Πρακτικές αυτοφροντίδας για σένα που σου λείπει το άγγιγμα

Πρακτικές αυτοφροντίδας για σένα που σου λείπει το άγγιγμα

Το άγγιγμα ειναι ο πρώτος τρόπος μέσα από τον οποίο ένα νεογέννητο θα συνδεθεί με τη μητέρα. Και για την υπόλοιπη ζωή του, το άγγιγμα θα παραμείνει ένας από τους κυριότερους τρόπους σύνδεσης με άλλα πλάσματα.

Έτσι ανταλλάσουμε πληροφορίες μέσα από την ανταλλαγή της φυσικής μυρωδιάς, έτσι δηλώνουμε τη διάθεσή μας για οικειότητα, έτσι ρυθμίζουμε σε δευτερόλεπτα και τη διάθεσή μας αφού μέσα από το άγγιγμα εκλύεται η ορμόνη της σύνδεσης, της ασφάλειας και της γαλήνης, ωκυτοκίνη.

Πόσο συχνά ωστόσο απολαμβάνεις το άγγιγμα στην καθημερινή σου ζωή; Μετά από μια πανδημία που μας έκανε πιο διστακτικούς στην αγκαλιά και το φιλί, ακόμα και το άγγιγμα μεταξύ αγαπημένων μοιάζει απαγορευμένο. Το άγγιγμα είναι από τα πρώτα πράγματα που εκλείπουν και στις οικογένειες με μικρά παιδιά, κυρίως όσον αφορά το ζευγάρι αλλά και στα άτομα που δεν έχουν μια σχέση ή που ζουν μόνα.

Τα καλά νέα ωστόσο είναι πως μπορείς να ικανοποιήσεις την ανάγκη σου για άγγιγμα χωρίς να αποκτήσεις συγκάτοικο ή σύντροφο και χωρίς να… προσλάβεις babysitter! Πώς; Δες τις συμβουλές του ψυχολόγου παρακάτω:

1. Κάνε μασάζ στον εαυτό σου
Το άγγιγμα είναι θεραπευτικό ακόμα κι αν προέρχεται από εσένα την ίδια. Γι’ αυτό βάλε το μασάζ στην καθημερινή σου ρουτίνα και απόλαυσε τις θετικές ορμόνες που σου προσφέρει. Μπορείς για παράδειγμα να δώσεις έμφαση στο άγγιγμα καθώς απολαμβάνεις το ντουζ σου, να κάνεις μασάζ στα χέρια και τα πόδια σου απλώνοντας μία ενυδατική λοσιόν μετά το μπάνιο ακόμα και να τυλίξεις τα χέρια σου γύρω από τον κορμό σου σε μια μεγάλη αγκαλιά προς τον ίδιο σου τον εαυτό.

2. Κοιμήσου αγκαλιά με ένα μαξιλάρι
Αν ζεις μόνη, μπορείς να κοιμάσαι με ένα μαξιλάρι ή, ακόμα καλύτερα, ένα body pillow που είναι ειδικά σχεδιασμένο για να μπορείς να το αγκαλιάζεις και να κοιμάσαι άνετα. Έτσι όχι μόνο θα κοιμάσαι καλύτερα αλλά θα μειώνεις παράλληλα το στρες και θα αυξάνεις την παραγωγή ωκυτοκίνης απολαμβάνοντας ύπνο και αγκαλιά 2 σε 1!

3. Πάρε πάνω σου ένα «βάρος»
Οι millenials ίσως θυμούνται την Carrie του Sex and the City να παραπονιέται πως μετά από μήνες χωρίς σχέση «ήθελε απλά να νιώσει το βάρος ενός άντρα πάνω στο σώμα της». Κι όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η αίσθηση της πίεσης στο σώμα μπορεί να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα. Αυτή είναι και η λογική πίσω από προιόντα σαν τις κουβέρτες βαρύτητας που λέγεται πως προάγουν τον βαθύ ύπνο και δίνουν στο σώμα μια αίσθηση ασφάλειας. Αυτή είναι και η λογική πίσω από το φάσκιωμα των νεογνών που, αν και δεν συμφωνούν όλοι πως οφελεί, σίγουρα τα ηρεμεί. Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις να ξαπλώσεις παίρνοντας πάνω στο στέρνο σου μία μεγάλη βαριά μπάλα γυμναστηρίου ή ένα σακί με ρύζι.

Κι αν θες κι ένα μικρό bonus σε όλα τα παραπάνω, πάρε ένα κατοικίδιο γιατί το μαγικό τους άγγιγμα είναι τόσο θεραπευτικό όσο ενός ανθρώπου κι ίσως και λίγο παραπάνω!

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr