12 συνήθειες που προκαλούν δυστυχία και πως θα τις αποφύγετε

12 συνήθειες που προκαλούν δυστυχία και πως θα τις αποφύγετε

Η ευτυχία πηγάζει αποκλειστικά από μέσα μας και όχι από τα εξωτερικά γεγονότα. Άλλωστε η ζωή τις περισσότερες φορές είναι γεμάτη αναποδιές και προβλήματα που αν δεν τα αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και θετικότητα μπορεί να μας χαλάσουν όλη μας την ψυχολογία και στη συνέχεια να δημιουργήσουν ακόμη και τριγμούς στην οικογένεια ή το στενό μας περιβάλλον.

Η ευτυχία κρύβεται σε μικρές χαρές που είτε τις νιώθουμε γιατί ξυπνήσαμε με καλή διάθεση, είτε γιατί ως δια μαγείας έχουμε προσλαμβάνουσες που αποτελούν μικρά δώρα της καθημερινότητας.

Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να φτάσουμε πιο κοντά στην ευτυχία.

Πάψε να γκρινιάζεις και να διαμαρτύρεσαι συνεχώς
Οι ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι άνθρωποι δεν παραπονιούνται πολύ. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι αυτοί που παραπονιούνται συνέχεια έχουν πάντα κάτι αρνητικό να πουν … ακόμα και όταν οι γύρω τους είναι ευτυχισμένοι ! Στο κάτω κάτω, όλοι έχουμε διαφορετικές συνθήκες που μας δίνονται σε αυτή τη ζωή, αλλά, οι περιστάσεις αυτές είναι δικές μας – δίκαιες ή άδικες, είτε το θέλουμε είτε όχι. Θα πρέπει λοιπόν να αναζητήσουν λύσεις για τα προβλήματα αντί να διαμαρτύρονται, πράγμα που δεν οδηγεί πουθενά.

Γίνε πιο γενναιόδωρος/ η με τον εαυτό σου και τους γύρω σου
Ο τρόπος που μιλάμε για τον εαυτό μας διαμορφώνει την εικόνα του εαυτού μας, καλύτερη ή χειρότερη.

Η συνειδητοποίηση της αξίας του εαυτού μας είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για την ευτυχία μας και όλοι έχουμε το δικαίωμα να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας. Συνειδητοποιήστε τα λάθη, αποδεχτείτε τα και προχωρήστε… δεν συμμετέχουμε σε αρνητική συζήτηση με τον εαυτό μας. Επιπλέον, σεβαστείτε τις διαφορές των άλλων και αναγνωρίστε το δικαίωμά τους να ζήσουν ευτυχισμένοι και χωρίς αδικαιολόγητη κριτική.

Πάψε να δίνεις τόση σημασία στην ύλη
Ζούμε σε μια υλιστική κοινωνία όπου συνεχώς βομβαρδιζόμαστε με διαφημίσεις για το πιο καινούριο αυτοκίνητο, gadget ή πιστωτική κάρτα. Όλα αυτά υπόσχονται μια ευκολότερη ζωή και ότι με αυτά εκπληρώνουμε την ύπαρξή μας. Δεν είναι έτσι. Ενώ η αγορά ενός νέου προϊόντος μπορεί να παρέχει μια απαραίτητη συναισθηματική ώθηση, αυτή δεν διαρκεί. Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο ‘ τύψεις του αγοραστή’ ; Υπάρχει για κάποιο λόγο. Αναζητήστε κάτι για να το κάνετε που δεν περιλαμβάνει σπατάλη άσκοπη. Ασκηθείτε, διαβάστε,επισκεφθείτε τα αξιοθέατα , κλπ – οτιδήποτε φέρνει ικανοποίηση χωρίς χρέος .

Βρες το μέτρο στη ζωή σου και θα νιώσεις ευτυχής άνθρωπος
Τα περισσότερα πράγματα είναι καλά με μέτρο – φαγητό, ένα ποτό ή δύο, διασκέδαση … όταν όμως αυτά τα πράγματα γίνονται το επίκεντρο στη ζωή μας, τότε, υπάρχει πρόβλημα. Δυστυχώς, πολλοί καλοί άνθρωποι έχουν βρει τον σκοπό τους μέσα από κάποια εθιστική συνήθεια, ιδίως μέσω της εξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ποιο είναι το μεγάλο προληπτικό μέτρο και θεραπεία σε αυτές τις εξαρτήσεις ; Το να βρούμε το πάθος μας και να το ζήσουμε στον μέγιστο βαθμό.

Μην κλαις πάνω από το “χυμένο γάλα” και σκέψου θετικά
Η λύπη δεν είναι μόνο άχρηστη. Μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής. Οι έρευνες συνεχώς δείχνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες, αρνητικές σκέψεις για αποφάσεις που πάρθηκαν στο παρελθόν συχνά είναι πρόδρομοι του χρόνιου στρες και της κατάθλιψης. Σύμφωνα με το Psychology Today, υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να αντιμετωπιστεί η λύπη : (1) να μάθεις από τα λάθη , αλλά να μην σταθείς σε αυτά, (2) αν τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει για την κατάσταση, άστη να φύγει, (3) βεβαιώσου ότι δεν έχεις ρίξει όλο το φταίξιμο σε σένα και (4) δες ξανά την κατάσταση πιο θετικά.

Ζήσε το παρόν και κάνε πλάνα για το μέλλον
Εμείς πρέπει να έχουμε τον λόγο σχετικά με το μέλλον μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε ότι ταλέντο και ικανότητες έχουμε ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε μια ευτυχισμένη ζωή. Υπάρχει η φράση: ζήσε στο παρόν. Αντιμετώπισε τις δυσκολίες,όταν αυτές προκύπτουν και μετά ξεχάστε τες. Απολαύστε τα όμορφα πράγματα στη ζωή και ζήστε στο τώρα.Καθοδηγούνται από το φόβο

Ναι, ο φόβος μπορεί να είναι ένας καταλύτης για την δυστυχία. Για να το κατανοήσουμε πλήρως αυτό,πρέπει να πάμε πάλι πίσω στο να ζεις στο παρόν. Πολύ απλά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον φόβο για το άγνωστο ή το αναπόφευκτο, να ακρωτηριάσουν την ποιότητα της ζωής μας. Ο φόβος είναι μια αρνητική διαδικασία σκέψης που συχνά είναι στον αυτόματο πιλότο. Θυμηθείτε : δεν έχουμε αρνητικές σκέψεις, φόβο,ανησυχία, άγχος ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική διαδικασία σκέψης.

Αξιοποίησε τις χάρες και τα προσόντα σου για να νιώσεις ευτυχία
Είναι σχετικά εύκολο και χωρίς κόπο να αποκτήσουμε ρουτίνα στη ζωή : εργασία,φαγητό, ύπνος, ίσως ακόμη και μια ημέρα ή δύο για διασκέδαση ή χαλάρωση. Αλλά εδώ είναι το ζήτημα: το να μην κατευθύνουμε τα ταλέντα και τα πάθη μας προς ένα θετικό και απτό στόχο, μπορούμε ενδεχομένως να απορρίψουμε κάτι σπουδαίο πριν από την πραγματοποίησή του. Το πιο δύσκολο μέρος για να επιτύχουμε τους στόχους και τα όνειρά μας είναι το πρώτο βήμα. Κάνοντας το πρώτο βήμα, μόνο τότε μπορούμε να δούμε τις δυνατότητες μας.

Κόψε μαχαίρι το κουτσομπολιό και την αρνητική κριτική
Τίποτα δεν αποπνέει μεγαλύτερη δυστυχία και ανασφάλεια από το να μιλάμε αρνητικά για κάποιον άλλον.

Στο κάτω κάτω, γιατί ένας ευτυχής και με αυτοπεποίθηση άνθρωπος να συμμετέχει σε κάτι που δεν ωφελεί ;

Το κουτσομπολιό δεν αρμόζει σε ενήλικες που προσπαθούν να κάνουν τη ζωή τους.

Πες “όχι” στον αρνητισμό γιατί η ευτυχία κρύβεται σε μικρά πράγματα
Παρόμοια με άλλα αρνητικά συναισθήματα, η εχθρότητα είναι ένα περιττό βάρος στις πλάτες μας. Είμαστε όλοι μάρτυρες των αρνητικών συμπεριφορών των άλλων ανθρώπων και μπορεί,μερικές φορές δικαιολογημένα, να μας εξοργίσουν σαν αποτέλεσμα. Αλλά θυμηθείτε: δεν πρόκειται για την άγνοια της συμπεριφορά τους. Είναι για την ευτυχία σας. Είτε συγχωρέστε,ξεχάστε ή αγνοείστε … και προχωρήστε με την ζωή σας.

Φάε σωστά για να είσαι υγιής ψυχικά και σωματικά
Τα διατροφικά άχρηστα φαγητά έχουν μόνο σχέση με την άμεση ικανοποίηση. Είναι σίγουρο ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι καλά για την υγεία μας και θα την οδηγήσουν σε κακή κατάσταση, αύξηση του σωματικού βάρους, κατάθλιψη, έλλειψη ενέργειας και μειωμένη παραγωγικότητα. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή όμως, θα έχει το αντίθετο αποτελέσματα – περισσότερη ενέργεια, ένα υγιές βάρος, πνευματική εγρήγορση και αυξημένη παραγωγικότητα. Φάτε σωστά, για να αισθάνεστε και να δείχνετε υπέροχοι.Μεγαλοποιούν τα προβλήματα

Όταν βιώνουμε δυστυχία και δυσαρέσκεια, η πρώτη μας αντίδραση είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου συναισθηματική. Με άλλα λόγια, αντιδρούμε χωρίς όριο. Στο κάτω κάτω, έχουμε ακόμα αυτήν την ‘σαύρα του εγκεφάλου’ ( αμυγδαλή ) – το επίκεντρο των αρνητικών συναισθημάτων. Κάντε λοιπόν ένα βήμα πίσω, δείτε το πρόβλημα αντικειμενικά (με ελάχιστο συναίσθημα) και επικεντρωθείτε σε μια λύση !Αναγνωρίζοντας αυτές τις συνήθειες, μπορείτε να τις ελέγξετε ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές.

Εν κατακλείδι όλοι μας πρέπει να αισθανόμαστε ευγνώμονες για ό,τι έχουμε καθώς τα δώρα της ζωής είναι πάρα πολλά. Ακόμη και το γεγονός πως ξυπνάμε το πρωί και μπορούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι μας και να κάνουμε την καθημερινή μας ρουτίνα δεν είναι δεδομένο. Χαρά πρέπει να αντλούμε όπως είπαμε και στην αρχή από την ίδια τη ζωή που είναι σοφή και γεμάτη μικρές χαρές όπως το κελάηδισμα των πουλιών, η δύση του ηλίου, ένα λουλούδι που ανθίζει.

Αυτά όπως και η αγάπη των δικών μας ανθρώπων και της οικογένειάς μας μας δίνουν δύναμη και διάθεση να χαμογελάμε και να είμαστε δυνατοί και αισιόδοξοι όπως αξίζει σε κάθε έναν από μας.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr