Αυτοάνοσα νοσήματα και εναλλακτικές θεραπείες

Αυτοάνοσα νοσήματα και εναλλακτικές θεραπείες

Αυτοάνοσα νοσήματα και εναλλακτικές θεραπείες.

Οι αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA), η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (SLE), περιλαμβάνουν καταστροφή υγιών κυττάρων από τον αμυντικό μηχανισμό του ίδιου του σώματος. Εάν το ψεύτικο σύστημα του ανοσοποιητικού συστήματος δεν διορθωθεί, η επίθεση μπορεί να προχωρήσει στην καρδιά, στους πνεύμονες και σε άλλα ζωτικά όργανα.

Οι μηχανισμοί που προκαλούν την απορρύθμιση της ανοσοαπόκρισης δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

Μπορεί να υποτεθεί ότι η τοξικότητα από βαρέα μέταλλα, το σύνδρομο διαρροής του εντέρου, τα μολυσματικά βακτήρια και τα παράσιτα και οι διατροφικές ανισορροπίες μπορούν να επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, απελευθερώνοντας έτσι τα ανοσολογικά σήματα και τις αντιδράσεις.

Συνεχώς γίνονται έρευνες για τον μηχανισμό με τον οποίο αυτοί οι παράγοντες προκαλούν το ανοσοποιητικό σύστημα να προσβάλει τους ιστούς του ίδιου του σώματος. Εδώ θα δούμε μερικές φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της επιθετικής συμπεριφοράς του ανοσοποιητικού συστήματος χωρίς να καταστέλλουν ή να τροποποιούν τις απαραίτητες άμυνες του.

Στις αυτοάνοσες ασθένειες, η ανοσοαπόκριση συνεχίζεται αμείωτη ακόμα κι αν δεν υπάρχει ξένος εισβολέας για επίθεση. Η ακριβής ακολουθία συμβάντων που οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα να γυρίσει ενάντια στο σώμα, δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών παραγόντων ωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα σε συνεχή δραστηριότητα. Αρχικά, το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει την άμυνά του μόνο έναντι ξένων ουσιών. Ωστόσο, με παρατεταμένο φλεγμονώδες στρες, το ανοσοποιητικό σύστημα θα στραφεί εναντίον του ξενιστή του και θα επιτεθεί στους ιστούς του σώματος, δημιουργώντας έτσι μια κλασική αυτοάνοση ασθένεια.

Τα βότανα που μειώνουν τη φλεγμονή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αυτοάνοσης απόκρισης. Αρκετά βότανα που έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό έχουν επίσης ερευνηθεί επιστημονικά για να προσδιοριστεί ο (οι) μηχανισμός (ες) δράσης τους. Αυτά τα βότανα είναι: Λυκίσκος, Αρτεμισία, Κουρκουμάς, Τζίντζερ, Πράσινο τσάι και άλλα. Τα περισσότερα από αυτά τα βότανα έχουν ρόλο στη μείωση τόσο της φλεγμονής όσο και της υπερβολικής ζήτησης αυτοάνοσης απόκρισης.

Αυτοάνοσα νοσήματα και εναλλακτικές θεραπείες μπορούν κάλλιστα να συνυπάρξουν. Εκτός από τα βότανα, σημαντικό ρόλο παίζει γενικότερα η διατροφή που δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τοξίνες, πολλά ζωικά και γαλακτοκομικά. Επίσης η ήπια άσκηση ρίχνει τα επίπεδα του στρες. Για περισσότερη ανακούφιση από τα συμπτώματα των αυτοάνοσων αλλά και για την ενεργοποίηση της ικανότητας αυτοΐασης και εξισορρόπησης του οργανισμού, βοηθά η Ρεφλεξολογία. 

 

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr