Εμμηνόπαυση | Οι βιταμίνες που πρέπει να παίρνετε

Εμμηνόπαυση | Οι βιταμίνες που πρέπει να παίρνετε

Ένας από τους τρόπους που μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι προσέχοντας τη διατροφή σας. Το πιάτο σας θα πρέπει να είναι πάντα πολύχρωμο και να περιλαμβάνει τόσο κάποια πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, όσο φρούτα και λαχανικά.

Μερικά από τα μικροθρεπτικά συστατικά, που βοηθούν κατά την εμμηνόπαυση είναι η βιταμίνη D, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οστικό μεταβολισμό, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο και βιταμίνη Κ, που είναι συμπαράγοντες σε ένζυμα υπεύθυνα για τον οστικό μεταβολισμό και τη σύνθεση κολλαγόνου.

Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά ή τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική, καθώς έχει συσχετιστεί με αύξηση της οστικής μάζας κατά την εμμηνόπαυση, ενώ από τη διατροφή σας δεν θα πρέπει να λείπουν και τα λιπαρά οξέα

Άξια αναφοράς είναι και τα φυτοοιστρογόνα.

Κατά την εμμηνόπαυση μειώνεται η παραγωγή οιστρογόνων και έτσι χάνεται η προστασία της πυκνότητας των οστών. Τα φυτοοιστογόνα είναι φυσικές ουσίες που προέχονται από φυτά, όπως το κόκκινο σταφύλι και τα αλφάλφα, και έχουν παρόμοια δράση με τα οιστρογόνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως συμπληρώματα διατροφής με φυτοοιστογόνα αποτελούν μεταξύ άλλων τα σκευάσματα που περιέχουν έλαιο νυχτολούλουδου, βασιλικό πολτό και φασκόμηλο.

Η ασφάλεια των φυτοοιστογόνων δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένη, ωστόσο τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως βοηθούν με τις εξάψεις και την κολπική ξηρότητα, λιγότερο βέβαια από μια ορμονική θεραπεία.

Σέρουμ οιστρογόνων (για την αναπλήρωση του χαμένου όγκου στην εμμηνόπαυση) 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr