Ταχίνι – Δύο συνδυασμοί που μεγιστοποιούν την αξία της πρωτεΐνης του

Ταχίνι – Δύο συνδυασμοί που μεγιστοποιούν την αξία της πρωτεΐνης του

Το ταχίνι, πέρα από τις πολύτιμες βιταμίνες και τα μέταλλά του, περιέχει πρωτεΐνες φυτικής προφανώς προέλευσης, καθώς είναι πλούσιο σε αμινοξέα (βασικά δομικά συστατικά των πρωτεϊνών).

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Σταματάκη Αστερία, συνεργάτιδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, για να γίνουν οι πρωτεΐνες του ταχινιού υψηλής βιολογικής αξίας, εφάμιλλες των ζωικών, θα πρέπει να συνδυαστούν με ένα τρόφιμο πλούσιο στο αμινοξύ λυσίνη, καθώς είναι μικρή η περιεκτικότητά του σε αυτή.

Συνδυάστε το ταχίνι με όσπρια και ξηρούς καρπούς
Πιο απλά, όταν το ταχίνι καταναλωθεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως είναι οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλότατης αξίας για τον οργανισμό (σ.σ. «σα να καταναλώνουμε ζωική πρωτεΐνη» αναφέρει η διαιτολόγος σε σχετικό άρθρο της σελίδα του ΟΚΑΑ που επικαλείται το icookgreek.com) γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιόδους νηστείας ή σε διατροφές που αποκλείουν το κρέας, όπως η βίγκαν και η plant-based.

Αν είστε χορτοφάγος ή νηστεύετε το κρέας λόγω Σαρακοστής, όλες οι συνταγές που συνδυάζουν το ταχίνι με όσπρια (όπως η κλασική μεσανατολίτικη ρεβιθοσαλάτα χούμους, οι ρεβιθοκεφτέδες ή μπιφτεκάκια φακής με ντιπ ταχινιού) είναι ιδανικές για σας. Επίσης σαλάτες με ντρέσινγκ ταχινιού όπου στα φρέσκα λαχανικά έχετε προσθέσει λίγους ξηρούς καρπούς.

www.ethnos.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr