DIY | Συνταγή της αυθεντικής Cold cream ή κρέμας του Γαληνού

DIY | Συνταγή της αυθεντικής Cold cream ή κρέμας του Γαληνού

Της Γαρυφαλλιάς Μιωτέρη, Baobab Tree House – Handmade Natural Produ

Η πρώτη κρέμα προσώπου παρασκευάστηκε από τον Έλληνα γιατρό Γαληνό το 150 μ.Χ και ονομάστηκε cold cream. Η ονομασία αυτή οφείλεται στο οτι δίνει μια αίσθηση δροσιάς καθώς εξατμίζεται το νερό από την επιδερμίδα.

Η συγκεκριμένη κρεμούλα φτιάχνεται εύκολα στο σπίτι, είναι τύπου water in oil, που σημαίνει ότι η υδατική φάση είναι μικρότερη από τη λιπαρή και άρα θα δώσει μια κρέμα που δεν θα συνιστούσα προσωπικά σε άτομα με λιπαρό δέρμα.

Ιδανικά, εφαρμόζεται βράδυ καθώς περιέχει βαριά έλαια που απορροφώνται καλύτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αντίστοιχα μπορείτε να φτιάξετε και κρέμα για το σώμα, υπέροχη για το χειμώνα που αυξάνονται οι ανάγκες του δέρματος για ενυδάτωση.

Υλικά

1/2 κούπα ελαιόλαδο (ψυχρής έκθλιψης) 1/4 κούπας απεσταγμένο νερό (όχι απιονισμένο) 2 κουτ. σούπας μελισσοκέρι 1 κουτ. σούπας ροδόνερο

Διαδικασία

Σε μπέιν μαρί λιώνουμε το κερί και το λάδι. Το αφήνουμε μέχρι να λιώσει καλά το κερί ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Παράλληλα βάζουμε στο τηγάνι το μπώλ με το νερό και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά, να μην πάρει όμως βράση. Βγάζουμε το λάδι με το κερί από τη φωτιά και ανακατεύουμε για να σιγουρευτούμε ότι τα υλικά ομογενοποιήθηκαν.

Ελέγχουμε την θερμοκρασία των λαδιών και του νερού να είναι ίδια (47 βαθμοί κελσίου).

Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό σιγά-σιγά μέσα στο λάδι ανακατεύοντας γρήγορα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε στον ίδιο ρυθμό μέχρι η κρέμα να κρυώσει αρκετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπλέντερ χειρός.

Προσθέτουμε ροδόνερο και συνεχίζουμε το χτύπημα για να ενσωματωθεί πλήρως. Τέλος βάζουμε την κρέμα σ’ ένα βάζο καθαρό την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Εννοείται ότι όλα μας τα εργαλεία είναι καθαρά και αποστειρωμένα. Τips: To ελαιόλαδο μπορεί να είναι εκχύλισμα κάποιου βοτάνου ώστε να έχει τις ιδιότητες που χρειαζόμαστε. Πχ χαμομήλι, καλέντουλα κτλ

Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του ελαιολάδου με άλλα πιο ελαφρά έλαια όπως ηλιέλαιο (οργανικό μόνο!) αμυγδαλέλαιο, ή ότι άλλο εσείς προτιμάτε.

Αν έχετε θερμόμετρο, θα ήταν ιδανικό για να φτάσετε σε ίδια θερμοκρασία τις φάσεις σας Μπορείτε για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της συνταγής να βάλετε όλο το υδατικό μέρος σε ροδόνερο Αφότου κρυώσει και σιγουρευτείτε ότι έχει ανακατευτεί σωστά και δεν διαχωρίζεται, μπορείτε να προσθέσετε τα αιθέρια έλαια της επιλογής σας, τζελ αλόης, ή ότι άλλο ενεργό συστατικό έχετε.

Σε πολλές αντίστοιχες συνταγές σε διάφορα blogs θα βρείτε την ίδια συνταγή με προσθήκη βόρακα. Ναι, το μελισσοκέρι μπορεί να μην ομογενοποιήσει μόνιμα την κρέμα σας αλλά μπορείτε κάλλιστα να προσθέσετε λεκιθίνη ή απλά να ανακατεύετε αν παρατηρείτε διαχωρισμό φάσεων.

Ο βόρακας είναι πολύ καλό φυσικό ορυκτό για να καθαρίσουμε το μπάνιο μας αλλά ΟΧΙ να τον βάζουμε στο πρόσωπο.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr