Έτσι παίρνει φωτιά ο μεταβολισμός. Η καλύτερη και πιο σίγουρη λύση. Πως θα κάψετε λίπος.

Έτσι παίρνει φωτιά ο μεταβολισμός. Η καλύτερη και πιο σίγουρη λύση. Πως θα κάψετε λίπος.

Και αν σας έλεγα ότι τα προβλήματα παχυσαρκίας, μειωμένης λίμπιντο, έλλειψης κινήτρων, ή η τάση για κατάθλιψη θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκύψουν από μία μόνο αιτία, την πτώση του μεταβολισμού σας. Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα;

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το μεταβολισμό, ο οποίος παρόλο που είναι μια φυσιολογική διαδικασία δεν συζητιέται πολύ, αλλά είναι πολύ σημαντικός επειδή εμπλέκεται στη σωστή λειτουργία ολόκληρου του σώματός μας.

Η κατανόηση του τι είναι μεταβολισμός αποτελεί ουσιαστικά το κλειδί για την οικοδόμηση μιας καλής υγείας.

Αρχικά, θα σας εξηγήσω το ρόλο και τη σημασία του μεταβολισμού στο σώμα μας.

Έπειτα θα σας δείξω 4 τρόπους για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας με φυσικό τρόπο και να είστε σε άριστη κατάσταση διατηρώντας το χαμόγελό σας!

Πρώτα, τι είναι μεταβολισμός;

Ο μεταβολισμός είναι όλες οι χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στο σώμα μας, και είναι απαραίτητος για να διατηρηθούν όλες οι ζωτικές λειτουργίες μας.

Είναι αυτός που θα επηρεάσει τον ρυθμό αφομοίωσης του φαγητού μας, τον ρυθμό απόρριψης των αποβλήτων μας, τη θερμοκρασία του σώματος αλλά και όλες τις χημικές διακυμάνσεις στον οργανισμό μας.

Ο μεταβολισμός μας δεν είναι ποτέ σταθερός και διαρκώς κυμαίνεται. Ο θυρεοειδής αδένας (που βρίσκεται στο λαιμό μας) είναι υπεύθυνος για την αύξηση ή τη μείωση της ισχύος του μεταβολισμού, λειτουργεί δηλαδή λίγο σαν θερμοστάτης.

Όσο ενισχυμένος είναι ο μεταβολισμός μας, τόσο περισσότερο θα κάψει ενέργεια και ως εκ τούτου θα κάψουμε τα αποθέματα λίπους μας, τόσο περισσότερη θερμότητα θα νιώθουμε, και η διάθεση μας θα είναι θετική, και η λίμπιντο μας θα είναι αυξημένη: είναι ουσιαστικά το σώμα μας που λειτουργεί καλύτερα.

Αντίθετα, τα άτομα με αργό μεταβολισμό καίνε λίγη ενέργεια και είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαρα.

Είναι άτομα που κρυώνουν εύκολα με χαμηλή λίμπιντο και με ισχυρή τάση για κατάθλιψη και αρνητικότητα γενικά.

Εάν υποφέρετε από αυτά τα συμπτώματα, είναι πιθανό ο μεταβολισμός σας (ή πιο συγκεκριμένα ο θυρεοειδής σας) να μην κάνει πλέον τη δουλειά του κανονικά.

Συγκεκριμένες λύσεις για την αύξηση του μεταβολισμού σας:

1- Απολαύστε έναν ξεκούραστο ύπνο

Ένας ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την αναγέννηση της νευρικής ενέργειας και των αποθεμάτων της.

Για τη λειτουργία ενός αυτοκινήτου είναι απαραίτητο να έχετε μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Το σώμα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

Αν έχω την απαραίτητη νευρική ενέργεια τότε το σώμα μου λειτουργεί πιο καλά.

Για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας είναι πολύ σημαντικό να κοιμηθείτε σωστά.

Αντίστροφα, ένα εξαντλημένο άτομο θα είναι σε κατάσταση “βραδυπορίας” και αυτό μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του επιπέδου του μεταβολισμού μας).

Η εξάντληση θα μειώσει δραστικά τη δύναμη του μεταβολισμού και θα προκαλέσει όλα τα προβλήματα που έχουμε αναφέρει.

Αυτό εξηγεί γιατί λέμε συχνά ότι η έλλειψη ύπνου και η κόπωση μας παχαίνει ή μας φέρνει κατάθλιψη!

Τι είναι ο ποιοτικός ύπνος;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ποιοτικός ύπνος μετράται σε “ώρες”.

Δεν λαμβάνουν υπόψη την ώρα του ύπνου, ενώ αυτό είναι το πιο σημαντικό μέτρο.

Πρέπει:

Να κοιμάστε ακολουθώντας τους φυσικούς κύκλους του ήλιου (πηγαίνετε στο κρεβάτι μεταξύ 21:00 και 23:00 και ξυπνήσετε μεταξύ 06:00 και 08:00). Οι ώρες ύπνου πριν από τα μεσάνυχτα μετράνε διπλά!

Να κοιμάστε σε ένα ήσυχο και ευάερο δωμάτιο χωρίς εξωτερικούς θορύβους.
Προστατεύστε τον εαυτό σας από την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση, απενεργοποιώντας το κινητό σας τηλέφωνο και το wi-fi, αλλά και αποσυνδέοντας όλες τις ηλεκτρικές συσκευές κοντά στο κρεβάτι (λάμπα, ξυπνητήρι κλπ.).
Αποφύγετε τις οθόνες (υπολογιστή, τηλεόραση) λίγο πριν κοιμηθείτε γιατί έχουν ερεθιστικό αποτέλεσμα και μας εμποδίζουν να κοιμηθούμε.
2- Κινηθείτε όσο πιο συχνά γίνεται!

Η σωματική άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας. Ως εκ τούτου καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι να έχετε καθημερινή φυσική δραστηριότητα.

Μπορείτε να έχετε μια τακτική αθλητική δραστηριότητα ή να εισαγάγετε σωματική προσπάθεια στην καθημερινή σας ζωή αντικαθιστώντας για παράδειγμα το αυτοκίνητο με το ποδήλατο, τον ανελκυστήρα από τις σκάλες, τον καναπέ με περπάτημα κλπ.

Αφήσετε τη φαντασία σας να σας οδηγήσει.

Αυτό που έχει σημασία είναι η τακτικότητα και η συχνότητα. Στόχος σας είναι να ενεργοποιήσετε τους μύες, όλη την εβδομάδα για να διατηρήσετε το μεταβολισμό σας σε υψηλό επίπεδο.

Σας εγγυώμαι ότι μια μικρή δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κάθε μέρα κάνει όλη τη διαφορά!

Είναι ενδιαφέρον, επίσης, να γνωρίζετε ότι ορισμένες προσπάθειες θα ενισχύσουν το μεταβολισμό σας περισσότερο από άλλες.

Πράγματι, ασκήσεις εντατικού τύπου οδηγούν σε σημαντική αύξηση του μεταβολισμού, και αυτό μέχρι 48 ώρες μετά την άσκηση.

Δηλαδή, κατά τη διάρκεια των 48 ωρών θα κάψετε πολύ περισσότερη ενέργεια (και επομένως λίπος) από το κανονικό.

3- Σταματήστε τις περιοριστικές δίαιτες

Πολλοί πιστεύουν ότι για να χάσετε κιλά, πρέπει να στραφείτε σε περιοριστικές δίαιτες. Πολύ κακή ιδέα!

Όταν διαβάζουμε και ψάχνουμε λίγο στο διαδίκτυο, συνειδητοποιούμε πολύ γρήγορα ότι υπάρχει μια πληθώρα διαφορετικών διαιτών.

Όλες αυτές οι “δίαιτες” έχουν ένα κοινό στοιχείο: δεν σέβονται τις φυσιολογικές ανάγκες του σώματός μας.

Ωστόσο, η βασική ιδέα μπορεί να φανεί αρκετά καλή: τρώτε λιγότερα για να αποθηκεύετε λιγότερο λίπος … Παρ ‘όλα αυτά, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Όταν περιορίζουμε τις τροφές μας, το σώμα μας δημιουργεί μια προσαρμοστική αντίδραση: κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας, ο οργανισμός δεν λαμβάνει πλέον αρκετές θερμίδες και θα μειώσει σημαντικά το επίπεδο του μεταβολισμού (και κατά συνέπεια την κατανάλωση ενέργειας) ώστε να υπάρχει αρκετή ενέργεια για να διατηρήσει τις ζωτικές του λειτουργίες.

Αν αυτή η στέρηση συνεχιστεί, με την πάροδο του χρόνου, το επίπεδο του μεταβολισμού θα παραμείνει πολύ χαμηλό ακόμα και όταν θα τρώμε “κανονικά”.

Και τι συμβαίνει όταν σταματήσετε τη δίαιτα σας;

Κερδίζετε περισσότερο βάρος από πριν απλώς και μόνο επειδή εξασθενήσατε το μεταβολισμό σας.

Το κάψιμο ενέργειας του σώματός σας παρέμεινε πολύ χαμηλό και δεν είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιήσει το φαγητό που καταναλώνετε ξανά. Αποτέλεσμα: Αποθήκευση λίπους.

Ο περιορισμός θερμίδων μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα εάν εφαρμόζεται σε περιορισμένο χρόνο όπως συμβαίνει στην περίπτωση της νηστείας.

Μόνο, όταν επεκτείνεται τυφλά στο χρόνο (δίαιτα), μπορεί να γίνει πολύ επιβλαβής και ακόμη και καταστροφικός!

4- Να τρώτε τρόφιμα από φυτικά λίπη

«Τι ?! Λίπος για να αυξηθεί ο μεταβολισμός μου, νόμιζα ότι το λίπος παχαίνει!»

Ορισμένες πεποιθήσεις θεωρούν το τροφικό λίπος ένα σημαντικό δηλητήριο που πρέπει να αποφύγουμε οπωσδήποτε, υπό την επιβολή ποινής, και ότι θα γίνουμε παχύσαρκοι και άρρωστοι, αν το καταναλώνουμε.

Και πάλι, δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο αληθές.

Προσοχή, όταν μιλάω για λίπη, μιλάω για φυσικά λίπη καλής ποιότητας (ακατέργαστα και άψητα) και επιπλέον μιλάω για φυτικά λίπη!

Αυτά τα λίπη θα αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό το μεταβολισμό και θα αποτελέσουν σημαντικό πλεονέκτημα για την υγεία (εφόσον αποτελούν προπαρασκευαστή ενός μεγάλου μέρους των ορμονών μας, είναι αντιφλεγμονώδη, προστατεύουν το εντερικό σύστημα, κλπ.)

Η καρύδα και πιο συγκεκριμένα το λάδι / λίπος καρύδας είναι καταπληκτικό για την αύξηση του μεταβολισμού.

Λίπος για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να αισθανθείτε καλύτερα, το έχετε ονειρευτεί ποτέ; Η καρύδα το έκανε για σας.

Η καρύδα δεν είναι η μόνη τροφή πλούσια σε καλά φυτικά λιπαρά, υπάρχει ένα πλήθος τροφών.
Τρόφιμα πλούσια σε φυτικά λίπη είναι:

Όλοι οι σπόροι και καρποί: καρύδια, καρύδα, κάσιους, φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, σπόροι λιναριού, ηλιόσποροι, σπόροι κολοκύθας, σπόροι κάνναβης, σουσάμι.
Σημείωση: κάποιοι σπόροι και μερικοί καρποί πρέπει προηγουμένως να μουλιάσουν ή να βλαστήσουν για να αυξήσουν τις διατροφικές τους δυνατότητες και να εξαλείψουν την παρουσία τοξικών αντι-θρεπτικών ουσιών.

Αλοιφές από ξηρούς καρπούς και σπόρους: φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους, σουσάμι
Αβοκάντο
Ελιές
Φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, κραμβέλαιο, ηλιέλαιο, κλπ).
Για να εξασφαλίσετε την ποιότητα των λιπών που καταναλώνετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τα πιο ωμά και φυσικά τρόφιμα. Τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία ή έχουν μαγειρευτεί!

Παραδείγματα λιπαρών τροφίμων για αποφυγή:
• ψημένα και αλατισμένα κελυφωτά φιστίκια (Αιγίνης), φιστίκια, κάσιους
• μη οργανικά έλαια, θερμής έκθλιψης
• βούτυρο από καβουρδισμένα φιστίκια

Όταν το τρόφιμο μετουσιωθεί, τα λίπη οξειδώνονται και καθίστανται επιβλαβή.

Ανακεφαλαιώνοντας, συνειδητοποιούμε γρήγορα ότι η έλλειψη σωστού ύπνου, σωματικής δραστηριότητας, φυτικού λίπους και οι περιοριστικές δίαιτες αποτελούν το σήμα κατατεθέν της σημερινής κοινωνίας:

Έχουμε εντελώς ανισόρροπους ρυθμούς ζωής που αποτελούν πηγή εξάντλησης.
Ζούμε σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από καθιστική ζωή και τεμπελιά, πώς να βρούμε το κίνητρο και την ενέργεια να κινηθούμε ενώ βρισκόμαστε στα πρόθυρα της εξουθένωσης (burnout);
Η εικόνα μας είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας, φοβόμαστε να παχύνουμε, και αποφασίζουμε να κάνουμε περιοριστικές δίαιτες καταναλώνοντας λιγότερα “λιπαρά”, διότι είχαμε πειστεί ότι ήταν η λύση.
Ειλικρινά! Δεν είναι περίεργο ότι βλέπουμε όλο και περισσότερος κόσμο σε αδράνεια.

Αντιστρέψτε την τάση και επανεκκινήστε το σώμα σας, τώρα έχετε τα κλειδιά για να το κάνετε!

 by Αλεξάνδρα Ταμπάκη – Επιστημονική Επιμέλεια: Δρ. Γιάννης Β. Σίμος – Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr