Επιβράδυνση της γήρανσης και αναστροφή με ρετινόλη Βιταμίνη Α. Όλα τα οφέλη.

Επιβράδυνση της γήρανσης και αναστροφή με ρετινόλη Βιταμίνη Α. Όλα τα οφέλη.

15 Σημαντικά Οφέλη Της Βιταμίνης Α Ή Της Ρετινόλης

Η βιταμίνη Α είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό και είναι επίσης γνωστή με το όνομα ρετινόλη. Βοηθά στην ενίσχυση της ανοσίας του σώματος για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και διατηρεί τα μάτια και το δέρμα σας υγρά. Η ρετινόλη συνδέεται επίσης πολύ συχνά με χαμηλότερους κινδύνους καρκίνου.

Η βιταμίνη Α ή ρετινόλη είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση υγιών ματιών και ανάπτυξης των οστών. Η έλλειψή του είναι η πιο κοινή αιτία τύφλωσης στα παιδιά. Μπορεί να αποτρέψει τη νυχτερινή τύφλωση και την ξηροφθαλμία , ενώ παράλληλα εξασφαλίζει καθαρή όραση.

Σημαντικές πηγές βιταμίνης Α

Το μουρουνέλαιο , η κρέμα, ο κρόκος αυγού, το μοσχαρίσιο συκώτι, το τυρί τσένταρ , το εμπλουτισμένο γάλα και τα προϊόντα βουτύρου είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης Α. Η Clare Gilbert από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, στην εκτεταμένη έρευνά της για τη βιταμίνη Α, προτείνει ότι Τα κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως ο κίτρινος αραβόσιτος, που περιέχουν τη χρωστική ουσία καροτίνη είναι επίσης εξαιρετικές πηγές.

Φροντίστε να συμπεριλάβετε τρόφιμα όπως γλυκοπατάτα , καρότα , μπρόκολο , σπανάκι , μάνγκο , κολοκύθα , ντομάτα , πλιγούρι βρώμης , βερίκοκο, ροδάκινο , αρακά, παπάγια και λαχανικά στην καθημερινή διατροφή σας για να εξασφαλίσετε τακτική παροχή βιταμίνης Α. [1]

Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Α
Τα κύρια συμπτώματα ανεπάρκειας της βιταμίνης Α περιλαμβάνουν κερατινοποίηση του δέρματος, νυχτερινή τύφλωση, αίσθημα καύσου ή φαγούρα στα μάτια, φλεγμονή των βλεφάρων, ξηροφθαλμία (ξηρότητα του επιπεφυκότα), θαμπά μαλλιά χωρίς γυαλάδα , πιτυρίδα, εύθραυστα νύχια που σπάνε εύκολα. σεξουαλικές διαταραχές και προκαρκινικές αλλαγές στους ιστούς του σώματος. Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κόπωση, αϋπνία και κατάθλιψη .

Οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Α
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για ένα υγιές σώμα και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται παρακάτω.

Ενισχύει την Ανοσία
Η βιταμίνη Α ενισχύει την ανοσία του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων αυξάνοντας τις λεμφοκυτταρικές αποκρίσεις έναντι των αντιγόνων που προκαλούν ασθένειες. Διατηρεί τους βλεννογόνους υγρούς για να εξασφαλίσει καλύτερη ανοσία και επίσης ενισχύει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων. Όχι μόνο εμποδίζει τα μικρόβια να εισέλθουν στο σώμα σας, αλλά βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των λοιμώξεων μόλις εισέλθουν τα μικρόβια στο σώμα, εξασφαλίζοντας έτσι διπλή προστασία του πυρήνα. 

Βελτιώνει την όραση
Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της όρασης. Επιτρέπει στα μάτια σας να προσαρμοστούν στις αλλαγές φωτός, τα διατηρεί υγρά και επίσης βελτιώνει τη νυχτερινή όραση. Μπορεί να αποτρέψει πολλές καταστάσεις όπως ξηροφθαλμία και νυχτερινή τύφλωση αυξάνοντας την προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου ματιού τόσο στο έντονο φως όσο και στο σκοτάδι. Η ρετινόλη βοηθά στο σχηματισμό οπτικού μωβ στα μάτια, που μπορεί να βελτιώσει τα μάτια και να εξασφαλίσει έναν υγιή αμφιβληστροειδή. Μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που συνήθως σχετίζεται με τη γήρανση. Θεωρείται επίσης ότι είναι ευεργετικό για άτομα που πάσχουν από γλαύκωμα. 

Ο χυμός καρότου είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά. 

Φροντίδα του δέρματος
Η βιταμίνη Α βοηθά να κρατήσει το σώμα σας απαλλαγμένο από ελεύθερες ρίζες και τοξίνες, οι οποίες μπορεί να βλάψουν το δέρμα σας. Βοηθά να διατηρείται το δέρμα απαλό και εύπλαστο διασφαλίζοντας τη διατήρηση της υγρασίας, αποτρέποντας έτσι την ξηρότητα, την κερατινοποίηση και δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση.

Ενισχύει την υγεία των οστών
Το NIH Osteoporosis and Related Bone Diseases – National Resource Center προτείνει ότι η βιταμίνη Α ενισχύει τα οστά και τα δόντια. Η βιταμίνη Α βοηθά στο σχηματισμό της οδοντίνης, ενός στρώματος σκληρού υλικού ακριβώς κάτω από την επιφάνεια των δοντιών, ενισχύοντας έτσι την αντοχή του. 

Προλαμβάνει τις πέτρες του ουροποιητικού
Η βιταμίνη Α εμποδίζει το σχηματισμό λίθων στα ούρα λόγω του σχηματισμού φωσφορικού ασβεστίου . Βοηθά επίσης να διατηρείται σε φόρμα η επένδυση του ουροποιητικού συστήματος, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα επανεμφάνισης λίθων.

Προωθεί την ανάπτυξη των μυών
Διατηρώντας τα οστά υγιή και διατηρώντας το σχήμα τους, η βιταμίνη Α διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της σωστής μυϊκής ανάπτυξης στα παιδιά και στην ανάπτυξη των εφήβων, αποτρέποντας έτσι τις πιθανότητες ανάπτυξης μυϊκής δυστροφίας.

Μειώνει τον κίνδυνο ακμής
Η βιταμίνη Α βοηθά στη μείωση της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ακμής. Επίσης, ενισχύει τους προστατευτικούς ιστούς του δέρματος, ενισχύοντας έτσι τη συνολική υγεία και ζωτικότητα της επιφάνειας του δέρματος. Είναι επίσης απαραίτητο για τη σωστή συντήρηση των ιστών του δέρματος και των βλεννογόνων. Διώχνει τις τοξίνες από το σώμα σας και καθαρίζει το σύστημα χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. 

Αντικαρκινικό δυναμικό
Η βιταμίνη Α είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να αποτρέψει ορισμένες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη σχολή του Πανεπιστημίου Ben-Gurion του Ιατρικού Κέντρου Negev και Soroka, στο Ισραήλ, η ρετινόλη, όταν συνεργάζεται με καροτενοειδή και βιταμίνη D , βρέθηκε να έχει εκπληκτικές δυνατότητες στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του προστάτη και του μαστού.

Ένα ιταλικό πανεπιστήμιο διαπίστωσε ότι η ρετινόλη είναι πολύ χρήσιμη στον καρκίνο και στην έρευνά του το 2015, λέει: «Τα φυσικά και συνθετικά ρετινοειδή έχουν χρησιμοποιηθεί ως πιθανοί χημειοθεραπευτικοί ή χημειοπροληπτικοί παράγοντες λόγω της διαφοροποίησης, της αντιπολλαπλασιαστικής, προαποπτωτικής και αντιοξειδωτικής τους δράσης». 

Αν και η ρετινόλη είναι χρήσιμη στην πρόληψη του καρκίνου, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of National Cancer Institute δείχνει ότι τα συμπληρώματα βήτα-καροτίνης και ρετινόλης μπορούν να λειτουργήσουν περίεργα και με τη σειρά τους να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. 

Σύμφωνα με τη μελέτη στο περιοδικό Gynecologic Oncology, η συμπερίληψη τροφών που περιέχουν βιταμίνη Α στη διατροφή σας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. 

Οι γιατροί εξακολουθούν να περιμένουν περισσότερα αποτελέσματα, αλλά μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Surgical Oncology δείχνει ότι η διατροφική βιταμίνη Α παρουσιάζει τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου καρκίνου της ουροδόχου κύστης. [11]

Στοιχεία από 18 μελέτες που έγιναν σε περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα αναφέρουν ότι η βήτα-καροτίνη και η βιταμίνη Α μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου του πνεύμονα. 

Επισκευάζει ιστούς
Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην αντικατάσταση παλιών και φθαρμένων ιστών με νέους, καθώς και στη διατήρηση των οστών και των δοντιών.

Επιβραδύνει τη Γήρανση!
Σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η τοπική εφαρμογή ρετινόλης έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στην αναστροφή της γήρανσης. Η βιταμίνη Α είναι διάσημη για τις ιδιότητες εξάλειψης των ρυτίδων, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τις κηλίδες γήρανσης και τις λεπτές γραμμές. Μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης ενισχύοντας τη συνολική υγεία του δέρματος. 

Βοηθά στη μείωση του κινδύνου ιλαράς
Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει ιλαρά στα παιδιά. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2002 , η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων ιλαράς στα παιδιά. Η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε αυτή τη βιταμίνη βοηθά στην ανακούφιση από τον πυρετό και τη διάρροια που προκαλούνται από την ιλαρά, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του παιδιού σας από τον ιό. [

Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα , προστατεύοντάς σας έτσι από τους σοβαρούς κινδύνους καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών.

Προστατεύει το Αναπαραγωγικό Σύστημα
Αυτή η βιταμίνη είναι ευρέως γνωστή για την ενίσχυση της υγείας και της λειτουργικότητας του αναπαραγωγικού συστήματος.

Προσοχή: Η βιταμίνη Α απαιτείται μόνο σε ίχνη και οποιαδήποτε υπερβολική ποσότητα θα αποβληθεί από τον οργανισμό. Φροντίστε να εξασφαλίσετε την τακτική παροχή της απαιτούμενης ποσότητας για καλύτερα αποτελέσματα. Η υπερδοσολογία του μπορεί να έχει επιζήμια συμπτώματα όπως θολή όραση και ναυτία. Τα σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν καθυστέρηση της ανάπτυξης και μεγέθυνση σπλήνας και ήπατος, μεταξύ άλλων.

www.organicfacts.net

Υγρή βιταμίνη Α. Γυρνάει τον χρόνο πίσω.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr