Τσουκνίδα το πολυφάρμακο. Συνταγή για τριχόπτωση. Θεραπεύει μολύνσεις. Αντιρρευματικό, καθαρκτικό και αντιδιαρροικό κ.α.π.

Τσουκνίδα το πολυφάρμακο. Συνταγή για τριχόπτωση. Θεραπεύει μολύνσεις. Αντιρρευματικό, καθαρκτικό και αντιδιαρροικό κ.α.π.

Η μαγική τσουκνίδα που καθαρίζει το αίμα, θεραπεύει με μαγικές δράσεις πολλά προβλήματα και μακραίνει τα μαλλιά δεν σταματά πουθενά!!

(όταν το πίνεις σε καθαρίζει και απο την κυτταρίτιδα θα έλεγε κανείς ότι απολυμαίνει τον οργανισμό)!

Η τσουκνίδα, είναι ένα γνωστό βότανο με δράση ενάντια στην κυτταρίτιδα για τι έχει την τάση να καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες. Συμβάλει στην λιποδιάλυση και στη ευεξία.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι αφάνταστα πολλές
Τονώνει την βλεννογόνο των εντέρων, του στομάχου και της χολής. Βοηθάει εξαιρετικά στο κρυολόγημα.

Περιέχει σίδηρο που είναι τόσο πολύτιμο για πολλούς οργανισμούς και χρησιμεύει ενάντια στις αναιμίες. Είναι πολύτιμο βότανο εκτός από τις περιπτώσεις της αναιμίας, σε ραχιτισμό και σε γενική ατονία και αίσθημα κόπωσης. Τονώνει. Να θυμάστε ότι είναι διουρητικό. Αυτό για κάποιους είναι χρήσιμο για κάποιους άλλους όχι. Παρόλο όμως που είναι διουρητικό σταματάει την νυχτερινή ενούρηση! Είναι φυσικά θαυμάσιο αντιδιαβητικό βότανο. Αν πάσχετε συχνά από διάρροιες το βότανο αυτό θα σας βοηθήσει πολύ!

Έχει ακόμη την τάση να σταματάει τις αιμορραγίες. Είναι δηλαδή άριστο αιμοστατικό. Χρησιμοποιείται συνεπώς σε αιμορραγίες, αιμοπτύσεις φυματίωσης, μητρορραγία, αιματουρία, αιμοφιλία. Χαρακτηριστικά, αν βάλουμε στο ρουθούνι μας που τρέχει αίμα ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε χυμό τσουκνίδας, το αίμα σταματάει άμεσα.
Έχει αφροδισιακές ιδιότητες στις γυναίκες.
Για καλό στομάχι χωρίς ενοχλήσεις σύμφωνα με τον Κώστα Μπαζαίο αρκεί να πίνει ο ασθενής ένα φλιτζάνι έγχυμα τσουκνίδας το πρωί κι ένα το βράδυ. Καταπολεμά επίσης ψύξη, συνάχι, τον πόνο του λαιμού και τον πόνο του στήθους που προέρχεται από το κρυολόγημα.
Βοηθάει στους πόνους των ρευματισμών όταν εφαρμόζεται εξωτερικά με κομπρέσες.

Θεραπεύει μολύνσεις. Με γαργάρες σβήνει τις μολύνσεις του στόματος, τις άφθες, την ουλίτιδα ενώ κάνει το δέρμα να λάμπει φανταστικά όταν εφαρμόζεται ως λοσιόν. Μια από τις σπουδαιότερες δράσεις του στην επιδερμίδα, είναι ότι καταπολεμά την ακμή. Μια πολύ καλή ιδέα καλλυντικής χρήσης είναι όταν χρησιμοποιούμε το αφέψημα του βοτάνου ως λοσιόν όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα. Με την τακτική χρήση δεν επιτρέπει την ακμή σώματος να εμφανιστεί. Η ανάμιξη του με το αγαπημένο μας λάδι σώματος, ενισχύει αυτή τη δράση.

Ως λοσιόν επίσης μετά το λούσιμο, (ξέβγαλμα) τονώνει το τριχωτό της κεφαλής και σταματά την τριχόπτωση. Αλλά κι εσωτερικά το αφέψημα του καθώς το πίνουμε, ενισχύει την υγεία των μαλλιών και τα μακραίνει επίσης.

Συνταγή για τριχόπτωση.

Το απλό αφέψημα ως κατάβρεγμα στα μαλλιά κάνει τέλεια δουλειά. Υπάρχει όμως ακόμη μια πιο ισχυρή συνταγή και είναι η παρακάτω:
Μουσκεύουμε σε ένα λίτρο ρακί, 50 γραμμάρια δεντρολίβανο και ρίζες τσουκνίδας. Αυτό το παρασκεύασμα το χρησιμοποιούμε για να τρίβουμε τις ρίζες του κεφαλιού ως ενισχυτικό ενδυνάμωσης και για πολύ καλή υγεία του τριχωτού της κεφαλής χωρίς τριχόπτωση και άλλα προβλήματα. Τα μαλλιά γίνονται πυκνά συνεχώς υγιή και ανθεκτικά.

Έγχυμα: Μουλιάζουμε 2-3 κουταλιές φύλλα και σπόρους τσουκνίδας σε ένα φλιτζάνι νερό για 10 λεπτά. Το πίνουμε σε τρεις δόσεις από 2 κουταλιές της σούπας κάθε μέρα.

Αφέψημα: Αντιρρευματικό, καθαρκτικό και αντιδιαρροικό.
Πως γίνεται: Βράζουμε για 3 λεπτά 50 γραμμάρια φύλλα και ρίζα τσουκνίδας σε ένα λίτρο νερό. Περιμένουμε 20 λεπτά να απελευθερώσει τις ουσίες του μέσα στο νερό. Κατόπιν το βάζουμε μέσα σε ένα μπουκάλι και το πίνουμε όποτε επιθυμούμε.

Το φύλλο τσουκνίδας, που ονομάζεται επίσης Urtica dioica, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και πολλούς αιώνες. Είναι γνωστό για τις τρίχες που τσιμπούν στους μίσχους και τα φύλλα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ξηρό φύλλο, λυοφιλοποιημένο ή εκχυλισμένο σε ταμπλέτες, χυμούς και τσάγια.

Η σύγχρονη επιστήμη έχει βρει λόγους να υποστηρίζει πολλές από τις αρχαίες πεποιθήσεις σχετικά με τις φαρμακευτικές επιδράσεις της τσουκνίδας. Είναι εγγενές στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία και χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου κατά τους ελληνικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.

Οφέλη για την υγεία

Το φύλλο τσουκνίδας είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών , τα οποία είναι απαραίτητα για τη μείωση του αριθμού των ελεύθερων ριζών στο σύστημά σας. Η βιταμίνη C , για παράδειγμα, είναι ένα ισχυρό βοήθημα στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί ακόμη και να παρέχει προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου.

Το φύλλο τσουκνίδας περιέχει επίσης βιταμίνη Α , την οποία πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών . Επιπλέον, η τσουκνίδα παρέχει μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία, όπως:

Ανακούφιση αρθρίτιδας

Τα φύλλα τσουκνίδας έχει βρεθεί ότι είναι ευεργετικά για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής των αρθρώσεων. Σε μια μελέτη, 27 άτομα που είχαν αρθριτικό πόνο στα δάχτυλά τους βρήκαν ανακούφιση εφαρμόζοντας φύλλο τσουκνίδας στην πάσχουσα περιοχή καθημερινά για μία εβδομάδα.

Διαχειριστείτε το σάκχαρο του αίματος

Το φύλλο τσουκνίδας περιέχει μια ένωση που ονομάζεται UD-1 που φαίνεται να δρα παρόμοια με την ινσουλίνη στο σώμα. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η τσουκνίδα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Βελτίωση της αναπνευστικής υγείας

Η τσουκνίδα έχει από καιρό ευνοηθεί στη λαϊκή ιατρική για το ρόλο της στην αντιμετώπιση των εποχικών αλλεργιών και άλλων ήπιων αναπνευστικών παθήσεων. Μια μελέτη 98 συμμετεχόντων που χρησιμοποίησαν το λυοφιλοποιημένο φύλλο για τις αλλεργίες τους βρήκε πράγματι σημαντικά οφέλη από τη χρήση τσουκνίδας.

Υγεία του προστάτη

Το φύλλο τσουκνίδας μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ορισμένες παθήσεις του προστάτη, όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη , το πρήξιμο του αδένα του προστάτη. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, μια κλινική δοκιμή 287 ατόμων με BPH βρήκε σημαντικές μειώσεις στο μέγεθος του διευρυμένου προστάτη τους μετά τη θεραπεία με φύλλο τσουκνίδας.

Καλή πηγή ασβεστίου
Τα φύλλα τσουκνίδας είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και άλλων μετάλλων , τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου νεφρικής νόσου , οστεοπόρωσης και άλλων σοβαρών παθήσεων.

Είναι επίσης μια καλή πηγή:

Λινολενικό οξύ
Κερσετίνη
Σίδερο
Μαγνήσιο
Κάλιο
Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

1 φλιτζάνι φύλλο τσουκνίδας περιέχει:

Θερμίδες: 37
Πρωτεΐνη : 2,4 γραμμάρια
Λίπος : 0,1 γραμμάρια
Υδατάνθρακες : 6,7 γραμμάρια
Φυτικές ίνες : 6,1 γραμμάρια
Ζάχαρη : 0,2 γρ
Μεγέθη μερίδων

Το ακριβές μέγεθος της μερίδας του φύλλου τσουκνίδας θα εξαρτηθεί από τον τρόπο παρασκευής του και από τι το χρησιμοποιείτε. Ένα τυπικό μέγεθος μερίδας για τσάι θα περιέχει περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο φύλλο τσουκνίδας.

Πώς να προετοιμάσετε το φύλλο τσουκνίδας
Μπορείτε να βρείτε φύλλα τσουκνίδας σε πολλά παντοπωλεία και σχεδόν σε οποιοδήποτε κατάστημα βοτάνων σε όλη τη χώρα. Αν αγοράσετε φρέσκο ​​φύλλο τσουκνίδας, να είστε προσεκτικοί με τα μικρά τσιμπήματα στα φύλλα, καθώς μπορεί να είναι λίγο επώδυνα αν σας τσιμπήσουν. Χρησιμοποιήστε ένα καλό ζευγάρι γάντια όταν χειρίζεστε τσουκνίδα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προετοιμάσετε τα φύλλα αφού τα πάρετε σπίτι. Μπορείτε να πλύνετε και να στεγνώσετε τα φύλλα απλά αφήνοντάς τα στον αέρα ή μπορείτε να τα στεγνώσετε με κατάψυξη για μακροχρόνια αποθήκευση.

Εάν καταψύξετε τα φύλλα, φροντίστε να τα ασπρίσετε πρώτα αφήνοντάς τα σε βραστό νερό για δύο λεπτά και μετά μουλιάζοντάς τα σε παγωμένο νερό για άλλα δύο λεπτά. Τοποθετήστε τα ασπρισμένα φύλλα σε μια ευρύχωρη σακούλα κατάψυξης όταν τελειώσετε.

Για να ετοιμάσετε το τσάι από φύλλα τσουκνίδας, βράστε 10 ουγγιές νερό σε μια ζεστή εστία και μετά ρίξτε μια κουταλιά της σούπας φρέσκια τσουκνίδα – ή ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη τσουκνίδα – στο νερό. Αφήνουμε την τσουκνίδα να βράσει για πέντε με 10 λεπτά, τη σουρώνουμε και σερβίρουμε.

 WebMD, LLC.

Ενημερωθείτε απο τον γιατρό σας.

Έρευνα σύνταξη και επιμέλεια  Ζωή Κυροπούλου

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr