Ασβέστιο: Πως να μειώσετε την εμφάνιση καρκίνου αλλά και να διατηρήσετε υγιή τα οστά και την καρδιά

Ασβέστιο: Πως να μειώσετε την εμφάνιση καρκίνου αλλά και να διατηρήσετε υγιή τα οστά και την καρδιά

Ασβέστιο για υγιή οστά
Το ασβέστιο βρίσκεται σε αφθονία στο σώμα μας, υπολογίζεται πως αποτελεί το 2% του σωματικού μας βάρους. Κατά κύριο λόγο η αποθήκευσή του γίνεται στα οστά και στα δόντια, συμβάλλοντας στην ενίσχυσή τους.

Ελένη Καρανικόλα

Εκτός από βασικό στοιχείο των οστών βοηθά και σε άλλες λειτουργίες, όπως η εκτέλεση της συστολής των μυών, τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, την διατήρηση της δράσης του καρδιακού μυ και κατά συνέπεια την διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης έχει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος αλλά και στην νευρική λειτουργία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους πρέπει να διατηρούμε τα επίπεδα του στο σώμα μας, αφού καθίσταται σαφές το πόσο χρήσιμο είναι για την υγεία μας.

Ποιοι υποφέρουν περισσότερο από την έλλειψη ασβεστίου;
Οι υψηλές ομάδες κινδύνου για χαμηλά επίπεδα ασβεστίου φαίνεται πως είναι οι έφηβοι γενικότερα, αλλά και οι γυναίκες. Αυτές οι ομάδες θεωρούνται ως πιο επιρρεπείς στο να παραλείψουν το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, το πρωινό, μειώνοντας έτσι την πρόσληψη ασβεστίου (επειδή συνήθως το πρωινό περιέχει γάλα).

Ποιοι το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη;

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πρώτοι στην λίστα, εφόσον το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και την αποφυγή εκδήλωσης οστεοπόρωσης κατά την ενήλικη ζωή.

Οι γυναίκες χρειάζονται ασβέστιο, κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, για την διατήρηση της υγείας των οστών τους αλλά και την καλή οστική πυκνότητα, ώστε να αποφύγουν επίσης την οστεοπόρωση. Ασβέστιο χρειάζεται επίσης η γυναίκα και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετέπειτα την περίοδο του θηλασμού, για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και την αποφυγή πρόωρου τοκετού και διαφόρων επιπλοκών.

Τροφές που είναι πηγές ασβεστίου

Εκτός φυσικά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε ασβέστιο, άλλες τροφές είναι επίσης τα ψάρια, κυρίως τα μικρά όπως η σαρδέλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αλλά και το ταχίνι. Ακόμη τα σύκα, τα βερίκοκα, τα μούρα, τα πορτοκάλια, ο ανανάς και η μπανάνα.

Γιατί το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία;
Διατήρηση καλής υγείας των οστών και των δοντιών.
Από την παιδική κιόλας ηλικία συντελείται η σωστή ανάπτυξη της οστικής μάζας, η οποία μπορεί κάποια στιγμή στην ζωή να διαταραχθεί. Λαμβάνοντας ασβέστιο προστατεύουμε τα οστά μας από οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή, διατηρώντας τα γερά και δυνατά.

Μείωση κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνων
Βάση μελετών το ασβέστιο μειώνει την ανάπτυξη κυρίως του καρκίνου στο παχύ έντερο αλλά και στον μαστό.

Η καρδιά διατηρείται υγιής.
Η σωστή πρόσληψη ασβεστίου μειώνει την κακή χοληστερόλη και διατηρεί την αρτηριακή πίεση. Ποια είναι η κατάλληλη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου; Κατά την παιδική ηλικία συνιστάται η λήψη 350-525 mg την ημέρα, ενώ για τους εφήβους από 800 έως 1000 mg την ημέρα. Κατά την ενηλικίωση η ενδεδειγμένη ποσότητα ανέρχεται στα 700 mg την ημέρα, ενώ για τις γυναίκες που θηλάζουν στα 1250 mg ημερησίως!

Η έλλειψη ασβεστίου είναι επιβλαβής για την υγεία μας
Όσοι δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα ασβεστίου κινδυνεύουν από συχνούς τραυματισμούς και κράμπες, λόγω της δυσλειτουργίας των μυών. Ακόμη άτομα με χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου υποφέρουν από υπέρταση και από μούδιασμα των άκρων τους. Τέλος μπορεί να υποφέρουν από ρινική αιμορραγία, καθώς και εύθραυστα νύχια που τείνουν να σπάνε.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr