Το απόλυτο αντιϋπερτασικό δεν είναι χάπι – Και γίνεται σε στρωματάκι

Το απόλυτο αντιϋπερτασικό δεν είναι χάπι – Και γίνεται σε στρωματάκι

Προτού καταφύγετε στα χάπια για τη ρύθμιση της υψηλής πίεσης δοκιμάστε τις αλλαγές του τρόπου ζωής με κυριότερη την άθληση και με απαραίτητη επιλογή τη γιόγκα – Νεότερη έρευνα αποδίδει στο στρωματάκι της γιόγκα αντιυπερτασικές ιδιότητες!

 

ΝΊΚΗ ΨΆΛΤΗ
PHOTO: SHUTTERSTOCK

Η γιόγκα βοηθά στην αύξηση της ευλυγισίας και της ισορροπίας αλλά η πανάρχαια αυτή πρακτική μπορεί να έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα: βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Canadian Journal of Cardiology οι ερευνητές μελέτησαν 60 άτομα με διάγνωση υπέρτασης και μεταβολικού συνδρόμου, ένα συνδυασμό καταστάσεων που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Για τρεις μήνες, όλοι έκαναν 30′ αερόβιας άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα, ακολουθούμενα από είτε 15′ γιόγκα είτε 15′ διατατικών ασκήσεων.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα άτομα και στις δύο ομάδες βελτίωσαν την αρτηριακή τους πίεση σε κατάσταση ηρεμίας και τον καρδιακό ρυθμό (καρδιακοί παλμοί ανά λεπτό), αν και οι ασκούμενοι της γιόγκα τα πήγαν καλύτερα. Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα της γιόγκα μείωσαν επίσης τη συστολική αρτηριακή πίεση (τη μεγάλη) κατά 10mmHg, σε σύγκριση με μόλις 4mmHg για την ομάδα του stretching. Επίσης σημείωσαν στατιστικά σημαντική μείωση του 10ετούς κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με την ομάδα stretching.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η αντιϋπερτασική δράση της γιόγκα οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ηρεμιστική της επίδραση. Σημείωσαν επίσης ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η γιόγκα βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, γνωστής ως η ορμόνη του στρες.

www.ygeiamou.gr

Έλαιο- Iβίσκος το φυσικό δραστικό AHA που κάνει μπότοξ.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr