Το βενζόλιο: ένα καρκινογόνο, στα αποσμητικά:Τι πρέπει να γνωρίζετε και πως θα προστατευτείτε.

Το βενζόλιο: ένα καρκινογόνο, στα αποσμητικά:Τι πρέπει να γνωρίζετε και πως θα προστατευτείτε.

Όταν βρέθηκε βενζόλιο σε ορισμένες μάρκες αποσμητικού, σημειώθηκαν εξαφανίσεις – αποσύρσει ααπο τις ίδιες εταιρείες των αποσμητικών για μικό διάστημα.

Τον Νοέμβριο του 2021, η Procter & Gamble (P&G) και άλλοι κατασκευαστές ανακάλεσαν οικειοθελώς αρκετά αντιιδρωτικά και σπρέι σκόνης από τα ράφια λόγω ανησυχιών σχετικά με το βενζόλιο. Η ανάκληση επηρέασε προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ταξινομεί τα αντιιδρωτικά ως φαρμακευτικά προϊόντα και τα αποσμητικά ως καλλυντικά.  Τα αποσμητικά που είναι και αντιιδρωτικά θεωρούνται και φάρμακα και καλλυντικά. Αυτά τα αποσμητικά πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων και για τα δύο.

Επίσης, ο οργανισμός συμβουλεύει τους κατασκευαστές να προβαίνουν σε οικειοθελείς ανακλήσεις προϊόντων με συγκεκριμένη ποσότητα βενζολίου, γνωστής καρκινογόνου ουσίας (καρκινογόνος παράγοντας). 

Όλα αυτά εγείρουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το βενζόλιο: Πώς μπορεί να εμφανιστεί σε αντιιδρωτικό σπρέι και πόσο πρέπει να ανησυχείτε για αυτά τα προϊόντα;
Οι ενέργειες της P&G και άλλων κατασκευαστών για την οικειοθελή ανάκληση προϊόντων έγιναν μετά την αναφορά ενός πολίτη που κατατέθηκε στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων από το ανεξάρτητο εργαστήριο Valisure.

Όπως περιγράφεται στην αναφορά, το εργαστήριο που εδρεύει στο New Haven, Conn. ανίχνευσε βενζόλιο σε 59 παρτίδες αντιιδρωτικών και αποσμητικά σπρέι σώματος σε 20 μάρκες. Οι παρτίδες που επηρεάστηκαν περιελάμβαναν επωνυμίες από διάφορους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των P&G, Unilever, Thriving Brands, LLC και άλλων. 5

Τα ευρήματα της Valisure βασίστηκαν σε ένα δείγμα δοκιμής 108 μοναδικών παρτίδων σπρέι σώματος σε 30 διαφορετικές μάρκες—συμπεριλαμβανομένων των Sure, Secret, Old Spice, Tag, Suave και Right Guard—από πολλούς κατασκευαστές. Είκοσι τέσσερις παρτίδες προϊόντων σε οκτώ εμπορικά σήματα περιείχαν συγκεντρώσεις βενζολίου δύο μερών ανά εκατομμύριο ή υψηλότερες. 

«Εμείς στη Valisure επικροτούμε την Procter & Gamble για τη γρήγορη προσοχή της και τη δράση της σχετικά με τα ευρήματά μας που δημοσιεύθηκαν στο FDA Citizen Petition σχετικά με τη μόλυνση με βενζόλιο στα σπρέι σώματος», δήλωσε ο David Light , Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Valisure, σε δήλωση στο Health . «Ελπίζουμε οι ρυθμιστικές αρχές και οι κατασκευαστές να συνεχίσουν να λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα για τα σπρέι σώματος και άλλα προϊόντα που επηρεάζονται από καρκινογόνο μόλυνση , έτσι ώστε οι καταναλωτές να μην χρειάζεται να ανησυχούν για την έκθεση σε περιττό κίνδυνο».

Τι είναι το βενζόλιο;
Το βενζόλιο είναι μια χημική ουσία που είναι άχρωμη ή ανοιχτό κίτρινη σε θερμοκρασία δωματίου. Έχει γλυκιά μυρωδιά και είναι πολύ εύφλεκτο. 

Το βενζόλιο εξατμίζεται γρήγορα στον αέρα και διαλύεται ελαφρώς στο νερό (αν και θα επιπλέει από πάνω). Η χημική ουσία σχηματίζεται από φυσικές διεργασίες όπως τα ηφαίστεια και οι δασικές πυρκαγιές και είναι φυσικό μέρος του αργού πετρελαίου, της βενζίνης και του καπνού του τσιγάρου. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το βενζόλιο χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή άλλων χημικών ουσιών που παράγουν πλαστικά, ρητίνες, νάιλον και συνθετικές ίνες. Χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή ορισμένων λιπαντικών, καουτσούκ, βαφών, απορρυπαντικών, φαρμάκων και φυτοφαρμάκων.

Γιατί το βενζόλιο είναι κακό;
Το βενζόλιο εμποδίζει τα κύτταρα  να λειτουργούν σωστά. Η χημική ουσία μπορεί να εμποδίσει τον μυελό των οστών να παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, προκαλώντας αναιμία . Το βενζόλιο μπορεί επίσης να βλάψει το ανοσοποιητικό σας σύστημα αλλάζοντας τα αντισώματα στο αίμα σας, οδηγώντας σε απώλεια των λευκών αιμοσφαιρίων σας. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το βενζόλιο μπορεί να προκαλέσει άμεσα συμπτώματα.

«Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα βενζολίου ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, αδυναμία και προβλήματα στο νευρικό σύστημα» , είπε στον Health ο Jamie Alan, PhD , αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας και τοξικολογίας στο Michigan State University στο East Lansing, Mich .

Μακροπρόθεσμα (ένα χρόνο ή περισσότερο), το βενζόλιο μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως υπερβολική αιμορραγία και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Το βενζόλιο συνδέεται επίσης με τη λευχαιμία , έναν καρκίνο του αίματος και του μυελού των οστών. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει επίσης το βενζόλιο ως καρκινογόνο της Ομάδας 1. Έτσι, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που συνδέουν τη χημική ουσία με βλάβες στο DNA και άλλες αλλαγές που προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους. 

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δηλώνει ότι οι κατασκευαστές φαρμάκων δεν πρέπει να χρησιμοποιούν βενζόλιο κατά την παρασκευή των προϊόντων τους. Και εάν οι κατασκευαστές δεν μπορούν να αποφύγουν την έκθεση στο βενζόλιο, θα πρέπει να περιορίσουν τη χημική ουσία σε δύο μέρη ανά εκατομμύριο.

Επίσης, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συμβουλεύει τους κατασκευαστές φαρμάκων να ελέγχουν τα προϊόντα τους για μόλυνση από βενζόλιο, εάν υπάρχει κίνδυνος έκθεσης. Οι κατασκευαστές δεν πρέπει να πωλούν προϊόντα με επίπεδα βενζολίου υψηλότερα από δύο μέρη ανά εκατομμύριο. Εάν αυτά τα προϊόντα είναι ήδη διαθέσιμα στους καταναλωτές, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συμβουλεύει να τα ανακαλέσουν οικειοθελώς. 

Εκτός από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, άλλοι οργανισμοί που θεωρούν το βενζόλιο καρκινογόνο περιλαμβάνουν: 

Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)
Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA)
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (NIOSH)

Πώς κατέληξε το βενζόλιο στα αποσμητικά σπρέι;
Δεν είναι σαφές, αλλά μπορεί να οφείλεται σε «προβλήματα ποιότητας» από τις πρώτες ύλες που παρέχονται στους κατασκευαστές που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των προϊόντων, είπε ο Light.

«Αυτά και άλλα ζητήματα που εντόπισε η Valisure υπογραμμίζουν έντονα τη σημασία των ανεξάρτητων δοκιμών και την ανάγκη τους να ενσωματωθούν καλύτερα σε μια ολοένα πιο περίπλοκη και ευάλωτη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού», πρόσθεσε ο Light.

Ο Valisure είπε ότι το βενζόλιο θα μπορούσε επίσης να προέρχεται από συστατικά που σπρώχνουν τα προϊόντα ψεκασμού στο δέρμα, γνωστά ως προωθητικά. Αυτά τα συστατικά, τα οποία θα μπορούσαν να εξατμιστούν και να απελευθερώσουν βενζόλιο στον αέρα, περιλαμβάνουν: 

Υδροφθοράνθρακας 152α
Βουτάνιο
Ισοβουτάνιο
Προπάνιο
Αλκοόλ

Αλλά η ανάκληση το 2021 δεν ήταν το πρώτο περιστατικό που συνέβη και σχετίζεται με το βενζόλιο. Υψηλά επίπεδα βενζολίου είχαν ανιχνευθεί προηγουμένως σε άλλα φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως αντηλιακά και προϊόντα περιποίησης μετά τον ήλιο, 8 απολυμαντικά χεριών,  και το 2022, ξηρό σαμπουάν.

“Το βενζόλιο δεν χρησιμοποιείται ως συστατικό στο προϊόν αερολύματος, αλλά μάλλον αναπτύσσεται ως υποπροϊόν στο μπουκάλι μετά τη σύνθεση”, είπε ο Joshua Zeichner, MD , διευθυντής καλλυντικής και κλινικής έρευνας στη δερματολογία στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη, στο Health .

Πόσο πρέπει να ανησυχείτε για το βενζόλιο στο αντιιδρωτικό σας σπρέι;
«Το βενζόλιο είναι μια φυσική, ανθρωπογενής ουσία που εμπλέκεται σε πολλά πλαστικά και άλλα σημαντικά υλικά», είπε ο Ife J. Rodney, MD , πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος και ιδρυτικός διευθυντής της Eternal Dermatology Aesthetics, στο Health . “Ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχει σε αντιιδρωτικά, καλλυντικά και άλλα προϊόντα περιποίησης δέρματος.”

Το βενζόλιο «μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα εύκολα και η υπερβολική εφαρμογή στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, ερεθισμό και πληγές», πρόσθεσε ο Δρ Rodney. «Ακόμη και οι ατμοί που μπορεί να προέρχονται από αυτά τα προϊόντα θα μπορούσαν να προκαλέσουν δερματίτιδα με την πάροδο του χρόνου».

Ο Άλαν συμφώνησε ότι είναι “πιθανό” το βενζόλιο να απορροφηθεί από το δέρμα σας, εάν υπάρχει στο αποσμητικό σας.

«Θα το τοποθετούσα στην κατηγορία της μακροχρόνιας έκθεσης σε μικρές ποσότητες, που θα αύξανε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου», είπε ο Άλαν.

Αλλά ο Δρ Ζάιχνερ είπε ότι δεν πρέπει να πανικοβληθείτε, προσθέτοντας ότι είναι «απίθανο» να είναι επιβλαβές το να ψεκάζετε ένα κουτάκι αποσμητικού που περιέχει ελάχιστο βενζόλιο στο σώμα σας. Αλλά υπάρχει κίνδυνος να εισπνεύσετε το αποσμητικό ενώ και μετά το ψεκασμό του, κάτι που θα μπορούσε να ερεθίσει τους πνεύμονές σας, πρόσθεσε ο Άλαν.

Και να έχετε κατά νου: «Η μόλυνση με βενζόλιο εντοπίζετα συχνά ανά παρτίδες, επομένως είναι δύσκολο να πούμε αν το αγαπημένο σας προϊόν το έχει ή όχι», είπε ο Δρ Rodney.

Λοιπόν, ας υποθέσουμε ότι ένα κουτάκι με αποσμητικό σπρέι που αγοράσατε περιείχε μικρές ποσότητες βενζολίου. Είναι πιθανό το παρακάτω κουτάκι που αγοράσατε να περιείχε διαφορετική ποσότητα.

Η Valisure υπογράμμισε αυτό το σημείο στο δελτίο ειδήσεων του 2021, σημειώνοντας ότι «δεν περιέχουν όλα τα προϊόντα σπρέι σώματος βενζόλιο και ότι μη μολυσμένα προϊόντα είναι διαθέσιμα και μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται χωρίς τον πιθανό κίνδυνο από το βενζόλιο».

«Σε όποιον ενδιαφέρεται, συμβουλεύω να προτιμήσει  αντιιδρωτικό roll-on αντί για ένα αεροζόλ», συνέστησε ο Δρ Zeichner.

Συνολικά, ο Άλαν προέτρεψε τους ανθρώπους να μην πανικοβληθούν.

«Πέταξε ό,τι έχεις και πάρε ένα νέο προϊόν», είπε ο Άλαν. «Ενώ η έκθεση στο βενζόλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, είναι μια μικρή αύξηση στον κίνδυνο της ζωής σας».

Εναλλακτικά αποσμητικά αερολύματος
Το γεγονός ότι το βενζόλιο βρέθηκε σε ορισμένα αποσμητικά σπρέι δεν σημαίνει ότι πρέπει να απορρίψετε εντελώς το αποσμητικό. Αλλά έχετε επιλογές για εναλλακτικές.

Για αρχή, μπορείτε να αλλάξετε από αεροζόλ σε αποσμητικό stick ή roll-on. Στη συνέχεια, μπορείτε να αναζητήσετε προϊόντα κατασκευασμένα από φυσικά συστατικά που δεν περιέχουν αλουμίνιο ή parabens, τα οποία είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες ως συντηρητικά. 

Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε να το πάτε εντελώς φυσικά με μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες επιλογές:

Αμαμήλις
Μαγειρική σόδα ή άμυλο καλαμποκιού
χυμό λεμονιού
Οινόπνευμα
μηλόξυδο
Λάδι καρύδας
Αιθέρια έλαια

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα λειτουργήσουν τόσο αποτελεσματικά στη μείωση της οσμής του σώματος.

www.health.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr