Γιατί οι ευτυχισμένοι άνθρωποι μυρίζουν διαφορετικά

Γιατί οι ευτυχισμένοι άνθρωποι μυρίζουν διαφορετικά

Η χαρά δεν κρύβεται.

Περπατάτε στο δρόμο και προσπερνάτε κάποιον που χαμογελά και δείχνει χαρούμενος. Δεν μπορείτε παρά να εισπνεύσετε το άρωμά τους – είναι ζεστό και φιλόξενο, όπως φαντάζεστε ότι είναι και ίδιος. «Μυρίζουν διαφορετικά οι χαρούμενοι άνθρωποι;», αναρωτιέστε. «Το άρωμα συνδέεται άμεσα με τη συναισθηματική μας κατάσταση του νου, επομένως ένα άρωμα μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα ευχαρίστησης», λέει η Amy Galper, συγγραφέας μπεστ σέλερ και κλινική αρωματοθεραπεύτρια και εκπαιδευτικός. «Αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει συναισθήματα φόβου -σκεφτείτε ότι μυρίζετε καπνό από φωτιά».

Επιστημονικά μιλώντας, το προσωπικό μας άρωμα συνδέεται με ένα περίπλοκο και εκλεπτυσμένο μείγμα μορίων που συλλέγονται στην επιφάνεια του δέρματός μας, εξηγεί, και ξεκινά με εκκρίσεις από ένα συγκεκριμένο είδος ιδρωτοποιού αδένα, που ονομάζονται αποκρινείς αδένες. «Αυτοί οι αδένες συνδέονται συνήθως με τους θύλακες των τριχών και βρίσκονται σε περιοχές του σώματός μας, όπως οι μασχάλες και τα γεννητικά όργανα», λέει η Galper. «Σχηματίζονται στη μήτρα, αλλά ωριμάζουν κατά την εφηβεία και ενεργοποιούνται από τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις/στρες. Τα μόρια που εκκρίνονται από αυτούς τους αδένες στη συνέχεια αναμειγνύονται με το μικροβίωμα του δέρματός μας και τα φυσικά έλαια, για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό άρωμα, ειδικό για το άτομο, κάτι σαν δακτυλικό αποτύπωμα».

Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τις εκκρίσεις από τους αποκρινείς αδένες μας με τις φερομόνες του σώματός μας – οι οποίες είναι χημικές ουσίες που εκκρίνονται από το σώμα μας και μπορούν να γίνουν αντιληπτές από άλλους. «Δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι που να έχουν το ίδιο άρωμα, ούτε καν τα πανομοιότυπα δίδυμα», λέει η Courtney Feider, αρωματοθεραπεύτρια, βοτανολόγος, και η ιδρύτρια του SLOANE MARLEY. «Και περιπλέκεται από τον συνδυασμό της φυσικής προσωπικής μας μυρωδιάς και οτιδήποτε αντιμετωπίζει το σώμα μας. Εάν κάποιος μπορεί να μυρίσει τη μυρωδιά σας πολύ συγκεκριμένα, είναι συχνά μια μορφή έλξης. Για παράδειγμα, μπορώ ακόμα να μυρίσω τη «βρεφική μυρωδιά» των δύο παιδιών μου στο στέμμα των μαλλιών τους, παρόλο που είναι 14 και 12 ετών». Προσθέτει ότι το ξεχωριστό άρωμα που αναδίδουμε δεν γίνεται αντιληπτό από όλους – περισσότερο από τους ανθρώπους που είναι συναισθηματικά συνδεδεμένοι μαζί μας.

Παρακάτω, οι ειδικοί μοιράζονται πώς η διάθεση και η ψυχική σας κατάσταση μπορούν να επηρεάσουν τη μυρωδιά σας (και το αντίστροφο).

Πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη φυσική σας μυρωδιά
Αν αναρωτιέστε αν η διάθεση και η ψυχική σας κατάσταση μπορούν να επηρεάσουν τη μυρωδιά σας, η απάντηση είναι, ναι. «Έρευνες έχουν δείξει ότι το συναισθηματικό στρες μπορεί να προκαλέσει την διέγερση των αποκρινών αδένων μας, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τη φυσική μας μυρωδιά», λέει η Galper. Η Jennifer Stelter, κλινική ψυχολόγος, και συνυδρίτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της NeuroEssence στο Dementia Connection Institute, συμφωνεί. «Όσοι πιο αγχωμένοςς είναι κάποιος τόσο διαφορετική μυρωδιά θα έχει σε σύγκριση με εκείνους που είναι λιγότερο αγχωμένοι», λέει . «Το άγχος κάνει το σώμα να ιδρώνει και ο τρόπος με τον οποίο ο ιδρώτας αυτός αλληλεπιδρά με το δέρμα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια διαφορετική μυρωδιά από κάποιον που δεν αγχώνεται».

Η Feider προσθέτει ότι οι αποκρινείς αδένες, στις μασχάλες, μπορούν εύκολα να ενεργοποιηθούν όταν αισθάνεστε ψυχολογικό στρες. «Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο μια κακή συνάντηση στη δουλειά που κάνει την αρτηριακή σας πίεση να αυξάνεται ή τόσο περίπλοκο όσο μια τραυματική εμπειρία», λέει. «Τυπικά, μια έντονη, μερικές φορές θειούχα ή πικρή μυρωδιά αναδύεται και καλύπτει το φυσικό άρωμα κάποιου σε αυτήν την περίπτωση. Αυτή η αντίδραση εμφανίζεται επίσης με την κατάθλιψη και το άγχος, έτσι κάποιος κοντά σας μπορεί να «μυρίσει» την έναρξη ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, ίσως ακόμη και πριν εσείς μπορέσετε να προσδιορίσετε τι σας συμβαίνει.»

Πώς άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη μυρωδιά σας
Η Stelter λέει ότι και άλλες καταστάσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν το φυσικό άρωμα του σώματος κάποιου. «Η διατροφή και η γενική υγεία ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει την οσμή του σώματός του», λέει. «Για παράδειγμα, η παρουσία ορισμένων ασθενειών μπορεί να προκαλέσει διαφορετική οσμή». Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, μπορεί επίσης να επηρεαστεί από λοιμώξεις, φάρμακα, καταστάσεις υγείας και ορμόνες, όπως ο υπερδραστήριος θυρεοειδής ή η εμμηνόπαυση.

Όσον αφορά το τι τρώτε, τα τρόφιμα με πολύ θείο μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά το άρωμα του σώματός σας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφών και μπαχαρικών, όπως τα περισσότερα είδη ψαριών, πολλά είδη κρέατος και πουλερικών, γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί και σπόροι, όσπρια, αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά (ιδιαίτερα όπως κρεμμύδια, σπαράγγια, μπρόκολο, κόκκινο λάχανο) , μπαχαρικά και καρυκεύματα (συμπεριλαμβανομένης της σκόνης κάρυ), ορισμένα ποτά (συμπεριλαμβανομένης της μπύρας, και του χυμού ντομάτας) και ορισμένα δημητριακά (βρώμη, σιτάρι ). Ωστόσο, ακόμα κι αν αυτά μπορούν να παράγουν ένα δυσάρεστο άρωμα, δεν σημαίνει ότι θα το κάνουν σε όλους.

Πώς να αλλάξετε τη φυσική σας μυρωδιά
Τώρα που ξέρετε τι μπορεί να επηρεάσει τη μυρωδιά σας, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείτε απλώς να καλύψετε μια δυσάρεστη μυρωδιά με άρωμα ή κολόνια. «Πιστεύω ότι είναι πιο επωφελής η αναζήτηση αλλαγών στη μυρωδιά μέσω των πραγμάτων που κάνει κάποιος, μέσω των πραγμάτων που τρώει, ή μέσω του χρόνου που περνει σε εξωτερικούς χώρους, παρά η χρήση προϊόντων για τον ίδιο σκοπό», δήλωσε η Feider. «Συχνά, η επιλογή να χρησιμοποιήσετε ένα αφρόλουτρο σώματος, ένα άρωμα ή ένα παρόμοιο προϊόν για να «μετατοπίσετε» λιγότερο ευχάριστες μυρωδιές είναι αναποτελεσματική επειδή το το βασικό πρόβλημα που προκαλεί τη μυρωδιά συνεχίζει να υπάρχει. Αυτό οδηγεί σε υπερβολικές δαπάνες για προϊόντα, και μειωμένη αυτοπεποίθηση.

Προσθέτει, ότι κάθε προϊόν που σας λέει ότι μπορεί να σας προσφέρει μια άμεση αλλαγή λέει ψέματα. Αντίθετα, συνιστά να δοκιμάσετε προϊόντα που είναι πιο κοντά στη φύση και έχουν φυτικά συστατικά καθώς και αρωματοθεραπεία. «Αυτά τείνουν να σας βοηθήσουν να συνδεθείτε με τη φύση, να ενεργοποιήσετε θετικές αναμνήσεις και να σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε ισορροπία με τη διάθεσή σας καθώς εργάζεστε σε άλλες πτυχές της ζωής σας», λέει.

Πώς να τονώσετε τη διάθεσή σας με άρωμα
Θέλετε να έχετε καλύτερη διάθεση; Δοκιμάστε να εισπνεύσετε ευχάριστα αρώματα. «Όταν μυρίζουμε κάτι όμορφο, αυτό επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο», λέει η Stelter. Επομένως, όταν μυρίζουμε κάτι ωραίο, αυτό επηρεάζει τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις και, τελικά, τις συμπεριφορές μας, με θετικό τρόπο.» Προσθέτει ότι, ομοίως, όταν μυρίζουμε κάτι οικείο, αυτή η ανάμνηση μας πλημμυρίζει, είτε είναι αρνητική είτε θετική. «Έτσι, για να αυξήσετε τα χαρούμενα συναισθήματα, δοκιμάστε θετικές μυρωδιές», συμπληρώνει.

Η Galper συμφωνεί, σημειώνοντας ότι όταν κάνετε αρωματοθεραπεία – χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια, για παράδειγμα – οι ευχάριστες μυρωδιές τους ενεργοποιούν το νευρικό σας σύστημα. «Σε χαλαρώνουν και σε αποκαθιστούν, κάτι που είναι μια «χαρούμενη» και ευχάριστη εμπειρία», λέει. Συνεχίζει λέγοντας ότι πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το οσφρητικό μας σύστημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή και τη ρύθμιση των ορμονών που ελέγχουν τη συμπεριφορά μας – και κρατούν το σώμα μας σε χημική ισορροπία. «Αυτό σημαίνει ότι αυτό που μυρίζουμε μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας», λέει. «Μελέτες δείχνουν ότι αρώματα όπως η λεβάντα, για παράδειγμα, μπορούν να πυροδοτήσουν την απόκριση χαλάρωσης στο νευρικό μας σύστημα».

Όταν λοιπόν ερχόμαστε σε επαφή με μια θετική μυρωδιά ή εμπειρία, ο εγκέφαλός μας μπορεί να συνδέσει αυτό το άρωμα με αυτή τη μνήμη. Για παράδειγμα, όταν μυρίζετε κάτι ευχάριστο, όπως έλαια εσπεριδοειδών, μπορεί να ενεργοποιηθεί μια ανάμνηση – ίσως η μητέρα ή η γιαγιά σας έφτιαχνε κεικ πορτοκάλι κάθε Σάββατο για παράδειγμα. Αυτή η ανάμνηση συνδέεται τώρα με τη μυρωδιά των εσπεριδοειδών για εσάς και θα φωτίσει αμέσως τη διάθεσή σας.

Ωστόσο, όπως μια συγκεκριμένη μυρωδιά μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας, ορισμένες μυρωδιές μπορούν επίσης να έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Ένα καλό παράδειγμα είναι όταν αποφεύγουμε ορισμένα αρώματα μετά από έναν κακό χωρισμό.

Πώς το άρωμα μπορεί να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή σας
Η Feider σημειώνει ότι αν νιώθουμε σε ισορροπία με τον εαυτό μας και είμαστε υγιείς, το φυσικό μας άρωμα είναι στο πιο ισορροπημένο. «Οι συνδυασμοί αρωμάτων μπορούν επίσης να τονώσουν τη διάθεση, ιδιαίτερα ορισμένα αιθέρια έλαια», λέει. «Αυτά τα λάδια μυρίζουν διαφορετικά στον καθένα και μπορεί να μυρίζουν ιδιαίτερα ελκυστικά σε μερικούς ανθρώπους, φέρνοντας άλλους πιο κοντά τους». Μερικά από τα πλεονεκτήματα είναι ότι λειτουργούν σημαντικά στην αλλαγή διάθεσης, την ανύψωση ενέργειας και τη χαλάρωση.

«Και τα αιθέρια έλαια προέρχονται από φυτά, επομένως το να είσαι στη φύση έχει συχνά το ίδιο αποτέλεσμα», λέει η Feider. «Το χώμα είναι στην πραγματικότητα ένα αντικαταθλιπτικό γιατί περιέχει το βακτήριο mycobacterium vaccae, το οποίο προέρχεται από το λίπασμα και τα σάπια φύλλα. Φωτίζει τους νευροδιαβιβαστές σας για να παράγουν σεροτονίνη, η οποία ανεβάζει τη διάθεση φυσικά». Έτσι, αν μυρίζετε ευχάριστα, αυτό μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή σας. «Σε όλους αρέσει να τους λένε: «Μυρίζεις ωραία», προσθέτει. «Όταν κάποιος μπορεί να μυρίσει τη φυσική σας μυρωδιά, οι ενδορφίνες εισχωρούν – και, συνήθως, το ίδιο συμβαίνει και με τον κύκλο της έλξης».

Έτσι, αν δεν μυρίζετε απαραίτητα «ευτυχία» αυτή τη στιγμή, μη χάνετε κάθε ελπίδα. Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να μετατρέψετε το λιγότερο ελκυστικό άρωμά σας σε ένα πιο ευχάριστο – το οποίο όχι μόνο θα ανεβάσει τη διάθεσή σας, αλλά και τις διαθέσεις των γύρω σας.

www.marieclaire.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr