7 Σπιτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της φλεβίτιδας ή της φλεγμονής σε μια φλέβα

7 Σπιτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της φλεβίτιδας ή της φλεγμονής σε μια φλέβα

Μια πρησμένη φλέβα και ο σφύζων πόνος και ο ερεθισμός που ακολουθούν δεν θα είναι ευχάριστα. Η φλεγμονή μιας φλέβας, που ονομάζεται επίσης θρομβοφλεβίτιδα όταν προκαλείται από θρόμβο αίματος, μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα και τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Πέρα όμως από την ενόχληση, η φλεβίτιδα χρειάζεται προσοχή λόγω των θανατηφόρων συνεπειών που έχει μερικές φορές.

Εντοπισμένο τραύμα από βελόνα ή ενδοφλέβια, μεγάλες περιόδους αδράνειας, ακόμη και επιπλοκές από χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσουν φλεβίτιδα. Η θρομβοφλεβίτιδα είναι αρκετά συχνή σε άτομα με κιρσούς. Εμφανίζεται επίσης σε άτομα που έχουν υποτονική κυκλοφορία του αίματος στα πόδια – για παράδειγμα, σε έγκυες γυναίκες ή σε άτομα ακινητοποιημένα από καταστάσεις όπως το εγκεφαλικό.

Ενώ η επιφανειακή φλεβίτιδα επηρεάζει τις επιφανειακές φλέβες και συνήθως δεν είναι επιβλαβής, η φλεβίτιδα των βαθύτερων φλεβών μπορεί ακόμη και να προκαλέσει θρόμβους αίματος να ταξιδέψουν στους πνεύμονες με απειλητικές για τη ζωή συνέπειες.

Λόγω της πιθανότητας τέτοιων επιπλοκών, η πρώτη γραμμή θεραπείας σας εάν υποψιάζεστε φλεβίτιδα θα πρέπει να ξεκινήσει από το γιατρό. Αυτό γίνεται για να μετρηθεί η έκταση της φλεγμονής. Εάν είναι σοβαρό, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την αραίωση του αίματος για να σταματήσει η είσοδος θρόμβων αίματος σε βαθύτερες φλέβες και στην κυκλοφορία του αίματος. Συνήθως χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη παυσίπονα και κρέμες για τη μείωση του οιδήματος και του πόνου λόγω φλεβίτιδας. 

Μόλις αποκλειστούν οι σοβαρές επιπτώσεις, μερικές απλές θεραπείες στο σπίτι μπορούν να σας βοηθήσουν να επιστρέψετε σε καλό δρόμο. Και τα καλά νέα είναι ότι η φλεβίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόλις εντοπιστεί έγκαιρα και να προληφθούν περαιτέρω επεισόδια. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα στο σπίτι.

1. Χρησιμοποιήστε κάλτσες συμπίεσης
Η φλεβίτιδα αναπτύσσεται συνήθως στα κάτω πόδια σας, αλλά μπορεί επίσης να επηρεαστούν οι επιφανειακές φλέβες στο πέος, τα χέρια ή το στήθος. Προσέξτε για πόνο, πρήξιμο και φαγούρα στην πληγείσα περιοχή. Μπορεί επίσης να είναι ζεστό στην αφή και μπορεί να προκαλέσει πυρετό.

Οι κάλτσες συμπίεσης έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στη διατήρηση της ροής του αίματος και στη μείωση του οιδήματος και της δυσφορίας. Συνήθως φοριούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και βγαίνουν τη νύχτα. Η χρήση καλτσών συμπίεσης μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την υποτονική ροή του αίματος και να μειώσετε το πρήξιμο εάν έχετε φλεβίτιδα. Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε πόσο καιρό πρέπει να τα φοράτε. 

2. Εφαρμόστε μια κομπρέσα ζεστού νερού
Η ενδοφλέβια φαρμακευτική θεραπεία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεβίτιδα εάν οι φλέβες είναι ερεθισμένες.

Η εφαρμογή μιας κομπρέσας ζεστού νερού είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε το πρήξιμο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που αναπτύσσουν φλεβίτιδα λόγω ενδοφλέβιας θεραπείας με υγρά ανταποκρίθηκαν καλά στις κομπρέσες ζεστού νερού. Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτή ήταν μια φθηνή και αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της φλεβίτιδας. Παρεμπιπτόντως, η φλεβίτιδα είναι ένα κοινό αποτέλεσμα της θεραπείας με ενδοφλέβια υγρά.

Για να προετοιμάσετε μια κομπρέσα, μουλιάστε μια καθαρή πετσέτα σε ζεστό νερό και στύψτε την υπερβολική υγρασία. Εφαρμόστε το στην πληγείσα περιοχή για 10-20 λεπτά. Η κάλυψη της κομπρέσας με πλαστική μεμβράνη μπορεί να διατηρήσει τη θερμότητα για περισσότερο. Θα χρειαστεί να το κάνετε αυτό 3-4 φορές την ημέρα. 

3. Διατηρήστε την περιοχή ανυψωμένη και χωρίς πίεση
Η αποφυγή της παρατεταμένης ορθοστασίας και το να κρατάτε τα πόδια σας σηκωμένα όταν κάθεστε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της θρομβοφλεβίτιδας. Η τακτική άσκηση, ιδιαίτερα το περπάτημα, μπορεί επίσης να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, ειδικά σε άτομα με κιρσούς. 

Εάν έχετε φλεγμονή στις φλέβες σας, το να διατηρείτε την περιοχή ψηλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος. Η μη άσκηση πίεσης στην περιοχή είναι επίσης καλή ιδέα, καθώς μπορεί να μειώσει τον πόνο καθώς και να μειώσει τις πιθανότητες περαιτέρω βλάβης.

4. Εφαρμόστε Aloe Vera
Η θρομβοφλεβίτιδα που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως δεν επιστρέφει μετά τον τοκετό.

Η εφαρμογή αντιφλεγμονώδους αλόης βέρα έχει βρεθεί ότι επιταχύνει την επίλυση συμπτωμάτων όπως ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο σε άτομα με φλεβίτιδα λόγω ενδοφλέβιας θεραπείας. Συστατικά όπως η γλυκομαννάνη, η γιβερελίνη και το σαλικυλικό οξύ στην αλόη βέρα μπορεί να ευθύνονται για την ευεργετική της δράση. Πάρτε ένα φύλλο αλόης βέρα, αφαιρέστε το τζελ από μέσα και εφαρμόστε το στην πληγείσα περιοχή για ανακούφιση. Ξεπλύνετε σε 20 λεπτά, κάνοντας αυτό δύο φορές την ημέρα. 

5. Ταμπονάρετε σε αραιωμένο έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού
Το αρωματικό έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού δρα επίσης ενάντια σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η φλεβίτιδα. Οι ειδικοί προτείνουν ότι η ανάμειξη 10 σταγόνων αυτού του αιθέριου ελαίου σε ένα κουταλάκι του γλυκού ηλιέλαιο ή άλλο λάδι φορέα και η εφαρμογή αυτού στην πληγείσα περιοχή μπορεί να είναι ευεργετική. Μπορείτε επίσης να αναμίξετε 15 έως 20 σταγόνες έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού σε ένα κουταλάκι του γλυκού γάλα, να το προσθέσετε στο νερό του μπάνιου σας και να χαλαρώσετε. 

6. Έχετε σκόρδο και κρεμμύδι
Το κρεμμύδι και το σκόρδο έχουν ενώσεις που περιέχουν θείο όπως τα παραφινικά πολυσουλφίδια, η αδενοσίνη και η αλισίνη που λειτουργούν ως αραιωτικά του αίματος. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να εμποδίσουν τα αιμοπετάλια να συσσωρευτούν μεταξύ τους για να σχηματίσουν θρόμβους αίματος. Έτσι, η προσθήκη αυτών των ενισχυτών γεύσης στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη θρόμβων αίματος που οδηγούν σε φλεγμονή στις φλέβες σας.

Λάβετε υπόψη σας, αν και αυτά δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τα φάρμακα για την αραίωση του αίματος που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Δεν μπορείτε να διακόψετε οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς να το κάνει ο γιατρός σας και θα πρέπει να τον ενημερώνετε εάν εκτός από φάρμακα για την αραίωση του αίματος καταναλώνετε τροφές με δράση αραίωσης του αίματος.

7. Πιείτε χυμό ανανά
Οι ανανάδες περιέχουν μια ομάδα ενζύμων γνωστά ως βρομελίνη. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό το σημαντικό συστατικό μπορεί να είναι ευεργετικό στη θεραπεία καθώς και στην πρόληψη της θρομβοφλεβίτιδας. Η βρωμελίνη έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση του οιδήματος και της φλεγμονής. Έχει επίσης δράση αραίωσης του αίματος καθώς μπορεί να μειώσει την τάση των αιμοπεταλίων να κολλάνε μεταξύ τους. Πιείτε λοιπόν λίγο νόστιμο χυμό ανανά για να ανακουφίσετε τις φλεγμονώδεις φλέβες σας και να λάβετε επίσης μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία . Θα μπορούσατε επίσης να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τα συμπληρώματα βρωμελίνης.

8. Πάρτε Τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι ένα άλλο ευρέως διαθέσιμο συστατικό με αντιφλεγμονώδη και αραιωτικά αποτελέσματα. Μια μελέτη αύξησε το κολλώδες αίμα και την τάση του να σχηματίζει θρόμβους αίματος σε υγιείς άνδρες προσθέτοντας 100 γραμμάρια βουτύρου στη διατροφή τους για μια εβδομάδα. Όταν όμως προστέθηκαν 5 γραμμάρια τζίντζερ στο γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είχε αποτέλεσμα αραίωσης του αίματος και η τάση των αιμοπεταλίων να συσσωρεύονται μεταξύ τους αναστέλλεται σημαντικά. Έτσι, η προσθήκη αυτού του μπαχαρικού στη μαγειρική σας δεν ενισχύει απλώς τον παράγοντα yum, αλλά θα κρατήσει επίσης θρόμβους αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή στις φλέβες σας μακριά.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr