Ποιά βιταμίνη να πάρω για τα προβλήματα μου; Ποιά είναι η καλύτερη; Κατάλογος βιταμινών και αντίστοιχων παθήσεων.

Ποιά βιταμίνη να πάρω για τα προβλήματα μου; Ποιά είναι η καλύτερη; Κατάλογος βιταμινών και αντίστοιχων παθήσεων.

Τα οφέλη των βιταμινών για την υγεία περιλαμβάνουν την ικανότητά τους να προλαμβάνουν και να θεραπεύουν διάφορες ασθένειες, όπως καρδιακά προβλήματα, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και διαταραχές των ματιών και του δέρματος . Οι περισσότερες βιταμίνες διευκολύνουν πολλούς από τους μηχανισμούς του σώματος και επιτελούν λειτουργίες που δεν μπορούν να εκτελεστούν από άλλα θρεπτικά συστατικά.

Οι βιταμίνες μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους. Οι περισσότερες κοινές βιταμίνες αποκτώνται μέσω των τροφών που τρώμε, αλλά ανάλογα με τις πολιτιστικές ή μαγειρικές σας παραδόσεις, μπορεί να έχετε χαμηλότερη φυσική πρόσληψη βιταμινών. Ως εκ τούτου, η βιομηχανία διατροφής έχει διαθέσει συμπληρώματα που μπορούν να ενισχύσουν την περιεκτικότητα σε βιταμίνες στο σώμα σας. Μια πολυβιταμίνη θεωρείται συχνά η καλύτερη επιλογή για τη βελτίωση της συνολικής ισορροπίας του σώματός σας, ιδιαίτερα εάν έχετε μια δουλειά ή έναν τρόπο ζωής που σας κάνει να χάνετε συχνά γεύματα, να τρώτε σε περίεργες στιγμές ή να τρώτε το ίδιο φαγητό πολύ συχνά.

Κατάλογος Απαραίτητων Βιταμινών

Η βιταμίνη Α ή η ρετινόλη είναι χρήσιμη για τη θεραπεία οφθαλμικών διαταραχών, ακμής, δερματικών διαταραχών και λοιμώξεων, καθώς και για την επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης των πληγών. Είναι επίσης καλό για την πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη . Ως καροτενοειδές , βοηθά επίσης στη βελτίωση της υγείας των μαλλιών σας .

Η βιταμίνη Β1 ή η θειαμίνη μπορούν να αποτρέψουν το beriberi, τις καρδιακές παθήσεις και τη δυσπεψία ενώ ενισχύουν τον μεταβολισμό του σώματος, την κυκλοφορία του αίματος και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αυτή η βιταμίνη, μαζί με τη βιταμίνη Β2 και Β3, είναι απαραίτητη για τους ηλικιωμένους ασθενείς που χρειάζονται επιπλέον τροφή και για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερ.

Η βιταμίνη Β2 ή η ριβοφλαβίνη βοηθά στη θεραπεία του καταρράκτη, των δερματικών διαταραχών και της αναιμίας, ενώ επίσης βελτιώνει τη μεταβολική δραστηριότητα, το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα του σώματος.

Η βιταμίνη Β3 ή η νιασίνη μπορεί να μειώσει την αδυναμία, τη δυσπεψία, τις δερματικές διαταραχές, τις ημικρανίες, τις καρδιακές διαταραχές, την υψηλή αρτηριακή πίεση , την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα , τον διαβήτη και τη διάρροια .

Η βιταμίνη Β5 ή το παντοθενικό οξύ μπορεί να ανακουφίσει το στρες και να θεραπεύσει την αρθρίτιδα, τις λοιμώξεις, τις δερματικές διαταραχές, το γκριζάρισμα των μαλλιών και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Η βιταμίνη Β6 ή η πυριδοξαμίνη είναι χρήσιμη στη θεραπεία του διαβήτη, των σωρών , των σπασμών, της πρωινής ναυτίας , της υπερβολικής εμμηνορροϊκής αιμορραγίας, του στρες, της αϋπνίας και της ναυτίας. Συνδέεται επίσης με τη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στον οργανισμό.

Η βιταμίνη Β7 ή η βιοτίνη μπορεί να θεραπεύσει δερματικές διαταραχές, να βελτιώσει τον μεταβολισμό του σώματος και να ενισχύσει την υγεία των μαλλιών.

Η βιταμίνη Β9 ή το φολικό οξύ είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο κατά της αναιμίας, της δυσπεψίας, του σπρού, της μη φυσιολογικής εγκεφαλικής ανάπτυξης, των δερματικών διαταραχών και της ουρικής αρθρίτιδας , ενώ παράλληλα αυξάνει τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συνδέεται κυρίως με την πρόληψη των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα και μελετάται όλο και περισσότερο σε σχέση με την αναστολή των επιπέδων ομοκυστεΐνης, προστατεύοντας έτσι από στεφανιαίες παθήσεις.

Η βιταμίνη Β12 ή η κυανοκοβαλαμίνη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και τις παρενέργειες της αναιμίας, του καπνίσματος , της εγκυμοσύνης, των ηπατικών διαταραχών, των διαταραχών των νεφρών και των στοματικών ελκών. Όταν συνδυάζεται με επαρκείς ποσότητες Β6 και φολικού οξέος , η Β12 είναι απαραίτητη για την άμυνα έναντι διαφόρων καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η βιταμίνη C ή το ασκορβικό οξύ βοηθά στη θεραπεία διαφόρων οφθαλμικών διαταραχών, καρκίνου , σκορβούτου, κρυολογήματος, λοίμωξης, διαβήτη, στρες, υψηλής χοληστερόλης στο αίμα, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, υψηλή αρτηριακή πίεση , διαταραχές των νεφρών, εσωτερική αιμορραγία, σωρούς, έλκη κερατοειδούς, φλεγμονή, και δηλητηρίαση από μόλυβδο, ενώ επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα τελευταία χρόνια έχει συσχετιστεί και με την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης και των εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων. Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο ισχυρά και απαραίτητα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό μας.

Η βιταμίνη D αντιμετωπίζει τη ραχίτιδα, την αρθρίτιδα, την τερηδόνα, τον διαβήτη και προλαμβάνει την οστεοπόρωση . Είναι πολύ ευεργετικό για την αποκατάσταση των οστών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η βιταμίνη D έχει συνδεθεί θετικά με την πρόληψη διαφορετικών τύπων καρκίνου και τη σκλήρυνση κατά πλάκας σε ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα .

Η βιταμίνη Ε ή η τοκοφερόλη χρησιμοποιείται συχνά για την περιποίηση του δέρματος λόγω των αντιγηραντικών ιδιοτήτων της και ως τρόπος βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος και προστασίας από καρδιακές παθήσεις, στειρότητα και δυσλειτουργία του εγκεφάλου . Ανακουφίζει επίσης από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους επώδυνους εμμηνορροϊκούς κύκλους και τις οφθαλμικές διαταραχές.

Η βιταμίνη Κ είναι μια πολύ σημαντική βιταμίνη που προλαμβάνει την εσωτερική αιμορραγία, την απόφραξη των χοληφόρων, την οστεοπόρωση , την υπερβολική έμμηνο ρύση και τον πόνο της περιόδου. Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν την ικανότητά του να βελτιώνει την πήξη του αίματος, τον μεταβολισμό των οστών, τη σηματοδότηση των νεύρων και την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και των λίθων στα νεφρά.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr