5 τροφές που “θωρακίζουν” τον εγκέφαλο από τις εκφυλιστικές νόσους

5 τροφές που “θωρακίζουν” τον εγκέφαλο από τις εκφυλιστικές νόσους

Η ισορροπημένη διατροφή δεν ωφελεί μόνο τη σιλουέτα, αλλά και τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με νευροεπιστήμονες, ο εγκέφαλος χρειάζεται ωμέγα-3 λιπαρά, αντιοξειδωτικά, καφεΐνη, βιταμίνη Β και διάφορα άλλα συστατικά για να είναι σε εγρήγορση.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα που συγκλίνουν ότι οι παρακάτω τροφές είναι ευεργετικές για τον εγκέφαλο, καθώς τον διατηρούν σε εγρήγορση και συμβάλλουν στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών παθήσεων:

Σολομός: Είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής απόδοσης και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Κόκκινα φρούτα: Η γήρανση του εγκεφάλου οφείλεται εν μέρει στην οξείδωση των νευρώνων, που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου. Φρούτα, όπως τα βατόμουρα, τα σμέουρα (φραμπουάζ), οι φράουλες, περιέχουν υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν τον εγκέφαλο. Το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει αντιοξειδωτικά, γι’ αυτό πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής.

Ελαιόλαδο: Έχει βρεθεί ότι η δίαιτα MIND (Mediterranean – Dash Intervention of Neurodegenerative Delay), η οποία συνδυάζει τη δίαιτα DASH και τη μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε έξτρα παρθένο, μειώνει κατά 53% τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσων του εγκεφάλου, όπως το Αλτσχάιμερ. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο ελαιόλαδο αύξησαν τις ικανότητες μάθησης και μνήμης σε ποντικούς.

Παντζάρι: Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Wake Forest, το παντζάρι είναι πλούσιο σε νιτρικά άλατα, που διευκολύνουν τη ροή του αίματος, η οποία τροφοδοτεί τον εγκέφαλο. Η πρόσληψη μιας μερίδας ημερησίως, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ροής του αίματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου δεν τροφοδοτούνται με το αίμα και το οξυγόνο που χρειάζονται. Αυτό συμβάλλει στην εμφάνιση άνοιας.

Σπανάκι: Είναι πλούσιο σε φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) και βιταμίνη Β6. Μελέτες έχουν δείξει ότι και οι δύο αυτές βιταμίνες συμβάλλουν στην προστασία του εγκεφάλου και στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ.

Πηγή: onmed.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr