Τα φυσικά αντιβιοτικά του στόματος. Οικιακές θεραπείες για ευαίσθητα δόντια

Τα φυσικά αντιβιοτικά του στόματος. Οικιακές θεραπείες για ευαίσθητα δόντια

Νιώθετε οξύ πόνο στα δόντια σας όταν τρώτε το αγαπημένο σας παγωτό, κρύο ρόφημα ή ζεστό καφέ; Εάν απλώς θυμηθήκατε μια σειρά από επώδυνες αναμνήσεις φαγητού, αυτό είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να έχετε πραγματικά ευαίσθητα δόντια σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους ανθρώπους. Η ευαισθησία των δοντιών είναι μια επώδυνη οδοντική πάθηση που αναγνωρίζεται από χρόνιο ερεθισμό που επηρεάζει το ποτό, το φαγητό και την αναπνοή. Είναι μια ενισχυμένη απόκριση σε εξωτερικά αισθητήρια ερεθίσματα, η οποία γενικά δεν παρατηρείται σε πιο υγιή δόντια. 

Η ευαισθησία των δοντιών εμφανίζεται όταν η οδοντίνη (το στρώμα κάτω από τα δόντια) εκτίθεται λόγω της υποχώρησης των ιστών των ούλων (κάλυψη της ρίζας των δοντιών). Η οδοντίνη περιλαμβάνει μικρά οδοντικά σωληνάρια ή κανάλια. Αυτά τα κανάλια είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση αισθήσεων όπως κρύο, ζεστό ή γλυκό που φτάνουν στο νεύρο των δοντιών και προκαλούν πόνο. Ο επιπολασμός των ευαίσθητων δοντιών είναι υψηλότερος μεταξύ των ηλικιών είκοσι πέντε και τριάντα ετών. 

Τι προκαλεί τα ευαίσθητα δόντια:
Διάφοροι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε ευαίσθητα δόντια, όπως:

Όξινα τρόφιμα: Η υπερβολική κατανάλωση τροφών που περιέχουν φυσικά οξέα, όπως τουρσιά, τσάι, ντομάτες, εσπεριδοειδή κ.λπ., μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου και να οδηγήσει σε ευαίσθητα δόντια.
Επιθετική δράση βουρτσίσματος: Το βούρτσισμα με υπερβολική δύναμη ή η χρήση οδοντόβουρτσας με σκληρές τρίχες μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών (εξωτερικό κάλυμμα) και να οδηγήσει σε υποχώρηση των ούλων, προκαλώντας έκθεση στην οδοντίνη.
Συσσώρευση πλάκας: Η παρουσία πλάκας (κολλώδης εναπόθεση) στην επιφάνεια της ρίζας μπορεί να είναι ο λόγος για τα ευαίσθητα δόντια σας.
Υποχώρηση ούλων: Λόγω περιοδοντικών παθήσεων, οι ιστοί των ούλων απομακρύνονται από τα δόντια, εκθέτοντας την επιφάνεια της ρίζας του δοντιού και προκαλούν το δόντι να γίνει εξαιρετικά ευαίσθητο.
Οι συνήθεις οδοντιατρικές διαδικασίες όπως ο καθαρισμός των δοντιών, η αποκατάσταση των δοντιών, το πλάνισμα των ριζών κ.λπ. μπορεί να οδηγήσουν περιστασιακά σε ευαισθησία των δοντιών.

Η υπερβολική χρήση προϊόντων λεύκανσης δοντιών μπορεί να προκαλέσει ευαίσθητα δόντια.
Χρήση οδοντόκρεμας που περιέχει μαγειρική σόδα και υπεροξείδιο.
Μακροχρόνια χρήση όξινου στοματιούό πλυσίματος.
Ασθένεια των ούλων: Η φλεγμονή και το πρήξιμο των ούλων μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στα δόντια.
Τα ραγισμένα ή σπασμένα δόντια μπορεί να γεμίσουν με βακτήρια που προκαλούν φλεγμονή και επώδυνα, ευαίσθητα δόντια. 2

Συμπτώματα ευαίσθητων δοντιών:

Τα ευαίσθητα δόντια είναι σύμπτωμα παθήσεων του στόματος. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα μαζί με την ευαισθησία των δοντιών:

Ένας γρήγορος, οξύς πόνος κατά το βούρτσισμα
Μια αίσθηση όταν τρώτε κάτι ζεστό, κρύο, γλυκό ή όξινο φαγητό
Έκθεση στον κρύο αέρα 

Οικιακές θεραπείες για ευαίσθητα δόντια:
Μερικές σπιτικές θεραπείες για ευαίσθητα δόντια που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι περιγράφονται ως εξής.

1. Αλόη βέρα
Η αλόη βέρα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο σε περίπτωση ευαισθησίας των δοντιών. Μπορεί να έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση λόγω μιας δραστικής ένωσης που περιέχει που ονομάζεται ανθρακινόνη. Το τζελ αλόης βέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γέλης δοντιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των δοντιών και των ούλων και μπορεί να έχει καλή επίδραση ως οδοντόκρεμα.

Το gel aloe vera δεν περιέχει λειαντικά (γυαλιστικό υλικό) που βρίσκονται στις περισσότερες οδοντόκρεμες. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι λιγότερο σκληρό και να προκαλέσει λιγότερη ζημιά στα δόντια. Η αλόη βέρα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για άτομα που έχουν ευαίσθητα δόντια ή ούλα. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αλόη βέρα ως φυσική οικιακή θεραπεία για ευαίσθητα δόντια. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά φρέσκα φύλλα αλόης βέρα. Τα ξεπλένουμε καλά με νερό και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα τους. Στη συνέχεια, πάρτε ένα μικρό κουτάλι για να βγάλετε το άχρωμο τζελ, βάλτε το σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε το για λίγα δευτερόλεπτα για να ετοιμάσετε ένα αφρώδη υγρό. Εφαρμόστε το στην ευαίσθητη περιοχή των δοντιών ή χρησιμοποιήστε το για γαργάρες.

2. Σησαμέλαιο
Το σησαμέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άμεση ανακούφιση σε περίπτωση ευαίσθητων δοντιών. Η θεραπεία λαδιού είναι μια εναλλακτική ιατρική διαδικασία ως παραδοσιακή ινδική λαϊκή θεραπεία για την ενίσχυση των ούλων και των δοντιών. Περιλαμβάνει την κίνηση (μετακίνηση) βρώσιμου ελαίου στο στόμα για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής. Το σησαμέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θεραπεία ελαιολίσθησης. 

Μπορείτε να πάρετε μια κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο, να το στροβιλίζετε και να το πιπιλίσετε ανάμεσα στα δόντια για λίγα λεπτά. Το λάδι θα φαίνεται γαλακτώδες λευκό και αρκετά αραιό. Μην καταπιείτε το λάδι γιατί περιέχει τοξίνες και βακτήρια. Αυτή η θεραπεία πρέπει να γίνεται με άδειο στομάχι το πρωί και μετά το βούρτσισμα των δοντιών είναι απαραίτητο για να απαλλαγούμε από την περίσσεια λιπαρότητας.

3. Λάδι γαρύφαλλου
Το γαρύφαλλο περιέχει βιοενεργά συστατικά όπως πτητικό λάδι και τανίνες. Αυτές οι βιοδραστικές χημικές ουσίες μπορεί να έχουν ευεργετικές ιδιότητες όπως αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές δραστηριότητες. Το πτητικό λάδι που υπάρχει στα γαρίφαλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναλγητικό (παυσίπονο) για ευαίσθητα δόντια (οδοντίνη). 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο γαρύφαλλο. Τοποθετήστε το γαρύφαλλο απευθείας πάνω στο επώδυνο δόντι. Στη συνέχεια, κλείνοντας το στόμα, συνθλίψτε το μεταξύ των άνω και κάτω δοντιών. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια πάστα από γαρίφαλο τρίβοντας μερικά γαρίφαλα μαζί. Στη συνέχεια, προσθέστε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο ή νερό, ανακατέψτε καλά και εφαρμόστε αυτή την πάστα στο ευαίσθητο δόντι. Μπορεί να προσφέρει κάποια προσωρινή ανακούφιση για την ευαισθησία των δοντιών.

4. Σκόρδο
Το σκόρδο μπορεί να έχει αντιμικροβιακή δράση. Μπορεί επίσης να παρουσιάζει βακτηριοστατική δράση (σταματά την ανάπτυξη βακτηρίων) και να λειτουργεί ως φυσικό αντιβιοτικό. Αυτές οι ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου μπορεί να συνεισφέρουν τα βιοενεργά συστατικά όπως τα φλαβονοειδή, τα αλκαλοειδή, οι σαπωνίνες, τα στεροειδή και τα λιπίδια. Ως εκ τούτου, το σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση της οδοντικής πλάκας. 

Μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα από σκόρδο συνθλίβοντάς το με λίγο αλάτι. Στη συνέχεια, εφαρμόστε το στο προσβεβλημένο δόντι. μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του πόνου.

5. Λάδι μέντας
Η μέντα περιέχει ένα βιοδραστικό πτητικό έλαιο που ονομάζεται μενθόλη. Αυτό το αιθέριο έλαιο μπορεί να έχει αντιβακτηριακή καθώς και αντιμυκητιακή δράση που μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της ανάπτυξης βακτηρίων που σχηματίζονται στην οδοντική πλάκα. 

Μπορείτε να φτιάξετε αφέψημα μέντας (διάλυμα) χρησιμοποιώντας αποξηραμένα φύλλα μέντας. Προσθέστε τα σε ένα ζεστό φλιτζάνι νερό και αφήστε τα να βράσουν για λίγα λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει και χρησιμοποιήστε το για να περιστρέφεται (κινείται) στο στόμα. Στη συνέχεια, φτύστε το και κάντε το μερικές φορές για να δείτε τα αποτελέσματα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ελαφρώς πιο ζεστό φακελάκι τσαγιού μέντας. Κρατήστε το πάνω στο δόντι για περισσότερη ώρα μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.

6. Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς περιέχει ταρμίνες που μπορεί να είναι υπεύθυνες για αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Επιπλέον, μπορεί να είναι χρήσιμο να διαχειριστείτε την οδοντική πλάκα που προκαλεί προβλήματα ευαίσθητων δοντιών. 3

Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε μια πάστα κουρκουμά προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά σε ένα μικρό πιάτο και αρκετό νερό για να κάνετε μια παχιά πάστα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε αυτήν την πάστα απευθείας στο ευαίσθητο δόντι. περιμένετε μερικά λεπτά και μετά ξεπλύνετε. Μείνετε σε αυτή τη ρουτίνα για λίγες μέρες και δείτε τα αποτελέσματα.

7. Neem
Το δέντρο neem περιέχει μια βιοδραστική χημική ουσία, τα τερπενοειδή. Μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη και αντιπυρετικά (ανακουφιστικά από τον πόνο). Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι ωφέλιμο για τη διαχείριση των πρησμένων ούλων και άλλων προβλημάτων που προκύπτουν από ουλίτιδα. 3

Μπορείτε να φτιάξετε σκόνη neem αλέθοντας αποξηραμένα φύλλα neem. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού από αυτό το μείγμα με μαγειρική σόδα στο νερό για να κάνετε μια πάστα. Χρησιμοποιήστε αυτή την πάστα ως οδοντόκρεμα και βουρτσίστε τα δόντια σας με αυτήν. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.

Διαβάστε επίσης: Neem: Χρήσεις, Οφέλη, Παρενέργειες και άλλα!

8. Κλαδιά μουστάρδας
Η μουστάρδα ονομάζεται επίσης miswaak ή δέντρο οδοντόβουρτσας. Περιέχει αιθέρια πτητικά έλαια, αλκαλοειδή, τανίνες, τερπενοειδή και φλαβονοειδή. Μπορεί να έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό βοήθημα στοματικής υγιεινής. Μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της μικροβιακής ανάπτυξης, στη διαχείριση των ευαίσθητων προβλημάτων των δοντιών. 3

Το Miswaak είναι ένα μασητικό ραβδί φτιαγμένο από τις ρίζες και τους μίσχους μιας μουστάρδας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το miswaak ως μία από τις σπιτικές θεραπείες για ευαίσθητα δόντια.

9. Τσάι Bloodwort
Το Bloodwort είναι επίσης γνωστό ως bloodroot. Μπορεί να έχει αντιπλαστικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Οι ευεργετικές ιδιότητες των ριζών του αιμοφόρα μπορεί να οφείλονται στη βιοδραστική του ένωση που ονομάζεται αλκαλοειδές sanguinarine. 3 Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι χρήσιμο για τη μείωση του σχηματισμού οδοντικής πλάκας που προκαλεί ευαίσθητα δόντια. Το τσάι Bloodwort μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ευαίσθητα δόντια. Βράστε ένα κουταλάκι του γλυκού ρίζες σε ένα φλιτζάνι νερό και αφήστε το να βράσει για λίγα λεπτά. Πίνετε αυτό το τσάι τρεις φορές την ημέρα. Το τσάι Bloodwort μπορεί να είναι μια από τις χρήσιμες θεραπείες για ευαίσθητα δόντια.

10. Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Μια αλλαγή τρόπου ζωής μπορεί να είναι μια φυσική θεραπεία που συχνά χάνεται για τη διαχείριση των ευαίσθητων δοντιών μακροπρόθεσμα. Περιλαμβάνει τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής σε καθημερινή βάση, την εφαρμογή σωστών τεχνικών βουρτσίσματος και οδοντικού νήματος, ήπιο βούρτσισμα, χρήση οδοντόβουρτσων με μαλακές τρίχες, απευαισθητοποιητική οδοντόκρεμα, αποφυγή όξινων τροφών και χρήση για τακτικά ραντεβού στον οδοντίατρο. 1

Αν και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν τα οφέλη αυτών των βοτάνων και οι οικιακές θεραπείες για τη διαχείριση των ευαίσθητων δοντιών, αυτά είναι ανεπαρκή. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη για μελέτες σε ανθρώπους για να διαπιστωθεί η πραγματική έκταση των οφελών αυτών των οικιακών θεραπειών στην οδοντική μας υγεία. Επομένως, αυτά πρέπει να λαμβάνονται μόνο με προσοχή και ποτέ ως υποκατάστατο ιατρικής θεραπείας.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr