Βιταμίνη C: Ο ρόλος της στη διατήρηση της μυικής μάζας μετά τα 50

Βιταμίνη C: Ο ρόλος της στη διατήρηση της μυικής μάζας μετά τα 50

Η βιταμίνη C θα μπορούσε να είναι το μυστικό για πιο δυνατούς μυς ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA).

Μελέτη  δείχνει πως οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C επιτυγχάνουν διατήρηση της μυικής μάζας έχοντας υψηλή σκελετική μυική μάζα.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Επειδή μεγαλώνοντας και μπαίνοντας οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση τείνουμε να χάνουμε τη σκελετική μυική μάζα. Αυτή η απώλεια μπορεί να οδηγήσει σε σαρκοπενία. Πρόκειται για μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται όχι μόνο από απώλεια μυικής μάζας αλλά και από μείωση της μυικής μας λειτουργίας, τάση για κατάγματα και μειωμένη ποιότητα ζωής. «Οι άνθρωποι μετά τα 50 χάνουν έως και το ένα τοις εκατό της σκελετικής μυικής τους μάζας κάθε χρόνο. Η απώλεια αυτή θεωρείται πως επηρεάζει την ποιότητα ζωής σε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο», σχολιάζει η επικεφαλής ερευνήτρια Καθηγήτρια Ailsa Welch, από την Ιατρική Σχολή Norwich του UEA. «Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς εκτός από κατάγματα και σαρκοπενία μπορεί να σχετίζεται με σωματική ανικανότητα, διαβήτη τύπου 2, μειωμένη ποιότητα ζωής και θάνατο».

Γνωρίζουμε πως η κατανάλωση βιταμίνης C σχετίζεται με τη σκελετική μυική μάζα. Η βιταμίνη αυτή ενισχύει την άμυνα των κυττάρων και των ιστών που δημιουργεί το σώμα από πιθανές βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Εάν οι ελεύθερες ρίζες δεν συναντήσουν κάποια αντίσταση μπορεί η συνέπεια να είναι η καταστροφή των μυών, που σημαίνει επιτάχυνση της σχετιζόμενης με την ηλικία σωματικής παρακμής. Μέχρι τώρα όμως λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει την πρόσληψη βιταμίνης C σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Αυτό που θέλαμε να διαπιστώσουμε ήταν εάν αυξάνοντας την κατανάλωσή της σε μεγαλύτερους ενήλικες θα είχαμε διατήρηση της μυικής μάζας τους» σχολιάζει η καθηγήτρια.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε στοιχεία από περισσότερους από 13.000 ανθρώπους ηλικίας 42-82 ετών, που λαμβάνουν μέρος στην μελέτη EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) στην περιοχή Norfolk στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μελετήσαμε ένα μεγάλο δείγμα από κατοίκους του Norfolk. Βρήκαμε πως εκείνοι που με τις μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C στη διατροφή τους και σε εξέταση αίματος, είχαν την μεγαλύτερη εκτιμώμενη σκελετική μυική μάζα, συγκριτικά με εκείνους που μετρήσαμε τις μικρότερες ποσότητες» σχολιάζει ο καθηγητής Dr Richard Hayhoe, επίσης από την Ιατρική Σχολή Norwich του UEA. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι από τα ευρήματά μας. Αυτό γιατί υποδεικνύουν ότι η διατροφική πρόσληψη της βιταμίνης C είναι σημαντική για τη διατήρηση της μυικής μάζας σε μεγαλύτερους άντρες και γυναίκες και μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη της σχετιζόμενης με την ηλικία απώλεια μυικής μάζας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού η βιταμίνη C μπορεί να προσληφθεί από φρούτα και λαχανικά, ή από συμπλήρωμα διατροφής, οπότε είναι σχετικά εύκολο να αυξήσει κανείς την πρόσληψή της. Δεν συστήνουμε στους ανθρώπους να πάρουν μεγα-δόσεις της βιταμίνης. Για τους περισσότερους αρκεί να τρώνε ένα φρούτο με μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C τη μέρα ώστε να πάρουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση».

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Nutrition.

shape.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr