Τα Σημαντικά  Οφέλη Του Τσαγιού Χαμομηλιού

Τα Σημαντικά Οφέλη Του Τσαγιού Χαμομηλιού

από John Staughton (BASc, BFA) 

Το τσάι χαμομηλιού  είναι μια δημοφιλής ποικιλία τσαγιού που είναι φορτωμένη με αντιοξειδωτικά. Τα κορυφαία οφέλη για την υγεία του τσαγιού χαμομηλιού μπορεί να περιλαμβάνουν την ικανότητα να ρυθμίζει τον ύπνο, να βοηθά στην πέψη, να τονώνει το ανοσοποιητικό, να προστατεύει το δέρμα , να μειώνει τα επίπεδα στρες και να καταπραΰνει τις κράμπες της περιόδου. Λόγω της αντιφλεγμονώδους φύσης του, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της διάρροιας και του φουσκώματος.

Τι είναι το τσάι χαμομηλιού;
Προερχόμενα από την οικογένεια φυτών Asteraceae , τα αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού χρησιμοποιούνται για διάφορες φυσικές θεραπείες και επουλωτικά καταπλάσματα . Η πιο δημοφιλής μορφή τους είναι το τσάι.

 Αυτά τα φυτά υπάρχουν σε πολλές μορφές, επομένως το τσάι χαμομηλιού που βρίσκεται σε ένα μέρος του κόσμου μπορεί να μην είναι το ίδιο με κάπου αλλού, αλλά τα θεμελιώδη συστατικά είναι αρκετά παρόμοια και παρέχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άνθη του γερμανικού χαμομηλιού τείνουν να έχουν τις ισχυρότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών ενώσεων και θρεπτικών συστατικών που μπορούν να μεταδοθούν σε όσους πίνουν αυτό το δημοφιλές τσάι τακτικά. 

Το τσάι χαμομηλιού έχει μια ευχάριστη γήινη και λουλουδένια γεύση. Είναι γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία. Η παρουσία φλαβονοειδών, σεσκιτερπενίων (συχνά που σχετίζονται με αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές ή αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες) και άλλων ισχυρών αντιοξειδωτικών σε αυτό το τσάι έχουν σημαντικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ενώ καταναλώνεται συνήθως ως ρόφημα, το εκχύλισμα χαμομηλιού χρησιμοποιείται επίσης σε κάψουλες και έλαια αρωματοθεραπείας . Η λοσιόν χαμομηλιού εφαρμόζεται τοπικά σε ορισμένες περιπτώσεις για να ανακουφιστείτε από διάφορα δερματικά προβλήματα. Τα βρεφικά προϊόντα όπως τα σαπούνια, τα σαμπουάν και τα μαντηλάκια είναι δημοφιλή λόγω της καταπραϋντικής τους φύσης.

Στοιχεία διατροφής

Ποτά, τσάι, βότανα, παρασκευές χαμομήλι
Μέγεθος σερβιρίσματος:


100 γρ
Θρεπτικόςαξία
Νερό [g] 99,7
Ενέργεια 1
Ενέργεια [kJ] 4
Τέφρα [g] 0,01
Υδατάνθρακες, κατά διαφορά [g] 0.2
Ασβέστιο, Ca [mg] 2
Σίδηρος, Fe [mg] 0,08
Μαγνήσιο, Mg [mg] 1
Κάλιο, K [mg] 9
Νάτριο, Na [mg] 1
Ψευδάργυρος, Zn [mg] 0,04
Χαλκός, Cu [mg] 0,02
Μαγγάνιο, Mn [mg] 0,04
Θειαμίνη [mg] 0,01
Ριβοφλαβίνη [mg] 0
Παντοθενικό οξύ [mg] 0,01
Φολικό οξύ, ολικό [μg] 1
Φολικό οξύ, τρόφιμα [μg] 1
Φολικό οξύ, DFE [μg] 1
Βιταμίνη Α, RAE [μg] 1
Καροτίνη, βήτα [μg] 12
Βιταμίνη Α, IU [IU] 20
Λιπαρά οξέα, ολικά κορεσμένα [g] 0
16:0 [g] 0
Λιπαρά οξέα, ολικά μονοακόρεστα [g] 0
18:1 [g] 0
Λιπαρά οξέα, ολικά πολυακόρεστα [g] 0,01
18:2 [g] 0
18:3 [g] 0
Οι πηγές περιλαμβάνουν: USDA [4]

Διατροφή με τσάι χαμομηλιού
Σύμφωνα με την National Nutrient Database for Standard Reference του USDA, το τσάι χαμομηλιού περιέχει  ποσότητες πολλών βιταμινών και μετάλλων , κάλιο , μαγνήσιο , ασβέστιο , νάτριο , θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Α . Άλλα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν φυλλικό οξύ, σίδηρο και ψευδάργυρο . Ένα φλιτζάνι (237 ml) παρασκευασμένου τσαγιού χαμομηλιού παρέχει 2 kcal ενέργειας, 0,47 g υδατάνθρακες . 

Οφέλη για την υγεία
Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα οφέλη της κατανάλωσης τσαγιού χαμομηλιού.

Μπορεί να προκαλέσει ύπνο
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Pharmacology , το τσάι χαμομηλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γενικό βοήθημα ύπνου, ιδιαίτερα για άτομα που αγωνίζονται με άπνοια  και ανήσυχο ύπνο. Η κατανάλωση ενός ζεστού φλιτζανιού τσαγιού χαμομηλιού χωρίς καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και να ξυπνήσετε νιώθοντας πιο ανανεωμένοι. Συνιστάται ιδιαίτερα στις νέες μητέρες μετά τον τοκετό να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους. 

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή
Εάν υποφέρετε από ερεθισμό στο στομάχι, που κυμαίνεται από ήπιο φούσκωμα έως συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), το τσάι χαμομηλιού μπορεί να είναι μια σημαντική βοήθεια. Οι πιθανώς ισχυρές αντισπασμωδικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του χαμομηλιού μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στη θεραπεία στις κράμπες του στομάχου και του εντέρου. Η τακτική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση προβλημάτων όπως το IBS, η ναυτία, οι μυϊκοί σπασμοί, η γρίπη του στομάχου και η γαστρεντερίτιδα . Σύμφωνα με πληροφορίες από την Kathi J Kemper, MD, MPH, Wexner Medical Center της Πολιτείας του Οχάιο, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της συστροφής του εντέρου σας και να επιτρέψουν τη διέλευση αερίων και πιο ομαλές κινήσεις του . Μπορεί επίσης να ανακουφίσει τους πόνους και τους σπασμούς από το έλκος στομάχου. 

Μπορεί να διαχειριστεί τον διαβήτη
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry έδειξε ότι το τσάι χαμομηλιού μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα που πάσχουν από διαβήτη . Ίσως βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ρυθμίζοντας την ποσότητα της ινσουλίνης στο αίμα, οι ισχυρές οργανικές χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των τεράστιων πτώσεων και αιχμών στο σάκχαρο του αίματος, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Endocrinological Investigation το 2015 . 

Μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς
Έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη του MA, αποκαλύπτει ότι το τσάι χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης , κάνοντας την καρδιά σας πιο υγιή. Μια άλλη ερευνητική μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί επίσης να μειώσει την εμφάνιση διαφόρων καρδιαγγειακών προβλημάτων. 

Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα
Οι φαινολικές ενώσεις που μπορεί να υπάρχουν στο τσάι χαμομηλιού μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και στην αποτροπή λοιμώξεων. Οι άλλες ενώσεις που υπάρχουν στο τσάι χαμομηλιού μπορεί επίσης να καταπολεμήσουν το κρυολόγημα, τη γρίπη και τα προβλήματα των κόλπων, ανακουφίζοντας τελικά τη συμφόρηση. 

Μία από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις του τσαγιού με χαμομήλι, μπορεί να είναι η ανακούφιση από το στρες και το άγχος . Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, η ζεστή, καταπραϋντική φύση αυτού του ροφήματος μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και μελατονίνης στο σώμα σας. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να εξαλείψουν με επιτυχία το άγχος και την ανησυχία. 

Σύμφωνα με αμερικανικό περιοδικό, μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από ημικρανίες και πονοκεφάλους. Καθώς η κατανάλωση αυτού του τσαγιού είναι επίσης χαλαρωτική, μπορεί να βοηθήσει να επιβραδύνει την γρήγορη σκέψη και να εξαλείψει τα κλασικά συμπτώματα του άγχους. Ένα με δύο φλιτζάνια τσαγιού χαμομηλιού την ημέρα μπορεί να δράσει σημαντικά κατά του χρόνιου στρες. Η έρευνα δείχνει ότι το τσάι χαμομηλιού μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε γυναίκες μετά τον τοκετό.

Μπορεί να βοηθήσει στη φροντίδα του δέρματος


Λόγω της αντιφλεγμονώδους και πλούσιας σε αντιοξειδωτική φύση του τσαγιού χαμομηλιού, δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως ρόφημα. Η τοπική εφαρμογή του τσαγιού χαμομηλιού μπορεί να ανακουφίσει ερεθισμούς  ακόμη και δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα .

Μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά την επούλωση και να μειώσει την εμφάνιση των κηλίδων και των ρυτίδων στο πρόσωπο. Εξαλείφοντας το οξειδωτικό στρες και ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση, μπορεί να κάνει θαύματα για το δέρμα σας. 

Μπορεί να αποτρέψει την οστεοπόρωση
Το εκχύλισμα χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της δραστηριότητας των οστεοβλαστών, των κυττάρων που χτίζουν τα οστά. Έτσι, το τσάι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και μπορεί να μεσολαβήσει ενάντια στις βλαβερές συνέπειες της οστεοπόρωσης . 

Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της περιόδου
Η αντιφλεγμονώδης φύση του τσαγιού χαμομηλιού μπορεί να κάνει αυτό το χαλαρωτικό μια δημοφιλή επιλογή για γυναίκες που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως, το φούσκωμα, τις κράμπες, το άγχος, την εφίδρωση, την αδυναμία ύπνου και τις εναλλαγές της διάθεσης. 

Δυνητικά αντιαλλεργικές ιδιότητες
Το τσάι χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης στα αλλεργιογόνα του σώματος. Λειτουργώντας ως πιθανό αντιισταμινικό, μπορεί να καταπραΰνει αυτές τις αλλεργικές αντιδράσεις σε όλο το σώμα. 

Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στις αιμορροΐδες
Μαζί με την παροχή καταπραϋντικής δράσης, το τσάι χαμομηλιού μπορεί επίσης να βοηθήσει με αιμορροΐδες και επιληπτικές κρίσεις. 

Προειδοποίηση : Συνιστάται προσοχή σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς η υπερβολική κατανάλωση αυτού του τσαγιού μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπνηλία, ερεθισμό των ματιών, έμετο και ναυτία. Έτσι, πίνετε πάντα αυτό το τσάι με μέτρο. 

www.organicfacts.net

Αιθέριο Έλαιο Βιολέτας. Για Πόνους, Ακμή, Ξηρό Δέρμα.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr