Πως το τρέξιμο βοηθάει στην άμεση αλλαγή του σώματός σου;

Πως το τρέξιμο βοηθάει στην άμεση αλλαγή του σώματός σου;

Σε πόσο χρόνο θα δεις αποτελέσματα;

Κωνσταντίνα Κύρκου

Αν σου αρέσει να συμμετέχεις σε μαραθώνιους αγώνες, που διοργανώνονται κατά καιρούς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ή απλά εκτονώνεσαι πάνω στον διάδρομο του γυμναστηρίου, έπειτα από μια πιεστική ημέρα, το μόνο σίγουρο είναι πως έχεις να απολαύσεις πολλά οφέλη από το τρέξιμο.

Πρώτο και βασικότερο, ενδυναμώνεις την καρδιά σου μειώνοντας αρκετά το ρίσκο μελλοντικών καρδιακών παθήσεων.

Η αποτροπή νευρολογικών ασθενειών (νόσος Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον) όπως επίσης και η πρόληψη του καρκίνου διάφορων ειδών, κατέχουν υψηλή θέση στη λίστα με τα θετικά που σου προσφέρει η αερόβια αυτή άσκηση. Το τρέξιμο σε βοηθάει να κοιμάσαι καλύτερα, ενώ προετοιμάζει το σώμα σου για να ζήσει περισσότερο. Μάλιστα, σύμφωνα με μια μελέτη στο Mayo Clinic Proceedings, το να τρέξεις εννιά χιλιόμετρα την εβδομάδα – ή συνολικά περίπου 52 λεπτά – θα μπορούσε δυνητικά να προσθέσει έξι χρόνια στη ζωή σου.

Όσο αναφορά, ωστόσο, την απώλεια βάρος, το τρέξιμο θα γίνει η αγαπημένη σου άσκηση, αφού σε βοηθάει να χάσεις περιττά κιλά άμεσα αλλά και να δεις πραγματική αλλαγή στο σώμα σου σε μόλις λίγες εβδομάδες. Σε πόσο χρόνο ακριβώς πρέπει να περιμένεις αυτή την αλλαγή, αλλά και πότε τα οφέλη του θα κάνουν την εμφάνισή τους στον οργανισμό σου; Οι ειδικοί απαντούν:

1.Τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν ορατά σε 2 με 3 εβδομάδες
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτού του είδους γυμναστικής, είναι το γεγονός πως δε χρειάζεσαι να σπαταλήσεις ένα σορό χρήματα είτε σε συνδρομή στο γυμναστήριο, είτε να αγοράσεις ακριβούς εξοπλισμούς. Ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια είναι ότι χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις τώρα αμέσως. Η συνέπεια και η καλή διατροφή είναι το κλειδί για να δεις άμεσα αποτέλεσμα επισημαίνει η Ashley Natasha Kelly, η βρετανικής καταγωγής σπρίντερ που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. “Μέσα σε 2 έως 3 εβδομάδες τρέξιμο, έως τέσσερις φορές την κάθε εβδομάδα με ενδιάμεσα μέρες ξεκούρασης, θα παρατηρήσεις το σώμα σου να αλλάζει”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

2.Τράβηξε φωτογραφίες την πρόοδο που σημειώνεις
Αν τρέχεις επειδή θέλεις να ξεφορτωθείς περιττά κιλά, ίσως η ζυγαριά από μόνη της να μη σε ενθαρρύνει και πολύ να συνεχίσεις την προσπάθεια σου. Αυτό που προτείνει η αθλήτρια Kelly είναι να τραβάς συνεχώς φωτογραφίες το σώμα σου, ώστε να μπορείς να διακρίνεις καθαρά το αποτέλεσμα της άσκησης και να γνωρίζεις με σιγουριά πως έχεις αποτέλεσμα.

3.Κατά τη διάρκεια της προπόνησης να απολαμβάνεις τα οφέλη
Τα οφέλη που παρέχει το τρέξιμο στον οργανισμό σου μπορούν να γίνουν ορατά από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα αρχίσεις να τρέχεις. Και αυτό γιατί σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το 2011 και δημοσιεύτηκε στο Psychology of Sport and Exercise, το τρέξιμο ή το τζόκινγκ για μόλις 10 λεπτά βελτιώνει αποδεδειγμένα τη διάθεση. “Η άσκηση μέτριας έντασης είναι αποτελεσματική για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης”, επισημαίνουν οι ειδικοί.

4.Ζεις περισσότερο
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Plos Medicine και διεξήχθη μεταξύ 90.000 συμμετεχόντων, διαπιστώθηκε πως όσοι ήταν πιο δραστήριοι ήταν απαλλαγμένοι κατά μέσο όρο από τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων περίπου 48% έως 57%.

www.shape.gr

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr