Οι 6 Καλύτερες Δίαιτες για Απώλεια Βάρους και Κάψιμο Λίπους

Οι 6 Καλύτερες Δίαιτες για Απώλεια Βάρους και Κάψιμο Λίπους

Σε αυτό το άρθρο σου έχουμε 6 καλύτερες δίαιτες για να χάσεις βάρος και να κάψεις λίπος. Διάλεξε ποια διατροφή θέλεις να κάνεις και ποια σου ταιριάζει ανάλογα με το τρόπο ζωής που έχεις και τη διατροφή σου.

Επίσης θα δεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε δίαιτας. Με τo χάσιμο των κιλών θα αισθάνεσαι καλύτερα με το σώμα σου και φυσικά θα ανέβει και η αυτοπεποίθηση σου.

6 Καλύτερες δίαιτες για απώλεια βάρους και κάψιμο λίπους

1. Δίαιτα της διαλειμματικής νηστείας
Η διαλειμματική νηστεία είναι μια δίαιτά στην οποία τρως κανονικά κάποιες ώρες της ημέρας ενώ κάποιες άλλες δεν τρως τίποτα. Δηλαδή στην ουσία στη διαλειμματική νηστεία θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα ώρες μέσα στο εικοσιτετράωρο που δεν θα τρως τίποτα. Τις υπόλοιπες ώρες μπορείς να τρως κανονικά αλλά πάντα με μέτρο. Ο σκοπός είναι τις ώρες που δεν θα τρως να αναγκάσεις το σώμα σου να κάψει λίπος επειδή δεν θα έχει για πολλές ώρες αποθέματα φαγητού.

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία
Στην διαλειμματική νηστεία ένας άνθρωπος συγκεντρώνει τη διατροφή του σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας για παράδειγμα μπορεί να τρώει από της 8:00 το πρωί ως 18:00 το απόγευμα από εκεί και μετά δεν τρώει τίποτα ως την επόμενη μέρα. Σε ακραίες περιπτώσεις κάποια άνθρωποι κάνουν διαλειμματική νηστεία και δεν τρώνε τίποτα για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο. Βέβαια αυτό θεωρείται υπερβολή.

Η ιδέα πίσω από τη διαλειμματική νηστεία είναι ότι περιορίζοντας τις ώρες που τρως μπορείς να μειώσεις τη συνολική πρόσληψη των θερμίδων και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βάρους. Επίσης η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και να βοηθήσει στην απόκτηση ευαισθησίας στην ινσουλίνη που παράγεται από τον οργανισμό για να ρυθμίσει τα ζάχαρα στο αίμα όταν τρως.

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους αλλά είναι σημαντικό να μιλήσεις πρώτα με τον διατροφολόγο σου πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής. Τα άτομα με παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι έγκυες γυναίκες και όσοι είναι υπερβολικά αδύνατοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Από μονή της η διαλειμματική νηστεία δεν θα βοηθήσει αν τις ώρες που τρως δεν επιλέγεις υγιεινά γεύματα.

Διαλειμματική νηστεία ημερήσιο πλάνο
Ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής για διαλειμματική νηστεία:

8:00 π.μ – Πρωινό: Ξεκίνησε το πρωινό σου γεύμα με ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό. Προτίμησε να φας πολύ πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και προϊόντα με καλά – υγιεινά λιπαρά έτσι ώστε να σε βοηθήσουν να μην πεινάς και να αισθάνεσαι χορτάτη.

12:00 μ.μ – Μεσημεριανό: Συνέχισε να τρως υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα όπως κοτόπουλο, λαχανικά, όσπρια, κτλ. Επίλεξε τι σου αρέσει και τι θέλεις να φας για μεσημέρι. Προσπάθησε να περιορίσεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα και την κατανάλωση της ζάχαρης.

4:00 μ.μ. – Απογευματινό: Αν πεινάσεις προτίμησε να φας κάτι υγιεινό όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς ή ένα βραστό αυγό.
8:00 μ.μ. – βραδινό: Προτίμησε το βραδινό σου γεύμα να είναι πλούσιο σε λαχανικά, τρόφιμα πρωτεΐνης και καλά λιπαρά.

8:00 μ.μ. – 8:00 π.μ – Περίοδος νηστείας: Κατά τη διάρκεια της νηστείας απέφυγε να τρως οτιδήποτε. Απέφυγε τα αναψυκτικά με ζάχαρη και προτίμησε να πίνεις νερό.

Διαλειμματική νηστεία πλεονεκτήματα:
Απώλεια βάρους: Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις της θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσεις τα περιττά κιλά.
Απόκτηση ευαισθησίας στην ινσουλίνη: Η διαλειμματική νηστεία βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη ή οποία μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην μείωση κίνδυνου για διαβήτη τύπου 2.
Αλλάζει τον μεταβολισμό: Η διαλειμματική νηστεία αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και αυτό βοηθάει στο να κάψεις περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αυξάνει την μακροζωία: Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μακροζωίας και στη μείωση κίνδυνου για ασθένειές που σχετίζονται με την ηλικία.

Μειώνει τη φλεγμονή: Η διαλειμματική νηστεία μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορες παθήσεις.
Διαλειμματική νηστεία μειονεκτήματα:
Πείνα και μειωμένη ενέργεια: Κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας μπορεί να αισθάνεσαι πεινασμένη και να μην έχεις ενέργεια ειδικά αν κάνεις αυτή τη διατροφή για πρώτη φορά.

Μειωμένη αθλητική απόδοση: Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να επηρεάσει την αθλητική σου απόδοση ειδικά αν κάνεις γυμναστική υψηλής δυσκολίας.

Κίνδυνος διαταραγμένης διατροφής: Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να οδηγήσει μερικούς ανθρώπους σε εμμονή με το φαγητό και το βάρος.
Δεν είναι για όλους τους ανθρώπους: Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους τους ανθρώπους ειδικά για άτομα που έχουν κάποιες παθήσεις, όπως άτομα με διαβήτη, έγκυες γυναίκες και υπερβολικά αδύνατους ανθρώπους.

2. Μεσογειακή διατροφή
Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς και φυσικά το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και χρησιμοποιείται στη μαγειρική και ως ντρέσινγκ για πολλές σαλάτες.

Άλλες πηγές καλών λιπαρών είναι οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο. Τα ψάρια και τα θαλασσινά πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία. Τα γαλακτομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι μπορούν να καταναλωθούν σε μικρές ποσότητες όπως και τα αυγά.

Τι είναι η μεσογειακή διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή είναι η διατροφή που βασίζεται σε παραδοσιακά προϊόντα και γεύματα που αναφέραμε παραπάνω.

Ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής έχει συσχετιστεί με την καλή υγεία και μειωμένο κίνδυνο για διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένους καρκίνους.

Μεσογειακή διατροφή ημερήσιο πλάνο
Ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής για μεσογειακή δίαιτα:

Πρωινό: Ένα τόστ ολικής άλεσης (κασέρι, γαλοπούλα) ή μια ομελέτα με λαχανικά και ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
Δεκατιανό: 1 μικρό κομμάτι σοκολάτα υγείας
Μεσημεριανό: Σολομός στη σχάρα με ψητά λαχανικά, πράσινη σαλάτα επιλογής σου και ψωμί ολικής άλεσης

Απογευματινό: Ένα φρούτο επιλογής σου ή 10 αμύγδαλα
Βραδινό: Κοτόπουλο ψητό με λαζάνια ολικής και πράσινη σαλάτα επιλογής σου, 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
Μεσογειακή διατροφή πλεονεκτήματα:
Υγιή καρδιά: Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μειώνει την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση.

Νιώθεις χορτάτη: Αυτή η διατροφή είναι υψηλή σε καλά λιπαρά και φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι χορτάτη και να μην τσιμπολογάς ενδιάμεσα από τα γεύματα. Και έτσι και χάνεις βάρος αλλά μένεις και στα κιλά που έχεις χωρίς να πάρεις παραπάνω κιλά.

Αυξάνει την μακροζωία: Η μεσογειακή διατροφή αυξάνει την μακροζωία και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι τύποι καρκίνου.
Νόστιμη και χορταστική: Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία από νόστιμα και γευστικά τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά καθιστώντας έναν ευχάριστο και νόστιμο τρόπο διατροφής.

Μεσογειακή διατροφή μειονεκτήματα:
Κόστος διατροφής: Ορισμένα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή όπως το ψάρι, το ελαιόλαδο και κάποια είδη ξηρών καρπών, μπορεί να είναι ποιο ακριβά από κάποια άλλα διαιτητικά προϊόντα.
Περιορισμένες επιλογές σε άτομα με τροφικές αλλεργίες: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να επιλέξουν να κάνουν μεσογειακή διατροφή εάν έχουν τροφικές αλλεργίες σε κάποια συστατικά όπως δυσανεξία στη γλουτένη ή τα οστρακοειδή.

Δυσκολία στη δίαιτα: Η μεσογειακή διατροφή απαιτεί σημαντικές αλλαγές στη διατροφή από αυτή που έχεις συνηθίσει και μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους ειδικά αν έχουν συνηθίσει άλλου τύπου διατροφή.
Δυσκολία στη τήρηση της δίαιτάς: Πολλά από τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή χαλάνε εύκολα και πρέπει να καταναλωθούν ή να μαγειρευτούν μέσα σε λίγες μέρες.

3. Δίαιτα DASH
Η δίαιτα dash μπορεί να μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθάει στο να χάσεις βάρος. Είναι ένας ευέλικτος και ισορροπημένος τρόπος διατροφής που μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις προτιμήσεις του καθενός.

Τι είναι η δίαιτα DASH
Η δίαιτα dash είναι μια δίαιτα η οποία βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των καρδιακών παθήσεων. Οι επιλογές τροφών για τη συγκεκριμένη δίαιτα είναι λαχανικά, φρούτα, γαλακτομικά με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά ολικής άλεσης, πρωτεΐνη άπαχη. Ενώ περιορίζει τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα.

Η δίαιτα dash περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και γαλακτομικά με χαμηλά λιπαρά αυτά τα τρόφιμα πρέπει να αποτελούν μεγαλύτερο μέρος της διατροφής σας για να παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, και ασβέστιο. Τα οποία βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επίλεξε ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης. Επίλεξε άπαχα κομμάτια κρέατος, πουλερικών, ψαριών. Επίσης τα όσπρια και οι ξηροί καρποί μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνης. Περιόρισε τα σάκχαρα και τα κορεσμένα λίπη όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα λιπαρά κρέατα.

Δίαιτα DASH ημερήσιο πλάνο
Ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής για δίαιτα DASH

Πρωινό: Δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα αμυγδάλου και 1 μπανάνα
Δεκατιανό: 1 μήλο
Μεσημεριανό: Ψητό στήθος κοτόπουλο με ανάμεικτα λαχανικά, ψωμί ολικής και πράσινη σαλάτα
Απογευματινό: 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με γκρανόλα ολικής
Βραδινό: Τσιπούρα στη σχάρα με καστανό ρύζι και λαχανικά στον ατμό (μπρόκολο, κουνουπίδι)

Δίαιτα DASH πλεονεκτήματα:
Καλή υγεία της καρδιάς: Η δίαιτα dash έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση η οποία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Χάνεις βάρος: Η δίαιτα dash βοηθάει στην απώλεια βάρους καθώς περιλαμβάνει θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα που θα καταναλώσεις με αποτέλεσμα να χάνεις κιλά.

Υγιεινή διατροφή: Η δίαιτα dash περιλαμβάνει υγιεινές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη άπαχη, κτλ. τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την υγεία.
Μειώνει την χοληστερίνη: Η δίαιτα dash έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και αυτό μπορεί αν βοηθήσει στη μείωση των καρδιακών παθήσεων.

Μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη: Η δίαιτα dash επειδή περιλαμβάνεται από τρόφιμα με χαμηλό γλυκαντικό δείκτη μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Δίαιτα DASH μειονεκτήματα:
Περιορισμοί σε ορισμένα τρόφιμα: Στην δίαιτα dash δεν περιλαμβάνονται τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά και γι’ αυτό μερικά άτομα δεν μπορούν να τηρήσουν τη συγκεκριμένη δίαιτα.

Κόστος δίαιτας: Τα τρόφιμα που περιλαμβάνει η δίαιτα dash ίσως κάποια προϊόντα να είναι ακριβά.
Μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους: Η δίαιτα dash μπορεί να μην είναι κατάλληλη για κάποιους ανθρώπους διότι έχουν περιορισμένες υγιεινές τροφές.
Μπορεί να μην είναι κατάλληλη για άτομα με τροφικές αλλεργίες: Η δίαιτα dash περιλαμβάνει γαλακτομικά και ξηρούς καρπούς τα οποία μπορεί να μην είναι κατάλληλα για άτομα με αλλεργίες και δυσανεξεία.
Μπορεί να μην είναι κατάλληλη για αθλητές: Η δίαιτα dash μπορεί να μην παρέχει αρκετές θερμίδες για αθλητές που μπορεί να χρειάζονται στη διατροφή τους περισσότερες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

4. Δίαιτα Keto
Η δίαιτα keto είναι δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και έτσι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους καθώς καίει λίπος αντί για υδατάνθρακες.

Τι είναι η δίαιτα keto
Η κετογονική δίαιτα είναι μια χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα και υψηλή σε πολλά λιπαρά τρόφιμα. Η συγκεκριμένη δίαιτα κάνει το σώμα κάνει το σώμα να καίει λίπος για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη δραστική μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων, ή οποία κάνει το σώμα έρθει σε μια μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση, όπου καίει λίπος αντί για γλυκόζη.

Τα τρόφιμα που επιτρέπονται στην κετογονική δίαιτα είναι τα εξής: Κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, κτλ.) ψάρια και θαλασσινά, αυγά, τυρί, λαχανικά με χαμηλούς υδατάνθρακες, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο,

Τα τρόφιμα που περιορίζονται στη κετογονική δίαιτα είναι τα εξής: Ζάχαρη και ζαχαρούχα τρόφιμα. Δημητριακά (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, κτλ.) Φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (μπανάνες, σταφύλια, κτλ.) Λαχανικά που περιέχουν άμυλο όπως πατάτες, καλαμπόκι, κτλ.

Δίαιτα keto ημερήσιο πλάνο
Ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής για δίαιτα keto:

Πρωινό: 2 αυγά με μπέικον και φέτες αβοκάντο, καφές επιλογής σου χωρίς ζάχαρη
Δεκατιανό: 5 αμύγδαλα
Μεσημεριανό: 1 μπριζόλα στη σχάρα με με ανάμεικτα λαχανικά, σαλάτα πράσινη επιλογής σου
Απογευματινό: 1 φέτα κασέρι, 1 φέτα γαλοπούλα
Βραδινό: Σολομό στη σχάρα με μπρόκολο σαλάτα

Δίαιτα keto πλεονεκτήματα:
Χάνεις βάρος: Η πλούσια σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας υδατανθράκων δίαιτα keto θα σε κάνει να χάσεις γρήγορα βάρος.
Βελτίωση ευαισθησίας στην ινσουλίνη: Επειδή μειώνονται οι υδατάνθρακες η κετογονική δίαιτα μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να ωφελήσει σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί να μειώσει τους παράγοντες για καρδιακές παθήσεις: Η κετογονική δίαιτα βελτιώνει αρκετούς παράγοντες για καρδιακές παθήσεις όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση χοληστερίνης.
Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας: Η κετογονική δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ενέργειας και πνεύματος λόγω της χρήσης κετόνων από το σώμα ως πηγή καύσης.

Δίαιτα keto μειονεκτήματα:
Μπορεί να είναι δύσκολο να τη τηρήσεις: Λόγω των περιορισμών στους υδατάνθρακες μπορεί να κάνουν τη δίαιτα δύσκολη για ορισμένους ανθρώπους και να μην μπορέσουν να την τηρήσουν.
Μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες όπως ζάλη, δυσκοιλιότητα και κόπωση στην αρχή της δίαιτας.

Μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους: Η κετογονική δίαιτα μπορεί να μην είναι κατάλληλη για άτομα με με ηπατική η παγκρεατική νόσο και να μην είναι ασφαλής για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουνε.
Μπορεί να έχει έλλειψη σε ορισμένες βιταμίνες: Τα περιορισμένα τρόφιμα της διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλά όπως φυτικές ίνες, ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη B12.
Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυών: Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η δίαιτα keto εκτός από απώλεια βάρους και λίπους μπορεί να προκαλέσει και απώλεια μυών.

5. Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων
Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είναι παρόμοια με τη δίαιτα keto. Εστιάζει και αυτή στη μείωση των υδατανθράκων και στην απώλεια βάρους.

Τι είναι η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων
Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είναι δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες συνήθως με στόχο το χάσιμο των κιλών ή τη βελτίωση ορισμένων δεικτών υγείας. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων συνήθως περιλαμβάνουν πολύ πρωτεΐνη και λίπος σε σύγκριση με τους μειωμένους υδατάνθρακες.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων όπως

Η κετογονική (που αναφέρθηκε παραπάνω) η οποία είναι μια δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων και υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών που έχει στόχο να αλλάξει τον μεταβολισμό της κέτωσης έτσι ώστε να χάσεις βάρος.

Η δίαιτα atkins είναι και αυτή χαμηλών υδατανθράκων και υψηλή σε πρωτεΐνες και σε λιπαρά. Στην αρχή ξεκινά με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες και στη συνέχεια αυξάνει σταδιακά την ποσότητα υδατανθράκων με το πέρασμα του χρόνου.

Η δίαιτα south beach είναι δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Η δίαιτα paleo είναι δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας πρωτεΐνης και λιπαρών. Επίσης περιορίζει τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να είναι αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους. Ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι δίαιτες μπορεί να έχουν και κάποιες παρενέργειες και να μην είναι κατάλληλες για όλους.

Καλό είναι να μιλήσεις με τον διατροφολόγο σου για οποιαδήποτε δίαιτα και αν ξεκινήσεις να κάνεις ώστε να σε συμβουλέψει.

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων ημερήσιο πλάνο
Ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής για δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων:

Πρωινό: Ομελέτα με σπανάκι, μανιτάρια, πιπεριές, καφές της επιλογής σου χωρίς ζάχαρη
Δεκατιανό: 1 Γιαούρτι
Μεσημεριανό: Ψητό στήθος κοτόπουλο με ανάμεικτα λαχανικά και σαλάτα επιλογής σου
Απογευματινό: 1 αυγό
Βραδινό: 10 σαρδέλες ψητές με πράσινα χόρτα

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων πλεονεκτήματα:
Χάσιμο κιλών: Η μείωση των υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των θερμίδων με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.
Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη: Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να βοηθήσει την μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Κάτι που μπορεί να είναι ωφέλιμο για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Μειώνει τους παράγοντες για καρδιακές παθήσεις: Μια δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες μπορεί να βελτιώσει αρκετούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και τη βελτίωση της χοληστερίνης.
Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας: Μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να βελτιώσει το πνεύμα.

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μειονεκτήματα:
Δυσκολία στη τήρηση της δίαιτας: Μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθηθεί διότι έχει πολλούς περιορισμούς στην επιλογή των τροφών. Ιδιαίτερα για άτομα που έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν σημαντική ποσότητα υδατανθράκων.
Μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες: Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν κάποιες παρενέργειες όπως πονοκέφαλο, δυσκοιλιότητα και κόπωση στην αρχή της δίαιτας.

Μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους: Μπορεί να μην είναι κατάλληλη για άτομα με ορισμένες παθήσεις όπως υπατική νόσο. Επίσης μπορεί να μην είναι ασφαλής για έγκυες γυναίκες.
Έλλειψη σε ορισμένες βιταμίνες: Ο περιορισμός των υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σε ορισμένες βιταμίνες όπως βιταμίνη D και βιταμίνη B12.
Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυών: Συνήθως οι δίαιτες αυτού του τύπου εκτός από την απώλεια βάρους προκαλούν και απώλεια μυών.

6. Δίαιτα the whole 30 diet
Πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη αυστηρή δίαιτα στην οποία δεν περιλαμβάνονται ορισμένες τροφές όπως ζάχαρη, δημητριακά, όσπρια και γαλακτομικά και έχει ως στόχο την βελτίωση της υγείας και το χάσιμο των κιλών.

Τι είναι η δίαιτα the whole 30
Είναι ένα είδος δίαιτας που απαγορεύει ορισμένες τροφές για 30 ημέρες. Η δίαιτα βοηθάει στο να επαναφέρεις τις διατροφικές σου συνήθειες και να βελτιώσει την υγεία.

Οι τροφές που επιτρέπονται στη δίαιτα whole 30 είναι λαχανικά, φρούτα, κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, ελαιόλαδο. Η συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους στην βελτίωση της πέψης και στην μείωση της φλεγμονής.

Δίαιτα the whole 30 ημερήσιο πλάνο
Ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής για δίαιτα the wole 30:

Πρωινό: Ομελέτα με λαχανικά (πιπεριές, κρεμμύδι, μανιτάρια)
Δεκατιανό: Αβοκάντο σε φέτες
Μεσημεριανό: Φιλέτο κοτόπουλο ψητό με ντομάτα, αγγουράκι σαλάτα
Βραδινό: 2 τεμάχια σουβλάκι κοτόπουλο με λαχανάκια Βρυξελών
Δίαιτα the whole 30 πλεονεκτήματα:
Βοηθάει στη πέψη: Με την κατάργηση ορισμένων τροφίμων που προκαλούν πεπτικά προβλήματα η δίαιτα whole 30 μπορεί να βελτιώσει τη πέψη και τη δυσπεψία όπως φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα.
Χάνεις βάρος: Με την κατάργηση των επεξεργασμένων τροφίμων και σακχάρων στη διατροφή σου η δίαιτα the whole 30 κάνει να μειωθούν οι θερμίδες με αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους.

Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας: Μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών η δίαιτα whole 30 μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας.
Δίαιτα the whole 30 μειονεκτήματα:
Μπορεί να τηρηθεί δύσκολα λόγω των περιορισμών: Ο περιορισμός των τροφίμων όπως τα δημητριακά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά κάνει τη δίαιτα δύσκολη με αποτέλεσμα κάποια άτομα να μην μπορέσουν να τη τηρήσουν.

Μπορεί να είναι χρονοβόρα: Η προετοιμασία των γευμάτων για 30 ημέρες μπορεί να είναι χρονοβόρα και να κοστίζει αν αγοράζεται προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους: Η δίαιτα whole 30 μπορεί να μην είναι κατάλληλη για άτομα με ορισμένες παθήσεις ή ιστορικό με διαταραγμένη διατροφή.
Έλλειψη σε ορισμένες βιταμίνες: Η δίαιτα whole 30 μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμινών όπως βιταμίνη D και βιταμίνη B12.

Ενισχυμένη Μαύρη Πεύκη. Ισχυρότερη σύσφιξη και ανόρθωση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr