Μάραθος:αύξηση στήθους,επιδιόρθωση ιστών,κολλαγόνο, καρδιά, χοληστερίνη, εγκέφαλο,εμμηνόπαυση,τριχόπτωση, μετεωρισμό,έντερο, αναπνευστικό, όραση (Κ.Α)!

Μάραθος:αύξηση στήθους,επιδιόρθωση ιστών,κολλαγόνο, καρδιά, χοληστερίνη, εγκέφαλο,εμμηνόπαυση,τριχόπτωση, μετεωρισμό,έντερο, αναπνευστικό, όραση (Κ.Α)!

από Meenakshi Nagdeve 

Τα οφέλη του μάραθου για την υγεία είναι πολλά και μπορεί να περιλαμβάνουν ανακούφιση από αναιμία, δυσπεψία, μετεωρισμό, δυσκοιλιότητα , κολικούς, διάρροια , αναπνευστικές διαταραχές και διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη φροντίδα των ματιών. Ο μάραθος, που έχει την επιστημονική ονομασία Foeniculum vulgare miller , ή την ουσία του, χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο σε αποσμητικά στόματος, οδοντόκρεμες, επιδόρπια, αντιόξινα και σε διάφορες μαγειρικές εφαρμογές.

Τι είναι ο μάραθος;
Ο μάραθος ( Foeniculum vulgare ) είναι ένα αρωματικό βότανο που προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου και έχει πολλές μαγειρικές και φαρμακευτικές χρήσεις. Δεν έχει εξαπλωθεί και πολιτογραφηθεί ως βότανο σε όλο τον κόσμο, αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται κυρίως σε παράκτια κλίματα και στις όχθες ποταμών. Είναι ένα από τα κύρια συστατικά του αλκοολούχου αψέντιου, αν και το ίδιο το φυτό δεν έχει τις παραισθησιογόνες ιδιότητες για τις οποίες είναι γνωστό το ποτό. 

Εκτός από τις χρήσεις του μάραθου που αναφέρθηκαν ήδη, υπάρχουν πολυάριθμες φαρμακευτικές χρήσεις και οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω των συστατικών των αιθέριων ελαίων του, τα οποία συνοψίζονται παρακάτω.

Συμπληρώστε την πιατέλα σας με μια χούφτα φρέσκους σπόρους μάραθου. 

Στοιχεία διατροφής

Μάραθος, βολβός, ωμός
Μέγεθος σερβιρίσματος:
100 γρ
Θρεπτικόςαξία
Νερό [g] 90,21
Ενέργεια 31
Ενέργεια [kJ] 129
Πρωτεΐνη [g] 1.24
Ολικό λιπίδιο (λίπος) [g] 0.2
Τέφρα [g] 1.05
Υδατάνθρακες, κατά διαφορά [g] 7.3
Φυτικές ίνες, συνολική διατροφική [g] 3.1
Σάκχαρα, συνολικά συμπεριλαμβανομένου NLEA [g] 3,93
Ασβέστιο, Ca [mg] 49
Σίδηρος, Fe [mg] 0,73
Μαγνήσιο, Mg [mg] 17
Φώσφορος, P [mg] 50
Κάλιο, K [mg] 414
Νάτριο, Na [mg] 52
Ψευδάργυρος, Zn [mg] 0.2
Χαλκός, Cu [mg] 0,07
Μαγγάνιο, Mn [mg] 0,19
Σελήνιο, Se [μg] 0,7
Βιταμίνη C, ολικό ασκορβικό οξύ [mg] 12
Thiamin [mg] 0.01
Riboflavin [mg] 0.03
Niacin [mg] 0.64
Pantothenic acid [mg] 0.23
Vitamin B-6 [mg] 0.05
Folate, total [µg] 27
Folate, food [µg] 27
Folate, DFE [µg] 27
Choline, total [mg] 13.2
Vitamin A, RAE [µg] 48
Carotene, beta [µg] 578
Vitamin A, IU [IU] 963
Lutein + zeaxanthin [µg] 607
Vitamin E (alpha-tocopherol) [mg] 0.58
Vitamin K (phylloquinone) [µg] 62.8
Fatty acids, total saturated [g] 0.09
14:0 [g] 0
16:0 [g] 0.08
18:0 [g] 0.01
Λιπαρά οξέα, ολικά μονοακόρεστα [g] 0,07
16:1 [g] 0
18:1 [g] 0,07
Λιπαρά οξέα, ολικά πολυακόρεστα [g] 0,17
18:2 [g] 0,17
Οι πηγές περιλαμβάνουν: USDA [2]

Στοιχεία διατροφής μάραθου
Σύμφωνα με την National Nutrient Database for Standard Reference του USDA, ο βολβός μάραθου είναι πηγή ενέργειας, βιταμίνης C , διαιτητικών ινών , καλίου και άλλων βασικών μετάλλων όπως ασβέστιο , φώσφορος και νάτριο . Παρέχει μικρές ποσότητες σιδήρου , μαγνησίου , ψευδαργύρου , νιασίνης και βιταμίνης Κ . Περιέχει επίσης βιταμίνες Β , β-καροτίνη, βιταμίνη Α , φλαβονόλες. [3]

Οφέλη για την υγεία απο το μάραθο


Ας δούμε αναλυτικά τα κορυφαία οφέλη για την υγεία του μάραθου:

Πλούσια πηγή βιταμίνης C
Ένα φλιτζάνι βολβού μάραθου είναι γνωστό ότι περιέχει σχεδόν το 20 τοις εκατό της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη C, καθιστώντας τον αρκετά πλούσια πηγή αυτής της ευεργετικής βιταμίνης της διατροφής μας. Η βιταμίνη C βελτιώνει τη γενική υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, παράγει και επιδιορθώνει τους ιστούς του δέρματος , βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου και προστατεύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων ως αντιοξειδωτικό από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών που συχνά μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις. 

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας
Ο σίδηρος και η ιστιδίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο μάραθο, είναι και τα δύο χρήσιμα στη θεραπεία της αναιμίας. Ενώ ο σίδηρος είναι το κύριο συστατικό της αιμοσφαιρίνης, η ιστιδίνη διεγείρει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και επίσης βοηθά στο σχηματισμό διαφόρων άλλων συστατικών του αίματος. 

Μπορεί να ανακουφίσει τη δυσπεψία
Είναι μια κοινή πρακτική, ιδιαίτερα στην Ινδική Υποήπειρο, να μασάτε σπόρους μάραθου μετά τα γεύματα. Αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια καθώς θεωρείται ότι διευκολύνει την πέψη και εξαλείφει την κακοσμία του στόματος . 

Μερικά από τα συστατικά του αιθέριου ελαίου μάραθου είναι πιθανώς διεγερτικά, καθώς ενθαρρύνουν την έκκριση πεπτικών και γαστρικών υγρών, μειώνουν τη φλεγμονή στο στομάχι και τα έντερα και διευκολύνουν τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το φαγητό. Επιπλέον, μπορεί να εξαλείψει τη δυσκοιλιότητα και να προστατεύσει το σώμα από ένα ευρύ φάσμα εντερικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την απόφραξη. Έχει επίσης αντιόξινες (βασικές) ιδιότητες και χρησιμοποιείται εκτενώς σε αντιόξινα σκευάσματα. Σε μαγειρικές εφαρμογές χρησιμοποιείται και ως βασικό συστατικό σε πολλά ορεκτικά.

Μπορεί να μειώσει τον μετεωρισμό
Ο μάραθος είναι πολύ δημοφιλής ως αντιφλεγμονώδες, λόγω των ανθρακικών ιδιοτήτων του ασπαρτικού οξέος που βρίσκεται σε αυτό. Το εκχύλισμα του μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλούς, από βρέφη έως ηλικιωμένους, ως τρόπο μείωσης του μετεωρισμού και αποβολής των περιττών αερίων από το στομάχι. Χρησιμοποιείται συνήθως σε φάρμακα για τη μείωση των συμπτωμάτων της μη ελκώδους δυσπεψίας και του μετεωρισμού σε βρέφη και μικρά παιδιά. [7]

Μπορεί να αντιμετωπίσει τη δυσκοιλιότητα
Οι σπόροι μάραθου, ιδιαίτερα σε μορφή σκόνης, πιστεύεται ότι δρουν ως πιθανό καθαρτικό, ιδιαίτερα στην ιατρική της Αγιουρβέδα . Η χονδροειδής ουσία και η διεγερτική της δράση βοηθά στη διατήρηση της σωστής περισταλτικής κίνησης των εντέρων, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση της απέκκρισης. Ο μάραθος βρίσκεται επίσης συνήθως σε φάρμακα που θεραπεύουν τον κοιλιακό άλγος, τη διάρροια, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και άλλα εντερικά προβλήματα. 

Μπορεί να μειώσει τις καρδιακές παθήσεις
Ο μάραθος μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αλλά εκτός από τα πλεονεκτήματα στην πέψη που παρέχουν οι φυτικές ίνες, βοηθά επίσης στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition . Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διεγείρει την εξάλειψη της επιβλαβούς LDL ή της κακής χοληστερόλης, η οποία είναι σημαντικός παράγοντας για καρδιακές παθήσεις, αθηροσκλήρωση και εγκεφαλικά. 

Μπορεί να έχει αντικαρκινικό δυναμικό
Το ίδιο το ωμό λαχανικό δεν έχει μελετηθεί εκτενώς όσον αφορά την προστασία από τον καρκίνο. Ωστόσο, το εκχύλισμα σπόρων μάραθου έχει διερευνηθεί λίγο περισσότερο και τα ευρήματα μιας μελέτης σχετικά με την προστασία από τον καρκίνο ήταν αρκετά εντυπωσιακά. Δείχνει ότι, σε ζώα, το εκχύλισμα όχι μόνο μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη όγκων, χάρη στις συγκεντρώσεις του σε φλαβονοειδή, αλκαλοειδή και φαινόλες, αλλά έχει ακόμη και τη δυνατότητα να είναι χημειοπροστατευτικό έναντι των βλαβερών επιπτώσεων της ακτινοβολίας κατά τη θεραπεία του καρκίνου. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το εκχύλισμα σπόρων μάραθου παρουσιάζει αντικαρκινικό δυναμικό έναντι του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του ήπατος. 

Μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση
Ο μάραθος είναι μια πολύ πλούσια πηγή καλίου, το οποίο μπορεί να είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό στο σώμα μας και είναι ζωτικής σημασίας για μια σειρά από σημαντικές διεργασίες, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hypertension . Ένα από τα χαρακτηριστικά του καλίου είναι η ποιότητά του ως αγγειοδιασταλτικού, που σημαίνει ότι χαλαρώνει την ένταση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και αθηροσκλήρωση. Επίσης, για τους διαβητικούς, τα προβλήματα αρτηριακής πίεσης μπορεί να κάνουν τη διαχείριση των επιπέδων ινσουλίνης και γλυκόζης πολύ δύσκολη και μπορεί να είναι η αιτία πολλών δυνητικά θανατηφόρων επιπλοκών. Η ενσωμάτωση ενός φλιτζανιού βολβού μάραθου στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα καλίου σας και όλα τα οφέλη που το συνοδεύουν. 

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Το κάλιο, που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στους βολβούς και τους σπόρους του μάραθου, είναι ένας ηλεκτρολύτης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διευκολύνει την αυξημένη ηλεκτρική αγωγιμότητα σε όλο το σώμα. Αυτό είναι ήδη γνωστό στους επιστημονικούς κύκλους απο έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale το 1939. Αναφ΄έρει ότι ο εγκέφαλος μας περιλαμβάνει συνδέσεις , ο οποίος είναι ένας πραγματικός πίνακας ηλεκτρικών ρευμάτων. Το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της εγκεφαλικής λειτουργίας και των γνωστικών ικανοτήτων μέσω αυτής της ποιότητας. Επίσης, το μάραθο είναι αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι περισσότερο οξυγόνο φτάνει στον εγκέφαλο και η νευρική δραστηριότητα μπορεί να λειτουργήσει με τη βέλτιστη λειτουργικότητα. [13]

Θεραπεία διάρροιας
Ο μάραθος είναι χρήσιμος στη θεραπεία της διάρροιας που προκαλείται από βακτηριακές λοιμώξεις, καθώς μπορεί να έχει ορισμένα συστατικά όπως η ανηθόλη και η κινεόλη που μπορεί να έχουν απολυμαντικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ορισμένα αμινοξέα, όπως η ιστιδίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας έτσι στην εξάλειψη της διάρροιας που οφείλεται στη δυσπεψία. Ο μάραθος χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό από αυτόχθονες καλλιέργειες ως τρόπος εξάλειψης της διάρροιας. 

Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του κολικού
Υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι το τσάι από βότανα που παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας διάφορα βότανα, συμπεριλαμβανομένου του μάραθου, έχει τη δυνατότητα να ανακουφίσει τα συμπτώματα των κολικών. Ο μάραθος έχει ορισμένες αντισπασμωδικές ιδιότητες που τον βοηθούν επίσης να χαλαρώσει τους μυς και να μειώσει την ενόχληση που σχετίζεται με τους κολικούς. Τα πολυμερή και τα βαριά μόρια είναι χρήσιμα στη θεραπεία του νεφρικού κολικού. Τέτοια πολυμερή, που ονομάζονται επίσης φυτοοιστρογόνα, βρίσκονται στην ανηθόλη, ένα συστατικό του αιθέριου ελαίου του μάραθου. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη επιστημονική έρευνα για τη διερεύνηση των οφελών και των επιπτώσεων στον άνθρωπο. [15]

Ενισχύει την ανοσία.
Ο μάραθος είναι πλούσιος σε πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις και βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. 

Μπορεί να ρυθμίσει την έμμηνο ρύση
Ο μάραθος είναι επίσης εμμηναγωγός, που σημαίνει ότι πιστεύεται ότι διευκολύνει και ρυθμίζει την έμμηνο ρύση ρυθμίζοντας σωστά την ορμονική δράση στο σώμα. Επιπλέον, ο μάραθος χρησιμοποιείται σε μια σειρά καταναλωτικών προϊόντων για τη μείωση των επιπτώσεων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και χρησιμοποιείται επίσης παραδοσιακά ως καταπραϋντικό αναλγητικό και χαλαρωτικό για γυναίκες στην εμμηνόπαυση. 

May Aid in Eye Care
Η ενσωμάτωση του μάραθου στα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ματιών από φλεγμονές, καθώς και στη μείωση των διαταραχών που σχετίζονται με την πρόωρη γήρανση και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Αυτό οφείλεται στην αφθονία των αντιοξειδωτικών (η βιταμίνη C και τα αμινοξέα όπως η αργινίνη είναι πολύ ευεργετικά για την αναζωογόνηση των ιστών και την πρόληψη της γήρανσης), αποτοξινωτικών και διεγερτικών. Βρίσκονται συγκεκριμένα στο αιθέριο έλαιο μάραθου, καθώς και σε μέταλλα όπως το κοβάλτιο και το μαγνήσιο. Τέλος, ο χυμός των φύλλων του και το ίδιο το φυτό μπορεί να εφαρμοστεί εξωτερικά στα μάτια για να μειώσει τον ερεθισμό και την κούραση των ματιών.

Ο μάραθος είναι επίσης μια πλούσια πηγή φλαβονοειδών, τα οποία είναι πολύ χρήσιμα για την προστασία από τα χρωστικά κύτταρα που πεθαίνουν λόγω του θανάτου που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες. Προστατεύοντας από αυτή την καταστροφή των χρωστικών κυττάρων, ο μάραθος μπορεί με ασφάλεια να ταξινομηθεί ως αποτελεσματικός στην υγεία των ματιών για πολλούς λόγους. 

Μπορεί να θεραπεύσει αναπνευστικές διαταραχές
Ο μάραθος είναι χρήσιμος σε αναπνευστικές διαταραχές όπως η συμφόρηση, η βρογχίτιδα και ο βήχας λόγω της παρουσίας κινεόλης και ανηθόλης, που έχουν αποχρεμπτικό χαρακτήρα, μεταξύ των πολλών άλλων αρετών τους. Οι σπόροι και η σκόνη μάραθου μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση του φλέγματος και στην άμεση χαλάρωση των τοξινών και στη συσσώρευση του λαιμού και των ρινικών οδών για αποβολή από το σώμα για να εξασφαλίσουν γρήγορη ανάρρωση από αναπνευστικές παθήσεις.

Άλλα οφέλη και χρήσεις

Ο μάραθος είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει την ποσότητα και τη συχνότητα ούρησης, βοηθώντας έτσι στην απομάκρυνση τοξικών ουσιών από το σώμα και βοηθώντας στους ρευματισμούς και το πρήξιμο.

Θεωρείται επίσης ότι αυξάνει την παραγωγή και την έκκριση γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες. Δεδομένου ότι αυτό το γάλα περιέχει κάποιες ιδιότητες του μάραθου, είναι και κατά του μετεωρισμού για το μωρό. Επίσης στρογγυλευει τογυναικείο στήθος και βοηθάει στην τόνωση των ιστών του.

Δυναμώνει τα μαλλιά , αποτρέπει την τριχόπτωση ,

χαλαρώνει το σώμα, ακονίζει τη μνήμη και έχει θαυμάσια δροσιστική δράση το καλοκαίρι. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν το χλωμό, πρασινωπό-κίτρινο νερό, στο οποίο είναι εμποτισμένο, προσλαμβάνεται με λίγη ζάχαρη και μαύρο αλάτι .

Προσοχή: Πρέπει να θυμάστε ότι συχνά σε υπερδοσολογία,  είναι επιβλαβές. Ορισμένα συστατικά του αιθέριου ελαίου μάραθου, όπως η ανηθόλη, και μερικές άλλες χημικές ουσίες που υπάρχουν στο ίδιο το φυτό μπορεί να είναι επικίνδυνα εάν καταποθούν σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Πρέπει να θυμάστε ότι οι ενώσεις που μπορούν να σκοτώσουν βακτήρια και μικρόβια σε χαμηλές δόσεις μπορεί να είναι επιβλαβείς και για εσάς. Η υπερβολική χρήση μάραθου μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένους παλμούς, ακανόνιστο καρδιακό παλμό και διάφορα νευρικά προβλήματα.

Απολαύστε, λοιπόν, τα εντυπωσιακά οφέλη του μάραθου με μέτρο. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας.

Επιμέλεια Ζωή Κυροπούλου

www.organicfacts.net

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr