Γιόγκα στην ώριμη ηλικία | Μια χρυσή ευκαιρία για αναγέννηση
Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας να έχει την ευελιξία και τη δύναμη να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός μαθήματος yoga; Μήπως θα ήταν προτιμότερο να αρχίσει το περπάτημα όπως όλοι οι φίλοι του ή ίσως θα μπορούσε να δοκιμάσει να κάνει μερικά μαθήματα;
H yoga, όχι απλώς είναι απολύτως συμβατή με την ωριμότητα, αλλά μπορεί να δώσει και άλλο νόημα σε αυτή τη φάση ζωής.
Ας δούμε γιατί… Ιδανικός συνδυασμός! Όταν κάποιος βρίσκεται σε ώριμη ηλικία ψάχνει για εναλλακτικά είδη άσκησης. Θέλει να φροντίσει το σώμα του αλλά κυρίως την υγεία του, αυτό είναι που έχει προτεραιότητα. Τον ενδιαφέρει η φυσική δραστηριότητα που θα επιλέξει να μην τον ωθεί σε τραυματισμούς αλλά να του προσφέρει ευεξία. Ιδανικά θα ήθελε η δραστηριότητα που θα επιλέξει, να επιδρά στον ψυχολογικό τομέα, να μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα και να τον ηρεμεί.
Η γιόγκα είναι μια προσέγγιση που διαθέτει όλα τα παραπάνω και μπορεί να καλύψει άριστα τις ανάγκες των ανθρώπων που διανύουν την περίοδο της ωριμότητας τους. Yoga και τρίτη ηλικία μπορούν να συνυπάρξουν με θαυμάσια αποτελέσματα. Είναι αυτό που θα λέγαμε ιδανικός συνδυασμός! Τρίτη ηλικία, μια χρυσή εποχή για να φροντίσετε τον εαυτό σας Η αλήθεια είναι πως όσο μεγαλώνουμε έχουμε όλο και μεγαλύτερη ανάγκη από κίνηση. Τόσο για τη διατήρηση του ιδανικού βάρους, όσο και για τη συντήρηση των αρθρώσεων και την τόνωση του μυϊκού συστήματος.
Ωστόσο τα πρότυπα άσκησης συχνά εστιάζουν στις επιδόσεις και στα αισθητικά αποτελέσματα και δίνουν λιγότερη έμφαση στην ευεξία, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την ολιστική υγεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας να αισθάνονται ότι δεν χωράνε κάπου μέσα σε αυτό το πλαίσιο ή ότι η άθληση δεν είναι για αυτούς. Ότι απλώς έχουν χάσει το τρένο… Πόσο μεγάλο ψέμα είναι αυτό! Πολύ συχνά στην προσπάθειά τους να χτίσουν ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, επιλέγουν προγράμματα άθλησης που προκαλούν ήπιους ή και σοβαρότερους τραυματισμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση να αποθαρρυνθούν και να επιστρέψουν στην παλιά μη-αθλητική τους ρουτίνα.
Στη χειρότερη περίπτωση, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί ακόμη και να φτάσουν σε κάποιο χειρουργείο προκειμένου να επανορθώσουν μια βλάβη που δημιουργήθηκε. Στις μέρες μας το προσδόκιμο όριο ζωής αυξάνει διαρκώς. Οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας είναι όλο και περισσότεροι και συνεχίζουν να είναι δυναμικοί και δραστήριοι. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν παραιτηθεί από τις χαρές και τις απολαύσεις της ζωής. Ζουν τη χρυσή τους εποχή. Θέλουν να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους, έχουν περισσότερο χρόνο, ίσως και λιγότερο άγχος ή υποχρεώσεις.
Έχουν τη σύνεση να φροντίσουν τις πραγματικές τους ανάγκες και μπορούν να τις διαχωρίσουν από τις τεχνητές. Θέλουν να έχουν ποιότητα ζωής και καλή υγεία. Η γιόγκα μπορεί να συμβάλει πολύ καθοριστικά σε αυτό. Μπορεί να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής σε πολλούς τομείς και βελτίωση των επιπέδων υγείας. Σε αυτή τη χρυσή φάση ζωής που λέγεται τρίτη ηλικία, η γιόγκα μπορεί να προσφέρει ένα άλλο είδος σωματικής ευεξίας που συνοδεύεται από πνευματική ευρωστία και από αίσθηση νοήματος στη ζωή.
Ολιστική πρακτική για ποιότητα ζωής.
Η γιόγκα είναι μια ολιστική πρακτική που συνδυάζει τη σωματική άσκηση και τη συγκέντρωση, η οποία στις μέρες μας γίνεται όλο και περισσότερο γνωστή ως «mindfulness». «Mindfulness ή ενσυνειδητότητα είναι η με πρόθεση παρατήρηση της εμπειρίας μας στο παρόν, χωρίς κριτική.» Jon Kabat Zinn Σε ένα μάθημα γιόγκα κάποιος εκτελεί τις θέσεις (asanas) ενώ συγχρόνως είναι απόλυτα συνειδητός, δηλαδή η προσοχή του είναι εστιασμένη στο σώμα και την αναπνοή, σύμφωνα με τις υποδείξεις το δασκάλου του.
Συγχρόνως δίνεται μεγάλη έμφαση σε τεχνικές αναπνοής και διαλογισμού.
Ο συνδυασμός των παραπάνω έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο μυϊκό και μυοσκελετικό αλλά και στο νευρικό σύστημα του ασκούμενου.
Ενδεχομένως η έρευνα πάνω στα αποτελέσματα της γιόγκα να είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, όμως δεν λείπουν οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι η γιόγκα προωθεί τη σωματική και πνευματική υγεία.
Κάνοντας γιόγκα σε συχνή βάση ένας ώριμος άνθρωπος μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη: να βελτιώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα να τονώσει το μυϊκό σύστημα και να βελτιώσει μυοσκελετικά προβλήματα να μειώσει τον κίνδυνο από καρδιοαναπνευστικές παθήσεις να βελτιώσει τα επίπεδα της μνήμης να μειώσει το άγχος και την αϋπνία να διαχειριστεί θέματα διαβήτη, αρθρίτιδας και χρόνιων πόνων να βελτιώσει την ισορροπία και την κίνησή του να βελτιώσει τα επίπεδα της οστεοπόρωσης να βελτιώσει την κινητικότητα των αρθρώσεων και τους πόνους της πλάτης να δυναμώσει τον κορμό και τα πόδια του.
Όλα τα παραπάνω αφορούν την ποιότητα ζωής που ένας ώριμος άνθρωπος έχει ως βασικό στόχο. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και άλλα είδη άσκησης, όπως το περπάτημα ή η κολύμβηση που μπορούν επίσης να προσφέρουν καλή φυσική κατάσταση. Όμως φαίνεται πως η γιόγκα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι η άσκηση στην συνειδητότητα. Αυτή η πλευρά μπορεί να πλουτίσει την εμπειρία της άσκησης και να διευρύνει την αξία των αποτελεσμάτων.
Η θεραπευτική αξία της γιόγκα
Η διάθεσή μας αποτυπώνεται στο σώμα. Όταν η φυσική μας κατάσταση βελτιώνεται μετακινείται και η διάθεσή μας προς το καλύτερο. Για παράδειγμα, όταν είμαστε αγχωμένοι ή θλιμμένοι καμπουριάζουμε, μαζεύουμε τους ώμους και κλεινόμαστε προς τα μέσα. Όλοι ξέρουμε πως αυτό είναι μια «κακή στάση». Τα σώματα των μεγαλύτερων ανθρώπων είναι συχνά επιβαρυμένα από μια χρόνια συνήθεια κακής σωματικής τοποθέτησης. Κάνοντας γιόγκα ένας ώριμος άνθρωπος καταρχήν θα γυμνάσει και θα δυναμώσει το σώμα του συνολικά . Υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις με τις οποίες θα τονώσει τον κορμό του και σταδιακά θα καταφέρει να ανοίξει τους ώμους του. Θα αρχίσει να γίνεται πιο ευθυτενής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανακούφιση της σπονδυλικής στήλης και τη βελτίωση της αναπνευστικής ικανότητας. Όμως το κέρδος δεν είναι μόνο αυτό. Επιπλέον θα μάθει πως η στάση στο σώμα συνδέεται άμεσα με την διάθεσή. Με την παρατήρηση, που είναι αναπόσπαστο μέρος του μαθήματος, θα διαπιστώσει πως όταν κρατάμε όπως λέμε «την καρδιά ανοιχτή προς τον ουρανό», τότε έχουμε και μια πιο εξωστρεφή και αισιόδοξη διάθεση.
Το ίδιο ισχύει και με την αναπνοή, η οποία επηρεάζεται από τη διάθεση και με τη σειρά της την επηρεάζει. Όταν είμαστε απογοητευμένοι ή φοβισμένοι η αναπνοή μας αλλάζει, γίνεται πιο ρηχή και κοφτή. Το ίδιο συμβαίνει όταν έχουμε άγχος ή όταν δεν κοιμόμαστε καλά. Αν μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά την αναπνοή μας, μπορούμε να έχουμε θετική επίδραση στο νευρικό μας σύστημα. Μπορούμε να αρχίσουμε να στέλνουμε συνειδητά τις σωστές εντολές στο σώμα μας. Αυτές που στην πορεία θα μας προσφέρουν χαλάρωση, θα μας εξισορροπήσουν και θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα. Οι ώριμοι άνθρωποι συχνά υποφέρουν από αϋπνίες, άγχος και κατάθλιψη.
Μαθαίνοντας να δουλεύουν με την αναπνοή τους όχι μόνο βελτιώνουν τυχόν αναπνευστικά προβλήματα αλλά ανεβάζουν και την διάθεσή τους. Αποκτούν εσωτερική ηρεμία και πολύ καλύτερη ποιότητα ύπνου. Αυτοπαρατήρηση και σκανάρισμα του σώματος Όταν κάνουμε γιόγκα μαθαίνουμε να παρατηρούμε. Εκπαιδευόμαστε στην ησυχία του νου και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας. Βασικό όχημα στην αυτοπαρατήρηση είναι η αναπνοή. Μέσα σε όλες τις θέσεις αναπνέουμε αργά και συνειδητά. Σύντομα μαθαίνουμε να σκανάρουμε όλο μας το σώμα, ξέρουμε τι συμβαίνει κάθε φορά, ακούμε τις ανάγκες μας και μαθαίνουμε να τις σεβόμαστε. Αυτού του είδους η αυτοπαρατήρηση μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε κάτι που ενδεχομένως να μην πηγαίνει καλά με το σώμα μας.
Αυτό μπορεί να είναι η αρχή ενός μυοσκελετικού θέματος, κάποια ήπια διαταραχή ή ακόμη και κάτι πιο σοβαρό… «Στη Γιόγκα θα ακούσεις συχνά να λένε πως όταν ο μαθητής είναι έτοιμος ο δάσκαλος θα παρουσιαστεί μπροστά του. Ανεξάρτητα τόπου, χρόνου, φύλου ή ηλικίας. Χρόνια είχα μπροστά μου την δασκάλα και εγώ έβρισκα κάθε δυνατή δικαιολογία για να την αποφύγω. Μέχρι που ο Άγγελος μου, έτσι τη φωνάζω πια, μ’ έπεισε να δοκιμάσω…
Και έμαθα ξανά να αναπνέω, να ανακαλύπτω ξεχασμένους μυς, να «ακούω» το σώμα μου. Κάποια στιγμή, μέσα από τις αναπνοές, χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα, κατάλαβα πως πρέπει να κάνω κάποιες εξετάσεις γιατί ένιωσα πως κάτι δεν πάει καλά. Έτσι ανακάλυψα έναν καρκίνο σε πρώιμο ευτυχώς στάδιο, ο οποίος και θεραπεύτηκε. Σ’ αυτόν τον Άγγελο χρωστάω την υγεία μου, τη δύναμη για την αντιμετώπιση της επώδυνης θεραπείας, τη χαρά της ζωής που απολαμβάνω σε κάθε μάθημα Γιόγκα». Ελεάνα Κυρκιλή
Η κοινωνική πλευρά: σκέφτομαι θετικά Πολύ σημαντική επίσης είναι έννοια της κοινότητας. Μέσα σε ένα μάθημα γιόγκα δημιουργούνται φιλίες, οι άνθρωποι συναντιούνται για να μοιραστούν κάτι που τους ενδιαφέρει και αγαπούν. Μπαίνοντας στο πνεύμα της θετικής σκέψης που η γιόγκα σίγουρα θα τους εμφυσήσει, αρχίζουν να μοιράζονται τις εντυπώσεις από τη βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους.
Αυτό από μόνο του λειτουργεί ως πλεονέκτημα, γιατί μαθαίνουν να μοιράζονται και να πολλαπλασιάζουν κατά κάποιο τρόπο, το καλό και ευχάριστο και όχι το πρόβλημα, τη γκρίνια και την απογοήτευση. Γίνονται όλο και πιο δυναμικοί και χαρούμενοι, αποκτούν αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
Είναι ωραίο οι άνθρωποι σε μεγαλύτερη ηλικία να δημιουργούν κοινότητα. «Ξέρω πολλούς ανθρώπους μετά τα 60 που ξεκίνησαν γιόγκα και διαπιστώνουν ότι άλλαξε η ζωή τους. Βρήκαν παρέα, άρχισαν να βγαίνουν περισσότερο, να πηγαίνουν εκδρομές, να νιώθουν ευεξία, να χάνουν βάρος, να αποκτούν το έλεγχο στο σώμα τους», Γιώτα Αναγνώστου, δασκάλα γιόγκα.
Υπάρχουν πολλές ομάδες γιόγκα που οργανώνουν retreats, ολιγοήμερες διακοπές που συνδυάζουν τη γιόγκα με την αναψυχή. Αυτές οι χαλαρές στιγμές που οι άνθρωποι συναντιούνται και μοιράζονται με ευχάριστο τρόπο τα ενδιαφέροντά τους, μπορεί να είναι πολύ σημαντικές για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Το καταπληκτικό στις διακοπές αυτές είναι ότι δεν χρειάζεται να συντονιστούν με κάποιο γνωστό τους. Μπορούν απλώς να ακολουθήσουν και να βρουν εκεί την παρέα.
Η κοινότητα της γιόγκα είναι πλέον αρκετά κοσμοπολίτικη και συγχρόνως ανοιχτή και φιλόξενη.
Τι είναι όλα αυτά τα είδη γιόγκα που κυκλοφορούν και ποιο είναι το πιο κατάλληλο για έναν άνθρωπο ώριμης ηλικίας;
Σίγουρα υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη και ενώ σίγουρα όλα έχουν μέσα στη μεμονωμένη πρακτική τους διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, σίγουρα κάποια είδη είναι πιο απαιτητικά. Η ashtanga και η vinyasa yoga για παράδειγμα είναι δύο είδη που απαιτούν αρκετή δύναμη, σθένος, αντοχή και ευλυγισία. Θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο εύκολο μάθημα ακόμη και σε αυτές τις πρακτικές, ωστόσο συνήθως οι τάξεις της ashtanga και της vinyasa απευθύνονται σε γυμνασμένους ανθρώπους ή νεανικά σώματα. Το ιδανικό για έναν ώριμο άνθρωπο είναι να ξεκινήσει με μαθήματα hatha yoga, που έτσι και αλλιώς είναι η γιόγκα της υγείας και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, ενώ προσεγγίζει το σώμα ήπια και σταδιακά.
Εξαιρετική ευκαιρία είναι επίσης τα μαθήματα που απευθύνονται σε πολύ αρχάριους. Μέσα σε αυτά θα μάθετε όλες τις βασικές θέσεις με ασφάλεια και σε ήπιους ρυθμούς. Επειδή ένα μάθημα που έχει τον τίτλο Yoga για πολύ αρχάριους δεν πρέπει να σας κάνει να σκεφτείτε ότι δεν δουλεύετε ή δεν κάνετε τίποτε για το σώμα σας. Μια απλή δοκιμή θα σας πείσει.
Η yoga έχει τόσο μελετημένη προσέγγιση που ακόμη και μια απλή όρθια θέση, όπως η θέση του βουνού (tadasana), με τις οδηγίες που δίνονται μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε όλη τη διαφορά. Επίσης πολύ στοχευμένο μπορεί να είναι και ένα μάθημα iyengar yoga στο οποίο παραδοσιακά χρησιμοποιούνται πολλά βοηθητικά αξεσουάρ όπως μαξιλάρια, τουβλάκια και ιμάντες. Εφ’ όσον το μάθημα καθοδηγείται από έναν έμπειρο δάσκαλο, το είδος αυτό μπορεί με απόλυτη ασφάλεια να προσαρμοστεί στις ανάγκες ενός μεγαλύτερου ανθρώπου. Chair yoga: μια ξεχωριστή περίπτωση Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι δεν έχουν γυμναστεί ποτέ, έχουν περιττά κιλά και πολύ συχνά θέματα ευστάθειας και μεγάλη δυσκολίας στην κίνηση.
Υπάρχει λύση και για αυτούς!
Το ιδανικό μάθημα είναι αυτό που γίνεται με την χρήση μιας καρέκλας… Είναι η chair yoga και στην Αμερική είναι πάρα πολύ διαδεδομένη, πράγμα που είναι πολύ λογικό. Δεν είναι εύκολο, ακόμη και σε νεαρότερες ηλικίες, για έναν δυτικό άνθρωπο να καθίσει οκλαδόν στο πάτωμα όπου γίνονται πολλές θέσεις (asanas). Είναι πιο απλό ίσως για τους Ινδούς που το έχουν κατά κάποιο τρόπο στο DNA τους, αλλά για τους Ευρωπαίους από μία ηλικία και μετά γίνεται πραγματικά δύσκολο.
Η chair yoga μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά, να δώσει μεγάλη γκάμα ασκήσεων και να βοηθήσει ένα ώριμο σώμα να δουλέψει προοδευτικά. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά και στις όρθιες θέσεις. Έτσι ένας μεγάλος άνθρωπος, στηριζόμενος σε καρέκλα, θα μπορέσει να δουλέψει την ισορροπία του και να αποφύγει ακόμη και ενδεχόμενες πτώσεις στο μέλλον. Θα δυναμώσει μυοσκελετικά και θα αποκτήσει καλύτερο έλεγχο στο σώμα του. «Όσο μεγαλώνουμε οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι στεγνώνουν.
Η yoga μέσα από την ασφαλή κίνηση προσφέρει ενυδάτωση και μπορεί να βελτιώσει την ευελιξία. Η έλλειψη ισορροπίας είναι συνηθισμένη στην τρίτη ηλικία. Όμως σε ένα μάθημα yoga οι θέσεις ισορροπίας προσφέρουν μια ευκαιρία για να προκαλέσουμε τους μυς μας να μας βάλουν πίσω στο κέντρο μας». John Wilbert φυσιοθεραπευτής
Σύμφωνα με μελέτες η chair yoga μπορεί να μειώσει το φόβο της πτώσης από τον οποίο διακατέχονται πολλοί μεγάλοι άνθρωποι. Επίσης μπορεί να τους βοηθήσει να απαλλαχθούν ακόμη και ολοκληρωτικά από την χρήση βοηθητικών μέσων στήριξης όπως για παράδειγμα το μπαστούνι.
Οι μελέτες δείχνουν εξαιρετικά αποτελέσματα
Μία μελέτη που έγινε το 2010 από το Journal of Alternative and Complementary Medicine υποδεικνύει ότι ένα πρόγραμμα yoga 12 εβδομάδων, έδωσε αποτελέσματα μεγάλης βελτίωσης σε μεγαλύτερους ανθρώπους με προβλήματα άγχους και κατάθλιψης. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα και από αντίστοιχα προγράμματα που αφορούσαν περπάτημα ή τρέξιμο. Στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις διεξήχθη έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μαθήματα yoga βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Συγκεκριμένα συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατότητα κατανόησης και συγκέντρωσης, ενώ συμβάλουν αποφασιστικά στη βελτίωση των επιπέδων μνήμης.
Συγκρίνοντας ομάδες ανθρώπων που κάνουν yoga σε σχέση με άλλους που απλώς ακολουθούν κάποια προγράμματα σε γυμναστήριο, παρατήρησαν ότι είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε τεστ νοητικής ευελιξίας, ανταπόκρισης σε φωνητικές εντολές και συντονισμού σώματος μετά από εναλλασσόμενες εντολές.
Το Center for Disease Control and Prevention αναφέρει ότι το 80% των ανθρώπων τρίτης ηλικίας αντιμετωπίζουν μία χρόνια νόσο, ενώ το 50% αντιμετωπίζουν τουλάχιστον δύο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί και να βελτιωθεί μόνο όταν οι πάσχοντες παράλληλα με την αγωγή τους ασκούνται σε καθημερινή βάση. Εντοπίζουν τη yoga σαν μια από τις πιο πετυχημένες προσεγγίσεις στην κατεύθυνση αυτή. Άλλη μια έρευνα που έγινε από το Hospital for Special Surgery για τη διαχείριση της αρθρίτιδας και άλλων μυοσκελετικών προβλημάτων, έδειξε ότι η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα οστεοπόρωσης και οστεοπενίας και να προστατεύσει από πιθανές πτώσεις τους μεγαλύτερους ανθρώπους. Επιπλέον στο πρόγραμμα που διήρκησε δύο χρόνια, οι άνθρωποι που συμμετείχαν κατάφεραν με τη συστηματική παρουσία τους σε μαθήματα γιόγκα, να μειώσουν τα επίπεδα του μυοσκελετικού πόνου και να βελτιώσουν την κινητικότητά τους
Αντενδείξεις: πότε δεν είναι ασφαλές να κάνουμε γιόγκα
Υπάρχουν πράγματι ορισμένες συνθήκες και παθήσεις στις οποίες οι μεγαλύτεροι άνθρωποι αλλά και οι νεότεροι θα πρέπει να αποφεύγουν τη γιόγκα. όταν υπάρχουν θέματα κακής ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης ή μια προχωρημένη νόσος του Πάρκινσον όταν κάποιος πάσχει από Αλτσχάιμερ όταν υπάρχει μια σοβαρή βλάβη στην σπονδυλική στήλη όταν έχουμε γλαύκωμα ή υψηλή πίεση στα μάτια επίσης όταν κάποιος κάνει χρήση φαρμακευτικής αγωγής, η οποία μπορεί να προκαλέσει ζάλη ή αστάθεια. Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσετε τα μαθήματα ή οποιοδήποτε είδος άσκησης να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Επίσης θα ήταν χρήσιμο, εάν η φυσική σας κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα καλή, να ξεκινήσετε με κάποιο προσωπικό μάθημα, το οποίο θα μπορέσει να προσαρμοστεί στις δικές σας ανάγκες. Όπως και να έχει είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν πιστοποιημένο και έμπειρο δάσκαλο, ο οποίος θα μπορεί να σας κατευθύνει και να σας βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο.
Ένα παράδειγμα chair yoga : Tadasana σε καρέκλα
H Tadasana είναι η βασική όρθια θέση (asana) στην οποία σκανάρουμε το σώμα μας και βρίσκουμε τη σωστή τοποθέτηση και ισορροπία. Μπορούμε να πούμε πως είναι μια κορυφαία θέση από την οποία εξελίσσονται όλες οι υπόλοιπες θέσεις στη yoga.
Η ίδια θέση μπορεί να γίνει και στην καρέκλα με βάση τις αρχές ευθυγράμμισης και με ανάλογα ωφέλιμα αποτελέσματα:
Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και στην εκπνοή καθίστε στην καρέκλα κρατώντας την πλάτη σας όρθια. Στην επόμενη εισπνοή μακρύνετε από την κορυφή του κεφαλιού και εκπνέοντας βαθύνετε τα καθιστικά σας οστά, γειώνοντας τη βάση σας -τη λεκάνη δηλαδή- νοερά προς την γη.
Στρέψτε τον κόκκυγα προς το έδαφος και ενεργοποιήστε τους μύες της κοιλιάς τραβώντας τον αφαλό προς την σπονδυλική στήλη. Συνεχίστε να αναπνέετε. Στην επόμενη εκπνοή σπρώξτε νοερά τα πέλματά σας μέσα στο έδαφος, πιέζοντας δύο σημεία μπροστά στο πέλμα και δύο στο πίσω μέρος, ώστε να πετύχετε μια καλή ευθυγράμμιση στους αστραγάλους.
Οι κνήμες είναι κάθετες στη γη και τα γόνατα σχηματίζουν ορθή γωνία. Συνεχίστε να αναπνέετε. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και ανασηκώστε τους ώμους. Στην συνέχεια στείλτε τους πίσω και κάτω προς τη σπονδυλική στήλη, ανοίγοντας την καρδιά. Αφήστε τα χέρια πάνω στα γόνατα ή ελεύθερα αριστερά – δεξιά από τον κορμό. Συνεχίστε να αναπνέετε, παρατηρώντας τον αέρα στην άκρη της μύτης.
Μείνετε ενεργά και συνειδητά στη θέση για 3-4 πλήρεις αναπνοές.
www.omorfizoi.gr
https://www.mystikaomorfias.gr/product/%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%87%ce%b9%ce%b4%ce%ad%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-%cf%86%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf/
Αντιγράψτε και επικολλήστε αυτόν τον σύνδεσμο στον WordPress ιστότοπο για ενσωμάτωση
Αντιγράψτε και επικολλήστε αυτόν τον κώδικα στον ιστότοπό σας για να ενσωματωθεί