Ανθοϊάματα Bach: Μία εναλλακτική θεραπεία για θλίψη, άγχος, πόνο

Ανθοϊάματα Bach: Μία εναλλακτική θεραπεία για θλίψη, άγχος, πόνο

Η θεραπεία με τα ανθοϊάματα του Μπαχ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη ως μια πιο εναλλακτική ή συμπληρωματική προσέγγιση πάνω σε συναισθηματικά προβλήματα και καταστάσεις πόνου.

Τα ανθοϊάματα φτιάχνονται από εκχυλίσματα ανθέων άγριων φυτών. Τα ανθοϊάματα Bach (Bach Flower Remedies) είναι μια εναλλακτική μέθοδος θεραπείας, την οποία ανακάλυψε ο Άγγλος γιατρός Edward Bach στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Bach αφιέρωσε τη ζωή του στην ανακάλυψη 38 θεραπειών που αντιστοιχούν σε 38 αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις, αφού πίστευε σε μια πραγματικά ολιστική μορφή συναισθηματικής θεραπείας.

Πού μας βοηθούν
Οι θεραπείες με ανθοϊάματα Bach συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της συναισθηματικής μας κατάστασης και συνήθως συνιστώνται από τους εξειδικευμένους ψυχολόγους για την ανακούφιση ψυχικών προβλημάτων, αλλά και του πόνου. Παρασκευάζονται από 38 διαφορετικά λουλούδια της Αγγλίας και είναι τελείως ακίνδυνα, δεν έχουν παρενέργειες ή αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα ή ουσίες. Έτσι, εύκολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε μωρά ή και σε ζώα, αρκεί βέβαια ο θεραπευτής να βρει ποιο από τα 38 ταιριάζει στην εκάστοτε περίπτωση.

Ένα ανθοΐαμα για κάθε συναίσθημα
Καθώς καθένα από τα ανθοϊάματα αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, οι συνδυασμοί τους μπορούν να εστιάσουν και να βοηθήσουν σε κάθε διαφορετική, έντονη ή πιο ήπια απαίτηση της σύγχρονης ζωής. Οι ερευνητές της μεθόδου μιλούν για πάνω από 9.000.000 συνδυασμούς, έναν για κάθε πιθανό αρνητικό συναίσθημα ή εδραιωμένη νοητική κατάσταση. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και τις μελέτες του Ιδρύματος Bach, η δράση τους είναι ιδιαίτερα λεπτοφυής, υποστηρικτική και ήπια. Όπως ακριβώς τα λουλούδια, που είναι το βασικό εργαλείο θεραπείας, το άτομο που αποφασίζει να συμμετάσχει σε συνεδρίες παρατηρεί τη ζωή του να ανθίζει από μέσα προς τα έξω και σταδιακά θα νιώσει εσωτερική ελευθερία, χαρά, νοητική και συναισθηματική ισορροπία.

Οι 7 Συναισθηματικές Ομάδες που όρισε ο Dr Bach
▶ Φόβος
▶ Αβεβαιότητα
▶ Ανεπαρκές ενδιαφέρον
στις παρούσες καταστάσεις
▶ Υπερβολικό ενδιαφέρον για
την ευημερία των άλλων
▶ Αποθάρρυνση ή απελπισία
▶ Υπερευαισθησία
σε επιρροές και ιδέες
▶ Μοναχικότητα

Η πρωτοτυπία
Ο τρόπος παρασκευής τους, που ανακάλυψε μετά από μακροχρόνια κλινική έρευνα ο Dr Bach, είναι ιδιοφυής και πρωτότυπος. Ο ερευνητής κατόρθωσε να μεταφέρει μέσω του νερού την πληροφορία του κάθε συγκεκριμένου άνθους, ενώ η υψηλή αραίωση κάνει τη χημική τους σύσταση σχεδόν μη ανιχνεύσιμη.

Πώς θεραπεύουν τα ανθοϊάματα Bach
Η χρήση των ανθοϊαμάτων ανήκει στις ενεργειακές θεραπείες. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους θεραπευτές, δε θα θεραπεύσουν μόνο το νοητικό και συναισθηματικό σου κόσμο που “νοσεί”, αλλά θα επεκταθούν και στο φυσικό σου σώμα. Για τους υποστηρικτές της θεραπευτικής θεωρίας του Bach οι αιτίες των περισσότερων ασθενειών βρίσκονται ακριβώς εκεί. Στην ψυχή και στον νου. Δες το παράδειγμα: Μπορεί κάποιος να έχει ελλείψεις ορισμένων θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό του. Η θεραπεία με ανθοϊάματα Bach δε θα προσφέρει στον οργανισμό του τα θρεπτικά εκείνα στοιχεία που του λείπουν, αλλά θα ωθήσει το άτομο να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή του, οι οποίες με τη σειρά τους θα φέρουν αποτέλεσμα στο φυσικό σώμα.

Πώς να επιλέξεις μια θεραπεία Bach
Θα αναζητήσεις μια θεραπεία λουλουδιών σύμφωνα με το συναισθηματικό ζήτημα που σε απασχολεί. Μπορείς να επιλέξεις ένα ίαμα ή να συνδυάσεις πολλά μαζί. Μπορείς να τα αγοράσεις σε ένα κατάστημα υγιεινής διατροφής ή να επισκεφθείς έναν ειδικό ο οποίος θα σου συστήσει τα κατάλληλα για σένα. Η θεραπεία με ανθοϊάματα λειτουργεί πρακτικά τόσο ως αυτοτελής εναλλακτική προσέγγιση ψυχονοητικής εξισορρόπησης όσο και ως συμπληρωματική θεραπεία στις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο ψυχολόγος, ο ψυχίατρος, ο ψυχοθεραπευτής ή ο σύμβουλος ψυχικής υγείας.

Η ωφέλεια στην ψυχική υγεία
Για καλύτερη αυτογνωσία μπορείς να μελετήσεις τις καταστάσεις που περιγράφει ο Dr Bach, ώστε να βρεις αυτές που σε αντιπροσωπεύουν. Πότε συνήθως θα χρησιμοποιήσεις ανθοϊάματα Bach; Όταν έχεις έντονο άγχος, αγωνία, στενοχώρια, καταστάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σου. Θα τα χρησιμοποιήσεις, επομένως, για να παραμείνεις ήρεμη σε αγχωτικές περιόδους.

Σκέψου, λοιπόν, πόσο χρήσιμο θα μπορούσε να είναι ένα ίαμα, όπως το Agrimony, το οποίο θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις την ύπαρξή σου από το εσωτερικό βάσανο που κουβαλάς πίσω από το προσωπείο χαράς. Το Cherry Plum μαλακώνει τον φόβο ότι θα χάσεις τον έλεγχο και κατευνάζει κάθε υστερική διάθεση, ενώ βελτιώνει την καλύτερη επαφή του ανθρώπου με τα συναισθήματά του. Υπάρχουν ανθοϊάματα που αμβλύνουν τους φόβους και βοηθούν τον άνθρωπο να αποκτήσει ψυχικό κουράγιο και θάρρος. Έτσι, το Holy βοηθά στο να μετριαστούν η καχυποψία, ο θυμός, η ζήλια. Το Larch θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και να ξεπεράσεις τα όποια συμπλέγματα κατωτερότητας. Το Mimulus θα απομακρύνει τις φοβίες και την ντροπαλότητα. Με το Elm θα τα καταφέρεις όταν νιώθεις “υπερχείλιση” από τις πολλές ευθύνες. Το Willow απομακρύνει την αυτολύπηση, την γκρίνια, την πικρία. Ανθοϊάματα όπως το Honeysuckle, το Rock Rose και το Red Chestnut θα σε ωθήσουν να ξεπεράσεις συναισθήματα που σε κρατούν δέσμια των καταστάσεων. Ακόμα, το Red Chestnut θα μαλακώσει την υπερβολική ανησυχία για τους άλλους και τη συναισθηματική εξάρτηση που απορρέει από παρόμοια συναισθήματα.

Ανθοϊάματα όπως τα Willow, Honeysuckle, Red Chestnut, Wild Rose, Gentian, Gorse, Mustard κ.λπ., μαζί με πολλά από τα νεότερα, μετά τον Bach ανθοϊάματα, αν επιλεγούν σωστά και εξατομικευμένα, μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάθλιψη, που απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο. Έχει παρατηρηθεί ότι τα ανθοϊάματα μπορούν να δοθούν παράλληλα με τα σχετικά φάρμακα για την ψύχωση επιφέροντας πολύ σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Το Rock rose θα απαλύνει τον τρόμο και την αίσθηση έκτακτης ανάγκης για βοήθεια, το Star of Bethlehem θα καταπολεμήσει το τραύμα, το σοκ, την απώλεια, ενώ το Oak προοδευτικά θα σε αποκολλήσει από την εμμονική προσκόλληση στο καθήκον.

Η έρευνα δε σταματά ποτέ και τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί πλήθος ανθοϊαμάτων, αρκεί να αναφέρουμε τα έξοχα ανθοϊάματα της Καλιφόρνιας, τα πανίσχυρα ιάματα του Ian White (“Ιάματα της Αυστραλίας”) κ.λπ., χάρη στα οποία έχει δοθεί η δυνατότητα για θεραπεία έντονων και σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων. Η βαθιά ανακούφιση που προσφέρουν, η ηρεμία, η γαλήνη και η σταδιακή ψυχική ανάταση και ανάπτυξη που συμβαίνει στο άτομο που τα χρησιμοποιεί συν του ότι δεν έχουν παρενέργειες τα καθιστούν από τις πιο αγαπημένες εναλλακτικές θεραπείας.

www.shape.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr