει. Το καλύτερο στοίχημά σας για να αποφύγετε εντελώς αυτή τη μοίρα: Επενδύστε σε μια υψηλής ποιότητας ηλεκτρονική οδοντόβουρτσα ή μια χειροκίνητη βούρτσα με εξαιρετικά μαλακές τρίχες και ακυρώστε την πίεση κατάτην διάρκεια του βουρτσίσματος.

5. Έχετε μόλυνση των ούλων.
Εάν σας έχουν πει ότι έχετε περιοδοντική νόσο (ούλα) , δεν είστε μόνοι. Στην πραγματικότητα, σχεδόν ο μισός ενήλικος πληθυσμός των ΗΠΑ 30 ετών και άνω έχει ήπια, μέτρια ή σοβαρή περιοδοντίτιδα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Αλλά ακόμα κι αν είστε αρκετά τυχεροί που δεν το έχετε, μπορείτε ακόμα να κολλήσετε μια μόλυνση των ούλων. «Αυτό συμβαίνει όταν μικρόβια ή βακτήρια εισέρχονται στα δόντια ή στην περιοχή των ούλων και πολλαπλασιάζονται σε σημείο που το σώμα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τα κακά βακτήρια», λέει η Melissa Thompson, DDS, οδοντίατρος από τη Μασαχουσέτη και ιδιοκτήτρια τριών οδοντιατρείων Aspen Dental. «Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει πόνο ή πρήξιμο, ένα μικρό σπυράκι πάνω από το δόντι ή την περιοχή, την απελευθέρωση πύου ή ακόμα και μια άσχημη γεύση στο στόμα».

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Μόλις παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, είναι καλύτερο να πάτε στο οδοντιατρείο σας. «Η μόλυνση των ούλων μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμη χειρότερο πόνο», λέει ο Δρ Handschuh. «Ο οδοντίατρός σας θα πρέπει να καθαρίσει την περιοχή των ούλων γύρω από το μολυσμένο δόντι και να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά και στοματικές εκπλύσεις αμέσως».

6. Έχετε βιώσει τραύμα στα δόντια.
Παραδόξως, μπορεί να μην γνωρίζετε ότι είχατε τραύμα στα δόντια. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός περιστατικού που συνέβη πριν από πολλά χρόνια. «Αυτό μπορεί να συνεπάγεται οτιδήποτε, από πτώση και χτύπημα στα δόντια, σε αυτοκινητιστικό ατύχημα όπου υπάρχει δύναμη στο στόμα ή στο σαγόνι, ή ακόμα και μάσημα κάποιου είδους τροφής που τραυματίζει το δόντι», λέει ο Δρ Handschuh.

Μαζί με το τραύμα των δοντιών ή ένα κάταγμα δοντιού έρχεται αυξημένος πόνος και ευαισθησία κατά τη μάσηση , γεγονός που προκαλεί κάμψη του δοντιού και ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις μέσα στο δόντι. «Εάν ένας ασθενής πέσει και χτυπήσει ή καταστρέψει ένα δόντι, ο οδοντίατρός του θα πρέπει να παρακολουθεί αυτό το δόντι με τακτικές παρακολουθήσεις και ακτινογραφίες για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει μόλυνση και επίσης ότι το νεύρο μέσα στο δόντι δεν πεθαίνει. », λέει ο Δρ Thompson.

Εάν το δόντι έχει πεθάνει ως αποτέλεσμα τραύματος, τα σημάδια θα περιλαμβάνουν αποχρωματισμό στο εξωτερικό του δοντιού και ευαισθησία στη θερμοκρασία.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: «Ο ριζικός σωλήνας και το στέμμα είναι συνήθως η θεραπεία που συνιστάται για ένα νεκρό δόντι και, εάν το δόντι έπρεπε να αφαιρεθεί, η εμφύτευση μιας γέφυρας ή μιας αφαιρούμενης συσκευής, όπως μια μερική οδοντοστοιχία θα ήταν το επόμενο βήμα», λέει.

7. Έχετε μια δυσάρεστη μόλυνση του κόλπου.
Ειδικά κατά τη διάρκεια της εποχής των αλλεργιών και της γρίπης, μια λοίμωξη του κόλπου μπορεί να εμφανιστεί με τρόπο που δεν μοιάζει καν με φυσιολογικό. «Δεδομένου ότι οι ρίζες ορισμένων δοντιών βρίσκονται ακριβώς δίπλα στα ιγμόρεια, η πίεση από μια λοίμωξη των κόλπων αντικατοπτρίζει στην πραγματικότητα τον πόνο των δοντιών», λέει ο Δρ Handschuh.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Ίσως χρειαστεί να περιμένετε να βγει ο κόλπος για να απαλλαγείτε από το πόνο των δοντιών. «Αντί για οδοντιατρική θεραπεία, θα χρειαζόταν κάποιος φαρμακευτική αγωγή όπως ένα αποσυμφορητικό και πιθανό αντιβιοτικό συνταγογραφούμενο από τον οικογενειακό του γιατρό», λέει ο Δρ Handschuh.

8. Τρίβετε ή σφίγγετε τα δόντια σας ενώ κοιμάστε.
Ίσως κάποιος άλλος σας έχει ήδη υποδείξει ότι έχετε αυτή τη συνήθεια, αλλά μπορεί να προκαλέσει κάτι περισσότερο από απλώς μια ενόχληση στον σύντροφό σας στο κρεβάτι. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, το χρόνιο τρίξιμο των δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα ή χαλαρό δόντι», λέει ο Δρ Handschuh. «Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να αξιολογήσετε τα δόντια σας από τον οδοντίατρό σας, ώστε να μπορεί να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο τα δόντια σας ταιριάζουν μεταξύ τους και να εξετάσει εάν κάποιο από αυτά χτυπά πολύ δυνατά ή πολύ νωρίς».

Μια ανισορροπία στο σημείο που συναντώνται τα δόντια σας όταν τρίβουν μεταξύ τους είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως πόνο στα δόντια και στους μυς.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης αυτού του τύπου πόνου, ένας από τους οποίους μπορεί να είναι η χρήση νυχτερινής προστασίας, που βοηθά στην απομάκρυνση των δυνάμεων από ορισμένα δόντια και στην τοποθέτηση των δυνάμεων ομοιόμορφα σε όλη τη στοματική κοιλότητα», λέει.

9. Πρόσφατα κάνατε σφράγισμα ή είχατε τρυπήσει ένα δόντι.
Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να παρατηρήσετε έντονη ευαισθησία όταν δαγκώνετε στην περιοχή που είχατε κάνει δουλειά. «Όταν τρυπάτε τα δόντια, μπορεί να εμφανίσετε ευαισθησία στο κρύο για μερικές εβδομάδες, κάτι που είναι φυσιολογικό, αλλά εάν υπάρχει ευαισθησία όταν δαγκώνετε, ειδικά σε σκληρές ουσίες, μπορεί να χρειαστεί μια προσαρμογή ώστε να μασάτε πιο ομοιόμορφα». λέει ο γιατρός Thompson.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Εφόσον πιθανότατα θα παρατηρήσετε αυτό το περιστατικό αφού έχετε ήδη φύγει από το ιατρείο του οδοντιάτρου σας, θα πρέπει να προγραμματίσετε μια επίσκεψη παρακολούθησης, ώστε ο οδοντίατρός σας να μπορεί να ελέγξει το δάγκωμα και να κάνει μικρές προσαρμογές για ανακούφιση στον πόνο. «Ο οδοντίατρός σας θα προσαρμόσει το δάγκωμα εάν χρειαστεί και εάν είναι ευαίσθητο στη θερμοκρασία, μπορεί να τοποθετήσει μια τοπική πάστα με φθόριο ή απευαισθητοποίηση στην περιοχή», λέει ο Δρ Thompson.

10. Έχεις ραγισμένο δόντι.
Αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορα πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του δαγκώματος σε κάτι σκληρό που προκαλεί το ράγισμα του δοντιού, έναν τραυματισμό από κάτι έξω από το στόμα, όπως πτώση ή ατύχημα, ή ακόμα και σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών. «Εάν υπάρχει ρωγμή, ο πόνος των δοντιών μπορεί να εμφανιστεί όταν δαγκώνετε, μασάτε ή ακόμα πίνετε κάτι ζεστό ή κρύο», λέει ο Δρ Thompson.

Εάν η ρωγμή είναι σε ένα από τα μπροστινά δόντια σας, μπορεί να μπορείτε να δείτε πραγματικά τη ζημιά, αλλά εάν είναι στα πίσω δόντια, η ορατότητα μπορεί να είναι πιο δύσκολη.

Πώς να το αντιμετωπίσετε: Επισκεφθείτε αμέσως το ιατρείο του οδοντιάτρου σας, ώστε να μπορέσει να εξετάσει ή να αποκαταστήσει την περιοχή πριν επιδεινωθεί η ρωγμή και να σταματήσετε αμέσως να μασάτε οτιδήποτε σκληρό. «Αν οφείλεται στο σφίξιμο της γνάθου και στο τρίξιμο των δοντιών, θα συνιστάται ένας ειδικός νυχτερινός φρουρός για την προστασία των δοντιών από μελλοντικό τραύμα», λέει ο Δρ Thompson.

11. Έχετε μια κοιλότητα που έχει μετατραπεί απο σοβαρή τερηδόνα.
Η αποσύνθεση που είναι μικρού έως μέτριου μεγέθους συνήθως δεν βλάπτει, λέει ο Δρ Martinez-Barron. «Θα αρχίσετε να αισθάνεστε πόνο όταν η αποσύνθεση πλησιάζει το νεύρο, που συνήθως σημαίνει ότι είναι ώρα για ριζικό σωλήνα, καθώς μια κοιλότητα έχει δώσει στα βακτήρια μια είσοδο στον πολφό», εξηγεί. «Δεν υπάρχει σπιτική θεραπεία για αυτό και τα αντιβιοτικά θα προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, καθώς δεν αφαιρούν την πηγή της λοίμωξης που βρίσκεται μέσα στο δόντι και θα έχουν καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στο δόντι.”

Πώς να το αντιμετωπίσετε: «Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, κάποιοι πόνοι και λοιμώξεις των δοντιών μπορεί να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή ανησυχίες και μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη μόλυνση», λέει ο Δρ Handschuh, οπότε ακολουθήστε τα τακτικά ραντεβού σας για την οδοντιατρική φροντίδα κάθε έξι μήνες (ή πιο συχνά εάν συνιστάται από τον οδοντίατρό σας) για να αποφύγετε αυτά τα πιο σοβαρά σενάρια.

Η ουσία: Ο πόνος των δοντιών μπορεί να έχει μια απλή, εύκολη στη θεραπεία αιτία ή μπορεί να είναι πιο περίπλοκος, επομένως είναι καλύτερο να παίζετε πάντα με ασφάλεια και να πηγαίνετε στο οδοντιατρείο σας για αξιολόγηση.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr