8 τροφές που πρέπει να τρώτε όταν έχετε πονόλαιμο

8 τροφές που πρέπει να τρώτε όταν έχετε πονόλαιμο

Μπορούν να απαλύνουν τον πόνο και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Μπορεί να μην έχετε όρεξη να φάτε πολλά όταν ο λαιμός σας καίει. Ωστόσο, ορισμένες τροφές μπορούν να απαλύνουν τον πόνο σας, ενώ μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα . Η προτεραιότητα της καλής διατροφής είναι άμεσης ανάγκης για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να θεραπευθεί.

Παρακάτω θα βρείτε τις οκτώ καλύτερες τροφές για να φάτε με πονόλαιμο . Είναι όλα καταπραϋντικά, εύκολα στην κατάποση και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Και αν δεν αισθάνεστε αρκετά καλά για να φτάσετε στο κατάστημα, κάντε μια παραγγελία παράδοσης ειδών παντοπωλείου στο Διαδίκτυο ή ζητήστε από έναν φίλο να παραλάβει ό,τι χρειάζεστε.

 Popsicles
Η παγωμένη αίσθηση ενός γευστικού ice pop μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση για τον πονόλαιμο. Αλλά πολλές προπαρασκευασμένες επιλογές γλυκαίνονται με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη ή άλλα πρόσθετα σάκχαρα και ανεπιθύμητα πρόσθετα, όπως τεχνητά χρώματα και γεύσεις.

Θα θελήσετε να αναζητήσετε μάρκες που παρασκευάζονται με πουρέ φρούτων ή χυμών (και τίποτα άλλο, όπως πρόσθετα σάκχαρα). Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε παγάκια σε καλούπια χωρίς BPA με φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως βατόμουρα, χυμό ροδιού και κεράσια. Θα μπορούσατε επίσης να συμπεριλάβετε λαχανικά ανακατεύοντας φυλλώδη πράσινα ή σπανάκι με πράσινα φρούτα, όπως το ακτινίδιο.

Ο χυμός τάρτας κερασιού είναι ένα άλλο υγιεινό συστατικό. Εκτός από την καταστολή της φλεγμονής, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κεράσια είναι από τις λίγες τροφές που περιέχουν φυσική μελατονίνη .

Μελέτες έχουν δείξει ότι εκτός από τη βελτίωση του ύπνου, η κατανάλωση κερασιών φέρνει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης: 

Οξειδωτικό στρες
Φλεγμονή
Μυϊκός πόνος που προκαλείται από την άσκηση και απώλεια δύναμης
Πίεση αίματος
Αρθρίτιδα

Τσάι χαμομηλιού με λεμόνι
Εκτός από την παροχή αντιφλεγμονωδών ενώσεων, το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κοιμηθούν γρήγορα. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι μετά τον τοκετό που έπιναν τσάι χαμομηλιού πριν τον ύπνο είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου από αυτούς που δεν έπιναν. 2 Και ο ύπνος είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας όταν είστε άρρωστοι. Ο ύπνος επιτρέπει στο σώμα σας να ξεκουραστεί ενώ καταπολεμά τα βακτήρια ή τους ιούς που σας κάνουν να νιώθετε άρρωστοι.

Επίσης, το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μυϊκών σπασμών εάν έχετε βήχα. Ρίξτε λοιπόν ένα σακουλάκι με τσάι χαμομηλιού σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και προσθέστε φρέσκο ​​λεμόνι για ενίσχυση της βιταμίνης C και μπόνους αντιοξειδωτικών.

Τζίντζερ
Η φρέσκια ρίζα τζίντζερ είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Τα οφέλη που προάγουν την υγεία του τζίντζερ περιλαμβάνουν επίσης αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά αποτελέσματα. 

Ξεφλουδίστε, τρίψτε και προσθέστε τζίντζερ στα σπιτικά φρουτάκια σας, τσάι χαμομηλιού με μέλι, πλιγούρι βρώμης, πουρέ γλυκοπατάτας ή smoothies.

Μέλι
Εάν ο βήχας συνοδεύει τον πονόλαιμο σας, το μέλι μπορεί να σας βοηθήσει. Το γλυκό μπορεί να είναι πρακτικό ως κατασταλτικό του βήχα. Επιπλέον, το μέλι έχει τις ακόλουθες ιδιότητες: 

Αντιοξειδωτικό
Αντιμικροβιακό
Αντιφλεγμονώδες
Αντιπολλαπλασιαστικό
Αντικαρκινικό
Αντιμεταστατικό

Αναζητήστε βιολογικό, ακατέργαστο μέλι ή μέλι Manuka , το οποίο προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία με απίστευτα ισχυρές αντιβιοτικές ιδιότητες. Προσθέστε μέλι στο τσάι χαμομηλιού ή στο πλιγούρι βρώμης σας, περιχύστε τον πουρέ γλυκοπατάτας, χτυπήστε το σε smoothies ή γλείψτε το αμέσως από το κουτάλι.

Πουρέ γλυκοπατάτας με κανέλα
Οι γλυκοπατάτες παρέχουν δύο βασικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό: βιταμίνες Α και C. Και οι δύο αυτές βιταμίνες είναι αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τη γήρανση και τις ασθένειες. 

Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης γεμάτες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Έρευνες διαπίστωσαν ότι αυτά τα λαχανικά με ρίζα, κυρίως μωβ, εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη δράση. 6 Επιπλέον, η πολτοποιημένη υφή είναι καταπραϋντική για τον πονόλαιμο.

Η κανέλα προσθέτει γεύση και είναι επίσης μια ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών. Η κανέλα υποστηρίζει το ανοσοποιητικό συμβάλλοντας στην προστασία από ιούς, βακτήρια και μύκητες. 

Ανακατέψτε την κανέλα με σιρόπι σφενδάμου ή μέλι. Στη συνέχεια, διπλώστε στον πουρέ ή ανακατέψτε και τα δύο με λίγους χουρμάδες βρεγμένους στο νερό, αλεύρι αμυγδάλου και σιρόπι σφενδάμου για να φτιάξετε μια θρεπτική «πουτίγκα».

Πλιγούρι βρώμης με πολτοποιημένη μπανάνα
Η βρώμη είναι ένας κόκκος που είναι χορταστικός και εύκολος στην πέψη. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά και το μαγνήσιο στη βρώμη βοηθούν στον περιορισμό της φλεγμονής, ενώ ο ψευδάργυρος υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και την επούλωση. Έρευνες έχουν βρει ότι οι πολυφαινόλες στη βρώμη έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

μια βάση που μπορείτε να συνδυάσετε με άλλα υγιεινά συστατικά, όπως μια πολτοποιημένη μπανάνα. Ένα υπέροχο πρόσθετο λόγω της χυλής υφής τους, οι μπανάνες έχουν επίσης βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά που προσθέτουν μια θρεπτική ώθηση. 

Μπορείτε επίσης να ανακατέψετε με μέλι, τζίντζερ και κανέλα. Απολαύστε ζεστή βρώμη αναμεμειγμένη με ζεστό νερό, μουλιάστε σε γάλα αμυγδάλου με πολτοποιημένα φρούτα και μπαχαρικά όλη τη νύχτα και φάτε παγωμένη.

Smoothies
Ένα smoothie μπορεί γρήγορα να γίνει ένα πλήρες γεύμα. Εάν επιλέξετε καλά τα συστατικά σας, τα smoothies μπορούν να προσφέρουν υγιείς πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά υδατάνθρακες, εκτός από βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Εάν η όρεξή σας είναι κακή, ένα ή δύο smoothie την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις συνολικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο.

Ανακατέψτε μια χούφτα χόρτα με φυτική πρωτεΐνη σε σκόνη, βούτυρο ξηρών καρπών ή αβοκάντο, γάλα ή νερό ξηρών καρπών, κατεψυγμένα φρούτα, φρέσκια ρίζα τζίντζερ, κουρκουμά και μαύρο πιπέρι.

Ζωμός λαχανικών με σκόρδο, κουρκουμά και μαύρο πιπέρι
Ένα ζεστό φλιτζάνι ζωμό είναι ανακουφιστικό και ο ατμός μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τη συμφόρηση εάν είστε επίσης γεμισμένοι. Επιπλέον, ο ζωμός λαχανικών μπορεί να παρέχει θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά και να γίνει όχημα για την παροχή άλλων ευεργετικών συστατικών, όπως το σκόρδο.

Το σκόρδο έχει ενώσεις θείου που καταπολεμούν τις φλεγμονές και περιέχει αντιβακτηριακές, ιικές και μυκητιακές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό. Η έρευνα έχει δείξει ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, μειώνοντας τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης (καθώς και τις χαμένες ημέρες εργασίας ή σχολείου). 

Φροντίστε να προσθέσετε και λίγο κουρκουμά στον ζωμό σας. Οι ασιατικές χώρες χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες τον κουρκουμά, ένα μπαχαρικό, για φαρμακευτικές ιδιότητες. Το ενεργό συστατικό της ρίζας, η κουρκουμίνη, βοηθά στη μείωση των επιπέδων των ενζύμων στο σώμα που τροφοδοτούν τη φλεγμονή.

Ωστόσο, η κουρκουμίνη δεν χρησιμοποιείται καλά χωρίς την προσθήκη πιπερίνης, μιας ουσίας που βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι, οπότε φροντίστε να προσθέσετε και πιπέρι. 

Ας ελπίσουμε ότι ο λαιμός σας θα ανακουφιστεί από αυτά τα εύκολα στην κατάποση και υγιεινά τρόφιμα. Αποτελούν εξαιρετική επιλογή για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο και τη μακροπρόθεσμη υγεία.

www.health.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr