Χαμομήλι: Το μαγικό βότανο που κάνει θαύματα στην υγεία μας

Χαμομήλι: Το μαγικό βότανο που κάνει θαύματα στην υγεία μας

Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο ευεργετικά βότανα που έχουμε στην διάθεση μας, από τη βοήθεια που μας παρέχει στον ύπνο μέχρι την ανακούφιση από το στρες, μάθετε πώς η κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας.

Το χαμομήλι είναι ένα ανθοφόρο βότανο από την οικογένεια των φυτών Asteraceae όταν είναι φρέσκο, μοιάζει με μια μικρογραφία μαργαρίτας. Για να γίνει το βότανο τσάι, τα άνθη του φυτού χαμομηλιού αποξηραίνονται και εμποτίζονται με ζεστό νερό. Το τσάι χαμομηλιού θεωρείται ηρεμιστικό βότανο εδώ και αιώνες. Αλλά τι ακριβώς είναι και πόσο σωστή είναι η φήμη που επικρατεί σχετικά με το χαμομήλι ότι προκαλεί χαλάρωση.

4 Οφέλη από το τσάι χαμομηλιού που χρειάζονται το σώμα και το μυαλό μας
Το τσάι χαμομηλιού βοηθάει στον ύπνο
Πράγματι, το τσάι χαμομηλιού είναι μια εξαιρετική επιλογή για ρόφημα πριν από τον ύπνο: Εκτός από την αρωματική γήινη-ανθοκομική του γεύση και την έλλειψη καφεΐνης, έχει μακροχρόνιες φαρμακευτικές χρήσεις και είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές του επιδράσεις.

Το χαμομήλι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 120 χημικά στοιχεία για το χαμομήλι, συμπεριλαμβανομένου του αντιοξειδωτικού απιγενίνη, το οποίο βοηθά στη δέσμευση υποδοχέων στον εγκέφαλό μας που προάγουν την υπνηλία και μειώνουν την αϋπνία.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός τσαγιού χαμομηλιού και λεβάντας είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τους νέους γονείς που αντιμετωπίζουν ελλείψεις ύπνου. Η κατανάλωση χαμομηλιού από γυναίκες μετά τον τοκετό έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, μια συχνή αιτία αϋπνίας. Απλά να θυμάσαι ότι το κλειδί για αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι η τακτική καθημερινή κατανάλωση του.

Ποια άλλα οφέλη για την υγεία προσφέρει το χαμομήλι;
1. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Το χαμομήλι είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας, χάρη στον μακρύ κατάλογο των χημικών ενώσεων και των αντιοξειδωτικών που συζητήθηκαν προηγουμένως. Βοήθα στην μείωση φλεγμονής που σημαίνει χαμηλότερο κίνδυνο γαστρεντερικού πόνου, αρθρίτιδας, αυτοάνοσων διαταραχών, κατάθλιψης και πολλών άλλων χρόνιων προβλημάτων υγείας.

2. Μειωμένες εμμηνορροϊκές κράμπες
Η έρευνα είναι περιορισμένη, αλλά μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση των εμμηνορροϊκών κραμπών. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν μειωμένο άγχος και ένταση που σχετίζονται με τον πόνο της περιόδου.

3. Προστασία κατά ορισμένων καρκίνων
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση χαμομηλιού για πολλά χρόνια συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς. Ενώ είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το τσάι χαμομηλιού βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, η έρευνα δείχνει ότι η συνεπής κατανάλωση σε βάθος χρόνου μπορεί να είναι το κλειδί για τυχόν προστατευτικές επιδράσεις.

4. Ανακούφιση από το στρες
Χάρη στις ηρεμιστικές του ιδιότητες και την ικανότητά του να καταπολεμά την αϋπνία, το τσάι χαμομηλιού μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό αγχολυτικό παράγοντα. Όπως πολλοί γνωρίζουν καλά, η αϋπνία και το άγχος πάνε χέρι-χέρι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τσάι χαμομηλιού και το καταπραϋντικό άρωμά του ως φυσικό ηρεμιστικό σε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή μασάζ, επίσης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στην αύξηση της κυκλοφορίας.

Να θυμάσαι πάντα ότι η ποιότητα και η προέλευση του χαμομηλιού έχει σημασία όσον αφορά τα πιθανά οφέλη του για την υγεία. Η υψηλή ποιότητα και η ισχύς είναι επιθυμητές.

Πόση ώρα πριν από τον ύπνο πρέπει να πίνουμε τσάι που προκαλεί τον ύπνο;
Δεν υπάρχει μαγικό χρονικό πλαίσιο για την κατανάλωση τσαγιού από χαμομήλι που να προκαλέσει ύπνο, αν και είναι μάλλον καλύτερο να το καταναλώνεις περίπου μία ώρα πριν από τον ύπνο. Η δημιουργία μιας βραδινής συνήθειας κατανάλωσης τσαγιού έχει να κάνει τόσο με την κατανάλωση αυτών των ενώσεων που προάγουν την υγεία στο τσάι όσο και με τη συνειδητή δημιουργία ενός περιβάλλοντος που σηματοδοτεί στο μυαλό και το σώμα ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Ιδανικά, η κατανάλωση τσαγιού πριν από τον ύπνο θα πρέπει να γίνεται χωρίς τεχνολογικούς περισπασμούς. Απόλαυσε τη διαδικασία βρασμού, απόλαυσε κάθε γουλιά και βάλε τις ηλεκτρονικές συσκευές κάτω και σε λειτουργία ύπνου.

www.theissue.gr

Αχιλλέας έλαιο. Για πανάδες-μελανές κηλίδες σε χέρια και πρόσωπο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr