Βιταμίνη C για να μην υπάρχουν σημάδια ακμής. Υψηλή αποτελεσματικότητα και πώς λειτουργεί. Δες το δικό σου πριν και μετά.

Βιταμίνη C για να μην υπάρχουν σημάδια ακμής. Υψηλή αποτελεσματικότητα και πώς λειτουργεί. Δες το δικό σου πριν και μετά.

 

Η τοπική βιταμίνη C είναι πολύτιμη για τις αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της
Με τακτική χρήση, αυτή η βιταμίνη μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των ουλών ακμής
Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μελλοντικών  ουλών μειώνοντας τη φλεγμονή και προάγοντας την επούλωση των πληγών

Η βιταμίνη C είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με φερουλικό οξύ και βιταμίνη Ε
Αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει μελετηθεί καλά και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι παρέχει σημαντικά οφέλη στο δέρμα. Η φωτοπροστασία και η αποκατάσταση της βλάβης από τον ήλιο, η ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων και η ενυδάτωση του ξηρού δέρματος είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που παρέχει η βιταμίνη C. Τα σημάδια ακμής μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν με τακτική τοπική εφαρμογή.

Ενώ υπάρχει έλλειψη κλινικών μελετών για τοπικές ουλές βιταμίνης C και ακμής, υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν τα πολλά χαρακτηριστικά ενίσχυσης του δέρματος, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με άλλους δραστικούς παράγοντες ή θεραπείες.

Η ακμή είναι μια φλεγμονώδης νόσος και ως εκ τούτου, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ουλές λόγω τραυματισμού στον ιστό του δέρματος, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και την εικόνα του εαυτού.

Καθώς μια φλεγμονώδης βλάβη επουλώνεται, το δέρμα επιδιορθώνεται με την παραγωγή νέου ιστού ως τελευταίο βήμα στη διαδικασία επούλωσης πληγών αυτό συνήθως οδηγεί σε ουλή. Οι ουλές ακμής μπορεί να έχουν δύο μορφές: ατροφικές και υπερτροφικές.

Οι ατροφικές  ουλές είναι ρηχές εσοχές που προκύπτουν όταν το δέρμα παράγει ανεπαρκή ποσότητα κολλαγόνου. Εγείρονται επίσης  υπερτροφικές ουλές και προκύπτουν όταν έχουμε υπερπαραγωγή κολλαγόνου. Αυτή η περίσσεια πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονής του δέρματος που προάγει τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό ινοβλαστών και τη σύνθεση κολλαγόνου.

Η τοπική εφαρμογή της βιταμίνης C μπορεί να βελτιώσει τη συνολική εμφάνιση του δέρματος και να βελτιώσει και τους δύο τύπους ουλών μέσω διαφορετικών μηχανισμών δράσης, κυρίως παραγωγής κολλαγόνου, επιδιόρθωσης ιστών και αποχρωματισμού.

Ενώ υπάρχουν διάφορες μορφές βιταμίνης C, το L-ασκορβικό οξύ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή που βρίσκονται μεταξύ των συστατικών περιποίησης δέρματος καθώς είναι το πιο αποτελεσματικό στη διείσδυση του δερματικού φραγμού.

Πόσο αποτελεσματικό είναι;


Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα βιταμίνης C μειώνονται σε άτομα με φλεγμονή του δέρματος σε σύγκριση με αυτά που δεν έχουν. Μια μελέτη ανέφερε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ακμή , τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα βιταμίνης C στο δέρμα.

Η αύξηση των επιπέδων αυτής της βιταμίνης μπορεί επομένως να μειώσει αυτή τη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της θα ανακουφίσει την ερυθρότητα, το πρήξιμο και τον πόνο που σχετίζεται με τα ξεσπάσματα ακμής. Είναι σημαντικό ότι αυτό αποτρέπει επίσης τη βλάβη του δέρματος.

Η υπερμελάγχρωση είναι ένα άλλο παράπονο του δέρματος που εμφανίζεται παράλληλα με τις ουλές ακμής. Τα σκοτεινά σημάδια μπορούν να αναπτυχθούν μόλις επουλωθεί μια βλάβη λόγω της υπερπαραγωγής μελανίνης, της χρωστικής που δίνει στο δέρμα το χρώμα του. Αυτό αναφέρεται ως μεταφλεγμονώδης φλεγμονή .

Η βιταμίνη C μπορεί να αναστείλει την παραγωγή μελανίνης, έτσι ώστε τα μαύρα στίγματα να εξασθενίσουν με τον καιρό. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα συνολικό αποτέλεσμα λάμψης για την επιδερμίδα σας.

Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες για την προστασία των κυττάρων του δέρματος από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που προέρχονται από εξωτερικούς ρύπους και τις ακτίνες UV. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα ξεσπάσματα ακμής, να μειώσει τον κίνδυνο δημιουργίας ουλών και να προστατεύσει το δέρμα.

Τα αντιοξειδωτικά έχουν επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη ροή του αίματος στην περιοχή, κάνουν τις ουλές λιγότερο άκαμπτες και αναμειγνύονται στη γύρω περιοχή.

Μια άλλη σημαντική ιδιότητα της βιταμίνης C είναι ότι μπορεί να προάγει την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου για λείο,  και σφριγηλό δέρμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης των πληγών. Το σώμα ελέγχει την ομοιόσταση του ασκορβικού οξέος για να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητά του για σύνθεση κολλαγόνου. Αυτή η διαδικασία λειτουργεί για να δημιουργήσει και να γεμίσει τα σημάδια για μια πιο ομοιόμορφη εμφάνιση.

Μελέτες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα αυτής της βιταμίνης στη θεραπεία ουλών. Τζελ βιταμίνης C οδήγησε σε σημαντική μείωση στην ανύψωση και τον αποχρωματισμό των ουλών του προσώπου μέχρι τον 6ο μήνα.

Μια άλλη μελέτη που χρησιμοποιούσε συνδυασμό υαλουρονικού οξέος και βιταμίνης C σε ουλές ηλικίας άνω των 4 εβδομάδων μείωσε με επιτυχία την εμφάνιση ουλών και είχε υψηλή ικανοποίηση των ασθενών.

Μπορεί η βιταμίνη C να βοηθήσει με παλαιότερες ουλές;
Αν και το κολλαγόνο είναι πιο αποτελεσματικό κατά τη θεραπεία φρέσκων πληγών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης παλαιότερων ουλών προάγοντας την ανάπτυξη υγιών ιστών για την ομαλοποίηση της ουλής και την καταστολή της σύνθεσης μελανίνης για την εξασθένιση της μελάγχρωσης.

Microneedling με βιταμίνη C
Το Microneedling είναι μια θεραπεία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιτυχή μείωση της εμφάνισης των ουλών.

Οι μικροσκοπικές βελόνες τρυπούν το ανώτερο στρώμα του δέρματος και προκαλούν επιφανειακό τραυματισμό. Αυτό όχι μόνο διασπά τον ουλώδη ιστό, αλλά προτρέπει τη διαδικασία επούλωσης του τραύματος να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου για να επουλώσει το δέρμα. Και οι δύο ενέργειες μειώνουν την εμφάνιση ουλών.
Η προσθήκη ενός ισχυρού τοπικού σε αυτή τη θεραπεία παράγει ενισχυμένα αποτελέσματα , καθώς το διάλυμα απορροφάται καλύτερα. Σε μια μελέτη που συνδύαζε τη βιταμίνη C με το microneedling στις ουλές ακμής, οι βελτιώσεις περιελάμβαναν πιο σφριγηλό, πιο λείο δέρμα με λιγότερο PIH.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται τοπική βιταμίνη C για τη θεραπεία των ουλών;


Η τοπική βιταμίνη C είναι ασφαλής για όλους τους τύπους δέρματος και τους τόνους δέρματος. Για να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ελαχιστοποίηση των ουλών ακμής σας, έχετε υπόψη σας τα εξής:

Επιλέξτε ένα προϊόν που περιέχει συγκέντρωση 10–20% L-ασκορβικό οξύ. ενώ υπάρχουν πολλά προϊόντα με βιταμίνη C για να διαλέξετε, μια ιδανική επιλογή είναι ένας ορός βιταμίνης C , καθώς κάνει γρήγορη απορρόφηση με συμπυκνωμένη κι ελαφριά φόρμουλα

Το επίπεδο pH είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, καθώς αυτό επηρεάζει τη διαπερατότητα και τη σταθερότητα της βιταμίνης. επιλέξτε ένα προϊόν που έχει pH 2,5–3,5

Προετοιμάστε το δέρμα σας καθαρίζοντας με ένα καθαριστικό χαμηλού pH . Εφαρμόστε πρωί και βράδυ, μετά από ένα καθαριστικό και τονωτικό, αλλά πριν από μια ενυδατική κρέμα. χρησιμοποιήστε με συνέπεια για καλύτερα αποτελέσματα

Πάντα να εφαρμόζετε ένα αντηλιακό πριν βγείτε σε εξωτερικούς χώρους. Εάν δεν το κάνετε αυτό μπορεί να επιδεινώσει την υπερμελάγχρωση, να αποτρέψει την επούλωση των ουλών και να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα από τις ακτίνες UV

Η βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό καθώς είναι πολύ όξινη. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα , μπορεί να θέλετε να εφαρμόζετε μία φορά την ημέρα για να επιτρέψετε στο δέρμα σας να συνηθίσει στο διάλυμα

Εάν χρησιμοποιείτε ορό, ρίξτε ή αντλήστε μια πλεονάζουσα ποσότητα στις παλάμες των χεριών σας και χτυπήστε απαλά και πιέστε το στο πρόσωπό σας. μην τρίβετε. Εάν χρησιμοποιείτε κρέμα ή λοσιόν, μπορείτε να τρίψετε απαλά το δέρμα σας

Περιμένετε ένα λεπτό για να αφήσετε το προϊόν να απορροφηθεί πλήρως στο δέρμα σας και μετά συνεχίστε τη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος.

Συνδυασμοί συστατικών


Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν η βιταμίνη C συνδυάζεται με άλλους δραστικούς παράγοντες. Αυτό οφείλεται στο ότι από μόνο του, είναι ασταθές και αποτυγχάνει να διεισδύσει στο δέρμα, καθιστώντας το άχρηστο .

Η προσθήκη βιταμίνης Ε ή φερουλικού οξέος σταθεροποιεί τη βιταμίνη C και διπλασιάζει τη φωτοπροστασία του δέρματος. Αυτό προστατεύει από τη φλεγμονή και μπορεί να ελαφρύνει αποτελεσματικά το μέλασμα και την PIH.

Μπορείτε επίσης να επιτύχετε καλύτερα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείτε εκ των προτέρων ένα προϊόν που περιέχει γλυκολικό οξύ ή ρετινόλη (ένα παράγωγο βιταμίνης Α και μια ασθενέστερη μορφή ρετινοειδούς).

Και τα δύο ενισχύουν τα αποτελέσματα της βιταμίνης C καθώς έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, κυρίως ως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη. Επιπλέον, και τα δύο κάνουν απολέπιση για να καθαρίσουν το δέρμα από τα υπολείμματα που προκαλούν ακμή και τη θαμπάδα.

Τέλος, η νιασιναμίδη και η βιταμίνη C συνδυάζονται καλά καθώς και τα δύο στοχεύουν στην υπερμελάγχρωση, διεγείρουν το κολλαγόνο, βελτιώνουν τον φραγμό του δέρματος και προστατεύουν το δέρμα.

Βιταμίνη C για την πρόληψη των ουλών
Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και την επακόλουθη βλάβη των ιστών στο δέρμα με τάση ακμής μέσω των αντιοξειδωτικών και φλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Αυτό ελαχιστοποιεί ή αποτρέπει το σχηματισμό ουλών σε άτομα με δέρμα με τάση ακμής.

Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου για επανόρθωση και προστατεύει από τη φθορά που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Παρέχει φωτοπροστασία, επουλώνει τις πληγές, φωτίζει τα σκοτεινά σημεία, φωτίζει μια θαμπή επιδερμίδα και ενυδατώνει το ξηρό δέρμα.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό έχουν ως αποτέλεσμα ουλές που θα είναι μικρότερες και λιγότερο αισθητές.

Για καλύτερα αποτελέσματα, επιλέξτε έναν ορό L-ασκορβικού οξέος που περιέχει φερουλικό οξύ και βιταμίνη Ε για συνεργική δράση. Αυτός ο ισχυρός συνδυασμός μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των ουλών και επίσης να συμβάλει στην υγεία του δέρματος με τη συνεπή χρήση.

Εάν αισθάνεστε ότι δεν επιτυγχάνετε ικανοποιητικά αποτελέσματα, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να μάθετε τις θεραπευτικές επιλογές σας.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr