Εμμηνόπαυση: Αυτή η προπόνηση αντιστρέφει τα συμπτώματα σε οκτώ ώρες

Εμμηνόπαυση: Αυτή η προπόνηση αντιστρέφει τα συμπτώματα σε οκτώ ώρες

Η κοιλίτσα, η αύξηση του σωματικού λίπους και η απώλεια της μυικής μάζας δεν χρειάζεται να αποτελούν την συνήθη εικόνα που συνοδεύει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Υπάρχει μια προπόνηση που αντιστρέφει αυτή την εικόνα

Είκοσι λεπτά spinning, δηλαδή άσκηση υψηλής έντασης σε στατικό ποδήλατο τρεις φορές την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες – συνολικά οκτώ ώρες γυμναστικής – είναι το μόνο που χρειάζεται για να αναστραφούν κάποιες από τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Applied Physiology.

Για την πλειοψηφία των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, οι οποίες είναι υπέρβαρες και δεν ασκούνται, η φάση αυτή της ζωής τους συνοδεύεται από μείωση της μυϊκής μάζας και της αερόβιας ικανότητας και αύξηση του σωματικού λίπους, η οποία συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες από το University of New South Wales Sydney διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι το spinning μπορεί να αντιστρέψει αυτές τις αρνητικές αυτές συνέπειες. «Το spinning είναι μια πολύ αποτελεσματική μορφή άσκησης που έχουμε παρατηρήσει πως προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία», λέει ο Δρ. Yati Boutcher, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 40 υπέρβαρες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στη μία εντάχθηκαν οι γυναίκες που κατάφεραν να ολοκληρώσουν την άσκηση και στην άλλη όσες δεν τα κατάφεραν.

Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα των οκτώ εβδομάδων spinning αύξησαν κατά 0,7 κιλά τη μυϊκή μάζα των ποδιών και του κορμού τους, ενώ έχασαν 0,4 κιλά σωματικού λίπους, μετά από μόλις οκτώ ώρες άσκησης. Επίσης, αύξησαν σημαντικά την αεροβική τους ικανότητα, σε ποσοστό που έφτανε το 12%.

Ο Δρ. Boutcher λέει ότι τα ευρήματα μπορούν να γενικευθούν σε γυναίκες με χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνων της μελέτης, δηλαδή γυναίκες που κάνουν καθιστική ζωή, είναι υπέρβαρες και βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.

«Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλες τις μορφές άσκησης, αν δεν ασκείστε τακτικά, χάνετε όλα τα αποτελέσματα της όποιας προσπάθειας, οπότε το να ξεκινήσει κανείς τρέξιμο αποτελεί μια αλλαγή στον γενικότερο τρόπο ζωής του».

Σε προηγούμενη έρευνα, η ομάδα του Dr. Boutcher μελέτησε τον αντίκτυπο του προγράμματος αυτού σε γυναίκες και άνδρες νεαρής ηλικίας με κανονικό και υπερβολικό βάρος, όπου επίσης διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση της μυϊκής μάζας και απώλεια σωματικού λίπους μετά από άσκηση υψηλής έντασης σε στατικό ποδήλατο για 20 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα.

Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες του εθνικού συστήματος υγείας της Αυστραλίας, οι άνθρωποι πρέπει να έχουν 2,5-5 ώρες σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ή 1,25 έως 2,5 ώρες σωματικής δραστηριότητας υψηλής έντασης στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορούν επωφεληθούν στο έπακρο από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η άσκηση στην υγεία.

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr