ΟΙ ΣΥΧΝΕΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ
Υγεία
Αν οι ουρολοιμώξεις σε επισκέπτονται συχνά, υπάρχουν ορισμένοι φυσικοί τρόποι που αποδεδειγμένα δρουν προληπτικά –μερικές φορές και θεραπευτικά– και μπορείς να τους δοκιμάσεις αμέσως τώρα.
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος δεν είναι καθόλου σπάνιες. Ειδικά όσον αφορά τον γυναικείο πληθυσμό, φαίνεται ότι 1 στις 2 γυναίκες παρουσιάζει κάποια στιγμή στη ζωή της ουρολοίμωξη.
Περίπου το 20-30% εξ αυτών υπολογίζεται ότι θα εμφανίσει και δεύτερη ουρολοίμωξη σε διάστημα 6 μηνών, ενώ το 6% θα υποφέρουν από 3 ή περισσότερες ουρολοιμώξεις μέσα στον ίδιο χρόνο.
Ουρολοιμώξεις: Πιο συχνές στις γυναίκες
Δεν είναι να απορεί κανείς που στις γυναίκες οι λοιμώξεις αυτές είναι πιο συχνές, καθώς λόγω της ανατομίας τους – όχι μόνο η ουρήθρα βρίσκεται κοντά στον πρωκτό, αλλά και η ουροδόχος κύστη βρίσκεται πιο κοντά στην ουρήθρα – τα βακτήρια εισέρχονται πιο εύκολα στον ουροποιητικό σωλήνα, μέσω της ουρήθρας και πολλαπλασιάζονται στην ουροδόχο κύστη.
Το αξιοσημείωτο λοιπόν είναι ότι μερικές γυναίκες παθαίνουν ξανά και ξανά ουρολοιμώξεις και αποκτούν μια ευαισθησία που δεν υποχωρεί εύκολα.
Ουρολοιμώξεις
Πώς να περιορίσεις τη χρήση της αντιβίωσης
Η συνηθισμένη αντιμετώπιση είναι τα αντιβιοτικά. Καταπολεμούν αποτελεσματικά το πρόβλημα που θα εμφανιστεί μία ή δύο φορές. Τι γίνεται όμως όταν οι ουρολοιμώξεις επαναλαμβάνονται; Πόση αντιβίωση μπορεί να πάρει κανείς, δεδομένου ότι η κατάχρηση δημιουργεί προβλήματα στην υγεία, με πιο σημαντικό τη φθορά του μικροβιώματος;
Υπάρχουν εναλλακτικοί, φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης μιας νέας λοίμωξης; Είναι σημαντικό να πούμε ότι κατά τη φάση μιας έξαρσης ίσως η λήψη αντιβιοτικού να είναι απαραίτητη, αν όμως αμέσως μετά λάβεις τα παρακάτω μέτρα, θα έχεις τις πιθανότητες με το μέρος σου, ώστε να μην υποστείς μία ακόμη ουρολοίμωξη.
Φυσικοί τρόποι για την πρόληψη και την αντιμετώπιση
– Πολύ νερό
Είναι το πρώτο που θα ακούσεις είτε από έναν κλασικό γιατρό είτε από έναν εναλλακτικό. Η ουροδόχος κύστη πρέπει να καθαρίσει καλά, να μην παραμένουν ούρα μέσα και αυτό μόνο το αρκετό νερό μπορεί να το εγγυηθεί. Όταν λέμε πολύ, εννοούμε τουλάχιστον 2 λίτρα.
– Χυμός κράνμπερι
Μία από τις πιο δημοφιλείς πρακτικές για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι ο χυμός κράνμπερι – διατίθεται και σε δισκία και σε σκόνη. Το κράνμπερι δεν βοηθάει τόσο στην οξεία φάση, αλλά στην πρόληψη, εμποδίζοντας τα βακτήρια που προκαλούν ουρολοίμωξη να κολλήσουν στα τοιχώματα του ουροποιητικού σωλήνα, με αποτέλεσμα να αποβάλλονται από το σώμα πιο εύκολα. Η ενδεδειγμένη δοσολογία είναι 300 ml – 500 ml καθημερινά.
Ουρολοιμώξεις
– Συμπληρώματα D-Μαννόζης
H D-Μαννόζη είναι ένα απλό σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα και λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τα κράνμπερι: εμποδίζει δηλαδή τα βακτήρια να κολλήσουν στον ουροποιητικό σωλήνα. Η διαφορά τους ωστόσο από τον χυμό των κράνμπερι είναι ότι μπορεί να έχουν αποτελασματικότητα όμοια με αυτή της αντιβίωσης, σύμφωνα με μια έρευνα.
– Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο γίνεται πιο ανθεκτικό απέναντι σε λοιμώξεις. Πρόσφατη μελέτη όμως συνέδεσε τη βιταμίνη D και με την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
– Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C έχει την ίδια λειτουργία επί του ανοσοποιητικού συστήματος με την D. Επιπλέον όμως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων, αλλάζοντας το pH των ούρων και δημιουργώντας έτσι ένα πιο εχθρικό περιβάλλον για την αναπαραγωγή των βακτηρίων.
– Σκόρδο
Tο σκόρδο είναι γνωστό για την αντιμικροβιακή και την αντιβακτηριακή του δράση. Πρόσφατα στοιχεία μάλιστα αποδίδουν στα εκχυλίσματα σκόρδου ισχυρή αποτελεσματικότητα απέναντι στα βακτήρια που είναι ανθεκτικά σε φάρμακα κατά των ουρολοιμώξεων.
– Ιβίσκος
Το τσάι του ιβίσκου έχει πολλά οφέλη, ανάμεσα σε αυτά και η πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Μία έρευνα μάλιστα απέδειξε ότι η προληπτική χρήση του σε ασθενείς με καθετήρα που φιλοξενούνται σε μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας μείωσε σημαντικά τα ποσοστά μόλυνσής τους.
– Καλά βακτήρια
Τα προβιοτικά που περιέχουν λακτοβάκιλλους θεωρούνται ιδανικά για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού. Πρόκειται για τα κυρίαρχα βακτήρια της κολπικής χλωρίδας που διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Σε ένα σχετικό πείραμα, ένα συμπλήρωμα προβιοτικών με λακτοβάκιλλους φάνηκε ότι βοήθησε την υγεία γυναικών στην εμμηνόπαυση (οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις), αν και δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικό με τα αντιβιοτικά.
Επίσης και τα κολπικά υπόθετα με λακτοβάκιλλους είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Η κατανάλωση γιαουρτιού, ιδανικά πρόβειου, ή κεφίρ είναι επίσης πολύ βοηθητική.
– Βελονισμός
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, επιστημονικές μελέτες υπογραμμίζουν την προληπτική και θεραπευτική δράση του βελονισμού έναντι των ουρολοιμώξεων.
Ένα απλό tip για το τέλος
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάς τη σωστή σεξουαλική υγιεινή, την τουαλέτα, όταν νιώθεις ότι πρέπει να πας, τα βαμβακερά εσώρουχα και το πολύ νερό. Και αυτά όχι μόνο όταν έχεις ευαισθησία στις ουρολοιμώξεις, αλλά ούτως ή άλλως.
Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥
Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.