Θρεπτικές τροφές που θα σε κρατήσουν ζεστή στο κρύο

Θρεπτικές τροφές που θα σε κρατήσουν ζεστή στο κρύο

Το φαγητό που καταναλώνουμε επηρεάζει το σώμα μας με ποικίλους τρόπους. Όταν η θερμοκρασία πέφτει και επικρατεί κρύος καιρός, είναι καλή ιδέα να καταναλώνεις τροφές που μπορεί να σε βοηθήσουν να αυξήσεις τη θερμοκρασία του σώματός σου και να σε κάνουν να νιώσεις ζεστασιά.

Ακολουθούν ορισμένες θρεπτικές τροφές που μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου και θα σε βοηθήσουν να ζεσταθείς, στο κρύο του χειμώνα.

Θρεπτικές τροφές που θα σε κρατήσουν ζεστή στο κρύο

Θερμογένεση και θερμότητα σώματος
Γενικά, τα τρόφιμα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό μας, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και να σε κάνουν να νιώσεις πιο ζεστά. Η θερμογένεση, είναι ουσιαστικά η διαδικασία του σώματος καθώς παράγει θερμότητα, ενώ μεταβολίζει την τροφή. Προτίμησε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Πολλά από αυτά τα τρόφιμα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν.

Μπανάνες
Οι μπανάνες κερδίζουν κι αυτές μια θέση ανάμεσα στις ιδανικές τροφές για το κρύο, καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β και μαγνήσιο, θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων. Αυτοί οι αδένες βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Οι μπανάνες μπορούν επίσης να τονώσουν τη διάθεσή σου και να διατηρήσουν τη μνήμη σου σε φόρμα.

Τσάι τζίντζερ
Το ζεστό τσάι τζίντζερ μπορεί να ζεστάνει το μέσα σου μια κρύα μέρα. Το τζίντζερ συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορεί να διεγείρει τη θερμογένεση. Είναι επίσης εφιδρωτικό, που σημαίνει ότι θα βοηθήσει το σώμα σου να ζεσταθεί από μέσα προς τα έξω.

Σούπες
Οι σούπες είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για να αντιμετωπίσεις το κρύο, καθώς περιέχουν καλή ποσότητα λαχανικών και κρατούν το σώμα μας ζεστό. Οι σούπες από όσπρια και λαχανικά είναι καλές επιλογές και μπορούν επίσης να είναι ένα γεύμα πλούσιο σε πρόσθετους υδατάνθρακες. Μια δόση από μπαχαρικά όπως κύμινο, κανέλα και τζίντζερ, δίνουν εκτός από έξτρα γεύση και έξτρα βαθμούς ζεστασιάς στο πιάτο σου.

Βρώμη
Εκτός από το ότι σε κρατάει χορτάτη και ζεστή, η βρώμη είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά. Είναι μια εξαιρετική πηγή δημητριακών ολικής αλέσεως και φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες μπορούν να αντιμετωπίσουν φυσικά την «κακή» χοληστερόλη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.

Καφές
Ένα από τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ είναι η καφεΐνη. Η καφεΐνη αυξάνει τον μεταβολισμό, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός. Ένα φλιτζάνι καφέ σού δίνει επίσης την απαραίτητη ενέργεια, για να σηκωθείς από το κρεβάτι τα κρύα πρωινά του χειμώνα, ενώ με τα πλούσια αντιοξειδωτικά του, θωρακίζει τον οργανισμό σου από κρυολογήματα, γρίπη και ιώσεις.

Κόκκινο κρέας
Το κόκκινο κρέας, όπως το βοδινό και το χοιρινό, είναι μια καλή πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό μέταλλο που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Τα άτομα με χαμηλό σίδηρο μπορεί να έχουν κρύα άκρα ή να αισθάνονται συχνά κόπωση. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί επίσης να παρέχει βιταμίνη Β12, η οποία συμβάλλει σε ένα ισχυρό, ανοσοποιητικό σύστημα.

Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες και άλλα λαχανικά ρίζας, απαιτούν περισσότερη ενέργεια για τη διαδικασία πέψης, γεγονός που αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Υψηλές σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και κάλιο, οι γλυκοπατάτες μπορούν να προσθέσουν φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά σε ένα ζεστό χειμωνιάτικο γεύμα. Έρευνες δείχνουν ότι οι γλυκοπατάτες συμβάλλουν επίσης και στην υγεία των ματιών.

Κίτρινη κολοκύθα
Η κίτρινη κολοκύθα, είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείς να καταναλώσεις, όταν έχει κρύο. Είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C και καλίου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Σωστή ενυδάτωση
Ένας απλός τρόπος για να βοηθήσεις το σώμα σου να παραμείνει ζεστό το χειμώνα, είναι να πίνεις νερό. Το νερό διατηρεί το σώμα σε καλύτερη λειτουργία και βοηθά στη ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας. Η αφυδάτωση προκαλεί πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία.

Πες όχι στο αλκοόλ
Πολλοί πιστεύουν πως ένα ποτήρι ουίσκι, είναι ο ιδανικός τρόπος για να ζεσταθεί κανείς. Ωστόσο, το ουίσκι, όπως και άλλα είδη αλκοόλ, στην πραγματικότητα μειώνουν τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος. Το αλκοόλ μπορεί να δημιουργεί μια προσωρινή αίσθηση ζεστασιάς, αυτό που συμβαίνει όμως στ’ αλήθεια είναι ότι ελαττώνει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, ανεξάρτητα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αυξάνοντας τον κίνδυνο υποθερμίας.

Το αλκοόλ επίσης μειώνει την φυσική ικανότητα του οργανισμού για ρύθμιση της θερμοκρασίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι αρκεί ένα ποτό για να προσπαθήσει ο οργανισμός να αντισταθμίσει την αίσθηση ζεστασιάς που προκαλεί η αυξημένη ροή αίματος στο δέρμα, διεγείροντας την εφίδρωση. Με την εφίδρωση όμως ελαττώνεται η σωματική θερμοκρασία, κάτι που παρατηρείται και όταν ο άνθρωπος έχει πυρετό.

www.ladylike.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr