Yoga Nidra | Καλύτερη και από τον ύπνο;

Yoga Nidra | Καλύτερη και από τον ύπνο;

Μία ώρα πρακτικής yoga nidra, λένε πως ισοδυναμεί με τέσσερις ώρες συμβατικού ύπνου. Γι’ αυτό και ονομάζεται γιόγκικος ύπνος. Για να την δοκιμάσει κανείς, δεν χρειάζεται να έχει καμία απολύτως επαφή με την γιόγκα, καμία απολύτως φυσική κατάσταση, καμία ευλυγισία. Μπορεί να είναι οποιασδήποτε ηλικίας και δεν είναι απαραίτητο καν να ξαπλώσει στο πάτωμα, μπορεί να την απολαύσει ξαπλωμένος στο κρεβάτι του.

Η yoga nidra, είναι η μια πολύ δυνατή διαλογιστική εμπειρία, για την οποία δεν χρειάζεται να καταβάλουμε καμία προσπάθεια. Υπάρχει περίπτωση να μην θέλετε ή να μην μπορείτε να μείνετε για πέντε αναπνοές στον Τρίτο Πολεμιστή (Vihrapadrashana 3) ή στην Navasana και ο διαλογισμός με την έννοια της συγκέντρωσης σε ένα σταθερό σημείο, να σας την δίνει στα νεύρα τόσο πολύ που να σας κάνει να θέλετε να χοροπηδήσετε πάνω στο yoga mat.

Υπάρχει περίπτωση να έχετε συγχρόνως την ανάγκη να αφεθείτε, να μειώσετε τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σας και να βιώσετε όλα τα οφέλη του διαλογισμού και της βαθιάς χαλάρωσης. Σε αυτή την περίπτωση μάλλον έχετε βρει το είδος της γιόγκα που σας ταιριάζει. Το ευκολότερο σαν πρακτική αλλά αυτό που συγχρόνως προσφέρει ένα επίπεδο εμπειρίας που είναι ξεχωριστό και δύσκολο να το ξεχάσει κανείς. Όσοι έχουν συναντηθεί με την Yoga Nidra δηλώνουν πως χαλάρωσαν, ξεκουράστηκαν, ταξίδεψαν, γαλήνεψαν, καθάρισαν.

1. Τι είναι η Yoga Nidra H yoga nidra είναι μια συστηματική και πολύ βαθιά διαλογιστική πρακτική που γίνεται με την καθοδήγηση ενός δασκάλου. Λέγεται γιόγκικος ύπνος γιατί ουσιαστικά χωρίς να είναι ύπνωση, σε μεταφέρει σε μια κατάσταση ενδιάμεση, μεταξύ εγρήγορσης και ονείρου. Στον παραδοσιακό ύπνο δεν υπάρχει συνείδηση, στην yoga nidra υπάρχουν ίχνη επίγνωσης ταυτόχρονα όμως με πολύ βαθιά χαλάρωση. Δεν πρόκειται για άσκηση συγκέντρωσης αλλά για μια κατάσταση έντονης σωματικής και ψυχικής ανανέωσης και αποφόρτισης.

2. Πώς είναι ένα μάθημα; Είναι το μάθημα που όταν γίνεται από τον σωστό δάσκαλο με την κατάλληλη εκπαίδευση και έμπνευση, δεν θα θέλετε να χάσετε ποτέ. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, απλώς να ακούτε την φωνή που σας καθοδηγεί. Θα ξαπλώσετε άνετα στο στρωματάκι σας, με όλα τα αξεσουάρ που μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε άνετα. Θα χρησιμοποιήσετε ζεστές κουβερτούλες και μαξιλαράκια, οτιδήποτε μπορεί να υποστηρίζει το σώμα προκειμένου να χαλαρώσει και να αφεθεί. Η φωνή του δασκάλου θα σας καθοδηγήσει από την κατάσταση της εγρήγορσης στην κατάσταση του βαθύ ύπνου με επίγνωση. Ο νους θα είναι συνειδητός και το σώμα απολύτως χαλαρό. Υπάρχουν βήματα τα οποία ακολουθούνται.

Περιλαμβάνουν μια συνειδητή τοποθέτηση πρόθεσης στην αρχή (sankalpa) και στην συνέχεια μια σειρά από στάδια που ξεκινούν με ένα νοερό σκανάρισμα του σώματος, διαλογισμό πάνω στην αναπνοή, συναισθηματική εξισορρόπηση, οραματισμό και τέλος αυτοίαση. Σε ένα μάθημα yoga nidra δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε κάτι λάθος. Κάθε μάθημα είναι και μια ξεχωριστή εμπειρία και δουλεύοντας με την πρακτική αυτή, θα διαπιστώσετε προσωπικές αλλαγές μέσα στο χρόνο, όπως επίσης και στον τρόπο που σκέφτεστε και αντιλαμβάνεστε τα πράγματα γύρω σας.

3. Μπορεί κάτι τόσο απλό να με ωφελήσει; Γιατί τα πράγματα πρέπει να είναι δύσκολα και να περιλαμβάνουν κόπο ή πόνο; Δεν είναι απαραίτητο. Μπορείτε να έχετε οφέλη μέσα από διαδικασίες που είναι εύκολες, ευχάριστες, απλές.

Ας δούμε τι μπορεί να μας προσφέρει η yoga nidra: μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα του στρες και επομένως να πετύχουμε καλύτερα επίπεδα υγείας γενικότερα έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε στον εαυτό μας μια απελευθερωτική τεχνική που θα την χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας είτε μέσα στην μέρα, είτε λίγο πριν τον ύπνο είναι ένα δυνατό εργαλείο που μπορεί να δουλέψει πάνω σε πεποιθήσεις (samskaras) που λειτουργούν ανασταλτικά και παγιωμένες συνήθειες που θέλουμε να αλλάξουμε έχει την δυνατότητα να προσφέρει αυτοίαση σε τραυματικά συναισθήματα και να μας μεταμορφώσει μας δίνει πρόσβαση σε ένα ανεξάντλητο δυναμικό δημιουργικότητας και έμπνευσης μας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να καταδυθούμε στο νου μας, μέσα από μια ασφαλή, “προστατευμένη” διαδρομή και να κάνουμε πολύ ουσιαστική δουλειά στο κομμάτι της προσωπικής μας εξέλιξης.

Όσα και αν πούμε ή γράψουμε για την yoga nidra είναι λίγα και σίγουρα υστερούν σε σχέση με την εμπειρία που βιώνει κάποιος που ασκεί αυτή την πρακτική μέσα στον χρόνο.

Η γιόγκα γενικότερα αλλά η yoga nidra ακόμη περισσότερο είναι μια κατάσταση πολύ βιωματική. Μπορείτε να αναζητήσετε έναν δάσκαλο που θα έχει την δυνατότητα να δουλέψει μαζί σας πάνω σε αυτό το μονοπάτι. Στην πορεία ίσως την χρησιμοποιήσετε και με πιο απλούς τρόπους, όπως φορώντας ένα ζευγάρι ακουστικά λίγο πριν κοιμηθείτε και ακούγοντας ένα ηχογραφημένο μάθημα που θα σας οδηγήσει στον παραδοσιακό ύπνο.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr