Φούσκωμα στην εμμηνόπαυση: Πώς θα το αντιμετωπίσεις σύμφωνα με τους ειδικούς

Φούσκωμα στην εμμηνόπαυση: Πώς θα το αντιμετωπίσεις σύμφωνα με τους ειδικούς

Νιώθεις πρησμένη; Συγχαρητήρια, μόλις έλαβες το πρώτο “παράσημο” της εμμηνόπαυσης. Ας δούμε τώρα πώς θα το αποφύγεις.

Το φούσκωμα στην κοιλιά είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που μπορεί να συμβεί στον καθένα από εμάς και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, ωστόσο κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης – ένα στάδιο στο οποίο θα βρεθεί κάθε γυναίκα- η αιτιολογία είναι γνωστή. Θα παρατηρήσεις αρκετές αλλαγές, ανοίγοντας το νέο κεφάλαιο στη ζωή σου, οι οποίες οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στις ορμόνες που επίσης λαμβάνουν ένα μεγάλο πλήγμα.

Φούσκωμα κατά την εμμηνόπαυση
Όπως γνωρίζουμε οι αλλαγές που συντελούνται στο σώμα και τον οργανισμό μιας γυναίκας που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση, οφείλονται στα οιστρογόνα και στην προγεστερόνη των οποίων τα επίπεδα χαμηλώνουν. Σύμφωνα με τη γιατρό, Wendie Trubow, οι αυξομειώσεις της προγεστερόνης μπορούν να κάνουν μία γυναίκα να νιώθει πρησμένη. “Τυπικά, όσο μια γυναίκα βρίσκεται στη μετάβαση για την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα της προγεστερόνης μειώνονται, γι’αυτό θα χρειαστεί εξέταση”, εξήγησε. Οι αλλαγές αυτές λοιπόν θα γίνουν εμφανείς στο σώμα, τον οργανισμό και την ψυχολογία. Στην ουσία, όλα ξεκινούν από τη μείωση και εν τέλει τη λήξη της ωορρηξίας, που οδηγεί στη μείωση της προγεστερόνης και των επιπέδων των οιστρογόνων. Κατά τη διάρκεια αυτή της περιόδου, το σώμα κάνει μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα να προκαλείται το πρήξιμο που είναι σύνηθες στην εμμηνόπαυση.

Τρόποι αντιμετώπισης
Αν λοιπόν μόλις μπήκες στην εμμηνόπαυση και ήδη έχεις παρατηρήσει τα πρώτα σημάδια βλ. πρήξιμο, ίσως σου φανούν χρήσιμες οι παρακάτω συμβουλές ειδικών.

Κατανάλωση νερού

Ακόμα κι αν μιλάμε για κατακράτηση υγρών, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσεις να πίνεις νερό ή άλλα υγρά. Για την ακρίβεια, πρέπει να κάνεις το ακριβώς αντίθετο. Όπως εξηγεί η μαιευτήρας – γυναικολόγος Eden Fromberg, “το να πίνεις επαρκή ποσότητα υγρών είναι σημαντικό και με το να περιορίσεις την κατανάλωση δεν θα λυθεί η κατακράτηση.” Για την ειδικό, αν μειώσεις την κατανάλωση υγρών θα συμβεί το αντίθετο, με αποτέλεσμα το πρήξιμο να χειροτερέψει.

Διαχείριση άγχους

Δεδομένου ότι τον πρώτο καιρό θα νιώσεις πως είσαι σε αχαρτογράφητα νερά, το άγχος σου θα έχει χτυπήσει κόκκινο. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης φαίνεται πως το στρες θριαμβεύει. “Οι ωοθήκες δέχονται την αιματική και νευρική τροφοδοσία τους από τα επινεφρίδια και αυτές οι ενδοκρινικές δομές είναι ευαίσθητες στις δράσεις η μία της άλλης τόσο ορμονικά όσο και δομικά”, αναφέρει η Fromberg, προσθέτοντας πως “με την έναρξη της εμμηνόπαυσης, τα επινεφρίδια μπορεί να γίνουν πιο ευαίσθητα στο στρες από την απόσυρση της υποστήριξης από τις ωοθήκες”. Φυσικά, η άσκηση, ο καλός ύπνος και η χαλάρωση αποτελούν βοηθητικά εργαλεία για την υποστήριξη της ψυχικής σου υγείας και της εκτόνωσης του στρες.

Διατροφικές συνήθειες

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το φούσκωμα συνδέεται άρρηκτα με τη διατροφή, συνεπώς είναι καλό να προσέχεις αυτά που καταναλώνεις, αποφεύγοντας τροφές με πολλά λιπαρά, γλουτένη, πλούσια σε ζάχαρη και υδατάνθρακες και που έχουν περάσει από επεξεργασία. “Το μικροβίωμα του εντέρου περιλαμβάνει τους ευαίσθητους στο ανοσοποιητικό σύστημα οργανισμούς που επενδύουν το λεπτό και το παχύ έντερό μας, και αυτά τα απαραίτητα μικρόβια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη ζάχαρη, τα γλυκά και τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες”, εξηγεί η Fromberg. Αυτό σημαίνει ότι το καλύτερο θα είναι να περιορίσεις όλα τα “απαγορευμένα” τρόφιμα και ίσως να τα αντικαταστήσεις με τροφές πλούσιες σε προβιοτικά.

Προβιοτικά

Κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σου, μπορείς να δοκιμάσεις πέρα από την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε προβιοτικά, την υποστήριξη από συμπληρώματα διατροφής, ώστε να βοηθήσεις όσο περισσότερο μπορείς το έντερό σου.

Οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσεις ή όποια συνήθεια θέλεις να προσθέσεις στη ρουτίνα σου, καλό είναι να τη συζητήσεις με τον γιατρό σου , ο οποίος θα σε βοηθήσεις να αντιμετωπίσεις το νέο αυτό κεφάλαιο στη ζωή σου.

Shape TEAM

Σέρουμ οιστρογόνων (για την αναπλήρωση του χαμένου όγκου στην εμμηνόπαυση) 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr