Τα οφέλη του ψευδάργυρου στην ανοσία

Τα οφέλη του ψευδάργυρου στην ανοσία

Ο χαμηλός ψευδάργυρος μπορεί να απειλήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πιο επιρρεπές στην αποδυνάμωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά, ακόμη και θανατηφόρα προβλήματα υγείας. Προκειμένου να περιοριστεί αυτή η μείωση, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η υγιής ανοσία μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε φυτοχημικά και βασικά θρεπτικά συστατικά.

Η υγιεινή διατροφή μειώνει την ευπάθεια σε ασθένειες του αναπνευστικού, επειδή πολλά μικροθρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τα φυτοχημικά από πολύχρωμα λαχανικά, φρούτα και άλλες φυτικές τροφές έχουν επίσης αντιμικροβιακά και ανοσοενισχυτικά αποτελέσματα.

Διατηρώντας τα επίπεδα ψευδαργύρου καθώς μεγαλώνουμε
Η μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία αυξάνει την ευαισθησία στην πνευμονία και τη γρίπη , επιπλέον αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων νοσημάτων και καρκίνων. Η διατήρηση μιας επαρκούς κατάστασης ψευδαργύρου μπορεί να περιορίσει την πτώση της ανοσοποιητικής λειτουργίας που συμβαίνει συχνά με την ηλικία.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας ψευδαργύρου . Λιγότεροι από τους μισούς ηλικιωμένους στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνουν επαρκή ψευδάργυρο. Το πρόβλημα επιδεινώνεται επειδή μπορεί να υπάρξει απώλεια της αποτελεσματικότητας της απορρόφησης καθώς γερνάμε.

Η έρευνα δείχνει ότι, ειδικά για τους ηλικιωμένους, η διατήρηση επαρκούς κατάστασης ψευδαργύρου μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία για την πρόληψη της πνευμονίας . Για τους ηλικιωμένους, μολυσματικές ασθένειες όπως η πνευμονία, είναι σημαντικές —αλλά μπορούν να προληφθούν— μορφές ασθένειας. Σε μια μελέτη με ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, εκείνοι με φυσιολογικό ψευδάργυρο ορού είχαν χαμηλότερη συχνότητα πνευμονίας και μισές συνταγές αντιβιοτικών σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλό ψευδάργυρο ορού.

Μελέτες που αφορούν ηλικιωμένους που λαμβάνουν συμπληρώματα ψευδάργυρου υποδεικνύουν ότι η βελτίωση της κατάστασης του ψευδάργυρου βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντίσταση στις λοιμώξεις. Σε μια μελέτη του 2007, οι ενήλικες ηλικίας 55 έως 87 ετών είχαν χαμηλότερο ψευδάργυρο στο πλάσμα και υψηλότερους δείκτες οξειδωτικού στρες και φλεγμονής σε σύγκριση με τους νεότερους ενήλικες. Οι μισοί από τους ηλικιωμένους έλαβαν συμπληρώματα ψευδαργύρου για 12 μήνες και οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο. Το ποσοστό των αναπνευστικών λοιμώξεων και οι δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες ήταν χαμηλότεροι στην ομάδα με ψευδάργυρο από ό,τι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Μια μελέτη του 2016 στο American Journal of Clinical Nutrition έδωσε στους κατοίκους γηροκομείων με έλλειψη ψευδαργύρου ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου ή ένα εικονικό φάρμακο καθημερινά. Μετά από τρεις μήνες, η ομάδα ψευδάργυρου αύξησε τον αριθμό ψευδάργυρου ορού και των Τ κυττάρων.

Για εκείνους που δεν ακολουθούν τη βέλτιστη δίαιτα για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής τους λειτουργίας, η ανοσία αρχίζει να μειώνεται γύρω στις ηλικίες 60 έως 65. Αλλά ακόμη και εκείνοι που ακολουθούν σωστή διατροφή μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα ψευδαργύρου. Οι ανάγκες σε ψευδάργυρο εκτιμάται ότι είναι περίπου 50 τοις εκατό υψηλότερες για εκείνους που ακολουθούν μια εντελώς φυτική διατροφή λόγω της μειωμένης βιοδιαθεσιμότητας από τα φυτικά τρόφιμα.

Το φυτικό , το οποίο είναι μια αντιοξειδωτική ένωση που βρίσκεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του ψευδαργύρου. Επιπλέον, άλλα μέταλλα όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο παρεμβαίνουν στην απορρόφηση του ψευδαργύρου. Ο χαλκός ανταγωνίζεται επίσης τον ψευδάργυρο για τη δέσμευση πρωτεϊνών μέσα στα κύτταρα του σώματος.

Πώς ο ψευδάργυρος ενισχύει την ανοσία
Αν και ο ψευδάργυρος έχει πολλές διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα, τα χαρακτηριστικά της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού καθώς μεγαλώνουμε είναι παρόμοια με αυτά της ανεπάρκειας ψευδαργύρου, υπονοώντας ότι η μείωση του ψευδάργυρου θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη μείωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση του DNA και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, και για το λόγο αυτό, τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται σε μεγάλο βαθμό, όπως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, εξαρτώνται από την επαρκή παροχή ψευδαργύρου. Η ανάπτυξη ή η λειτουργία διαφορετικών τύπων ανοσοκυττάρων, όπως μακροφάγων, ουδετερόφιλων, φυσικών φονικών κυττάρων, Τ-λεμφοκυττάρων και Β κυττάρων επηρεάζεται από την ανεπάρκεια ψευδαργύρου .

Εκτός από το ρόλο του στο ανοσοποιητικό σύστημα, ο ψευδάργυρος μειώνει επίσης το οξειδωτικό στρες, παίζει δομικό ρόλο σταθεροποιώντας τις πρωτεΐνες, ρυθμίζει την έκφραση πολλών γονιδίων και προκαλεί εκατοντάδες χημικές αντιδράσεις στο σώμα. Ο ψευδάργυρος απαιτείται επίσης για την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και τη συσκευασία και έκκριση ινσουλίνης.

Η διατήρηση της κατάστασης του ψευδάργυρου θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να ζήσετε μια μακρά, πιο υγιεινή ζωή, βελτιστοποιώντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Ο ψευδάργυρος, σε συνδυασμό με την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, πλούσια σε φυτά (Διατροφική), επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και μειώνει τον κίνδυνο για πνευμονία και άλλες απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr