Τα θαυματουργά φύλλα που καταπολεμούν φούσκωμα και δυσπεψία

Τα θαυματουργά φύλλα που καταπολεμούν φούσκωμα και δυσπεψία

Η φασκομηλιά (Salvia officinalis) έχει χαρακτηριστεί ως πολυφάρμακο στην αρχαιότητα, ως ιερό βότανο από τους Λατίνους, ως αντίδοτο κατά της πανούκλας και ως «ακατανίκητη πανάκεια» από τη μεσαιωνική ιατρική.

Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν στην παραδοσιακή ιατρική και κατά τον 17ο αιώνα αντάλλασσαν ποσότητες φασκόμηλου με τριπλάσια ποσότητα της καλύτερης ποιότητες τσαγιού.

Η φασκομηλιά είναι γνωστή και ως χαμοσφακιά, μηλοφασκιά, λουσφάκι, φάσκος, αγριοφασκιά, αλιφασκιά, ελελίφασκος.

Στις πολύτιμες ιδιότητές της ανήκουν η ενίσχυση μνήμης, η αντιική, αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή, αντισηπτική και αντιφλεγμονώδης δράση. Επίσης του αποδίδεται αντιοξειδωτική, καρδιοτονωτική, σπασμολυτική και αντιδιαβητική δράση.

Η δρόγη (συνήθως φύλλα) της Slavia officinalis αποτελεί παραδοσιακό φαρμακευτικό προϊόν φυτικής προέλευσης για τη συμπτωματική θεραπεία της ήπιας δυσπεψίας (καούρα, φούσκωμα), την ανακούφιση της υπερβολικής εφίδρωσης, τη συμπτωματική θεραπεία των φλεγμονών στο στόμα ή το λαιμό και την ανακούφιση των φλεγμονών του δέρματος.

Το έγχυμα χρησιμοποιείται εξωτερικά σε φλεγμονές των βλεννογόνων και είναι ιδανικό για γαργάρες και στοματικές πλύσεις. Επίσης το έκχυμα ανακουφίζει την ήπια δυσπεψία, βοηθά και ενισχύει τη μνήμη και τη νοητική λειτουργία σε υγιείς νεαρούς και ενήλικες.

Συνιστάται να αποφύγεται η πολύ συχνή κατανάλωσή του κατά την εκγυμοσύνη και τη γαλουχία καθως και από παιδιά και άτομα με επιληψία.

Χρήσιμο tip: Βάζοντας λίγα φύλλα φασκόμηλου σε όσπρια που βράζουν μπορεί να μετριαστεί το ανεπιθύμητο φούσκωμα που προκαλείται από την κατανάλωσή τους. Λίγα φύλλα φασκόμηλου μπορούν επίσης να καθυστερήρουν τη ριζοβολία και να παρεμποδίσουν τις προσβολές σε αποθηκευμένες πατάτες και ξερά κρεμμύδια.

Πηγή: Με… Νου αρωματόκηπος & ευεξία -Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των βοτάνων, Μαρία Στικούδη, Ελένη Μαλούπα, Διαμάντω Λάζαρη, Νίκος Κρίγκας – Εκδόσεις Πατάκη

www.thebest.gr

 

Αιθέριο έλαιο φασκόμηλου.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr