7 σημάδια που σας λένε ότι ήρθε η ώρα για εμμηνόπαυση

7 σημάδια που σας λένε ότι ήρθε η ώρα για εμμηνόπαυση

Η περιεμμηνόπαυση είναι ένα στάδιο που σας χτυπά πολύ πριν την εμμηνόπαυση. Προσέξτε αυτά τα σημάδια της περιεμμηνόπαυσης, που δείχνουν ότι εισέρχεστε σε αυτό το στάδιο της ζωής σας.

Η εμμηνόπαυση θεωρείται ως η τελική φάση της εμμήνου ρύσεως. Λέγεται ότι βρίσκεστε στη φάση της εμμηνόπαυσης όταν περνάτε 12 μήνες χωρίς έμμηνο κύκλο λόγω της απώλειας της λειτουργίας των ωοθηκών στα 40 και τα 50 σας. Παρά το γεγονός ότι είναι μια φυσική διαδικασία όπως και η εφηβεία, κάθε γυναίκα που επηρεάζεται από αυτό θα έχει μια μοναδική εμπειρία.

Είναι επειδή αυτή η διαδικασία προκαλεί πολλές αλλαγές στις ορμονικές σας δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας αλλά βέβαια αυτό μην το περιμένετε οπωσδήποτε, καθώς η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να είναι και απόλυτα βελούδινη για εσάς. Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι πιο δύσκολη για κάποιους και ευκολότερη για άλλους. 

Συχνά σημάδια περιεμμηνόπαυσης
Ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος γίνεται ακανόνιστος και αρχίζει να μειώνεται περίπου στην ηλικία των 45 ετών. Αυτή η μεταβατική περίοδος ονομάζεται περιεμμηνόπαυση . Τα επίπεδα των οιστρογόνων σας κυμαίνονται και σταδιακά αρχίζουν να μειώνονται όλο αυτό το διάστημα. Αυτό συνεχίζεται έως ότου οι ωοθήκες σας σταματήσουν να παράγουν ωάρια, οπότε θα σταματήσετε να έχετε περίοδο και δεν θα μπορείτε να μείνετε έγκυος.

Για να κατανοήσουμε τα σημάδια και τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης, η Health Shots μίλησε με τον Δρ Surabhi Siddhartha , Σύμβουλο Μαιευτήρα και Γυναικολόγο, Motherhood Hospital, Kharghar, Mumbai.

Ο Δρ Siddhartha λέει,

«Όταν βρίσκεστε σε περιεμμηνόπαυση, είναι δύσκολο να υπολογίσετε πότε ή αν θα φτάσει η επόμενη περίοδος σας. Είναι επίσης πιο δύσκολο να προβλέψετε εάν η ροή σας θα είναι ισχυρή ή ήπια ή πόσο θα διαρκέσει η περίοδός σας. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε σε αυτό το σημείο είναι να παρακολουθείτε τα συναισθήματά σας και να αναζητάτε αλλαγές».

Οι αλλαγές θα μπορούσαν να αρχίσουν να εμφανίζονται μήνες ή χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση. Εκτός από τους ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους , υπάρχουν και πολλά άλλα συμπτώματα.

Ακολουθούν 7 σημάδια που μπορεί να παρατηρήσετε αν πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση:

1. Οι εμμηνορροϊκοί σας κύκλοι γίνονται ακανόνιστοι
Αυτό είναι ένα κλασικό σύμπτωμα ότι πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση. Οι περίοδοί σας μπορεί να είναι πιο συχνές ή λιγότερο συχνές, πιο βαριές ή ελαφρύτερες ή να διαρκούν περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο.

2. Κυρίως είσαι σε κακή διάθεση
Διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σας, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Εάν είχατε ήδη άγχος ή θλίψη, τα συμπτώματά σας μπορεί να ενταθούν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

3. Έχετε την τάση να ξεχνάτε πράγματα
Κατά τη μέση ηλικία, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν μικρά κενά μνήμης, όπως να μην μπορούν να ανακαλέσουν μια λέξη ή να τοποθετήσουν λάθος τα κλειδιά του οχήματός τους. Συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα από τα σημάδια της περιεμμηνόπαυσης.

4. Ακράτεια ούρων
Η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί να κάνει τα πυελικά όργανα αδύναμα. Μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει ξαφνική ανάγκη για ούρηση καθώς και πιο συχνή ούρηση ως αποτέλεσμα αυτού. Η ξηρότητα του κόλπου επίσης είναι ένα από τα περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα που βιώνουν οι περισσότερες γυναίκες.

5. Θα δείτε αλλαγές στο σώμα σας
Τα μαλλιά και το δέρμα σας μπορεί επίσης να γίνουν πιο ξηρά και πιο λεπτά. Κατά την εμμηνόπαυση, μερικές γυναίκες παίρνουν βάρος. Η σωματική σας διάπλαση μπορεί επίσης να αλλάξει, με αποτέλεσμα περισσότερο λίπος γύρω από τη μέση και περισσότερο λίπος και λιγότερους μυς συνολικά.

6. Εξάψεις
Οι εξάψεις μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα οποιασδήποτε ιατρικής πάθησης. Ωστόσο, είναι επίσης το πιο κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Εμφανίζονται λιγότερο συχνά στην περιεμμηνόπαυση και στη συνέχεια αυξάνονται στην εμμηνόπαυση.

7. Έχετε διαφορετικά συναισθήματα για το σεξ
Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι ενδιαφέρονται λιγότερο για το σεξ ή δυσκολεύονται να διεγερθούν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Άλλες γυναίκες λένε ότι απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ και νιώθουν πιο απελευθερωμένες τώρα που δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως μείνουν έγκυες.

Προειδοποίηση: Μετά την εμμηνόπαυση, οποιαδήποτε αιμορραγία, συμπεριλαμβανομένης της κηλίδωσης, δεν είναι τυπική. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

πληροφορίες. www.healthshots.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr