To βότανο που βοηθά στο στρες, το σάκχαρο και ανεβάζει την τεστοστερόνη

To βότανο που βοηθά στο στρες, το σάκχαρο και ανεβάζει την τεστοστερόνη

Βασικό εργαλείο της εναλλακτικής ιατρικής, η Ashwagandha κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις νέες γενιές. Ωστόσο, πόσο ασφαλές είναι τελικά αυτό το νέο trend;

Το νέο trend που συνεπαίρνει αυτό το μαγικό εργαλείο προς το μυαλό των zoomers (γενιά gen-z) ή αλλιώς το tik-tok, ονομάζεται Ashwagandha και φαίνεται να βοηθάει δραστικά στην καλυτέρευση της υγείας μας. Το Ashwagandha προέρχεται από ένα αειθαλή θάμνο και ταξινομείται στα προρμογόνα βότανα, δηλαδή τα βότανα που βοηθούν τον οργανισμό να προσαρμοστεί καλύτερα στα στρεσογόνα ερεθίσματα. Αποτελεί σημαντικό μέρος της μακραίωνης παράδοσης της Ayurveda (Ayur = ζωή, Veda = επιστήμη ή γνώση), του εναλλακτικού συστήματος ιατρικής της Ινδίας, η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί μια διάσημη θεραπευτική μέθοδο.

To βότανο που έγινε mega-trend στο Tik-tok – Βοηθά στο στρες, το σάκχαρο και ανεβάζει την τεστοστερόνη
Στην φιλοσοφία της Ayurveda έγκειται η θεραπεία μέσω της διατροφής, της άσκησης, των βοτάνων, του διαλογισμού, της έκθεσης στο φως του ήλιου και των ασκήσεων αναπνοών, καθώς βασίζεται στην ιδέα ότι το μυαλό και το σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Η Ayurveda χρησιμοποιεί το Ashwagandha, ειδικά την ρίζα του, ως ένα φυτικό στυπτικό, θερμογόνο διεγερτικό. Η ρίζα αυτή έχει μια αρκετά ιδιαίτερη μυρωδιά που θυμίζει άλογο -ή ashwa στα σανσκριτικά- και ιστορικά φημιζόταν να δίνει τη δύναμη του αλόγου. Σήμερα η χορήγησή της, κυρίως της καλύτερης ποικιλίας της, Nagori Ashwagandha, συνίσταται από πολλούς σε περιπτώσεις σωματικής αδυναμίας, εξασθένησης λόγω ηλικίας, αϋπνίας, νευρικής κατάρρευσης και δυσκοιλιότητας.

Η έρευνα για το ashwagandha συνεχίζει να εξελίσσεται με τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να μελετούν την αποτελεσματικότητά του ενάντια σε μια ποικιλία παθήσεων. Ωστόσο παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά τεκμηριωμένα οφέλη της ashwagandha, τα οποία είναι αλληλένδετα.

1. Ανακουφίζει από το στρες και το άγχος
Το ashwagandha είναι ίσως πιο διάσημο, ιδιαίτερα στο tik-tok για την επίδραση που έχει στα επίπεδα του στρες και του άγχους στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο του National Library of Medicine, η χρήση του βοτάνου αυτού μειώνει σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης.

2. Μειώνει τα σάκχαρα στο αίμα και το λίπος
Η μείωση της κορτιζόλης σημαίνει και αυτόματο καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ενας μικρός αριθμός ερευνών αποδεικνύει ότι το ashwagandha βοηθάει τόσο στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα, όσο και των τριγλυκερίδιων, με πολλούς να το συγκρίνουν και με φαρμακευτικές αγωγές που συνίστανται για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

3. Αυξάνει την ορμόνη της τεστοστερόνης στους άνδρες και την γενικότερη σεξουαλική λειτουργικότητα στις γυναίκες
Οι επιστημονικές αποδείξεις δεν είναι πολλές, ωστόσο υπάρχει μελέτη που αναδεικνύει τα οφέλη της ουσίας αυτού του βοτάνου, στη σεξουαλική ορμή των δυο φύλων. Σύμφωνα με συγκεκριμένη έρευνα το ashwagandha μπορεί να αυξήσει τη διέγερση, τη λίπανση της ευαίσθητης περιοχής της γυναίκας, τον οργασμό και να μειώσει σημαντικά το αίσθημα της δυσφορίας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Στους άνδρες αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ορμόνης του σεξ. Η χορήγηση ashwagandha σε υπογόνιμους άνδρες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος μέσω της εξισορρόπησης των επιπέδων των αναπαραγωγικών ορμονών.

4. Βελτιώνει την μνήμη και την προσοχή
Το βότανο αυτό έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να βελτιώσει την μνήμη και την εστίαση. Μικρές μελέτες διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, το ashwagandha βελτίωσε σημαντικά τους χρόνους αντίδρασης των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια γνωστικών και ψυχοκινητικών δοκιμασιών, οι οποίες μετρούν την ικανότητα ανταπόκρισης σε οδηγίες και εκτέλεσης μιας υποδεικνυόμενης ενέργειας. Μια μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι το ashwagandha βελτίωσε σημαντικά την προσοχή των συμμετεχόντων, καθώς και την άμεση και γενική μνήμη τους σε μια ποικιλία δοκιμασιών

5. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς
Τουλάχιστον δύο μελέτες έχουν δείξει ότι το ashwagandha μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα VO2 max, δηλαδή τη μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που προσλαμβάνεται κατά τη σωματική άσκηση. Τα επίπεδα αυτά χρησιμοποιούνται στη μέτρηση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής -πόσο καλά η καρδιά και οι πνεύμονες παρέχουν οξυγόνο στους μυς κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Ετσι, τα υψηλότερα επίπεδα VO2 max μπορεί να υποδηλώνουν μια υγιή καρδιά, η οποία αποδίδει καλά υπό αυτές τις συνθήκες.

6. Τονώνει τους μύες και την σωματική δύναμη
Ισως και ο πιο σημαντικός λόγος που το ashwagandha έχει γίνει τόσο διάσημο στο tik-tok. Στην εφαρμογή υπάρχει πληθώρα βίντεο -πριν και μετά- που δείχνουν νέους και νέες που έχουν αυξήσει σημαντικά τους μύες τους μετά την χορήγηση του βοτάνου αυτού. Ωστόσο οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν την αποτελεσματικότητα του ashwagandha στη βελτίωση της δύναμης και του μεγέθους των μυών. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αυξημένη ταχύτητα και δύναμη, ενώ μια άλλη μελέτη παρατήρησε αύξηση της μυϊκής ισχύος, παράλληλα με χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους και μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης όταν καταναλώθηκε ashwagandha.

Παρόλα αυτά, οι περισσότερες κλινικές μελέτες έχουν δοκιμάσει τη φυτική ουσία σε σχετικά μικρό αριθμό συμμετεχόντων, ενώ ήδη έχουν δημοσιευτεί επιστημονικά κείμενα σχετικά με τις παρενέργειες του βοτάνου. Ισως από τις πιο αξιοσημείωτες είναι η απευαιθητοποίηση του υποδοχέα της σεροτονίνης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση της παραγωγής σεροτονίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Υπενθυμίζουμε ότι η σεροτονίνη είναι ο νεβροδιαβιβαστής που υπάρχει στον εγκέφαλο μας και στο έντερο και βοηθάει στην ρύθμιση του ύπνου, της όρεξης και της καλής διάθεσης. Ουσιαστικά ακόμα εξετάζεται αν η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε ένα μούδιασμα των συναισθημάτων, όπως προειδοποιούν στο tik-tok πολλοί χρήστες και ειδικοί.

Επειδή χρειάζονται σίγουρα περαιτέρω και πιο εκτεταμένες μελέτες για να διαπιστωθούν τα ισχυριζόμενα οφέλη της ashwagandha, ιδίως μακροπρόθεσμα, θα σας συνιστούσαμε πριν επηρεαστείτε από αυτό το νέο trend, να διαβάσετε σίγουρα τις αντενδείξεις και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ειδικά σε περιπτώσεις υποκείμενων νοσημάτων

Της Πέγκυ Μπαμπάθα

www.newmoney.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr