Εμμηνόπαυση και διάρροια: Αιτίες και θεραπείες

Εμμηνόπαυση και διάρροια: Αιτίες και θεραπείες

Η εμφάνιση διάρροιας είναι άβολη και ενοχλητική. Δυστυχώς, τα πεπτικά προβλήματα είναι κοινά στην εμμηνόπαυση.

Τα καλά νέα είναι ότι η διάρροια αντιμετωπίζεται μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής. Αυτό το άρθρο θα συζητήσει τις αιτίες και τις επιλογές θεραπείας για τη διάρροια στην εμμηνόπαυση.

Η διάρροια είναι χαλαρά, υδαρή κόπρανα δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα. Επιπλέον, μπορεί επίσης να εμφανίσετε κοιλιακές κράμπες, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, ναυτία, πυρετό και έμετο .

Αιτίες εμμηνόπαυσης και διάρροιας
Τόσο η εμμηνόπαυση όσο και οι μη εμμηνοπαυσιακές αιτίες μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα για το καθένα.

Αιτίες εμμηνόπαυσης και διάρροιας

Αλλαγή Ορμονών
Η αλλαγή των ορμονών του φύλου μπορεί να επηρεάσει την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος .

Για παράδειγμα, όταν μειώνεται η ορμόνη της προγεστερόνης, μπορεί να εμφανίσετε αύξηση της δραστηριότητας του εντέρου σας. Αυτό σημαίνει ότι η τροφή θα μετακινηθεί γρήγορα μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα σας, με αποτέλεσμα τη διάρροια.

Επιπλέον, μια αλλαγή στα επίπεδα ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε εντερική διαπερατότητα. Αυτό προκαλεί διάρροια ερεθίζοντας την επένδυση του πεπτικού σας συστήματος, αποδυναμώνοντας τους μυς του στομάχου ή μειώνοντας την απορρόφηση από τα τρόφιμα στο σώμα .

Αυξημένο στρες
Υπάρχει μια πολύ γνωστή σχέση μεταξύ του στρες και της υγείας του εντέρου. Το άγχος στο νευρικό σύστημα μπορεί να αυξήσει την κινητικότητα του παχέος εντέρου και να επιταχύνει την εντερική διέλευση. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανίσετε διάρροια .

Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορούν να έχουν μια αγχωτική ζωή μεταξύ της φροντίδας των παιδιών τους, των ηλικιωμένων γονέων και της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Επιπλέον, το άγχος είναι επίσης αποτέλεσμα της αύξησης της κορτιζόλης, που είναι συχνή σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Χρόνια Κατάσταση
Η χρόνια διάρροια, ή διάρροια που διαρκεί 6-12 μήνες, είναι επίσης συχνή στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, η χρόνια διάρροια μπορεί επίσης να υποδεικνύει ένα πιο σοβαρό ζήτημα που δεν σχετίζεται με την εμμηνόπαυση.

Η χρόνια διάρροια σχετίζεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), τη νόσο του ευερέθιστου εντέρου (IBD), την κοιλιοκάκη και τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης.

Βακτήρια, Ιοί, Παράσιτα
Τα κοινά βακτήρια, ιοί και παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν χρόνια διάρροια.

Για παράδειγμα, το Giardia duodenalis («Giardia») είναι ένα κοινό παράσιτο που μολύνει τα έντερα και προκαλεί διάρροια.

Το Giardia μεταδίδεται από άτομο σε άτομο ή μέσω μολυσμένου νερού, τροφίμων, επιφανειών ή αντικειμένων. Στην πραγματικότητα, ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι παθαίνουν Giardia είναι η κατάποση μολυσμένου πόσιμου νερού .

Βακτηριακή υπερανάπτυξη λεπτού εντέρου (SIBO)
Η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO) εμφανίζεται όταν υπάρχει μη φυσιολογική αύξηση του συνολικού βακτηριακού πληθυσμού στο λεπτό έντερο. Αυτοί οι τύποι βακτηρίων δεν βρίσκονται συνήθως στο λεπτό έντερο. Ως αποτέλεσμα, ένας ασθενής με SIBO είναι πιθανό να εμφανίσει διάρροια .

Διατροφικές ευαισθησίες & δυσανεξίες
Οι δυσανεξίες στη λακτόζη, τη φρουκτόζη, τη σακχαρόζη και το FODMAP οδηγούν σε χρόνια διάρροια. Επιπλέον, η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών όπως η μαννιτόλη και η σορβιτόλη επηρεάζουν επίσης τη διάρροια. Τέλος, η κατανάλωση πικάντικων τροφών ή καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες γυναίκες γίνονται πιο ευαίσθητες σε συγκεκριμένες τροφές καθώς μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Έτσι, εάν έχετε διάρροια, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς αντιδρά το σώμα σας σε διαφορετικές τροφές και αφαιρέστε αυτές που προκαλούν διάρροια.

Θεραπεία για την εμμηνόπαυση και τη διάρροια
7 τρόποι για να διαχειριστείτε την εμμηνόπαυση και τη διάρροια

Πίνετε Υγρό
Όταν έχετε διάρροια, χάνετε πολλά υγρά στο σώμα σας. Είναι σημαντικό να αντικαταστήσετε αυτά τα υγρά. Επομένως, πίνετε πολλά υγρά, όπως νερό, ζωμούς και χυμούς. Επίσης, αποφύγετε τα αφυδατικά υγρά όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ.

Τρώτε διαλυτές φυτικές ίνες
Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη σύνδεση των κοπράνων μεταξύ τους, σχηματίζοντας συμπαγή κόπρανα.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες περιλαμβάνουν βρώμη, φασόλια, γλυκοπατάτες, μπρόκολο, καρότα, αχλάδια, σύκα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα, λιναρόσπορους, ηλιόσπορους και φουντούκια .

GI Gentle Diet
Εάν η κατανάλωση περισσότερων διαλυτών ινών δεν βοηθά, δοκιμάστε την αντίθετη προσέγγιση τρώγοντας μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, χαμηλή περιεκτικότητα σε υπολείμματα και χαμηλή σε λιπαρά. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν κράκερ σόδας, τοστ, αυγά, ρύζι ή κοτόπουλο.

Επιπλέον, αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γαλακτοκομικά προϊόντα ή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε καρυκεύματα για λίγες ημέρες .

Μειώστε το στρες
Το άγχος και η υγεία του εντέρου έχουν μια ισχυρή σχέση. Όταν αντιμετωπίζετε χρόνιο στρες, υπάρχει ένας καταρράκτης αρνητικών επιπτώσεων στο πεπτικό σας σύστημα.

Έτσι, με τη διαχείριση του στρες , μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου βελτιώνοντας παράλληλα πολλά άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Επικεντρωθείτε στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης και στη μείωση του στρες στη ζωή σας μέσω του ύπνου υψηλής ποιότητας , της άσκησης, της συμμετοχής σε χόμπι και του περιβάλλοντός σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Εάν είναι δυνατόν, απομακρύνετε τον εαυτό σας από αγχωτικό σπίτι και περιβάλλον εργασίας για να βελτιώσετε το άγχος.

Εξαλείψτε τις τροφικές δυσανεξίες
Τρόφιμα που ανεχόσαστε καλά πριν από τώρα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να χωνέψετε. Για παράδειγμα, η δυσανεξία στη γλουτένη και στη λακτόζη είναι κοινή σε πολλούς ενήλικες. Άλλα δύσκολα αφομοιώσιμα τρόφιμα περιλαμβάνουν τη λακτόζη, τη φρουκτόζη και τη σακχαρόζη.

Λοιπόν, να είστε ενήμεροι για το τι τρώτε και αν παρατηρήσετε ότι ορισμένα τρόφιμα προκαλούν διάρροια, εξαλείψτε τα για μερικές εβδομάδες .

Δοκιμάστε μια δίαιτα χαμηλής κατανάλωσης
Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP είναι 75% αποτελεσματική στη μείωση συμπτωμάτων όπως η διάρροια που σχετίζεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου . Τα FODMAP είναι υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας που δυσαπορροφούνται στο λεπτό έντερο, ζυμώνονται στο παχύ έντερο και προκαλούν δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια.

Οι ασθενείς με IBS μειώνουν τη διάρροια αποφεύγοντας τα κοινά FODMAPs όπως το σιτάρι, η λακτόζη, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μάνγκο και το μέλι. Είναι σημαντικό να λάβετε διάγνωση IBS-D πριν ξεκινήσετε αυτόν τον τύπο δίαιτας.

Φάρμακα για την εμμηνόπαυση και τη διάρροια
Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τη διάγνωσή σας, μπορείτε να πάρετε μη συνταγογραφούμενα (OTC) και συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη διάρροια σας.

Τα OTC φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα εάν έχετε διάρροια. Αυτά ονομάζονται αντιδιαρροϊκά φάρμακα.

Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα περιλαμβάνουν: Imodium, Pepto-Bismol και υποσαλικυλικό βισμούθιο.

Μην παίρνετε OTC φάρμακα εάν βακτήρια ή παράσιτα προκαλούν τη διάρροια σας. Η διακοπή της διάρροιας, σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας .

Προβιοτικά
Τα καλά βακτήρια μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση μιας υγιούς ισορροπίας στον εντερικό σωλήνα ενισχύοντας το επίπεδο των καλών βακτηρίων. Τα προβιοτικά είναι διαθέσιμα σε κάψουλα ή υγρή μορφή και προστίθενται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα, όπως ορισμένες μάρκες γιαουρτιού.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα ποια στελέχη βακτηρίων είναι πιο χρήσιμα ή ποιες δόσεις χρειάζονται .

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων σας πέφτουν. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή η θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την εμμηνόπαυση. Η εξισορρόπηση των οιστρογόνων μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος, επηρεάζοντας τη διάρροια.

Πότε να καλέσετε τον γιατρό
Μιλήστε με το γιατρό σας εάν η διάρροια σας δεν υποχωρεί ή επιδεινώνεται.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε:

Έντονος πόνος στην κοιλιά ή στο ορθό
Αίμα στα κόπρανα σας
Μαύρα, πίσσα κόπρανα
Υψηλός πυρετός (μεγαλύτερος από 101,3 F)
Σημάδια αφυδάτωσης

Αυτά μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια για πράγματα όπως:

Μόλυνση
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)
Παγκρεατίτιδα
Καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο γιατρός σας θα ρωτήσει για το ιατρικό σας ιστορικό, θα εξετάσει τα φάρμακά σας, θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση και θα παραγγείλει εξετάσεις για να προσδιορίσει την αιτία της διάρροιας σας.

Παρακάτω είναι μερικές εξετάσεις που μπορεί να κάνει ο γιατρός σας εάν έχετε σοβαρή διάρροια:

Εξέταση αίματος: Μια πλήρης εξέταση αίματος, μέτρηση ηλεκτρολυτών και εξετάσεις νεφρικής λειτουργίας για να δείξει τη σοβαρότητα της διάρροιας σας.
Δοκιμή κοπράνων: Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια εξέταση κοπράνων για να δει εάν τα βακτήρια ή τα παράσιτα είναι η αιτία της διάρροιας.
Τεστ αναπνοής: Αυτός ο τύπος εξέτασης μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση καταστάσεων όπως η δυσανεξία στη λακτόζη ή το SIBO.
Ευέλικτη σιγμοειδοσκόπηση ή κολονοσκόπηση: για τη διάγνωση καταστάσεων όπως η νόσος του ευερέθιστου εντέρου.

Ανώτερη ενδοσκόπηση: για εξέταση και βιοψία του στομάχου και του άνω εντέρου και χρησιμοποιείται για τη διάγνωση καταστάσεων όπως η κοιλιοκάκη .

Ενώ η εμμηνόπαυση είναι ένα αναμενόμενο μέρος του κύκλου ζωής μιας γυναίκας, η προσθήκη της διάρροιας μπορεί να προκαλέσει σοκ. Οι αλλαγές στα οιστρογόνα και στην προγεστερόνη μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση των συμπτωμάτων διάρροιας.

Μπορείτε να διαχειριστείτε τη διάρροια μέσω διαφόρων φυσικών θεραπειών, όπως η δίαιτα, η μείωση του στρες και τα συμπληρώματα OTC.

Τέλος, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας και την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης εάν η διάρροια είναι πιο σοβαρή.

menopausebetter.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr