5 συμβουλές για να αυξήσετε την «καλή» χοληστερόλη (HDL)

5 συμβουλές για να αυξήσετε την «καλή» χοληστερόλη (HDL)

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τη χοληστερόλη σας
Απλώς πείτε τη λέξη «χοληστερίνη» και θα δείτε τους περισσότερους ανθρώπους να ανησυχούν μόνο με το άκουσμα της, Δεδομένης της σύνδεσης της χοληστερόλης με τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια, είναι λογικό να έχει κακή φήμη.

Τζουλιάννα Καρνέζη

Αλλά υπάρχει μια μορφή χοληστερόλης που είναι πραγματικά καλή για εσάς… και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας. Αυτή είναι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), ένας από τους δύο τύπους χοληστερόλης που θα βρείτε στα αποτελέσματα των εξετάσεων σας. Η άλλη είναι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL). Σκεφτείτε την HDL ως την καλή ή χρήσιμη χοληστερόλη και την LDL ως τη «λιγότερο επιθυμητή» χοληστερόλη.

Τι είναι η καλή χοληστερόλη;
Για να κατανοήσετε την «καλή» χοληστερόλη HDL , πρέπει πρώτα να μάθετε για την «κακή» χοληστερόλη LDL. Η LDL προκαλεί συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία σας. Αυτές οι λιπαρές εναποθέσεις μειώνουν ή εμποδίζουν τη ροή του αίματος και του οξυγόνου. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Λοιπόν, τι κάνει η HDL; Βασικά, λειτουργεί σαν καθαριστής στην κυκλοφορία του αίματός σας. Η HDL αφαιρεί την κακή χοληστερόλη (LDL) από το αίμα σας, μεταφέροντάς την στο συκώτι σας για να αποβληθεί.

Για να διατηρήσετε τον οργανισμό σας σε βέλτιστα επίπεδα, είναι σημαντικό να διατηρήσετε την HDL σας σε υψηλά επίπεδα. Όταν τα επίπεδα της HDL πέφτουν κάτω από ο φυσιολογικό εύρος, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται.

Είναι επίσης κρίσιμο να διατηρήσετε την LDL σας χαμηλή, από νεαρή ηλικία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 δείχνει τον αυξημένο κίνδυνο που συνοδεύει τα μακροπρόθεσμα υψηλά επίπεδα.

Συμβουλές για να αυξήσετε την HDL
Αν και τα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν την HDL χοληστερόλη, η έρευνα έχει δείξει ότι δεν αλλάζουν απαραίτητα τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Έτσι, εστιάζουμε συχνά στο να προτείνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα HDL και να μειώσουν την LDL σας.

Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή
Το φαγητό που τρώτε μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης σας. Ακολουθήστε λοιπόν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως βρώμη, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια και καταναλώστε συχνά ψάρια που είναι πλούσιες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η μεσογειακή δίαιτα και η δίαιτα DASH είναι δύο διατροφικά προγράμματα που σημειώνονται για την υγεία της καρδιάς.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL
Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια έως υψηλής έντασης άσκηση μπορεί να ενισχύσει τους πολύ σημαντικούς αριθμούς της HDL σας . Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, η άσκηση ωθεί επίσης τους αριθμούς της LDL προς τα κάτω.

Δοκιμάστε να περπατήσετε ή να τρέξετε. Ή δοκιμάστε το κολύμπι ή τη γιόγκα ή την προπόνηση με βάρη. Βάλτε ως στόχο τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης δραστηριότητας.

Χάστε το επιπλέον βάρος
Το να κουβαλάτε επιπλέον κιλά αυξάνει τις πιθανότητες να έχετε υψηλότερους αριθμούς χοληστερόλης – και όχι την καλή. Το υπερβολικό βάρος τείνει να αυξάνει τα επίπεδα LDL και να μειώνει την HDL σας. Μια απώλεια βάρους από 5% έως 10% μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της HDL, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Μην καπνίζετε
Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της HDL , ενώ αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Τα καλά νέα; Η διακοπή του καπνίσματος φέρνει γρήγορα αποτελέσματα: Η έρευνα δείχνει ότι οι αριθμοί της HDL συνήθως αυξάνονται λιγότερο από τρεις εβδομάδες αφότου σβήσετε το τελευταίο τσιγάρο.

Διαχειριστείτε το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση
Τα προβλήματα χοληστερόλης συχνά συμβαδίζουν με το υψηλό σάκχαρο στο αίμα ( διαβήτης τύπου 2 ) και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και ο έλεγχος του βάρους σας είναι όλα βασικά για τη διαχείριση της υγείας σας.

Πώς θα καταλάβετε εάν η χοληστερόλη σας είναι η όχι σε φυσιολογικά επίπεδα
Η υψηλή χοληστερόλη συχνά δεν ανακοινώνεται νωρίς με ένα ενδεικτικό σημάδι. Μπορεί να μάθετε ότι έχετε ανησυχητικούς αριθμούς μόνο μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Οι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους μέσω εξέτασης αίματος κάθε τέσσερα έως έξι χρόνια, σύμφωνα με το CDC. Οι εξετάσεις θα πρέπει να είναι πιο συχνές εάν εσείς ή η οικογένειά σας έχετε ιστορικό καρδιακής νόσου ή διαβήτη.

Δεν είναι μόνο οι ενήλικες που πρέπει να ελέγχονται. Το CDC συνιστά επίσης στα παιδιά να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους μεταξύ των ηλικιών 9 και 11. Ο οργανισμός συνιστά επίσης ένα τεστ μεταξύ 17 και 21 ετών.

τέλος η βελτίωση της χοληστερόλης σας ξεκινά με το να γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Η λήψη των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αίματος μπορεί να σας καθοδηγήσει προς επιλογές τρόπου ζωής και πιθανές θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν την καλή χοληστερόλη και να μειώσουν την κακή.

jenny.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr