10 υπέροχα οφέλη για την υγεία, απο το βουτύρο κακάο

10 υπέροχα οφέλη για την υγεία, απο το βουτύρο κακάο

Πιστεύετε λοιπόν ότι το βούτυρο κακάο προορίζεται μόνο για περιποίηση και ομορφιά του δέρματος;  Αυτό το λαχταριστό λίπος που προέρχεται από τους κόκκους κακάο (σχεδόν το 50 έως 60% του συνόλου του ποτού που παράγεται από τους κόκκους) έχει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία. Θέλετε να μάθετε λεπτομερώς; Παραθέτουμε παρακάτω τα 10 πιο υπέροχα οφέλη για την υγεία του βουτύρου κακάο για εσάς.

Βούτυρο κακάο

Τα 10 πιο υπέροχα οφέλη του

Εξαιρετικό Διατροφικό Προφίλ
Η θρεπτική αξία του βουτύρου κακάο είναι αξιοσημείωτα υψηλή. 

Μακροθρεπτικά συστατικά: Το βούτυρο κακάο είναι μια καταπληκτική πηγή απαραίτητων μακροθρεπτικών συστατικών, τα οποία περιλαμβάνουν υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Χωράει σχεδόν 14 γρ. από φιλικά προς την καρδιά μονοκορεσμένα λίπη (ελαϊκό οξύ κ.λπ.) και κορεσμένα λίπη (στεατικό οξύ, παλμιτικό οξύ κ.λπ.) με αμελητέα ποσότητα χοληστερόλης. Η περιεκτικότητα του βουτύρου κακάο σε διαιτητικές ίνες είναι επίσης αρκετά υψηλή.

Μικροθρεπτικά συστατικά: Υπάρχουν πολλά απαραίτητα μέταλλα στο βούτυρο κακάο. Αυτά είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός, το σελήνιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και ούτω καθεξής.
Θερμίδες: Όντας πλούσιο σε λιπαρά, είναι αρκετά υψηλό σε θερμίδες. Μια ουγγιά βουτύρου κακάο παράγει έως και 248 θερμίδες.

Ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Η αντιοξειδωτική ικανότητα του βουτύρου κακάο είναι συγκριτικά υψηλότερη από πολλά άλλα βρώσιμα όπως το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί κ.λπ. Έχει πολύ υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών καθώς και φαινολικά φυτοχημικά, τα οποία συμβάλλουν στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και παρέχουν προστασία στον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες.

Ελέγχει την αρτηριακή πίεση
Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του βουτύρου κακάο βοηθούν στη διατήρηση της αρτηριακής μας πίεσης υπό έλεγχο. Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό ότι προάγουν το σχηματισμό νιτρικού οξειδίου μέσα στο σώμα. Χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία ενισχύοντας την ελαστικότητά τους, κάτι που φέρνει θετικές αλλαγές στα επίπεδα της αρτηριακής μας πίεσης (συστολική και διαστολική).

Περιορίζει τα επίπεδα χοληστερόλης
Όχι μόνο το ίδιο το βούτυρο κακάο είναι πολύ χαμηλό σε χοληστερόλη, αλλά έχει επίσης εκπληκτικές υποχοληστερολαιμικές επιδράσεις στη χοληστερόλη του αίματός μας. Σύμφωνα με μια ερευνητική έρευνα, το βούτυρο κακάο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή της «κακής χοληστερόλης» στην κυκλοφορία του αίματός μας σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί ακόμη και να αυξήσει το επίπεδο των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) ή της «καλής χοληστερόλης» στο σώμα μας, σταθεροποιώντας έτσι τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας.

Βούτυρο κακάο
Προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το βούτυρο κακάο είναι γεμάτο με μια σειρά από φλαβονοειδή (κατεχίνη, επικατεχίνη, προκυανιδίνη, κ.λπ.), τα οποία δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά. Κάνουν την καρδιά πιο δυνατή αποτρέποντας τις βλάβες των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και διευκολύνοντας διάφορες λειτουργίες του ενδοθηλίου. Τα φλαβονοειδή είναι επίσης γνωστό ότι αποτρέπουν το σχηματισμό θρόμβων αίματος επιβραδύνοντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων καθώς και αλλάζοντας την «πρωτοπαθή αιμόσταση» (τον χρόνο που απαιτείται από το αίμα για την πήξη). Αυτά μπορούν να κρατήσουν μακριά από σοβαρές ιατρικές καταστάσεις όπως η θρόμβωση, η αθηροσκλήρωση κ.λπ., γεγονός που προλαμβάνει τελικά τις θανατηφόρες καρδιαγγειακές διαταραχές, όπως το εγκεφαλικό, το έμφραγμα, η καρδιακή ανεπάρκεια κ.λπ.

Διατηρεί τον εγκέφαλο υγιή
Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι το βούτυρο κακάο έχει εξαιρετικά νευροπροστατευτικά οφέλη, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μας. Βασικά διεγείρει τη ροή του αίματος σε όλα τα εγκεφαλικά κύτταρα, έτσι ώστε να μπορούν να εκτελούν τις κανονικές τους λειτουργίες αποτελεσματικά. Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να μείνουμε μακριά από διάφορες νευροαγγειακές παθήσεις. Βελτιώνονται επίσης οι μαθησιακές μας δυνατότητες και οι λειτουργίες μνήμης.

Θεραπεύει Νευροεκφυλιστικές Διαταραχές
Εκτός από τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, το βούτυρο κακάο μπορεί επίσης να παίξει βασικό ρόλο στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον κ.λπ. Είναι φορτωμένο με εξαιρετικά αποτελεσματικά φυτοχημικά όπως η κατεχίνη και η επικατεχίνη, μπορεί να παρέχει προστασία στις μεμβράνες των νευρωνικών κυττάρων από κυτταροτοξικότητα. Μειώνει επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες στο μυαλό μας, αποτρέποντας έτσι τις κυτταρικές βλάβες.

Προσφέρει αντικαρκινογόνα οφέλη
Έχει βρεθεί ότι το βούτυρο κακάο περιέχει μια τεράστια ποσότητα προκυανιδινών μαζί με φλαβονόλες, οι οποίες σωρευτικά προσφέρουν αντικαρκινικά οφέλη στον άνθρωπο. Η συμπερίληψη του βουτύρου κακάο στην κανονική διατροφή μπορεί να έχει αντιπολλαπλασιαστικές και χημειοπροληπτικές επιδράσεις στα καρκινικά κύτταρα, έτσι ώστε η ανάπτυξή τους να αναστέλλεται και τα επεξεργασμένα κύτταρα να επουλώνονται αποτελεσματικά.

Βούτυρο κακάο

Βάζει τέλος στον διαβήτη
Το βούτυρο κακάο έχει εντυπωσιακά υπογλυκαιμικά αποτελέσματα στον οργανισμό μας. Μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον μεταβολισμό της γλυκόζης, γεγονός που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος. Από την άλλη πλευρά, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του συστατικού μπορούν να ανακόψουν τις μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέποντας τις βλάβες των κυττάρων.

Ανακουφίζει από το βρογχικό άσθμα
Η πρόσληψη βουτύρου κακάο είναι επίσης χρήσιμη για την ανακούφιση από το βρογχικό άσθμα. Έχει δύο μοναδικά συστατικά που ονομάζονται θεοφυλλίνη και ξανθίνη, τα οποία μπορούν να ανοίξουν τους συμπιεσμένους βρογχικούς σωλήνες και να κάνουν τη ροή του αέρα μέσω αυτών ευκολότερη. Αυτά προσφέρουν χαλάρωση στους βρογχικούς σπασμούς, θεραπεύουν τη δύσπνοια και προσφέρουν ανακούφιση στο άσθμα.

Βούτυρο κακάο για ττις ραγάδες

Αυτά είναι μερικά υπέροχα οφέλη για την υγεία του βουτύρου κακάο. Την επόμενη φορά λοιπόν, μην ξεχάσετε να καταναλώσετε λίγη ποσότητα, ενώ περιποιείστε την επιδερμίδα σας με αυτήν.

Το βούτυρο κακάο αποτρέπει τον σχηματισμό ραγάδων στην αρχή. Η τακτική χρήση του στο δέρμα διατηρεί το δέρμα υγιές, ελαστικό και απαλό.

Οι ραγάδες σχηματίζονται όταν το δέρμα τεντώνεται πέρα ​​από τις δυνατότητές του. Το εσωτερικό στρώμα του χόριου του δέρματος είναι σχισμένο λόγω έλλειψης κολλαγόνου και ελαστίνης.

Το βούτυρο κακάο διατηρεί το δέρμα απαλό. Το ξηρό δέρμα σκίζεται εύκολα σε σύγκριση με το απαλό και εύκαμπτο δέρμα.

Η χρήση κρέμας ή λοσιόν βουτύρου κακάο στην εγκυμοσύνη ή σε αδυνάτισμα βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος. Αποτρέπει τις ραγάδες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βούτυρο κακάο στην καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης για να αποτρέψετε τις ραγάδες, την ξηρότητα και τον αποχρωματισμό.

Σέρουμ οιστρογόνων (για την αναπλήρωση του χαμένου όγκου στην εμμηνόπαυση) 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr