Οι καλύτεροι τρόποι για να χάσεις βάρος σύμφωνα με την επιστήμη

Οι καλύτεροι τρόποι για να χάσεις βάρος σύμφωνα με την επιστήμη

Δεν υπάρχουν μαγικά μαντζούνια και φίλτρα για να χάσεις βάρος, μόνο τεκμηριωμένες επιστημονικά μέθοδοι.

Στην προσπάθεια σου να ανακαλύψεις έναν αποτελεσματικό και υγιή τρόπο για να χάσεις άμεσα βάρος, αλλά και να διατηρήσεις μακροπρόθεσμα το τελικό αποτέλεσμα, συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν χιλιάδες “μαγικοί” και “εύκολοι” μέθοδοι στο διαδίκτυο. Είναι όμως έγκυρες όλες αυτές οι δίαιτες και τα διατροφικά tips; Ιδού η απορία…Κατά πάσα πιθανότατα όχι, αφού δεν συνοδεύονται από εμπεριστατωμένα επιστημονικά τεκμήρια που να πιστοποιούν με εγκυρότητα την αποτελεσματικότητά τους.

Είναι προτιμότερο και σίγουρα πιο ασφαλές να ακολουθείς διατροφές που “υπόσχονται” απώλεια βάρος, εφόσον έχουν μελετηθεί και έχουν αναπτυχθεί αντίστοιχες έρευνες. Για παράδειγμα, οι παρακάτω τρόποι αδυνατίσματος ενδείκνυνται από την επιστημονική κοινότητα, αφού έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί:

Υποθερμιδική δίαιτα
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με λιγότερες θερμίδες από τις θερμιδικές μας ανάγκες είναι ίσως η πιο διαδεδομένη μορφή δίαιτας για άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Καταναλώνοντας δηλαδή σε καθημερινή βάση έως 1200 θερμίδες ανεξαρτήτου φύλου, θεωρείται ότι το άτομο ακολουθεί μια χαμηλής θερμιδικής αξίας δίαιτα. Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας, αυτού του είδους οι δίαιτες περιλαμβάνουν:

Φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Ποιοτικές πηγές πρωτεΐνης – άπαχο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, αυγά, φασόλια, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Ενώ περιορίζονται τα ραφιναρισμένα/προστιθέμενα σάκχαρα, το νάτριο και τα ανθυγιεινά λίπη (κορεσμένα και τρανς λιπαρά).

Σαφώς οι χαμηλότερης θερμιδικής αξίας δίαιτες, δηλαδή εκείνες που προτείνουν λιγότερες από τις 1200 θερμίδες ημερησίως, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες στον οργανισμό – πεπτικά προβλήματα, μειωμένη ενέργεια, έντονη κόπωση – ειδικά εάν εφαρμόζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, μια αυστηρή υποθερμιδική δίαιτα για παράδειγμα 800 θερμίδων δεν μεταφράζεται απαραιτήτως με μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Αλλαγές της συμπεριφοράς και του τρόπου ζωής
Η δύναμη της συνήθειας είναι τόσο ισχυρή και αποδεδειγμένα πια. Οι τροποποιήσεις συμπεριφοράς και τρόπου ζωής στοχεύουν στην τήρηση πρακτικών που προωθούν την απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένης της διατροφικής εκπαίδευσης, της σωματικής δραστηριότητας και των τεχνικών συμπεριφοράς, όπως ο αυτοέλεγχος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης, όπως γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμπι, είτε για να απαλλαγούν από περιττά κιλά και λίπος, είτε απλώς για να διατηρήσουν άρτια την φυσική τους κατάσταση.

Εκτός από την υιοθέτηση της άσκησης στην καθημερινότητά μας, ο προγραμματισμός των γευμάτων – για την αποφυγή περιττών τσιμπολογημάτων ή της συναισθηματικής πείνας – είναι μια θετική αλλαγή ως προς τη διαδικασία αδυνατίσματος. Μερικές ακόμα υγιεινές συνήθειες που επιφέρουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα είναι:

Mindful eating: Αφιέρωσε την προσοχή σου στο γεύμα σου
Απέφυγε τα ψώνια όταν πεινάς, καθώς αυτό οδηγεί στην κατανάλωση “έτοιμων” επιλογών με πληθώρα επεξεργασμένων συστατικών.

Εξασκήσου στην ανάγνωση των ετικετών που φέρουν τα τρόφιμα που αγοράζεις, ώστε να έχεις πλήρη επίγνωση των συστατικών που καταναλώνεις.

Προσπάθησε να διατηρήσεις γύρω σου ένα υγιές περιβάλλον που σέβεται την επιλογή σου για περισσότερες υγιεινές επιλογές, με σκοπό την απώλεια βάρους, καθώς είναι πολύ εύκολο να επηρεαστείς από δυνητικούς πειρασμούς όχι μόνο ενδίδοντας σε αυτούς αλλά και επιβαρύνοντας την ψυχολογία σου με αρνητικά συναισθήματα.

www.shape.gr

Αλχημίλλης έλαιο για “προβληματικά” δέρματα και πόνους περιόδου.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr