3 μοναδικές συνταγές για χειμωνιάτικες σούπες που θα σας ζεστάνουν

3 μοναδικές συνταγές για χειμωνιάτικες σούπες που θα σας ζεστάνουν

Όταν ο καιρός έξω είναι κρύος και αναζητάς κάτι που θα σε ζεστάνει εκτός από το τζάκι και τη σόμπα μπορείς να επιλέξεις ένα μπολ νόστιμης και θρεπτικής σούπας. Παρακάτω θα βρεις τρεις συνταγές για γρήγορες και πεντανόστιμες χειμωνιάτικες σούπες.

Γράφει η Αγγελική Βούντα, Διατροφολόγος-Βιολόγος MSc ANutr

Αυτές είναι 3 συνταγές για χειμωνιάτικες σούπες που θα σε καρατήσουν ζεστό αυτή τη χειμερινή εποχή:

Ζωμός σούπας


Για να προσθέσεις γεύση σε οποιαδήποτε σούπα τον χειμώνα, πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις με έναν γευστικό ζωμό.

Συστατικά συνταγής:

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 λίτρα νερό
Ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια μανιτάρια ψιλοκομμένα
Αλάτι και πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης:

Ξεκινάμε τσιγαρίζοντας ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, μόλις αρχίσουν να ροδίζουν, προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 5-10 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαζεύουν.
Προσθέτουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία για 30-40 λεπτά.
Προαιρετικά: Οι παρακάτω συνταγές χρησιμοποιούν ένα φυσικό ζωμό σούπας (παραπάνω), κατάλληλο για χορτοφάγους. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία έτοιμων ζωμών που θα αγοράσατε ή, εάν είστε κρεατοφάγος, να χρησιμοποιήσετε ζωμό με βάση το κρέας για πιο έντονη γεύση.

3 κορυφαίες συνταγές χειμωνιάτικης σούπας

Κολοκυθόσουπα


Ένα κλασικό πιάτο που είναι απολαυστικό και μπορείς να το καταναλώσεις όλο τον χειμώνα. Οι κολοκύθες συλλέγονται συνήθως στα μέσα του φθινοπώρου, αλλά διατηρούνται υπέροχα, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσετε σε πολλές συνταγές όταν ο καιρός είναι κρύος.

Κολοκυθόσουπα
Συστατικά:

Μισή κολοκύθα μεσαίου μεγέθους
4-5 μεσαίου μεγέθους πατάτες
1 καρότο
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι για γεύση
Μέθοδος εκτέλεσης:

Ξεκινάμε ψιλοκόβοντας την κολοκύθα, τις πατάτες και τα καρότα σας σε κύβους και τοποθετώντας τα σε ένα ταψί φούρνου. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 30-45 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
Μόλις τα λαχανικά αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τα ψητά λαχανικά στο ζωμό της σούπας.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου μία ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Μόλις είμαστε ικανοποιημένοι με την υφή τους, ήρθε η ώρα για το τελευταίο βήμα.
Ανακατεύουμε τη σούπα μέχρι να γίνει ομοιογενής και ετοιμάζουμε το πιάτο μας για σερβίρισμα. Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και πιπέρι αν το επιθυμούμε.
Tip: Αν προτιμάτε μια κρεμώδη σούπα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο τυρί κρέμα για να δώσετε αυτή την πιο έντονη γεύση και υφή.

Παραδοσιακή σούπα λαχανικών
Αυτή είναι η γεύση του χειμώνα! Το βασικό συστατικό είναι τα λαχανικά, που είναι εύκολο να μαγειρευτούν και που συνδυάζονται τέλεια με φρέσκο ψωμί. Ετοιμαστείτε να απολαύσετε τη ζεστασιά που ονειρευόσασταν μετά από μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα.

Παραδοσιακή σούπα λαχανικών


Συστατικά:

2 μέτρια καρότα
1 παστινάκι (parsnip)
2-3 μεσαίου μεγέθους πατάτες
1 φλιτζάνι κριθαράκι
½ φλιτζάνι μπιζέλια
½ πράσο
Αλάτι και πιπέρι
Μέθοδος εκτέλεσης:

Ξεκινάμε βράζοντας το κριθαράκι και τον αρακά με τη βάση του ζωμού της σούπας.
Στο μεταξύ, κόβουμε τα λαχανικά σε μικρούς κύβους.
Μόλις μαλακώσουν το κριθαράκι και ο αρακάς, προσθέτουμε τα λαχανικά στο μείγμα. Μαγειρεύουμε για περίπου μία ώρα για να αφήσουμε τις γεύσεις να αναμειχθούν, δημιουργώντας αυτή την κλασική γεύση. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι για τη γεύση.
Tip: Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει τη δική της ιδιαίτερη συνταγή για έναν κλασικό ζωμό λαχανικών, πειραματιστείτε ελεύθερα και βρείτε τη γεύση που σας ταιριάζει. Για τους κρεατοφάγους εκεί έξω, η προσθήκη λίγου κοτόπουλου στο μείγμα μπορεί να απογειώσει αυτή τη συνταγή χειμωνιάτικης σούπας.

Κρεμώδη σούπα με πατάτα και πράσο
Ένα μπολ από αυτή τη χειμωνιάτικη σούπα με πατάτα και πράσο θα σας κάνει να θέλετε σίγουρα και δεύτερη μερίδα.

Κρεμώδη σούπα με πατάτα και πράσο


Συστατικά:

7-8 μεσαίου μεγέθους πατάτες
1 πράσο
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο
Μέθοδος εκτέλεσης:

Κόβουμε τις πατάτες σε μικρούς κύβους και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Πρσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Αυτό θα προσθέσει στη γεύση στη σούπα.
Στη συνέχεια, κόβουμε το πράσο σε φέτες και το προσθέτουμε στο ζωμό της σούπας που έχετε ήδη ετοιμάσει. Μόλις είναι έτοιμες οι πατάτες, τις προσθέτουμε και αφήνουμε τη σούπα για περίπου 1 ώρα σε μέτρια φωτιά.
Ως τελικό βήμα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι για τη γεύση και στη συνέχεια ανακατεύουμε ώστε να αποκτήσει η σούπα μία κρεμώδη υφή.
Tip: Προσθέστε τυρί κρέμα ή κρέμα γάλακτος για να δώσετε μία πιο έντονη γεύση και μία πιο απαλή υφή στη σούπα σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr