Πώς θα μεγαλώνεις χωρίς να γερνάς; Περιόρισε τις θερμίδες σου κατά 25%

Πώς θα μεγαλώνεις χωρίς να γερνάς; Περιόρισε τις θερμίδες σου κατά 25%

Οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν μια σειρά διάφορων λειτουργιών του οργανισμού, γεγονός που αποδεικνύουν εδώ και χρόνια πολλές επιστημονικές μελέτες. Μια από αυτές είναι και η πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Γήρανσης “Butler Columbia Aging Center” της Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις του περιορισμού των θερμίδων της διατροφής στη διαδικασία της γήρανσης.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την εν λόγω έρευνα και δημοσιεύτηκα στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Aging” απέδειξαν ότι η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό γήρανσης το ίδιο αποτελεσματικά και στους ανθρώπους, όπως ακριβώς είχε μελετηθεί και διαπιστωθεί σε αντίστοιχες έρευνες με ζώα.

Τι σημαίνει περιορισμός των θερμίδων στη διατροφή;
Ο περιορισμός των θερμίδων είναι μια διατροφική προσέγγιση κατά την οποία ένα άτομο αποφασίζει να μειώσει τις θερμίδες που προσλαμβάνει καθημερινά, κάτω από τον τυπικό μέσο όρο θερμίδων για την ηλικία, το φύλο, το βάρος και το επίπεδο της δραστηριότητάς του. Η παραπάνω τακτική δεν αφορά όλους τους ανθρώπους καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν εάν ένας άνθρωπος μπορεί να ακολουθήσει την συγκεκριμένη διατροφική προσέγγιση, ενώ δεν αφορά επ’ ουδενί την παράλειψη γευμάτων. Πρόκειται για την σταδιακή και ελεγχόμενη μείωση των θερμίδων, η οποία συνήθως συνοδεύεται από μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο οργανισμός λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Η μελέτη
Στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο συμμετείχαν 220 υγιείς άνδρες και γυναίκες, χωρίς καμία διατροφική διαταραχή. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος, τα οποία ανέλυσαν σε τρεις διαφορετικούς βιοδείκτες που μετρούν πόσο γρήγορα επέρχεται γήρανση στον οργανισμό ενός ανθρώπου. Συγκεκριμένα, εξέτασαν τα ‘’ρολόγια’’ PhenoAge και GrimAge, τα οποία είναι μετρήσεις δεδομένων μεθυλίωσης του DNA – γνωστά και ως “επιγενετικά ρολόγια”. Αυτά τα ρολόγια εκτιμούν τη βιολογική ηλικία και μπορούν να μετρήσουν πόσο έχει επέλθει γήρανση στο σώμα. Επιπλέον, μετρήθηκε το ‘’ρολόι’’ DunedinPACE, ένας δείκτη που εκτιμά πόσο γρήγορα πραγματοποιείται η βιολογική γήρανση.

Οι συμμετέχοντες αφού μοιράστηκαν σε τυχαίες ομάδες κλήθηκαν να ακολουθήσουν είτε μια τυπική δίαιτα, είτε μια διατροφή με 25% λιγότερες θερμίδες από εκείνη που ακολουθούσαν στην αρχή. Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, τα οποία προέκυψαν έπειτα από 12 και 24 μήνες λήψεις αίματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο περιορισμός των θερμίδων επιβράδυνε την ταχύτητα με την οποία οι συμμετέχοντες γερνούσαν, όπως απέδειξε ο δείκτης DunedinPACE. Με γνώμονα τον δείκτη GrimAge, παρατηρήθηκε μέτρια αύξηση του ρυθμού της γήρανσης ακολουθώντας τον θερμιδικό περιορισμό, ενώ ο δείκτης PhenoAge δεν ταυτίστηκε με καμία από τις παραπάνω ενδείξεις, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί προμήνυμα για το αντίθετο αποτέλεσμα.

“Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά επειδή παρέχουν στοιχεία από μια δοκιμή ότι η επιβράδυνση της γήρανσης του ανθρώπου μπορεί να είναι δυνατή. Μας δίνουν επίσης μια αίσθηση του είδους των αποτελεσμάτων που θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε σε δοκιμές διατροφικών παρεμβάσεων, απευθυνόμενοι σε περισσότερους ανθρώπους, εξετάζοντας δίαιτες όπως η διαλείπουσα νηστεία ή η χρονικά περιορισμένη διατροφή” σημείωσε χαρακτηριστικά ο συν-επικεφαλής της έρευνας και Ph.D συγγραφέας Calen Ryan.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr