Οι 3 καλύτερες δίαιτες για όσους έχουν διαβήτη

Οι 3 καλύτερες δίαιτες για όσους έχουν διαβήτη

Η επιλογή μιας διατροφής για τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος δεν είναι εύκολη.
Η ζωή είναι γεμάτη σημαντικές αποφάσεις και το πώς επιλέγουμε να τρώμε είναι σίγουρα μία από αυτές. Αυτό που τρώμε έχει άμεση επίδραση στην υγεία μας, ειδικά για όσους έχουν διαγνωστεί με διαβήτη. Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη παίζουν ρόλο στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα , εκτός από το ότι βοηθούν στη γενική υγεία.

Το να ακολουθείτε ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής αποτελεί βασικό συστατικό της διαχείρισης του διαβήτη. Αλλά ποια είναι η «καλύτερη» επιλογή για κάποιον με διαβήτη;

Τα τρέχοντα Πρότυπα Ιατρικής Φροντίδας της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη (ADA) , που είναι ένας οδηγός βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση της νόσου, δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ιδανική κατανομή θερμίδων από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος. Τα Πρότυπα Φροντίδας αναγνωρίζουν επίσης ότι οι συστάσεις του διατροφικού προγράμματος για άτομα με διαβήτη δεν είναι ίδιες για όλους.

Ο καθένας μας είναι μοναδικός όσο αφορά τις διατροφικές μας συνήθειες. Γι αυτό και είναι σημαντικό να βρείτε ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο μπορείτε να τηρήσετε μακροπρόθεσμα. Επίσης η έρευνα αποκαλύπτει ότι η συχνή εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών διατροφικών προγραμμάτων μπορεί να δυσκολέψει τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα .

Το σάκχαρο του αίματος θέλει να υπάρχει συνέπεια. Έτσι, εάν κάνετε δίαιτα για μια εβδομάδα και μετά μεταβείτε σε μία άλλη «δίαιτα» ένα μήνα αργότερα, αυτό μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο με τη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα. Το βάρος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που ανεβαίνουν και πέφτουν σαν τρενάκι του λούνα παρκ και αυτά είναι δύο ζητήματα που πρέπει να αποφεύγουν για όσους έχουν διαβήτη.

Για όλα τα άτομα με διαβήτη, στόχος είναι να βρούνε ένα πρόγραμμα διατροφής που να είναι ισορροπημένο αλλά και να βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Εκτός από ένα πρόγραμμα διατροφής που σας βοηθά να παραμείνετε υγιείς, θέλετε επίσης να βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνει μερικά από τα αγαπημένα σας τρόφιμα, έτσι ώστε το φαγητό να εξακολουθεί να είναι ευχάριστο. Το κλειδί για την τήρηση οποιουδήποτε διατροφικού πλάνου να μπορείτε να το ακολουθήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να νιώθετε ότι χάνετε την ευχαρίστηση του φαγητού.

Οι καλύτερες δίαιτες για άτομα με διαβήτη
Όπως λέει και η παροιμία, αν συνεχίσετε να κάνετε το ίδιο πράγμα, θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα. Χρησιμοποιώ αυτό το ρητό με θετική προοπτική. Εάν κάνουμε μια σοφή επιλογή στο διατροφικό μας πρόγραμμα ακολουθώντας αυτό το πρόγραμμα σε καθημερινή βάση, μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο. Εάν είστε συνεπείς, τότε θα είστε σε θέση να μάθετε περισσότερα για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας. Όσον αφορά την υγεία, στο σώμα αρέσει η συνέπεια, ειδικά με την πρόσληψη τροφής.

Επομένως, είναι σημαντικό να βρείτε ένα διατροφικό πρόγραμμα που θα σας δίνει τη διατροφή που χρειάζεστε, θα διατηρεί σταθερό το σάκχαρό σας και που δεν θα νιώθετε στέρηση.

Μεσογειακή διατροφή για τον διαβήτη
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές τροφές όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και όσπρια, τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ασθένειες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, να μειώσουν τη χοληστερόλη, ενώ βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας και στη βελτίωση της διάθεσής σας .

Αυτό το διατροφικό πρόγραμμα ενθαρρύνει επίσης την άσκηση, η οποία αποτελεί μέρος της εξίσωσης για την καλή υγεία. Αυτό το διατροφικό σχέδιο είναι εύκολο να τηρηθεί γιατί δεν υπάρχουν απαγορεύσεις σε καμία ομάδα τροφίμων και το φαγητό είναι πολύ χορταστικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι η υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης των υδατανθράκων που τρώτε.

Ως σημείο εκκίνησης, καταναλώστε 30 έως 45 γραμμάρια υδατανθράκων ανά γεύμα ως δοκιμή. Ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογήσετε την πρόσληψη υδατανθράκων σε σχέση με τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα είναι να ελέγξετε το σάκχαρό σας πριν από το γεύμα και δύο ώρες μετά την έναρξη του φαγητού. Να θυμάστε ότι ο στόχος για το σάκχαρο στο αίμα είναι 80 έως 130 mg/dL πριν από το φαγητό και λιγότερο από 180 mg/dL δύο ώρες μετά το φαγητό.

Flexitarian διατροφή (ευέλικτη χορτοφαγία) για τον διαβήτη
Η Flexitarian διατροφή ή εναλλακτικά όπως λέγεται η «ευέλικτη» χορτοφαγία, είναι ένα στυλ διατροφής το οποίο ενθαρρύνει ως επί το πλείστον την πρόσληψη φυτικών τροφίμων, ενώ επιτρέπει την πρόσληψη κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων με μέτρο.

Ως διαιτολόγος, μου αρέσει να μιλάω με ανθρώπους για το τη Flexitarian διατροφή, επειδή επικεντρώνεται στη χορτοφαγική διατροφή με την ευελιξία να καταναλώνουν ζωική πρωτεΐνη όπου αισθάνονται άνετα. Η διατροφή με βάση τα φυτά είναι τάση εδώ και αρκετά χρόνια και όχι χωρίς λόγο.

Η φυτική διατροφή έχει ένα ευρύ φάσμα ορισμών. Για μερικούς ανθρώπους, είναι ένα πρόγραμμα vegan χωρίς ζωικά προϊόντα, ενώ για κάποιους, είναι ένα χορτοφαγικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά, αυγά ή/και ψάρια. Ή μπορεί απλώς να σημαίνει ότι βάζετε περισσότερα φυτικά προϊόντα στο πιάτο σας και θεωρείτε ότι η διατροφή σας είναι φυτική.

Δεν είναι όλοι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το κρέας, επομένως η «ευέλικτη» χορτοφαγία προσφέρει την επιλογή να προσθέσετε ορισμένα ζωικά προϊόντα σε ένα πιάτο το οποίο περιλαμβάνει κυρίως με φυτά. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το πρόγραμμα έχει θετικά αποτελέσματα για τη γενική υγεία και προσφέρει ευελιξία στην προσαρμογή φυτικών τροφών ή ζωικών τροφών που μπορεί να είναι χρήσιμα για τη διατήρηση αυτού του διατροφικού πλάνου.

Από την άποψη της διατροφής και της υγείας, τα φυτικά διατροφικά προγράμματα προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό το πρόγραμμα διατροφής με βάση τα φυτά είναι επίσης καλύτερο για την καρδιά, επειδή θα καταναλώνετε λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής με βάση τα φυτά έχουν δει βελτίωση στον ύπνο τους, στη φλεγμονή, στην ανοσία και ακόμη και αύξηση του κορεσμού και της πέψης. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και επηρεάζει τη λειτουργία των βήτα κυττάρων, τα οποία έχουν άμεση επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και περιπλέκουν τη διαχείριση του διαβήτη.

Δίαιτα DASH για τον διαβήτη
Η δίαιτα DASH (Διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης), όπως και η μεσογειακή διατροφή αλλά και η ευέλικτη χορτοφαγία, έλαβε υψηλές βαθμολογίες από την ομάδα ειδικών Best Diets των ΗΠΑ ως μία από τις καλύτερες δίαιτες για τη συνολική υγεία.

Η δίαιτα DASH επικεντρώνεται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, μη λιπαρών και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών ενώ παράλληλα μειώνει τα κορεσμένα λιπαρά και το αλάτι. Ο συνδυασμός της μείωσης της πρόσληψης νατρίου και της τήρησης του διατροφικού προγράμματος DASH σας προσφέρει το καλύτερο όφελος για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης.

Δεδομένου ότι δύο στους τρεις ανθρώπους που έχουν διαβήτη έχουν επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση, αυτό το πρόγραμμα διατροφής μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί με ένα πρόγραμμα διατροφής που είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, το οποίο περιγράφει τη δίαιτα DASH. Αυτή η δίαιτα είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Ακριβώς όπως τα άλλα προγράμματα διατροφής που αναφέρονται παραπάνω, ξεκινήστε με 30 έως 45 γραμμάρια υδατανθράκων ανά γεύμα και ελέγξτε το σάκχαρό σας πριν και μετά τα γεύματα για να παρακολουθήσετε πώς η δίαιτα επηρεάζει το σάκχαρό σας.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές επιλογές διατροφικών προγραμμάτων, που προσφέρουν μια λύση, αφού δεν υπάρχει ένα σχέδιο διατροφής που να ταιριάζει σε όλους.

Το φαγητό που επιλέγετε να φάτε θα πρέπει να είναι απολαυστικό, ενώ ταυτόχρονα να παρέχει τη διατροφή που χρειάζεστε για καλή υγεία και να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσα στα υγιή πλαίσια.

Jenny.Gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr