Πώς να θεραπεύσετε τους 7 τύπους εκζέματος με αγιουρβεδικές θεραπείες. Σημαντικά μυστικά.

Πώς να θεραπεύσετε τους 7 τύπους εκζέματος με αγιουρβεδικές θεραπείες. Σημαντικά μυστικά.

Παρατηρείτε συχνά ένα δερματικό εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα; Υποφέρετε από πιτυρίδα; Ξεσπάει το δέρμα σας κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα νέο προϊόν περιποίησης; Μπορεί να αντιμετωπίζετε μια χρόνια πάθηση του δέρματος που ονομάζεται έκζεμα.

Δρ Ζιλ Γκάντι
Ξηρό, κνησμώδες δέρμα με ξαφνικές εξάρσεις είναι συχνές στο έκζεμα. Προκαλείται από μια συνδυασμένη απόκριση σε ένα μεταλλαγμένο γονίδιο και εξωτερικούς παράγοντες ενεργοποίησης. Αναφέρεται ως «Vicharchika» στην Αγιουρβέδα, το έκζεμα αντιμετωπίζεται καλύτερα με φυσικές θεραπείες Αγιουρβέδα που στερούνται επιβλαβών παρενεργειών.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για τους 7 τύπους εκζέματος, τις αιτίες του και τις καλύτερες διαθέσιμες θεραπείες για μακροχρόνια θεραπεία.

Τι είναι το έκζεμα;
Το έκζεμα  είναι μια χρόνια, μη μολυσματική πάθηση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδεις κηλίδες ξηρού, κνησμώδους δέρματος. Μια διαυγής εκκένωση υγρού από αυτά τα διογκωμένα μπαλώματα μπορεί να παρατηρηθεί σε πιο σοβαρές καταστάσεις.

Το έκζεμα καταστρέφει τον επιδερμικό φραγμό οδηγώντας σε υπερβολική διαεπιδερμική απώλεια νερού. Αυτή η απώλεια της απαραίτητης υγρασίας από την επιφάνεια του δέρματος προκαλεί ρωγμές στο δέρμα. Καθώς υπάρχει σπάσιμο στο επιδερμικό στρώμα, τα άτομα με αυτή την πάθηση αντιμετωπίζουν συχνά μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος.

Κυρίως κοινό σε παιδιά και εφήβους, το έκζεμα μπορεί να επηρεάσει διάφορα μέρη του σώματος ανάλογα με τους παράγοντες ενεργοποίησης.

Ο Δρ. Zeel Gandhi, Chief Ayurvedic Doctor στο Vedix μοιράζεται, «Η Αγιουρβέδα θεραπεύει απτόητα τα προβλήματα του δέρματος. Η πληθώρα αποτελεσματικών θεραπειών της Αγιουρβέδα, συμπεριλαμβανομένων των θεραπειών panchakarma, θεραπεύει τα χρόνια και περίπλοκα προβλήματα του δέρματος από τη βασική τους αιτία».

Το έκζεμα μπορεί εύκολα να διαγνωστεί μέσω οπτικής αναγνώρισης από τα ακόλουθα συμπτώματα:

1. Κοκκινωπά ή σκούρα καφέ μπαλώματα ξηρού, σκασμένου δέρματος.

2. Φολιδώδεις, σκληρυμένες πλάκες που προκαλούν έντονη φαγούρα στο δέρμα.

3. Φουσκάλες που σπάνε εύκολα και διαρρέουν υγρό.

4. Πιθανότητα δημιουργίας ουλών ή υπερμελάγχρωσης μετά την ανάρρωση.

Τι προκαλεί το έκζεμα;
Το έκζεμα για τους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι μια συνεχής πάθηση του δέρματος. Τα άτομα που πάσχουν από έκζεμα εμφανίζουν ξαφνικές εξάρσεις ή φλεγμονές, οι οποίες μπορεί να προκληθούν από ορισμένες εσωτερικές ή εξωτερικές αιτίες.

Α. Εσωτερικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν έκζεμα
1. Εξασθενημένη επιδερμική στιβάδα λόγω της έλλειψης φιλαγκρίνης (πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του ανώτερου κερατοειδούς στρώματος του δέρματος) λόγω γενετικής δερματικής διαταραχής.

2. Υπερενεργό ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Ορμονική ανισορροπία, ιδιαίτερα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, πριν από την έναρξη του έμμηνου κύκλου, το πρώτο στάδιο της εγκυμοσύνης ή κατά την εμμηνόπαυση.

Β. Εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν έκζεμα
1. Ορυκτά και μέταλλα σε σκληρό νερό.

2. Σκληρές επιφανειοδραστικές ουσίες σε προϊόντα καθαρισμού δέρματος, απορρυπαντικά, υγρά πλυντηρίου.

3. Αρώματα, χρώματα και άλλες χημικές ουσίες σε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης δέρματος.

4. Φορμαλδεΰδη, ένα ερεθιστικό του δέρματος που υπάρχει συνήθως στα απολυμαντικά.

5. Καπνός τσιγάρου.

6. Υφάσματα  που προκαλούν περισσότερη τριβή, όπως μαλλί, συνθετικό, πολυεστέρας.

7. Ορισμένα τοπικά φάρμακα.

8. Ξηρός καιρός, που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα του δέρματος.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, το Vicharchika (έκζεμα) προκύπτει από τη φθορά των tridoshas και του Rakta (ιστός αίματος) και του Rasa (πλάσμα) dhatus. Μια ανισορροπία στο pitta dosha προκαλεί φλεγμονή, μια αλλοιωμένη vata dosha προκαλεί ξηρότητα και κνησμό και μια επιδεινωμένη kapha dosha οδηγεί σε ανισορροπία λίπους και υγρών στο δέρμα.

Ποιοι είναι οι τύποι του εκζέματος;
Το έκζεμα είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει 7 τύπους δερματικών παθήσεων που οδηγούν σε κνησμό, ξηρό, σκασμένο δέρμα με περιστασιακή φλεγμονή και ερυθρότητα.

1. Ατοπική Δερματίτιδα
Ο πιο κοινός τύπος εκζέματος είναι η ατοπική δερματίτιδα, η οποία επηρεάζει εξίσου παιδιά και ενήλικες. Όντας μια χρόνια πάθηση, κάποιος μπορεί να συνεχίσει να έχει αυτή την πάθηση για χρόνια. Η έκθεση σε εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες μπορεί ξαφνικά να προκαλέσει μια ανοσολογική απόκριση προκαλώντας φλεγμονή, ερυθρότητα και εξαιρετική φαγούρα, ξηρό δέρμα.

Αιτίες Ατοπικής Δερματίτιδας
Μεταλλαγμένο γονίδιο, το οποίο προκαλεί χαμηλή παραγωγή φιλαγκρίνης που οδηγεί σε εξασθένιση του επιδερμικού στρώματος. Αυτό επιτρέπει σε λοιμώξεις και ερεθιστικούς παράγοντες να διεισδύσουν εύκολα στον φραγμό του δέρματος.
Ερεθιστικά του δέρματος που μπορούν να προκαλέσουν ατοπική δερματίτιδα είναι η φορμαλδεΰδη, οι χημικές ουσίες σε προϊόντα περιποίησης δέρματος, η γύρη και ορισμένα υφάσματα.
Μέρη του σώματος που επηρεάζονται από ατοπική δερματίτιδα

Το έκζεμα στο πρόσωπο (ειδικά για τα παιδιά) προκαλείται συνήθως από ατοπική δερματίτιδα. Άλλα μέρη περιλαμβάνουν πτυχές των χεριών και των ποδιών, της πλάτης και του λαιμού.

2. Δερματίτιδα εξ επαφής
Η δερματίτιδα εξ επαφής εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του δέρματος καταστρέφονται μέσω άμεσης επαφής με ερεθιστικά του δέρματος. Είναι λιγότερο πιθανό να είναι χρόνια διαταραχή εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα ή εάν διακοπεί η έκθεση στο ερεθιστικό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, ξηρό, κατεστραμμένο δέρμα που είναι επιρρεπές σε φλεγμονή και ερυθρότητα.

Άμεση επαφή με ερεθιστικά του δέρματος όπως χημικά, σκληρά επιφανειοδραστικά σε σαπούνια και σαμπουάν, καθαριστικά, χρώματα, μέταλλα, κοσμήματα κ.λπ.

Μέρη του σώματος που επηρεάζονται από δερματίτιδα εξ επαφής

Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος που εκτίθεται στο ερεθιστικό.

3. Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα

Αυτή είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος που προκαλεί ξηρές κηλίδες με κνησμό, κόκκινο δέρμα και φολιδωτές λευκές ή κίτρινες νιφάδες. Εμφανίζεται ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν περισσότερο αριθμό σμηγματογόνων αδένων. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής αναφέρεται επίσης ως πιτυρίδα.

Αιτίες Σμηγματορροϊκής Δερματίτιδας
Μια ανοσολογική απόκριση που πυροδοτείται από τον πολλαπλασιασμό της μαγιάς Malassezia στο δέρμα σας, που οδηγεί σε φλεγμονή και ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα.
Ορισμένοι τύποι φαρμάκων όπως το λίθιο.
Ορμονικές ανισορροπίες
Αλλαγές καιρού
Έκθεση σε ορισμένα προϊόντα καθαρισμού
Μέρη του σώματος που επηρεάζονται από τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Μέρη του σώματος που συνήθως προσβάλλονται από τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια, τα βλέφαρα, η ζώνη Τ του προσώπου και του στήθους.

4. Στάση Δερματίτιδα

Αυτό συμβαίνει όταν το αποξυγονωμένο αίμα από τα πόδια σας δεν μπορεί να φτάσει στην καρδιά λόγω της αποτυχίας των βαλβίδων στις φλέβες των ποδιών σας. Αυτό οδηγεί σε συγκέντρωση υγρού στο κάτω μισό των ποδιών σας. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως φλεβική ανεπάρκεια και είναι η κύρια αιτία για δερματίτιδα στάσης.

Το καφέ κηλιδωμένο δέρμα είναι ένα από τα πρώιμα συμπτώματα που εμφανίζονται όταν τα τριχοειδή αγγεία σπάνε υπό υπερβολική πίεση. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν, πρήξιμο γύρω από τους αστραγάλους, φαγούρα, ξηρό και σκληρυμένο δέρμα. Ηλικιωμένοι άνω των 50 ετών ή άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις είναι πιθανό να αναπτύξουν αυτό το είδος εκζέματος.

Αιτίες Στασιολογικής Δερματίτιδας
Φλεβική ανεπάρκεια
Υψηλή πίεση του αίματος
Υπέρταση στις φλέβες που οδηγεί στο σχηματισμό κιρσών.
Ιατρικές καταστάσεις όπως νεφρική ανεπάρκεια.
Μέρη του σώματος που επηρεάζονται από τη δερματίτιδα της στάσης

Αυτό το έκζεμα συνήθως επηρεάζει τα κάτω πόδια.

5. Νευροδερματίτιδα

Οι περιοχές που επηρεάζονται από νευροδερματίτιδα τείνουν να είναι εξαιρετική φαγούρα. Η συνεχής επιθυμία για ξύσιμο, μερικές φορές υποσυνείδητα, ερεθίζει περαιτέρω το προσβεβλημένο δέρμα και πυροδοτεί νευρικές απολήξεις σε αυτήν την περιοχή. Η νευροδερματίτιδα προκαλεί ανυψωμένα, ξηρά, δερματώδη μπαλώματα του δέρματος που περιορίζονται σε μια μικρή περιοχή.

Αιτίες Νευροδερματίτιδας
Τσίμπημα εντόμου
Νευρική βλάβη
Δερματίτιδα εξ επαφής / Ατοπική δερματίτιδα
Τριβή από ορισμένα υφάσματα
Μέρη του σώματος που επηρεάζονται από τη νευροδερματίτιδα

Η νευροδερματίτιδα είναι ένας τύπος εκζέματος που δεν είναι ευρέως διαδεδομένος. Τα μέρη που επηρεάζονται συχνά είναι ο καρπός, η βουβωνική χώρα, ο αντιβράχιος και το πίσω μέρος του λαιμού.

6. Δυσιδρωτικό Έκζεμα

Το δυσιδρωτικό έκζεμα προκαλεί την ανάπτυξη μικροσκοπικών, φυσαλίδων, κοκκινισμένων φυσαλίδων που προκαλούν εξαιρετική φαγούρα. Δεδομένου ότι αυτό συνήθως επηρεάζει το δέρμα του χεριού και των δακτύλων σας, αναφέρεται γενικά ως έκζεμα χεριών ή έκζεμα δακτύλων. Αν και η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια γενετική τάση μπορεί να επηρεάσει αυτή την πάθηση του δέρματος. Το έκζεμα χεριών είναι χρόνιο στη φύση, με αποτέλεσμα ξαφνικές εξάρσεις όταν εκτίθεται σε έναν παράγοντα ενεργοποίησης.

Αιτίες Δυσιδρωτικού Εκζέματος
Υπερέκθεση στο νερό
Μέταλλα όπως το νικέλιο
Αλλεργικές αντιδράσεις
Αλλαγές καιρού
Μέρη του σώματος που επηρεάζονται από το δυσιδρωτικό έκζεμα

Το έκζεμα των χεριών ή το έκζεμα των δακτύλων συνήθως επηρεάζει μέρη του χεριού, των δακτύλων και των ποδιών.

7. Αριθμητικό έκζεμα

Το Nummular έκζεμα προκαλεί οβάλ ή κυκλικές, κνησμώδεις κηλίδες του δέρματος που τείνουν να αιμορραγούν υγρό. Σπάνια είναι χρόνια και μπορεί να αναρρώσει πλήρως.

Αιτίες Αριθμητικού Εκζέματος
Εξωτερικός τραυματισμός/βλάβη στο δέρμα.
Πυροδοτείται από προϋπάρχουσες μορφές εκζέματος.
Έκθεση σε ερεθιστικά του δέρματος.
Μέρη του σώματος που επηρεάζονται από αριθμητικό έκζεμα

Τα μέρη που επηρεάζονται συνήθως περιλαμβάνουν τα χέρια και τα πόδια. Μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εκζέματος;
1. Εξασθένιση του δερματικού φραγμού που οδηγεί σε υπερβολική ξηρότητα.

2. Κνησμώδεις, ερυθηματώδεις βλάβες.

3. Κόκκινα, καφέ ή γκριζωπά φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα.

4. Ξεφλούδισμα ή ξεφλούδισμα του δέρματος .

5. Ξαφνικές φλεγμονές ή εξάρσεις.

6. Φουσκάλες που μπορεί να αιμορραγούν ή να κλαίνε υγρό.

7. Δέρμα επιρρεπές σε μολύνσεις.

8. Οι πλάκες μπορεί να σκληρύνουν τελικά και να οδηγήσουν στο σχηματισμό ουλών εκζέματος.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό. Συνήθως είναι κληρονομικό και δεν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο άτομο μέσω επαφής.

Ποια μέρη του σώματος επηρεάζει το έκζεμα;
Το έκζεμα μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Τα παιδιά συχνά εμφανίζουν έκζεμα στο πρόσωπο και στα χέρια τους. Οι ενήλικες με έκζεμα μπορεί να παρατηρήσουν τα συμπτώματα σε άλλα μέρη του σώματος, όπως η πλάτη, το στήθος, τα πόδια, τα χέρια, ο λαιμός, η βουβωνική χώρα, οι πτυχές των χεριών και των γονάτων και το τριχωτό της κεφαλής.

Συγκεκριμένοι τύποι εκζέματος, όπως το έκζεμα των χεριών ή το έκζεμα των δακτύλων, όπως υποδηλώνει το όνομα, συχνά περιορίζονται στα χέρια, τα δάχτυλα και τα πόδια. Η πιτυρίδα που προκαλείται από τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εμφανίζεται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής. Η δερματίτιδα στασιμότητας επηρεάζει τα κάτω πόδια και η δερματίτιδα εξ επαφής εμφανίζεται μόνο σε μέρη που εκτίθενται στους ερεθιστικούς παράγοντες του δέρματος.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το έκζεμα;
Α. Φυσικές μέθοδοι για τη θεραπεία του εκζέματος
1. Gel Aloe Vera
Αυτή είναι μια από τις απλούστερες και πιο αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες του εκζέματος. Άμεσα εκχυλισμένο τζελ από το φυτό αλόης βέρα μπορεί να εφαρμοστεί στις πληγείσες περιοχές για άμεση ανακούφιση. Η έντονη ενυδατική του ικανότητα ενυδατώνει το ξηρό δέρμα και η δροσιστική φύση καταπραΰνει το δέρμα που έχει προσβληθεί από φλεγμονές, ερύθημα και κνησμό.

Η αλόη βέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού, ενώ οι αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες βοηθούν στην πρόληψη πιθανοτήτων μόλυνσης.

2. Κρύα Κομπρέσα
Μια κρύα κομπρέσα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από πολλά συμπτώματα εκζέματος όπως φλεγμονή, φαγούρα και ερυθρότητα. Οι συχνές κρύες κομπρέσες μπορεί επίσης να κρατήσουν μακριά τη μόλυνση.

3. Μπάνιο με πλιγούρι βρώμης
Τα κολλοειδή λουτρά βρώμης συνιστώνται συχνά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες του δέρματος. Η τακτική εφαρμογή πάστας βρώμης στις πληγείσες περιοχές ή η προσθήκη της στο μπάνιο σας μπορεί να βελτιώσει το δέρμα που επηρεάζεται από το έκζεμα. Το πλιγούρι βρώμης μπορεί να απολεπίσει απαλά το ξηρό δέρμα και να αφαιρέσει τα νεκρά κυτταρικά στρώματα, βοηθώντας στη διαδικασία ανανέωσης του δέρματος.

4. Έλαιο καρύδας και ηλιέλαιο
Τόσο το λάδι καρύδας όσο και το ηλιέλαιο είναι εξαιρετικές ενυδατικές κρέμες για το ξηρό, κατεστραμμένο δέρμα που έχει προσβληθεί από έκζεμα. Ενώ το λάδι καρύδας παρουσιάζει εκπληκτικές αντιβακτηριακές ιδιότητες, κρατώντας μακριά τη μόλυνση, το ηλιέλαιο βοηθά στη δημιουργία του κατεστραμμένου επιδερμικού στρώματος. Η τακτική εφαρμογή αυτών των ελαίων μπορεί επίσης να ωφελήσει τα συμπτώματα του εκζέματος όπως κνησμό, φλεγμονή και υπερμελάγχρωση.

5. Γιόγκα
Τα άτομα που υποφέρουν από μακροχρόνιες καταστάσεις εκζέματος μπορούν να επωφεληθούν από την τακτική άσκηση της γιόγκα. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, οι ασάνες όπως οι Bhujangasana, Vakrasana, Trikonasana, Surya Namaskar, Uttanasana μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσουν τα επίπεδα στρες στο σώμα σας. Η πτώση των επιπέδων στρες μπορεί να αποτρέψει τη φλεγμονή που σχετίζεται με το στρες, η οποία είναι κοινή στο έκζεμα.

Β. Αγιουρβεδικές θεραπείες για το έκζεμα
Οι θεραπείες της Αγιουρβέδα για το «Vicharchika» ή το έκζεμα έχουν μια ολιστική προσέγγιση. Ενώ η τοπική φαρμακευτική αγωγή αντιμετωπίζει τα συμπτώματα επιφανειακά, συνιστάται πλήρης κάθαρση των συστημάτων του σώματος ή «Shodhana» για να επαναφέρει την ισορροπία του σώματος.

1. Αιθέρια έλαια Αγιουρβέδα -A. Nalpamaradi Oil

Το  A. Nalpamaradi Oil είναι ένα ισχυρό φυτικό φάρμακο που χορηγείται για τη θεραπεία του εκζέματος στα χέρια, το πρόσωπο και άλλα μέρη του σώματος. Σχηματίζεται από τη συνένωση αρχαίων βοτάνων της Αγιουρβέδα όπως το Vetiver, το Manjistha, το Triphala, το Pipal, το Vat, το σουσάμι και άλλα. Η τακτική εφαρμογή αυτού του ελαίου είναι γνωστό ότι θεραπεύει τον κνησμό, το ξηρό δέρμα, τη φλεγμονή και τα περισσότερα άλλα συμπτώματα του εκζέματος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λάδι Nalpamaradi:

Εφαρμόστε απευθείας το λάδι στις πληγείσες περιοχές 2 έως 3 φορές την ημέρα. Ξεπλύνετε μετά από 15 έως 20 λεπτά εφαρμογής.

Β. Έλαιο Neem

Ένα αρχαίο εξισορροπητικό βότανο pitta-kapha, το neem είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές και επουλωτικές του ιδιότητες. Η χρήση του ελαίου neem στη θεραπεία του εκζέματος ανακουφίζει από συμπτώματα όπως φλεγμονή, κνησμό, ξηροδερμία, ερύθημα και ουλές εκζέματος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λάδι Neem:

Προσθέστε μερικές σταγόνες έλαιο neem σε ένα λάδι φορέα, κατά προτίμηση λάδι καρύδας και εφαρμόστε. Αφήστε το όλη τη νύχτα ή ξεπλύνετε με χλιαρό νερό μετά από 20 λεπτά.

Γ. Λάδι Jojoba

Το Jojoba είναι ένα εξαιρετικό γαλήνιο έλαιο vata dosha. Θεραπεύει τις παθήσεις του ξηρού δέρματος που προκύπτουν από το έκζεμα και βοηθά στην αναδόμηση του κατεστραμμένου δερματικού φραγμού. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μειώνουν τη φλεγμονή και καταπραΰνουν το ερεθισμένο ξηρό δέρμα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λάδι Jojoba:

Εφαρμόστε λάδι Jojoba σε μέρη που έχουν προσβληθεί από έκζεμα και αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά πριν ξεπλυθείτε.

D. Badam Oil

Το Badam ή το αμυγδαλέλαιο είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε που αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων του δέρματος. Ως ενεργό μαλακτικό, το λάδι μπαντάμ αποτρέπει την διαεπιδερμική απώλεια νερού και προστατεύει το δέρμα που επηρεάζεται από το έκζεμα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λάδι Badam:

Το λάδι Badam μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στις πληγείσες περιοχές ως ενυδατικό.

Ε. Triphala Oil

Αυτό είναι γνωστό για τις εξισορροπητικές του ιδιότητες tridosha. Τα 3 βότανα (amalaki, bibhitaki, haritaki) στο triphala μπορούν να θεραπεύσουν συμπτώματα εκζέματος όπως ξηρότητα, φαγούρα και ερυθρότητα. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, δίνει στο δέρμα σας μια αναζωογονημένη φυσική λάμψη .

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λάδι Triphala:

Χρησιμοποιήστε το απευθείας στις πληγείσες περιοχές ή συνδυάστε το με λάδι καρύδας για καλύτερα αποτελέσματα. Εφαρμόστε και ξεπλύνετε μετά από 20 λεπτά.

ΣΤ. Λάδι κουρκουμά

Το έλαιο κουρκουμά έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος, εδώ και πολύ καιρό. Η κουρκουμίνη που υπάρχει στον κουρκουμά είναι μια ισχυρή αντιφλεγμονώδης ένωση που καταπραΰνει το δέρμα που έχει προσβληθεί από έκζεμα. Οι αντισηπτικές ιδιότητες του κουρκουμά κρατούν τις μολύνσεις μακριά και οι λαμπρυντικές του ιδιότητες αποτρέπουν τον σχηματισμό ουλών εκζέματος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λάδι κουρκουμά:

Το άμεσο λάδι κουρκουμά μπορεί να είναι πολύ ισχυρό για το δέρμα σας. Ανακατέψτε το με ένα λάδι μεταφοράς και εφαρμόστε. Ξεπλύνετε μετά από 15 λεπτά.

G. Bhringraj Oil

Το Bhringraj είναι ένα αντιφλεγμονώδες βότανο που καταπραΰνει το vata-kapha με πολλαπλά οφέλη για το δέρμα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα άτομα με έκζεμα στα χέρια, το πρόσωπο και άλλα μέρη του σώματος έχουν επωφεληθεί από την τακτική εφαρμογή του ελαίου Bhringraj.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λάδι Bhringraj:

Εφαρμόστε λάδι Bhringraj για να θεραπεύσετε τις πληγείσες περιοχές με έκζεμα. Αφήστε να δράσει για 20 λεπτά και ξεπλύνετε.

2. Αγιουρβεδικά βότανα

Α. Βότανα για ξηρό δέρμα με έκζεμα

1. Yashtimadhu

Αυτό είναι ένα μαγικό βότανο, που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία σημαντικών δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος. Ένα εξισορροπητικό vata και pitta dosha, το Yashtimadhu μπορεί να θεραπεύσει διάφορα συμπτώματα εκζέματος όπως ξηροδερμία , ερεθισμούς του δέρματος, φαγούρα και επίσης να αποτρέψει τα σημάδια από έκζεμα.

2. Γκουντούτσι

Το Guduchi είναι ένα εξισορροπητικό βότανο tridosha που παρουσιάζει εξαιρετικές ιδιότητες ανανέωσης του δέρματος. Το Guduchi μπορεί επίσης να μειώσει την ήπια φλεγμονή που προκαλείται από το έκζεμα.

3. Μαντζίσθα

Η πλειονότητα των φαρμάκων της Αγιουρβέδα για τις δερματικές παθήσεις περιέχουν manjistha για τις ευεργετικές του ιδιότητες για το δέρμα. Ένα εξισορροπητικό pitta και kapha dosha, το Manjistha μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον κνησμό και τη φλεγμονή στο δέρμα που έχει προσβληθεί από έκζεμα. Οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες βοηθούν στην πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων.

Εκτός από την τοπική εφαρμογή, η κατανάλωση Manjistha μπορεί επίσης να ωφελήσει τις καταστάσεις εκζέματος καθαρίζοντας το αίμα σας και απομακρύνοντας τις επιβλαβείς τοξίνες ama από το σώμα σας.

4. Ashwagandha

Το Ashwagandha είναι γνωστό για τις ενυδατικές του ιδιότητες που αποτρέπουν την ξηρότητα του δέρματος. Καταπραΰνει αποτελεσματικά το ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα που προκαλείται από το έκζεμα. Είναι επίσης γνωστό για τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες που μπορούν να κρατήσουν μακριά τη μόλυνση.

Β. Αντιφλεγμονώδη βότανα για τη θεραπεία του εκζέματος

1. Rakta Chandanam

Λόγω της αντιφλεγμονώδους φύσης του, η εφαρμογή Rakta Chandanam ή πάστας κόκκινου σανταλόξυλου στο δέρμα μπορεί να αποτρέψει το πρήξιμο και τη συσσώρευση υγρών, ιδιαίτερα συχνό στο έκζεμα Stasis.

2. Shatavari

Σύμφωνα με ιατρική έρευνα, το ρακεμοφουράνιο, που υπάρχει στο Shatavari, είναι ένας ενεργός αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Έτσι, το Shatavari χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία καταστάσεων εκζέματος που οδηγούν σε πρήξιμο και σχηματισμό φυσαλίδων.

3. Τριφαλα

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του Triphala το καθιστούν κοινό συστατικό στα φάρμακα για το έκζεμα. Όντας πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το Triphala βοηθά επίσης το δέρμα να ανακάμψει από βλάβες που προκαλούνται από δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα.

Γ. Αντιβακτηριακά Βότανα
1. Neem

Το Neem είναι ίσως το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τα αντιβακτηριακά βότανα. Η εφαρμογή μιας πάστας από φύλλα neem σε δέρμα που έχει προσβληθεί από έκζεμα μπορεί να αποτρέψει δερματικές μολύνσεις και φλεγμονές.

2. Tulsi

Ένα άλλο ισχυρό αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό βότανο, το Tulsi χρησιμοποιείται συχνά με το neem για τη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων. Η χρήση του Tulsi για τη θεραπεία του εκζέματος στο πρόσωπο είναι εξαιρετικά ευεργετική, καθώς μπορεί να αποτρέψει τον σχηματισμό ουλών εκζέματος.

3. Κουρκουμάς

Ένα γνωστό μπαχαρικό στην κουζίνα σας, ο κουρκουμάς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και έχει αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες. Η πάστα κουρκουμά μπορεί να εφαρμοστεί για τη θεραπεία του εκζέματος στο πρόσωπο, τα χέρια και οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος για γρήγορη ανακούφιση.

4. Κάρδαμο

Τα αιθέρια έλαια που υπάρχουν στο έλα ή το κάρδαμο έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες που βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων και μυκήτων στο δέρμα. Η εφαρμογή του ela σε μορφή σκόνης ή ως λάδι μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση του εκζέματος. Το Έλα είναι επίσης γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και μπορεί να αποτρέψει τα οιδήματα που προκαλούνται από το έκζεμα.

Συμβουλή Vedix: Το Ghrita (ghee) και το Madhu (μέλι) είναι φυσικές ενυδατικές κρέμες που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και ενισχύουν τις δερματικές παθήσεις. Τα παραπάνω βότανα μπορούν να συνδυαστούν με Ghrita ή Madhu για την ασφαλή αντιμετώπιση του εκζέματος στο πρόσωπο και σε άλλες ευαίσθητες περιοχές.

3. Αγιουρβεδικές θεραπείες για το έκζεμα
Α. Σοντάνα

Η τεχνική Shodhana στη θεραπεία του «Vicharchika» (έκζεμα) εστιάζει στην ειρήνευση των πάσχων doshas. Η θεραπεία Panchakarma Shodhana έχει 5 μεθόδους καθαρτηρίου. Απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα και αποκαθιστά την ισορροπία. Αυτή η θεραπεία συχνά χορηγείται μαζί με τοπικά ή από του στόματος φάρμακα Αγιουρβέδα για ταχύτερη ανακούφιση.

Β. Sthanika Abhyanga

Εδώ συγκεκριμένες περιοχές του σώματος που επηρεάζονται από το έκζεμα γίνονται απαλό μασάζ με φαρμακευτικά φυτικά έλαια για να θεραπεύσουν τα συμπτώματα. Το Sthanika abhyanga βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τη φλεγμονή, βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος και αποκαθιστά την ισορροπία των doshas σας.

Γ. Οικιακές θεραπείες για το έκζεμα
1. Μασάζ με λάδι τσαγιού
Ένα από τα πιο συνιστώμενα έλαια για τη θεραπεία του εκζέματος, το λάδι δέντρου τσαγιού παρέχει ενυδάτωση για το ξηρό δέρμα. Οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες βοηθούν στην πρόληψη της μόλυνσης. Επιπλέον, η εφαρμογή του στο δέρμα που έχει προσβληθεί από έκζεμα μπορεί να ελέγξει ορισμένους φλεγμονώδεις παράγοντες, λόγω της παρουσίας φλαβονοειδών.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το λάδι δέντρου τσαγιού:

Απλώς κάντε μασάζ με λάδι δέντρου τσαγιού στα χέρια και τα δάχτυλα για τη θεραπεία του εκζέματος των χεριών. Είναι επίσης ασφαλές να εφαρμοστεί για τη θεραπεία του εκζέματος στο πρόσωπο, γύρω από το στόμα και γύρω από τα μάτια. Ξεπλύνετε μετά από 20 λεπτά εφαρμογής.

2. Καθαρισμός πράσινου ή μαύρου τσαγιού
Ο καθαρισμός των προσβεβλημένων περιοχών με τσάι θεωρείται μια εξαιρετική σπιτική θεραπεία για το έκζεμα. Για το πρόσωπο, η χρήση πράσινου ή μαύρου τσαγιού ως καθαριστικό προσώπου μπορεί να αποφράξει τους πόρους και να μειώσει τις πιθανότητες πρηξίματος. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό αναζωογονητικό του δέρματος και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερμελάγχρωσης του δέρματος .

Πώς να χρησιμοποιήσετε πράσινο ή μαύρο τσάι:

Εκτός από τη θεραπεία του εκζέματος προσώπου, το πλύσιμο του τριχωτού της κεφαλής σας με τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ξεφλουδίσματος, ένα κοινό σύμπτωμα του εκζέματος του τριχωτού της κεφαλής. Αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

3. Θεραπεία ελαίου με βιταμίνη Ε
Η χρήση του ελαίου βιταμίνης Ε έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία διαφόρων συμπτωμάτων όπως ξηροδερμία, απολέπιση και φαγούρα. Συνιστάται να κάνετε ένα patch test πριν από την άμεση εφαρμογή. Το έλαιο βιταμίνης Ε συνδυάζεται καλύτερα με ένα έλαιο μεταφοράς όπως το αμυγδαλέλαιο ή το λάδι καρύδας και εφαρμόζεται στις πληγείσες περιοχές με έκζεμα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο βιταμίνης Ε:

Κάντε ένα patch test για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί σε αυτό. Εφαρμόστε σε δέρμα που έχει προσβληθεί από έκζεμα και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό μετά από 15 λεπτά.

4. Βούτυρο καριτέ
Αυτό το μη ερεθιστικό, φιλικό προς το δέρμα συστατικό μπορεί να προσφέρει βέλτιστη ενυδάτωση για το δερματικό έκζεμα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του καταπραΰνουν περαιτέρω το ερεθισμένο δέρμα και βοηθούν στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το βούτυρο καριτέ:

Το βούτυρο καριτέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά ως ενυδατική κρέμα για το δερματικό έκζεμα.

5. Μάσκα  προσώπου Marigold And Honey
Τα άνθη και τα φύλλα του κατιφέ είναι αρχαία φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την επούλωση των πληγών, τις αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές τους ιδιότητες. Η χρήση του σε συνδυασμό με μέλι ενισχύει περαιτέρω τη θεραπεία του εκζέματος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον κατιφέ και το μέλι:

Φτιάξτε ένα πακέτο προσώπου αλέθοντας 4 έως 5 άνθη και φύλλα κατιφέ. Προσθέστε μέλι στο μείγμα και εφαρμόστε στις πληγείσες περιοχές. Ξεπλύνετε μετά από 15 έως 20 λεπτά για τη θεραπεία του ήπιου εκζέματος.

6. Αβοκάντο, μπανάνα και γιαούρτι
Αυτό το πακέτο είναι μια καταπληκτική σπιτική θεραπεία για το έκζεμα. Οι σούπερ ενυδατικές ικανότητες του αβοκάντο και της μπανάνας καταπραΰνουν το δέρμα που έχει προσβληθεί από έκζεμα και αποτρέπουν την απώλεια της απαραίτητης υγρασίας. Το αβοκάντο είναι επίσης γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ικανότητές του και μπορεί να καταστείλει τους φλεγμονώδεις μεσολαβητές που προκαλούν το έκζεμα. Η προσθήκη γιαουρτιού σε αυτό το πακέτο μειώνει το ξεφλούδισμα του δέρματος και αποτρέπει την πιτυρίδα στο έκζεμα του τριχωτού της κεφαλής.

Τρόπος Χρήσης:

Ανακατέψτε ένα πλήρως ώριμο αβοκάντο και μια μπανάνα και προσθέστε σε αυτό γιαούρτι. Ανακατέψτε το καλά και εφαρμόστε το για να αντιμετωπίσετε το δερματικό έκζεμα. Ξεπλύνετε μετά από 10 έως 15 λεπτά.

7. Μίξη φύλλων κάρι και ιβίσκου
Αυτά τα ισχυρά βότανα έχουν την ικανότητα να θεραπεύουν το έκζεμα του τριχωτού της κεφαλής ή τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Οι ήπιες σαπωνίνες στο τριγωνόφυλλο και τον ιβίσκο βοηθούν στην απομάκρυνση της πιτυρίδας από το τριχωτό της κεφαλής. Τόσο τα φύλλα κάρυ όσο και ο ιβίσκος προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών και αποτρέπουν την τριχόπτωση από το έκζεμα του τριχωτού της κεφαλής. Και τα τρία τρέφουν το τριχωτό της κεφαλής και προλαμβάνουν συμπτώματα όπως ξηρότητα, φαγούρα και μόλυνση.

Τρόπος Χρήσης:

Μουλιάστε τους σπόρους της τριγωνέλλας για μια νύχτα και φτιάξτε μια πάστα προσθέτοντας 7 έως 8 άνθη ιβίσκου, 4-5 φύλλα ιβίσκου και μια χούφτα φύλλα κάρυ. Εφαρμόστε το στο τριχωτό της κεφαλής και ξεπλύνετε μετά από 20 λεπτά.

Δ. Αγιουρβεδική δίαιτα για έκζεμα
Η Αγιουρβέδα συνιστά μια πλήρη αλλαγή του τρόπου ζωής όταν αντιμετωπίζετε έκζεμα ή Vicharchika.

Η κατανάλωση υγιεινών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως ψευδάργυρος και μαγνήσιο, συνιστάται για ταχύτερη επούλωση του δέρματος.
Τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό βοηθούν το σώμα σας να αποβάλλει τις βλαβερές τοξίνες.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β3, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε βοηθούν στην ανανέωση του δέρματος. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας καρότα, γλυκοπατάτες, αυγά, θαλασσινά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή, άμλα, τόνο, αμύγδαλα, σόγια, φασόλια, σπόρους κολοκύθας, κάσιους.

Τα ωμέγα-3 και τα άλφα-λιποϊκά λιπαρά οξέα [ 5 ] βοηθούν σε περίπτωση φλεγμονών. Συμπεριλάβετε ιχθυέλαια, σπόρους λιναριού, σολομό, σκουμπρί, σογιέλαιο, γιαμ, μπρόκολο.
Η συμπερίληψη των προτεινόμενων μπαχαρικών της Αγιουρβέδα στα γεύματά σας μπορεί περαιτέρω να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του εκζέματος όπως η φλεγμονή, η ξηρότητα και ο κνησμός. Συμπεριλάβετε μπαχαρικά όπως κουρκουμά, τζίντζερ, γαρύφαλλο, κάρδαμο, τριγωνόφυλλο, κανέλα, σπόρους nigella (μαύρη jeera).

Ε. Ομοιοπαθητική θεραπεία για έκζεμα
Για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών όπως το έκζεμα, η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί την προσέγγιση της συνταγματικής θεραπείας. Ο γιατρός σας συλλέγει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ασθένειά σας και τα συμπτώματα πριν συνταγογραφήσει φάρμακα. Οι χρόνιες ασθένειες χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν και η ομοιοπαθητική θεωρείται μια από τις καλύτερες μεθόδους θεραπείας τους. Τα φάρμακα που συχνά συνταγογραφούνται στη συνταγματική θεραπεία είναι:

1. Άλμπουμ Arsenicum

2. Γραφίτες

3. Hepar Sulphuris Calcareum

4. Θείο

5. Arum Triphyllum

6. Καλέντουλα

ΣΤ. Άλλες Ιατρικές Θεραπείες
Τα αλλοπαθητικά φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία του εκζέματος επικεντρώνονται στη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος, στην καταστολή των φλεγμονωδών μεσολαβητών και στην πρόληψη της μόλυνσης. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις φυσικές θεραπείες, η συμβατική ιατρική μπορεί να έχει κάποιες μακροχρόνιες παρενέργειες. Επομένως, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω φάρμακα.

Τύπος/ όνομα φαρμάκου

Οφέλη

Πιθανές Παρενέργειες

Τοπικά στεροειδή

Προλαμβάνει την ξηρότητα του δέρματος, τους ερεθισμούς, προλαμβάνει τη φλεγμονή.

Απώλεια πάχους δέρματος, εξάπλωση μόλυνσης, ουλές.

Αντισταμινικό φάρμακο

Παρέχει ανακούφιση από τη φαγούρα.

Κόπωση, ναυτία, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, δυσκολία στην αναπνοή.

Τοπικά Αντιβιοτικά

Προλαμβάνει και θεραπεύει τη μόλυνση.

Αποχρωματισμός του δέρματος, ατροφία, δερματικό εξάνθημα.

Αναστολείς Καλσινευρίνης

Ρυθμιστές του ανοσοποιητικού, αντιμετωπίζει το έκζεμα.

Δερματική ενόχληση.

Αναστολείς PDE4

Ρυθμιστής της ανοσολογικής απόκρισης, μειώνει τη φλεγμονή.

Δερματική ενόχληση.

Πώς να αποτρέψετε το έκζεμα;
Τα άτομα με έκζεμα είναι πιθανό να εμφανίσουν ξαφνικές εξάρσεις. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση εκζέματος, μπορούν να ληφθούν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

1. Διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο ανά πάσα στιγμή για να αποτρέψετε την ξηρότητα και τον κνησμό που προκαλείται από έκζεμα. Ενυδατώστε με φυσικές ενυδατικές κρέμες όπως αλόη βέρα, λάδι καρύδας, λάδι δέντρου τσαγιού, μέλι και γκι για καλύτερα αποτελέσματα.

2. Για το έκζεμα των χεριών, αποφύγετε τις υπερβολικές δραστηριότητες με βάση το νερό. Διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά και στεγνά ανά πάσα στιγμή.

3. Προστατέψτε το δέρμα σας από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Το έκζεμα στο πρόσωπο και γύρω από το στόμα συχνά προκαλείται από ξαφνικές αλλαγές του καιρού.

4. Αποφύγετε τους ερεθιστικούς παράγοντες του δέρματος που έχουν προηγουμένως προκαλέσει την πάθηση.

5. Μείνετε μακριά από ζαχαρούχα ή πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα ή τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

6. Προστατέψτε το δέρμα σας από την άμεση έκθεση στον ήλιο. Χρησιμοποιήστε φυσικά αντηλιακά όπως αλόη βέρα και λάδι καρύδας όταν βγαίνετε έξω. Φοράτε προστατευτικό ρουχισμό που καλύπτει το πρόσωπο, τα χέρια και άλλες περιοχές όπου είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε έξαρση εκζέματος.

7. Διατηρήστε το δέρμα σας καθαρό για να αποτρέψετε πιθανότητες μόλυνσης.

8. Αποφύγετε σκληρά απορρυπαντικά ή προϊόντα περιποίησης που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας. Μεταβείτε σε μια φυτική ρουτίνα περιποίησης δέρματος.

9. Φορέστε απαλά υφάσματα όπως βαμβάκι ή μετάξι. Αποφύγετε υφάσματα όπως το μαλλί ή ο πολυεστέρας που μπορεί να ερεθίσουν τις περιοχές που έχουν προσβληθεί από έκζεμα.

10. Κάντε γιόγκα και ασκηθείτε τακτικά για να διατηρήσετε τα επίπεδα του άγχους σας υπό έλεγχο. Η γιόγκα και η άσκηση βελτιώνουν επίσης την κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπουν τη συσσώρευση υγρών όπως στην περίπτωση της δερματίτιδας από στάση.

Πόσο διαρκεί το έκζεμα;
Τα περισσότερα παιδιά με χρόνιο έκζεμα μπορεί να αντιμετωπίσουν ξαφνικές εξάρσεις ακόμη και στην ενήλικη ζωή τους. Ανάλογα με τον τύπο του εκζέματος που έχει κάποιος και τη θεραπεία που συνταγογραφείται, μπορεί να διαρκέσει περίπου 2 έως 3 εβδομάδες. Αλλά εάν προκαλείται από ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, το έκζεμα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο μέχρι να υποχωρήσει η κύρια αιτία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εκζέματος και ψωρίασης;
Λόγω ομοιοτήτων στην εμφάνιση, το έκζεμα μπορεί να συγχέεται με μια άλλη διαταραχή του δέρματος, την ψωρίαση. Οι παρακάτω διαφορές στην εμφάνιση και τα συμπτώματα μπορούν να σας βοηθήσουν να διακρίνετε το ένα από το άλλο.

1. Το έκζεμα έχει εξιρετική φαγούρα, ενώ η ψωρίαση συνήθως έχει αίσθημα καύσου.

2. Από εμφάνιση, το κηλιδωμένο δέρμα που προκαλείται από την ψωρίαση είναι συχνά πιο παχύ σε σύγκριση με το έκζεμα.

3. Η φλεγμονή τείνει να είναι περισσότερη στην ψωρίαση .

4. Το έκζεμα είναι κοινό μεταξύ μωρών και ενηλίκων. Ωστόσο, η ψωρίαση σπάνια εμφανίζεται στα παιδιά και μπορεί να εκδηλωθεί μετά την ηλικία των 15 ετών.

5. Σε αντίθεση με την ψωρίαση, το έκζεμα εμφανίζεται συνήθως στις πτυχές του σώματός σας.

6. Η ψωρίαση προκαλείται κυρίως από ένα δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα . Οι ακριβείς αιτίες του εκζέματος βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τόσο η γενετική όσο και οι εξωτερικοί παράγοντες πυροδότησης παίζουν ρόλο.

Επομένως….

Για να θεραπεύσετε το έκζεμα μόνιμα, πρέπει να διαγνωστούν τα υποκείμενα αίτια. Οι χρόνιες καταστάσεις του εκζέματος μπορούν να διατηρηθούν υπό έλεγχο αποφεύγοντας τους ερεθιστικούς παράγοντες του δέρματος που ευθύνονται για αυτό. Μετά τον προσδιορισμό των doshas και του dhatus που πάσχουν από έκζεμα, μπορεί να συνταγογραφηθεί μια κατάλληλη Ayurvedic περιποίηση δέρματος , δίαιτα και θεραπεία εκζέματος με βότανα για να θεραπεύσει την κατάσταση ολιστικά.

vedix.com

αβοκάντο – avocado oil. Η τροφή της επιδερμίδας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr