Οι καλύτερες σπιτικές θεραπείες για να μειώσετε την παραγωγή μελανίνης και να διορθώσετε το ανώμαλο δέρμα

Οι καλύτερες σπιτικές θεραπείες για να μειώσετε την παραγωγή μελανίνης και να διορθώσετε το ανώμαλο δέρμα

Ο απόηχος απο το καλοκαιρινό σας μαύρισμα, οι φακίδες, οι καφέ κηλίδες και οι διαταραχές υπερμελάγχρωσης όπως το μέλασμα έχουν όλα κάτι κοινό – τη μελανίνη. Αυτή η χρωστική ουσία στο δέρμα σας δίνει χρώμα και το προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες των ακτίνων του ήλιου απορροφώντας ή εκτρέποντάς τις. Όσο περισσότερη μελανίνη έχετε τόσο πιο σκούρο δέρμα.

Έτσι, όταν βγαίνετε στον ήλιο, το δέρμα σας αρχίζει να παράγει περισσότερη μελανίνη και μαυρίζεται. Ενώ η μελανίνη μπορεί να επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης και ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, οι υπερβολικές εναποθέσεις μπορεί συχνά να οδηγήσουν σε αποχρωματισμένα μπαλώματα του δέρματος, καφέ κηλίδες ή ακόμα και επίμονο μαύρισμα. 1Αν αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, έχουμε μερικές εύκολες φυσικές θεραπείες που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα μελανίνης στο δέρμα σας και να φωτίσουν το ανώμαλο δέρμα.

1. Εφαρμόστε πολτό αβοκάντο
Τα πλούσια σε κρεμώδη αβοκάντο έχουν δημιουργήσει μεγάλο θόρυβο ως υγιεινή τροφή φιλική για την καρδιά. Αλλά ξέρατε ότι μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα μελανίνης; Περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται γλουταθειόνη, το οποίο αναστέλλει την τυροσινάση – ένα ένζυμο ζωτικής σημασίας για την παραγωγή μελανίνης. Εφαρμόστε λίγο λιωμένο πολτό αβοκάντο σε υπερχρωματισμένο δέρμα και δείτε το να φωτίζει.

2. Τρίψτε σε μη παστεριωμένο γάλα σόγιας
Η πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες σόγια είναι μια άλλη τροφή που προτιμούν οι λάτρεις της υγείας. Και μπορούν επίσης να μειώσουν τη μελανίνη. Περιέχουν πρωτεΐνες γνωστές ως αναστολέας Bowman-Birk και αναστολέας θρυψίνης σόγιας που παρεμβαίνουν σε μια βιολογική οδό για τη μεταφορά της μελανίνης στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Εφαρμόστε λίγο μη παστεριωμένο γάλα σόγιας σε σημεία με χρώμα. Και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι παστεριωμένο, καθώς η παστερίωση μπορεί να καταστρέψει την ιδιότητα λεύκανσης του δέρματος του γάλακτος σόγιας.

3. Ρίξτε λίγη πάστα κουρκουμά
Οι κοινότητες της Νοτιοανατολικής Ασίας χρησιμοποιούν παραδοσιακά τον κουρκουμά ως παράγοντα λεύκανσης του δέρματος εδώ και πολύ καιρό.  Σύμφωνα με έρευνες, η κουρκουμίνη, μια βιοδραστική ένωση που βρίσκεται στον κουρκουμά, αναστέλλει την παραγωγή μελανίνης. Ανακατέψτε κουρκουμά σε σκόνη και γάλα για να κάνετε μια παχιά πάστα. Εφαρμόστε το σε σκούρο δέρμα και αφήστε το για λίγο πριν το ξεπλύνετε. 

4. Ταμπονάρετε λίγο ηλιέλαιο
Το λινολεϊκό οξύ, ένα κύριο συστατικό του ηλιελαίου, έχει βρεθεί ότι έχει ιδιότητες λεύκανσης του δέρματος. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να καταστείλει την παραγωγή μελανίνης και να μειώσει την υπερμελάγχρωση από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Θεωρείται επίσης ότι μειώνει την περιεκτικότητα σε μελανίνη του δέρματος επιταχύνοντας την αποβολή του εξωτερικού στρώματος του δέρματος (κεράτινη στιβάδα). 

5. Εφαρμόστε Έλαιο Άρνικας
Σύμφωνα με έρευνες, τα άνθη άρνικας μπορούν να αναστείλουν τη σύνθεση μελανίνης. 

Για να προετοιμάσετε εγχυμένο λάδι άρνικας, τοποθετήστε τα άνθη σε ένα καθαρό βάζο και συμπληρώστε με ένα λάδι μεταφοράς όπως το ηλιέλαιο. Αφήστε τα λουλούδια να μουλιάσουν στο λάδι για περίπου 2 έως 6 εβδομάδες. Βεβαιωθείτε ότι ανακινείτε το βάζο μία φορά την ημέρα. Στη συνέχεια, σουρώνουμε το λάδι σε ένα βάζο και το εφαρμόζουμε όσο χρειάζεται. 

6. Δοκιμάστε το Aloe Vera Gel
Η αλόη βέρα έχει θέση σε τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας χάρη στις ενυδατικές και καταπραϋντικές της ιδιότητες. Αλλά μπορεί να μην γνωρίζετε ότι αυτό το καταπληκτικό φυτό μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει την υπερμελάγχρωση. Μια ένωση στην αλόη βέρα γνωστή ως αλοεσίνη έχει βρεθεί ότι αναστέλλει τη δραστηριότητα της τυροσινάσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να μειώσει την παραγωγή μελανίνης. Σπάστε ένα φύλλο αλόης βέρα, αφαιρέστε το τζελ από μέσα και εφαρμόστε σε περιοχές που θέλετε να φωτίσετε. 

7. Εφαρμόστε τσάι γλυκόριζας
Η γλυκόριζα περιέχει γλαβριδίνη, ένα συστατικό που όπως η αλοεσίνη μπορεί να αναστείλει τη δραστηριότητα της τυροσινάσης και να καθυστερήσει την παραγωγή μελανίνης. Βράστε τη σκόνη ρίζας γλυκόριζας σε ζεστό νερό για περίπου 3 έως 5 λεπτά και στραγγίστε για να φτιάξετε το δικό σας παρασκεύασμα αποχρωματισμού. Εφαρμόστε το σε μαυρισμένο ή χρωματισμένο δέρμα για να τονώσετε την υπερβολική μελάγχρωση. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μάσκα προσώπου με μαγειρεμένη βρώμη και σκόνη γλυκόριζας για λεύκανση και ενυδάτωση του δέρματος.

8. Χρησιμοποιήστε μια μάσκα φλούδας πορτοκαλιού Σεβίλλης
Τα πορτοκάλια της Σεβίλλης μπορεί να δημιουργούν εικόνες μιας νόστιμης μαρμελάδας αντί για την περιποίηση του δέρματος, αλλά αυτό το νόστιμο φρούτο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της υπερμελάγχρωσης. Έρευνες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα φλοιού πορτοκαλιού της Σεβίλλης αναστέλλουν το ένζυμο τυροσινάση. 

Τρίψτε τη φλούδα πορτοκαλιού και ανακατέψτε με λίγο χυμό πορτοκαλιού, μέλι και γιαούρτι για να γίνει μια πάστα. Εφαρμόστε αυτή την πάστα και αφήστε τη να δράσει για περίπου 5 λεπτά πριν την ξεπλύνετε. Θα πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα σε ημέρες, εφαρμόζοντας  σχολαστικά κάθε μέρα. 

9. Αλείψτε το βουτυρόγαλα
Το βουτυρόγαλα περιέχει γαλακτικό οξύ. Η έρευνα δείχνει ότι το δέρμα που έχει υποστεί επεξεργασία με αυτό το άλφα-υδροξυ οξύ έχει χαμηλότερες εναποθέσεις μελανίνης. Ως μπόνους, το γαλακτικό οξύ αυξάνει επίσης το κολλαγόνο στο δέρμα και μπορεί να απαλύνει τις ρυτίδες και να κάνει το δέρμα σας πιο λείο. Δεν είναι περίεργο που η Κλεοπάτρα ήταν λάτρης του λουτρού με βουτυρόγαλα! Συνεχίστε λοιπόν και σκουπίστε το σκούρο δέρμα με λίγο βουτυρόγαλα για να το φωτίσετε.

10. Ταμπονάρετε χυμό ραπανάκι
Τα ραπανάκια αναζωογονούν το δέρμα σας όσο και η σαλάτα που φτιάχνετε. Μελέτες δείχνουν ότι το ραπανάκι μπορεί να αναστείλει την τυροσινάση, μειώνοντας έτσι την παραγωγή μελανίνης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό – το ραπανάκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να έχει και αντιγηραντική δράση. Ταμπονάρετε λοιπόν λίγο χυμό ραπανάκι και ξεπλύνετε μόλις στεγνώσει για να κάνετε το δέρμα σας πιο ανοιχτό.

Μπορούν αυτές οι θεραπείες να αλλάξουν το χρώμα του δέρματός σας;
Ενώ αυτές οι θεραπείες μειώνουν την παραγωγή μελανίνης, δεν μπορούν να αλλάξουν το βασικό χρώμα του δέρματός σας. Η περιεκτικότητα σε μελανίνη του δέρματός σας συνδέεται με τα γονίδιά σας και δεν μπορεί να βαθμονομηθεί πλήρως. Η έρευνα για τον συστηματικό χειρισμό μελανίνης με συστατικά όπως το τρανεξαμικό οξύ, το πεπτίδιο L-κυστεΐνης, το υαλουρονικό οξύ, ο επιδερμικός αυξητικός παράγοντας και ακόμη και η γλουταθειόνη βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά τίποτα δεν είναι καλά τεκμηριωμένο. Βυθίζεται επίσης σε ηθικά διλήμματα και μπορεί ακόμη και να αποτύχει. Έτσι, ενώ τα δερματικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με την τροποποίηση της περιεκτικότητας σε μελανίνη, οι φυσικές θεραπείες που αναφέρονται εδώ δεν θα αλλάξουν το βασικό DNA του δέρματός σας και δεν θα έχουν παρενέργειες.

curejoy.com

Το θαύμα της λεύκανσης με λάδι στρουθοκαμήλου και καρύδας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr