Τι είναι η ασάνα; (Και γιατί την χρειάζεται το σώμα μας).

Τι είναι η ασάνα; (Και γιατί την χρειάζεται το σώμα μας).

Τι είναι η ασάνα;

Η προέλευση της λέξης “asana” προέρχεται από τα σανσκριτικά και σημαίνει σωματική στάση. Με μια πιο γενική έννοια, η ασάνα δηλώνει μια συγκεκριμένη θέση που μπορεί να κρατηθεί ήσυχα και άνετα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον 2ο αιώνα π.Χ., ο Πατάντζαλι κατέγραψε τις αρχές της πρακτικής της γιόγκα στα Γιόγκα Σούτρας. Ονόμασε μόνο τη θέση διαλογισμού “asana” και τις σωματικές στάσεις, τις οποίες ονόμασε “Yoga Vyayam”. Ωστόσο, συχνά χρησιμοποιώντας δυναμικές ασκήσεις γιόγκα γίνονται επίσης γνωστές ως asanas. Οι ασάνες πιστεύεται ότι έχουν βαθιά επίδραση στο σώμα και το μυαλό.

Πολλές ασάνες προέρχονται από τις φυσικές κινήσεις και στάσεις των ζώων και φέρουν τα ονόματά τους, όπως “γάτα”, “ελάφι”, “τίγρης”, “κουνέλι”, κ.λπ. Αυτές οι ασάνες χρησιμοποιούν παραδείγματα από τη φύση και μας δίνουν τα οφέλη που φέρνουν στα ζώα. Έχουν ενστικτωδώς χρησιμοποιήσει αυτές τις κινήσεις στις φυσικές τους στάσεις. Αυτές οι στάσεις δίνουν οφέλη τα οποία επιτυγχάνονται με την εξάσκηση των asanas. Για παράδειγμα, η Marjari (Γάτα) βοηθά στο τέντωμα του σώματος και της σπονδυλικής στήλης, η Bhujangasana (Κόμπρα) για την απελευθέρωση της επιθετικότητας και των συναισθημάτων, η Shashankasana (Κουνέλι) για τη χαλάρωση, η Armrest (Shirshasana) και η Lotus (Padmasana), θεωρούνται οι ανώτερες ή “βασιλικές” Asanas.

Οι ασάνες κάνουν καλό στους μύες, τις αρθρώσεις, το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το λεμφικό σύστημα, καθώς και στο μυαλό, την ψυχή και τα τσάκρα (ενεργειακά κέντρα). Πρόκειται για ασκήσεις που ενισχύουν και εξισορροπούν ολόκληρο το νευρικό σύστημα και εναρμονίζουν και σταθεροποιούν την ψυχική κατάσταση του ασκούμενου. Τα αποτελέσματα αυτών των ασκήσεων είναι ένα αίσθημα ικανοποίησης, διαύγειας του νου, χαλάρωσης και μια αίσθηση εσωτερικής ελευθερίας και ειρήνης.

Η αναπνοή παίζει σημαντικό ρόλο στις ασάνες. Με το συντονισμό της αναπνοής και της κίνησης, η πρακτική της γιόγκα γίνεται αρμονική, η αναπνοή βαθαίνει και η κυκλοφορία και ο μεταβολισμός του σώματος διεγείρονται. Η χρήση της αναπνοής ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τη μυϊκή χαλάρωση με την εστίαση στις τεταμένες περιοχές του σώματος και τη συνειδητή χαλάρωση αυτών των τμημάτων με κάθε εκπνοή.

Η διαφορά ανάμεσα στις ασάνες και τη γυμναστική:
Σε αντίθεση με τις γυμναστικές ασκήσεις, οι ασάνες εξασκούνται αργά για να επιτρέψουν τη συγκέντρωση και τη συνειδητή κατανόηση της κίνησης. Ο αριθμός των ασκήσεων δεν είναι σημαντικός, αλλά η ποιότητα της εκτέλεσης. Μια περίοδος συνειδητής σωματικής και πνευματικής χαλάρωσης θα πρέπει να περιλαμβάνεται πριν, μετά και μεταξύ των ασκήσεων.

Ο στόχος του Aayan είναι η εναρμόνιση του σώματος και του νου, παρατηρώντας συνειδητά τη σωματική και νοητική διαδικασία καθώς ασκείται κάθε κίνηση ή χαλάρωση. Η ιδέα πίσω από τις στάσεις δεν είναι μόνο να εξισορροπήσουν το σώμα, αλλά και να επιτρέψουν στους ασκούμενους να συνειδητοποιήσουν τη σύνδεση μεταξύ των σωματικών και των νοητικών πτυχών.

Μερικές συμβουλές κατά την εξάσκηση των asanas:

Εκτελέστε τις ασάνες σε συντονισμό με την αναπνοή σας.
Στα αρχικά στάδια της εξάσκησης, οι ασάνες εκτελούνται μία ή δύο φορές χωρίς κράτημα, ώστε η κίνηση του σώματος και η αναπνοή να συγχρονιστούν.
Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, στρέψτε τη συγκέντρωσή σας στο συγκεκριμένο μέρος του σώματος που αφορά η άσκηση.
Μετά την εξάσκηση της στάσης, εκτελείται μια αντίθετη στάση ή στάση ευθυγράμμισης. Για παράδειγμα, όταν ένα μέρος του σώματος κάμπτεται ή συστέλλεται, τότε στην επόμενη ασάνα τεντώνεται ή εκτείνεται.
Μια πρακτική γιόγκα αποτελείται από μια ακολουθία ασάνων που αφορούν μια συγκεκριμένη ομάδα μυών ή δουλεύουν ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός μας. Η διάταξη των ασάνων δεν πρέπει να είναι τυχαία, αλλά πρέπει να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να αποφέρει τα μέγιστα οφέλη σε εμάς και το σώμα μας. Συχνά οι ασάνες της γιόγκα είναι απλώς ένα προοίμιο, ώστε να μπορούμε να παραμείνουμε περισσότερο στη χαλάρωση ή το διαλογισμό στο τέλος της πρακτικής.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr