Ποιά είδη τυριού είναι πιο υγιεινά σύμφωνα με τον διαιτολόγο;

Ποιά είδη τυριού είναι πιο υγιεινά σύμφωνα με τον διαιτολόγο;

Αν είσαι λάτρης του τυριού και εν γένει των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν χρειάζεται να τα στερηθείς εάν καταναλώνεις τα υγιεινότερα είδη και σε λογικές ποσότητες.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν την κατηγορία τροφίμων που προσπαθούμε μετά μανίας να αποφύγουμε όταν ακολουθούμε μια διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους. Τα λιπαρά και οι θερμίδες με τα οποία είναι επιβαρυμένα, συχνά πιστεύουμε ότι είναι ο κύριος ένοχος για το αποτέλεσμα που εμφανίζεται στη ζυγαριά, χωρίς καμία σπουδαία αλλαγή.

Βέβαια, πολλές φορές η παντελής αποφυγή των γαλακτοκομικών και ιδίως των τυριών μοιάζει με challenge, ειδικά εάν λατρεύεις την πλούσια γεύση των τελευταίων. Με μια πιο προσεκτική κατανάλωση, ωστόσο, ίσως να μη χρειάζεται να τα αποφύγεις τελείως, αφού υπάρχουν ορισμένα είδη τυριού που κρίνονται πιο υγιεινά από άλλα αρκετά επεξεργασμένα, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.

Κατσικίσιο τυρί
Γνωστό για την ελαφρώς πικάντικη γεύση του, το κατσικίσιο τυρί σε συγκριτικά με το αγελαδινό περιέχει λιγότερη λακτόζη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να το απολαύσουν με μέτρο και όσοι ταλαιπωρούνται με την δυσανεξία. Το ευρύ φάσμα κατσικίσιου τυριού που υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά περιέχει σαφώς διαφορετική θρεπτική αξία, ανάλογα με τη μορφή αλλά και την επεξεργασία που έχει υποστεί.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Frances Largeman-Roth επιλέγοντας το κατσικίσιο τυρί στην αυθεντική μορφή του, το σώμα κερδίζει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία διακρίνεται για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της.

Διατροφική αξία (30 γραμμάρια)

Θερμίδες: 108

Λιπαρά: 9 γρ.

Πρωτεΐνη: 7 γρ.

Νάτριο: 190 mg

Υδατάνθρακες: 0 γρ.

Ασβέστιο: 200 mg

Mozzarella
Η mozzarella συνήθως παρασκευάζεται από αγελαδινό ή βουβαλίσιο γάλα και διαθέτει το πλεονέκτημα της μικρότερης ποσότητας νατρίου ως φρέσκο τυρί – που δε χρειάζεται δηλαδή παλαίωση. Επιπλέον, το μαλακό αυτό τυρί περιέχει το 15% της ημερήσιας δόσης ασβεστίου σε μια μόνο μερίδα.

Διατροφική αξία (30 γραμμάρια)

Θερμίδες: 80

Λιπαρά: 6 γρ

Πρωτεΐνη: 6 γρ

Νάτριο: 150 mg

Υδατάνθρακες: 1 γρ

Ασβέστιο: 150 mg

Φέτα
Η πλούσια γεύση που χαρίζει μια μικρή ποσότητα αυτής σε ένα γεύμα, αξίζει την προσθήκη της φέτας στο διατροφικό μας πλάνο, αφού σε σύγκριση με άλλα τυριά η φέτα διαθέτει λιγότερες θερμίδες και μπόλικο ασβέστιο, όπως επίσης και νάτριο (όμως κανείς δεν είναι τέλειος).

Διατροφική αξία (30 γραμμάρια)

Θερμίδες: 75

Λιπαρά: 6 γρ

Πρωτεΐνη: 4 γρ

Νάτριο: 323 mg

Υδατάνθρακες: 1 γρ

Ασβέστιο: 140 mg

Παρμεζάνα
Για να λάβει τη γνησιότητα του Parmigiano-Reggiano, η παρμεζάνα θα πρέπει να έχει ωριμάσει τουλάχιστον ένα χρόνο, που σημαίνει ότι πρόκειται για τυρί παλαίωσης και άρα μικρότερες ποσότητες λακτόζης. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, η παρμεζάνα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο, όμως και αυτό το είδος τυριού θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο εξαιτίας του νατρίου που περιέχει.

Διατροφική αξία(30 γραμμάρια)

Θερμίδες: 111 θερμίδες

Λιπαρά: 7 γρ

Πρωτεΐνη: 10 γρ

Νάτριο: 333 mg

Υδατάνθρακες: 1 γρ

Ασβέστιο: 336 mg

Ελβετικό τυρί (emmental)
Το ελβετικό τυρί είναι ένα ημίσκληρο τυρί που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και διαθέτει τη χαρακτηριστική ντελικάτη γεύση άψητων αμυγδάλων. Οι τρύπες που εσωκλείονται στο εσωτερικό του είναι αποτέλεσμα του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται από τα βακτήρια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παλαίωσης. Το ελβετικό τυρί τείνει να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Ξεχωρίζει για την υψηλή ποσότητα βιταμίνης Β12 που περιέχει.

Διατροφική αξία(30 γραμμάρια)

Θερμίδες: 111

Λιπαρά: 9 γρ

Πρωτεΐνη: 8 γρ

Νάτριο: 53 mg

Υδατάνθρακες: 0,5 γρ

Ασβέστιο: 252 mg

www.shape.gr

Αιθέριο έλαιο WHITE MUSK. Λευκός μόσχος. Το άρωμα του έρωτα!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr